GÜNDEM - 05 Ekim 2024 Cumartesi 15:08

Kayseri Gastronomi Günleri’nde 1 ton sucuk döner dağıtıldı

A
A
A
Kayseri Gastronomi Günleri’nde 1 ton sucuk döner dağıtıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen Kayseri Gastronomi Günleri’nde yapılan 1 ton sucuk döner vatandaşlara dağıtıldı.


Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte 57 yerel işletme çadırı, 9 ilçe belediye çadırı, odaların çadırları ve büyükşehir belediyesi birim çadırları ile birlikte toplam 100 çadır kuruldu. Etkinliğin ikinci gününde ise sucuktan yapılan 1 ton döner vatandaşlara dağıtıldı. Katılımın yoğun olduğu sucuk döner dağıtımında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da usta önlüğünü giyerek döner kesti.



"Daha fazlasını hak eden şehrimiz için çalışıyoruz"


Etkinliğin açılışında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin daha fazlasını hak ettiğini ve bunun için çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek; "İnşallah bu anlayış içerisinde birliği, beraberliği ve dayanışmayı sağlayarak Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde yaptığımız etkinliğin 2.’si olarak değerlendirelim. İlçelerimizin de bu alanda yaptığı gayretleri de biliyorum ve ayrıca teşekkür ediyorum. Her şehir kendi açısından bakar ve kendisini ön plana çıkarmaya çalışır ama Kayserimiz bu alanda gerçekten hak ettiği yere taşınmak üzere gayretli çalışmalara ihtiyacı olan bir boyut arz ediyor. Bunu da buradan paylaşmak istiyorum. Hep beraber bunu sağlamak adına el ele gönül gönüle vermek sureti ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elbette Erciyes gibi bir değerimiz var. Allah’a şükrederek böyle bir değeri taşımak, onun bağrında ve eteğinde olmak ve onun kayak merkeziyle şimdi de Yüksek İrtifa Kamp Merkezi ile şimdi de adeta bir yıla hitap eden, termal su çalışmalarıyla da gündeme gelecek olan anlayış içerisinde çalışmalar yaparken, vadileriyle olsun, yeme-içme kültürüyle olsun, kültürel alandaki çalışmalarıyla olsun gerçekten Kayseri tarihi dokusuyla kendisinden söz ettiren bir şehir. 6 bin yıllık geçmiş burada paylaşıldı, ürünlerimiz paylaşıldı. İşte bu anlayış içerisinde daha fazlasını hak eden bu şehre nasıl hizmet ederiz kısmının gayretini sürdürüyoruz. ’Kayseri’ denince akla sucuk gelir, pastırma akla gelir, mantı gelir ama bir numara sucuktur. Biz Kayseri’mizi tanıtma açısından el ele vermek sureti ile valiliğimizle, belediyelerimizle, odalarımızla bu şehri en güzel şekilde tanıtmayı amaçlıyor ve gayret gösteriyoruz. Bu şehir gönül dostlarının şehri. Saymakla bitmez bunlar. Ben her birinize sevgi ve saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.


