GÜNDEM - 04 Ekim 2024 Cuma 12:06

İtfaiyeden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

A
A
A
İtfaiyeden karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı; kış mevsimi öncesi karbonmonoksit gazı nedeniyle yaşanan olumsuzlukların önüne geçmek için evlerde dikkat edilecek hususlar konusunda vatandaşlara hayati bilgiler verdi.


Kayseri İtfaiye Daire Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, şofben ve kombilerin yetkili servislerce yıllık bakımlarının yapılmasının önemli olduğu ayrıca yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba ve baca zehirlenmelerinin özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtildi. Açıklamada, karbon monoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olmasından dolayı, vücuda solunum yolu ile girdiği ve doğrudan kana geçerek zehirlenme ve ölüme neden olduğu belirtildi. Açıklamada, bu zehirlenmelerin sıklıkla, kapalı ortamlarda, açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması gibi nedenlerle meydana geldiği ifade edildi. İtfaiye Daire Başkanlığı’nca vatandaşların baca yangınlarına ve zehirlenmelerine karşı şu önlemleri alması vurgulandı;


“Öncelikle kurulacak olan sobanın TSE belgeli olmasına dikkat edilmeli. TSE belgesiz, sızdıran, alttan yakmalı sobalar ile teneke sobalar kesinlikle ısınma amacı ile kullanılmamalıdır. Soba oda içine kurulurken tekniğine uygun bir şekilde kurulmalıdır. Dikey boru duvardan uzak olursa baca çekişi düşer ve baca tepmesi sık olur. Fazla dirsekten kaçınılmalı ve zorunlu olmadıkça ikiden fazla dirsek kullanılmamalıdır. Baca gazı sızıntısını önlemek için sobanın dirsek ve boru ekleme yerleri ile baca giriş ağzı hava sızdırmasız olmalı, boru ve baca üzerinde herhangi yarık veya çatlak olmamalıdır. Boru ve baca üzerinde çatlak, yarık ve boşluk varsa baca içine sızan hava baca gazını soğutur ve baca çekişini düşürür. Soba yakınına yanıcı ve parlayıcı malzeme konmamalıdır. Aksi durumda yangın çıkma ihtimali çok yüksektir. Sobanın kurulu olduğu odada yatılmamalıdır. Yatılmak zorunda ise soba sönmüş olmalıdır. Yatarken yanmakta olan ’kömür koru’ üzerine kesinlikle taze kömür atılmamalıdır. Sobanın, kombinin ve şofbenin kurulu olduğu odalara yüksek siren sesi ile uyarı veren karbon monoksit alarm detektörü taktırılması herhangi bir tehlike durumunda olumsuzlukların önüne geçecektir.”


Rüzgârlı günlerde rüzgâr hızının baca gazı hızından daha yüksek olabileceği belirtilen açıklamada, bu durumda sık sık baca tepmesi meydana geleceği, soba zehirlenmelerini önlemek için meteorolojik uyarıların dikkate alınması, rüzgârlı günlerde sobanın yakılmamasına dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada, sobanın kurulu olduğu odada uyunduğu zaman özellikle rüzgârlı günlerde soba ve borudan sızan gazların zehirlenmelere neden olabileceği hatırlatılarak, “Sobada lastik, plastik, boya, petrokok, araba lastiği, asfalt ve tıbbi atık gibi çöpler yakılmamalıdır. Sobalar üsten tutuşturularak yakılmalı ve benzin tiner kolonya gibi parlama ve patlama riski olan maddeler kullanılmamalıdır. Yanmakta olan sobada kesinlikle çöp yakılmamalıdır. Bu tür maddeler sobada yakıldığı zaman çok zararlı kirletici gazlar oluşur. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır” denildi.



Bacaların temizliğine dikkat edilmeli


Baca temizliğine önem verilmesi belirtilen açıklamada; "Bacalar is, kurum bağladığı zaman baca kesiti daralır ve baca çekim gücü düşer. Baca temizlenmediği zaman soba içine yanma için yeterli hava giremez. Böylece yanma yavaşlar, yanma verimliliği düşer ve eksik yanma, dumanlı yanma gerçekleşir. Bacayı temizlemenin amacı baca içinde birikmiş zararlı ve yüksek derecede yanıcı maddeleri bertaraf etmektir. Baca temizliği ile sobanın yanma verimliği arttırılır, böylece daha az yakıt tüketilir ve bacadan daha az kirli gaz, partikül madde salınır. Temizlenmiş baca yanmayı iyileştirir, eksik yanmayı, oda içinde karbon monoksit oluşumunu ve baca gazı koku problemini önler” ifadeleri kullanıldı.