Etkinliğin ikinci gününde sucuk döner dağıtımı hakkında bilgi veren Başkan Büyükkılıç; “Evet gördüğünüz gibi Kayserimiz cıvıl cıvıl. Şu anda etkinlik alanımız oluyor, taşıyor. Dün başlattığımız Kayseri Gastronomi Günleri gerçekten beklentimizin çok üzerinde bir katılımla hem katılanlar açısından, hem buradaki vatandaşlarımız açısından çok önem arz ediyor. Geçen sene hatırlanacağı üzere tek kazanda bir kazanda bir ton mantıyı pişirmiş, dağıtmış ve ikram etmiştik. Bu sene de dediğimiz gibi bir ton sucuğun içini burada döner şeklinde ikram etmek suretiyle vatandaşlarımıza gerekli ikramda bulunuyoruz Ben burada katkı sağlayan borsamıza, firmalarımıza teşekkür ediyorum. Lokantacılar Pastacı Odamızın kıymetli başkanı Altan kardeşimize özellikle teşekkür ediyorum. Ekibimizi kutluyorum. Şehrimize dışarıdan gelen şeflerimize ayrıca teşekkür ediyoruz. Gerçekten Kayseri altın çağını yaşıyor. Önemli bir dönemi böylece hep beraber idrak ediyoruz. İnşallah seneye daha da geliştirerek yola devam diyoruz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Kayseri’miz her zaman pozitif olarak anılmaya, olumlu olarak paylaşılmaya değer bir şehir, bunun da kıymetini bilelim diyorum. Efendim Afyon konusunda da şimdi bizim imalatımızdaki miktar onlarınki ile yani mukayese edilmez. Bir de bizim sucuğumuzun rayihası farklıdır. Onlarınki farklıdır. Saygı diyoruz ama Kayseri denince akla sucuk gelir, pastırma gelir, mantı gelir. Taklitlerinden sakın diyoruz” ifadelerine yer verdi.


2. Kayseri Gastronomi Günleri, 10 Ekim Perşembe gününe kadar birbirinden farklı etkinliklerle misafirlerini ağırlamaya devam edecek.



Kayseri Gastronomi Günleri’nde 1 ton sucuk döner dağıtıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde ‘Oryantasyon’ heyecanı yaşandı 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne yerleşerek kayıt yaptıran yeni öğrencilerin üniversiteyi, üniversite hayatını tanıması, kariyer yol haritalarını hazırlayabilmesi ve birbirleri ile kaynaşabilmesi için düzenlenen; “Oryantasyon’ 24-Üniversite Hayatına Giriş Dersi”, Gösteri ve Sanat Merkezi başta olmak üzere, üniversitenin tüm birimlerinde bir hafta boyunca yapılan kapsamlı bilimsel, kültürel ve sportif etkinlikler ve seminerler ile gerçekleştirildi. Oryantasyon’24’e katılan yaklaşık 2 bin yeni HKÜ öğrencisi, üniversite hayatına hızlı ve verimli bir giriş yapmış olmanın mutluluğunu yaşadı. “HKÜ, Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor” Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Oryantasyon Programı’nda yaptığı konuşmada, üniversitenin son yıllardaki büyük başarılarına dikkat çekerek, “500 bin metrekarelik açık hava yerleşkesi ile HKÜ, Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasında yer alıyor. 2024 yılı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nda, 200 üniversite arasında genel memnuniyet sıralamasında 8. sıraya, vakıf üniversiteleri arasında ise 3. sıraya yerleşmek bizim için büyük bir gurur kaynağı. Ayrıca, yüzde 57 bursluluk oranıyla en çok burs sağlayan üniversitelerden biri olduğumuzu vurgulamak isterim. Çevreci ve sürdürülebilirlik vizyonu yönünde kampüsümüzde on bine yakın fidan dikildi ve Sıfır Atık Belgesi ile Yeşil Kampüs belgeleri almaya hak kazandık. Teknofest’te finale kalan 6 takımımızın başarısı, üniversitemizin yenilikçi ve girişimci ruhunu en iyi şekilde yansıtıyor. FireFiles takımımız, ‘THY-Bul’ projesi ile hem üçüncülük hem de ‘En İyi Ticarileşme Potansiyeli’ ödülünü kazanarak bizlere büyük bir gurur yaşattı. Yeni başlayan öğrencilerimize de, bu kariyer yolculuğunun ilk adımını burada attıklarını hatırlatıyor, azminiz, üretkenliğiniz ve çalışkanlığınızla kendi geleceğinizi şekillendireceğinizi belirtiyorum. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, sosyal ve kültürel anlamda birikimlerinizi ve yeteneklerinizi ortaya çıkaracak bir eğitim anlayışına sahiptir. HKÜ ailemizin sizler gibi pırıl pırıl kardeşlerle büyümesinden gurur duyuyoruz. Burada geçireceğiniz eğitim-öğretim süresince, sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendireceğinize ve insanlığa gerçek fayda sağlayacak bireyler olacağınıza yürekten inanıyorum” dedi. “Üniversiteniz ömrünüz boyunca yanınızda olacak ve sizleri desteklemeye devam edecektir” Programda konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Bugün, geleceğinizi şekillendireceğiniz; zihninizi bilgiyle, kalbinizi sevgi, vefa ve dostlukla dolduracağınız ve ömrünüz boyunca asla unutamayacağınız üniversite yaşamına ilk adımınızı atıyorsunuz. Eğitim hayatınızın bu en önemli aşamasında, sadece bir meslek sahibi olmakla kalmayacak, her alanda bilgi ve kültürünüzü artıracak, ufkunuzu genişleteceksiniz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, bu anlamlı yolculuğunuzda size mihmandarlık etmekten büyük bir heyecan ve gurur duyduğumuzu bilmenizi isteriz. Üniversiteniz, sadece burada geçireceğiniz süre zarfında değil, ömrünüz boyunca yanınızda olacak ve sizi her anlamda desteklemeye devam edecektir” ifadelerini kullandı. HKÜ ailesinin yeni üyeleri, kampüs turunun yanı sıra üniversitenin sosyal, kültürel ve akademik yaşamına dair tanıtımların yer aldığı etkinliklerle üniversite hayatıyla tanıştı.
Gaziantep Gaziantep’teki engelliler, aşçılığa ilk adımı Gastronomi Atölyesi’nde atıyor Mutfak sanatlarının inceliklerini öğrenmek isteyen engelli bireyler, birer aşçı olmak için ilk adımlarını, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki Gastronomi Atölyesi’nde atıyor. 6 yıllık bir geçmişe sahip olan atölyede, eğitim alan yaklaşık 450 öğrenci arasında şu anda büyük otellerin mutfaklarında profesyonel olarak çalışan aşçılar bulunuyor. “Engelsiz kent Gaziantep” mottosuyla şehre 10 yıllık süre zarfında yeni bir anlayış getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in hizmete girmesine öncülük ettiği bu atölyede, şu an 94 öğrenci eğitim alıyor. İlk etapta engelliler, ev ortamlarında ebeveynlerinin yönlendirmesine gerek duymadan tehlikeli araç ve gereçlerin kullanımını öğreniyor. Aile ortamında görev ve sorumluluk elde ettiği gibi daha özgüvenli bir yapıya kavuşan engelli bireyler, bununla da sınırlı kalmayarak özel bir eğitim programına yeteneklerinin el verdiği ölçüde tabi tutuluyor. Yemek sanatına ilgili ve elverişli olan danışanlar, daha sonra eğitimde mesafe kaydederek, gastronominin başkenti Gaziantep’te lezzetin sırlarını Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretmeni Ayşegül Uygun ve Latife Aslan’dan tecrübe ediyor. Eğitimler, öğrenci istediği sürece sürüyor Mutfağın Türkiye’de içerik ve verilen eğitim anlamında örneği olmayan bir mekân niteliği taşıdığını aktaran Uygun, burada eğitim almak isteyen engelli bireyler için mutfak eğitiminin kendileri istedikleri sürece devam ettiğini belirtti. Atölyenin 6 yıldır faaliyet gösterdiğini anlatan Uygun, “Şimdiye kadar 300’e yakın öğrencimiz bu mutfakta belli bir eğitimden geçti. Bunların içerisinde burada aldığı eğitimi referans alarak ya da yetenek sınavına girerek büyük otellerde profesyonel aşçı olarak çalışanlar da var” ifadesini kullandı. Öğrencilerin özel ihtiyacına göre belli eğitim programları hazırladıklarını vurgulayan