Açıklamada, baca temizliğinin İtfaiye Daire Başkanlığı’nca yetkilendirilen firmalar tarafından yapılması gerektiğine vurgu yapılarak, “Havaların soğuması ile birlikte vatandaşları baca temizliklerini yaptırmaları konusunda uyarıyoruz. Baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşlar, yetkili firmaların iletişim bilgilerine, Kayseri Büyükşehir Belediyemizin internet sitesinden ulaşabilirler” uyarılarına yer verildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak BEUN Teknoloji Transfer Ofisi “Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı Proje Uygulama Eğitimi”ne katıldı BEUN Teknoloji Transfer Ofisi Ar-Ge Birimi, İstanbul’da gerçekleştirilen “Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı Proje Uygulama Eğitimi”ne katıldı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Ar-Ge Biriminin Avrupa Birliği (AB) Black Sea Basin Programı kapsamında yürütmekte olduğu "Know What You Breathe: Mobilizing Communities for Air Quality in the Black Sea Basin-AIRQUEST" başlıklı projenin uygulamasına yönelik İstanbul Ataşehir MESS Teknoloji Merkezinde eğitim düzenlendi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay’ın ve Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Stefan Tinca’nın açılış konuşmaları ile başlayan programa programın yönetim makamı olan Romanya Kalkınma, Bayındırlık ve Yönetim Bakanlığı, Ortak Sekretarya, AB Komisyonunun Interreg programlarına teknik destek sağlayan TESIM Projesi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri katılım sağladı. Etkinliğe Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini temsilen BEUN Rektör Yardımcısı ve proje danışmanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, proje ekibinden Prof. Dr. Emine Yılmaz Can, Doç. Dr. Gökhan Gürbüz, Doç. Dr. Bayram Gökbulut ve Dr. Öğr. Üyesi Fatma Hilal Gümüş katılım sağladı. İki gün süren eğitimler boyunca katılımcılar; Programın Genel Kuralları, Projelerin Raporlanması, Proje Harcamalarının Kontrol Süreçleri, Projelerin Mali Yönetimi, Satın Alma ve İhale Kuralları ve Projelerde İletişim, Yaygınlaştırma, Sürdürebilirlik ve Sinerji konularında bilgi sahibi oldular.
İstanbul Bakan Ömer Bolat: ‘‘Türkiye, tekstil ve konfeksiyonda çok daha yüksek basamaklara tırmanacak’’ Tekstilciler ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘‘Türkiye pazarını kural dışı ithalat yöntemleriyle ele geçirmeye çalışan ülkelere karşı en ufak müsamahamız yoktur. Tekstilcilerimizin ihracatta yanındayız. İthalatta yaşanan sıkıntılara karşı da uluslararası kuralları uygulayacağız’’ dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Laleli Sanayici İş İnsanları Derneği’ni (LASİAD) ziyaret etti. Bakan Bolat, LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca ve LASİAD Yönetim Kurulu ile toplantı gerçekleştirdi. Bakan Bolat, toplantıda yaptığı konuşmada tekstil sektöründe yapılan ihracat, sektörün finansmana erişimi ve sektör temsilcilerinin yurtdışı pazarlara erişimi konularına değindi. Tekstil sektörünün önemine değinen Bakan Bolat, ‘‘Küresel pazarlardaki daralmaya rağmen geçtiğimiz yıl tekstil ihracatı 33 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tekstil sektörü onlarca alt sektörde oluşturduğu istihdamla ve katma değerli üretimiyle Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tekstil sektörü çok geniş bir sektör. Tekstil sektörünü her zaman başımızın tacı olarak tutmaya devam edeceğiz’’ dedi. ‘‘Tekstil ve konfeksiyon sektörünün daha iyiye gitmesi için tedbirler alacağız’’ Sektörde yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için tedbirler Bakan Bolat, ‘‘Sektöre ciddi destekler sağladık, sektördeki ihracat azalışının önüne geçtik. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün daha iyiye gitmesi için tedbirler alacağız. Finansmana erişim noktasında destek veriliyor. Ticaret Bakanlığı olarak yurt dışı fuarlara katılım ve Türkiye’deki fuarlarda tanıtım noktasında, e-ihracat ve markalaşma konularında desteğimiz sürüyor’’ diye konuştu. ‘‘Türkiye, tekstil ve konfeksiyonda çok daha yüksek basamaklara tırmanacaktır’’ Artan ithalat noktasında da uluslararası kurallar dahilinde tedbirler alınacağını ifade eden Bakan Bolat, ‘‘Türkiye pazarını kural dışı ithalat yöntemleriyle ele geçirmeye çalışan ülkelere karşı en ufak müsamahamız yoktur. Tekstilcilerimizin ihracatta yanındayız. İthalatta yaşanan sıkıntılara karşı da uluslararası kuralları uygulayacağız. Türkiye, tekstil ve konfeksiyonda çok daha yüksek basamaklara tırmanacaktır. Türkiye sektörde oyun kurucu konumda. Bundan sonraki hedefimiz başarılarımızı yukarıya taşımaktır’’ ifadelerini kullandı.