Uygun, “Bugünkü dersimizde bir işitme, iki de zihinsel engelli öğrencimiz var” dedi. Eğitim alan engelli öğrencilerin bu seferki menüsü mercimekli köfte oldu Mercimekli köfte hazırlamak için kollarını sıvayan 3 engelli öğrenci, ocak kullanımı, malzemelerin hazırlanışı, yemeğin aromasını lezzetli hale getirecek baharat çeşitlerinin nasıl ve ne zaman kullanılacağını öğrendi. Yemeğin hazırlandığı esnada büyük bir dikkatle öğrencilerini takip eden Uygun, “Biz öğrencilerimizin neye ihtiyacı varsa ona göre bir eğitim programına sokuyoruz. Birlikte mercimekli köfte yaptık; Gaziantep’in de bu bölgenin de yöresel bir tarifi. Hiçbir şekilde zorluk çekmediler. Çünkü gerekli eğitimi alıp pratiklerini yaptılar” şeklinde konuştu. Engelsiz Yaşam Merkezi’nin en güzel tarafının bütün engel grubuna hitap etmesi olduğunu anlatan Uygun, öğrencilerin atölyeye kayıt yaptırmasının ardından belli bir süreçten geçtiklerine vurgu yaptı ve şöyle devam etti: “Öğrencilerimiz, Engelsiz Yaşam Merkezi’nin Uygulama Evi’nde bir testten geçiyor. Orada kendilerine bir altyapı oluşturuyorlar. Bu evde uyum sağlayan, öğrenciler mutfak becerilerine uygun bir eğitim almak isterler ve veliler de bunu talep ederse eğitimlere başlıyoruz.” Öğrencilerimize evde bir dizi ödevler de veriyoruz Eğitim sürecinden belli bir süre sonunda öğrencilerin bağımsız bir hale gelmesi için evde bir dizi ödevler verdiklerini aktaran Uygun, “Öğrenci, eğitim sürecinde öğrendiklerini uygulamaya başladığında kendi başına bu görevi üstlenip başarıya ulaştığı için aileler de mutlu oluyor” dedi. Uygun, ebeveynlerin eğitimlerden önce engelli çocuklarının mutfağa girmesinden dolayı korktuklarını hatırlatarak, “Eğitim sonrasında artık hiçbir şekilde ailelerin bu korkusunun kalmadığını söylüyor. Mutfak malzemelerinin hangisinin tehlikeli veya hangisinin nasıl kullanılması gerektiğini öğrendikleri için gönül rahatlığıyla mutfağa girmelerini seyrettiklerini bize anlatıyorlar” diye konuştu.
Gaziantep Vali Çeber, Antep fıstığı lisanslı depoda incelemelerde bulundu Gaziantep Valisi Kemal Çeber, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen ve İl Emniyet Müdürü Celal Özcan ile birlikte, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) destekleriyle hizmete kazandırılan, Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nda incelemelerde bulundu. Türkiye’nin ilk Antep Fıstığı Lisanslı Deposu olma özelliği taşıyan tesiste, laboratuvar ve depolama alanlarında incelemelerde bulunan Vali Çeber’e, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, İKA Genel Sekreteri Ahmet Paksu, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Enver Çokay ve Yönetim Kurulu Üyesi Arif Korkmaz eşlik etti. Gaziantep Valisi Çeber incelemeler sonrası yaptığı değerlendirmede, Antep Fıstığı Lisanslı Depo’nun modern teknolojisiyle sektöre sağladığı katkıları yerinde gözlemleme fırsatı bulduğunu söyledi. Tesisin sadece bir depolama alanı olmanın ötesinde, fıstık üreticilerine devlet garantisi güvencesi sunduğunu kaydeden Vali Çeber, "Lisanslı depo, üreticilerimize yüksek kaliteli ürün muhafazası ve güvenli depolama imkânı sağlamakta. Böylece üreticilerimizin ürünlerini daha uzun süre ve doğru şartlarda saklayabilmelerine imkan tanımakta. Bu durum üreticilerimiz adına hem zarar riskini en aza indiriyor hem de ürünün değerinin korunmasını sağlıyor" dedi. Deponun ürün alım süreçleri ve sağladığı çeşitli avantajlar hakkında açıklamalarda bulunan GTB Başkanı Akıncı, lisanslı deponun fıstık üreticilerine sağlıklı ve güvenli depoculuk hizmetinin yanı sıra çeşitli devlet desteklerini bir arada sunduğunu söyledi. Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinin başında Antep fıstığının geldiğini kaydeden Akıncı, ‘Yeşil Altın’ olarak tabir edilen Antep fıstığının bölgede 10 binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturduğunu ifade etti. Antep fıstığının son yıllarda katma değeri yüksek endüstriyel bir ürün haline dönüştüğünü vurgulayan Akıncı, bu güçlü dönüşümün hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu dile getirdi. Antep fıstığında üretimin her geçen yıl arttığına ve buna paralel olarak rekoltenin de artış gösterdiğine işaret eden Akıncı, dünyanın en büyük üç büyük fıstık üreticisinden biri olan Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda toplam rekolte bakımından İran ve Amerika’yı yakalamasını beklediklerini kaydetti. Antep fıstığını geleceğe daha güçlü adımlarla taşımak amacıyla 2021 yılında Antep Fıstığı Lisanslı Depoyu hizmete açtıklarını hatırlatan Akıncı, “Lisanslı depoyu fıstığın geleceğine yapılmış altın bir yatırım olarak değerlendirmekteyiz. Fıstığın geleneksel yöntemler yerine modern teknolojiler kullanılarak güvenli ve sağlıklı bir şekilde depolanmasını sağlayan tesisimiz aynı zamanda ürünü işleyen firmalarımıza istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini sağlamakta” şeklinde konuştu. Antep Fıstığı Lisanslı Deponun fiziki 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olduğunu belirten Akıncı, tesisin muhafaza ettiği fıstık miktarıyla piyasada bir nevi regülasyon görevi üstlendiğini de vurguladı. Lisanslı deponun öneminin bu seneki fıstık hasadı döneminde çok daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Akıncı, “Bu yıl var yılı olması nedeniyle Antep fıstığı rekoltesinde belirgin bir artış yaşandı. Arz yığılmasının yaşandığı bu dönemde fiyatların düşmesini engellemek ve ürünün hak ettiği değer üzerinden satılmasına katkı sunmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir ve Şahinbey Belediyelerimiz üreticilerimizden fıstık alımları yapılarak bu ürünleri depomuzda muhafaza altına alındı. Bunun yanı sıra yine birçok çiftçimizde ürününü lisanslı depomuzda değerlendirmekte” dedi. Antep Fıstığı Lisanslı Depoya sadece kuru kırmızı kabuklu, kırmızı kavlak ve boz kavlak Antep fıstıklarının kabul edildiğini kaydeden Akıncı, deponun genel işleyişi hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Antep fıstığını tesisimize getiren üretici öncelikle şunu bilmeli, hububat lisanslı depolarının aksine ürünler burada kesinlikle birbirine karıştırılmamakta. Çiftçi hangi ürünü teslim ettiyse çıkarken de yine kendi ürününü almakta. Lisanslı depoya ürün getirmek için önceden bir randevu almaya ve kayıt yaptırmaya gerek bulunmamakta. Depoya getirilen tüm ürünler öncelikle temizlik işlemine tabii tutulmakta akabinde de laboratuvarımızda analiz edilerek sınıflandırılmakta. Kalitesi belirlenen fıstıklar daha sonra barkodlanarak çuvallar içerisinde dikey demir kafeslerde muhafaza altına alınmakta. İsteyen çiftçimiz ürününü Türkiye Ürün İhtisas Borsası aracılığıyla elektronik ortamda satışını yapabildiği gibi isteyen çiftçimizde ürününü tekrar depomuzdan geri alabilmekte.” İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Paksu ise Türkiye’nin ilk lisanslı Antep fıstığı deposunun Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklendiğini söyledi. Projeyle beraber 200 milyonluk bir yatırım hacmi oluştuğuna dikkat çeken Paksu, “10 bin ton kapasiteli Türkiye’nin en modern ve en büyük lisanslı deposu ile Yeşil Altın’ın hem ömrü uzayacak hem de değerinde satılacak” diye konuştu.