SAĞLIK - 02 Aralık 2024 Pazartesi 15:18

AIDS şüphesine ’test’ önerisi

A
A
A
AIDS şüphesine ’test’ önerisi

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, şüpheli bir temas durumunda kişilerin AIDS testi yaptırmaları gerektiğini söyleyerek, "Düzenli kontroller ve tedavi altında olduğu süreçte kişinin viral yükü tespit edilemez hale geldiğinde artık bulaştırmaz olarak kabul ediliyor. Bu kişiler evlenebiliyor, sağlıklı çocuk sahibi olabiliyor ve HIV virüsü taşımayan kişiler gibi uzun bir ömür sürebiliyorlar" dedi.


Kayseri Şehir Hastanesi’nde 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, virüsün 1980 yılında tanımladığını dile getirdi. Toker, "Bağışıklık sistemini baskılayarak, kişilerin tedavi almadıkları takdirde ilerleyen ciddi enfeksiyon tablolarıyla seyreden AIDS’e ilerlemesine neden olmaktadır. Dünya çapında tanımlandığı günden itibaren 88 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğu biliniyor. Bunların 42 milyonunun da HIV ilişkili nedenlerden kaybedildiğini biliyoruz. Gelişmekte olan tedavi seçenekleri ve farkındalıkla dünya genelinde vakalar gelişmekte olan ülkelerde azalma eğiliminde ancak tedaviye ulaşamayan ülkeler ve henüz farkındalığı gelişmeyen ülkelerde maalesef yeni vaka sayıları hızla artmaktadır. Ülkemizde de HIV tanısı alan hasta sayısı maalesef gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık Bakanlığının verilerine göre ülkemizde HIV ile yaşayan 45 bin birey bulunmaktadır. Özellikle son dönemlerde 25-35 yaş arası grupta yeni tanı oranımız çok yüksek. Ayrıca son dönemlerde 15-19 yaş grubunda da ciddi bir artış mevcut ve bu durum açıkçası gençlerimizin sağlıklı cinsel yaşam bilgisi edinememesi veya madde kullanımındaki artış ile açıklanabiliyor. Tedaviler her ne kadar başarılı durumda olsa da şu anda dünya genelinde her dakikada 1 kişinin HIV’e bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Aslında önemli olan hastalıktan korkmak ya da çekinmek değil. Nasıl bulaştığını ve nasıl önlemler alınabileceğinin farkında olabilmektir" ifadelerini kullandı.



"HIV dokunmakla, sarılmakla, sosyal ilişkilerle, aynı ortamda bulunmakla ve solunum yoluyla bulaşmaz"


Virüsün dokunmakla, sarılmakla, sosyal ilişkilerle, aynı ortamda bulunmakla ve solunum yoluyla bulaşmayacağının altını çizen Ayşin Kılınç Toker, "HIV kan ve doku sıvılarıyla bulaşabilen, özellikle korunmasız cinsel temasla buluşma oranı yüksek bir virüs. Aynı zamanda steril şartlarda yapılmayan piercing ve dövme gibi uygulamalarla bulaşabiliyor ancak HIV’in nasıl bulaşmadığını da bilmemiz gerekiyor. HIV dokunmakla, sarılmakla, sosyal ilişkilerle, aynı ortamda bulunmakla ve solunum yoluyla bulaşmaz. Ortak tuvalet kullanımı, ortak havuz kullanımı ya da sivrisinek ısırması da HIV’in bulaşmasına neden olmaz. HIV ilk bulaştığında kişiler, birkaç hafta içerisinde ateş yüksekliği, döküntü, boyunda ağrılı bezeler gibi emareler gösterebilirler ancak şüphelenip, test yaptırmazsak emaeler tamamen yok olur ve yıllarca hiçbir emare vermeden HIV virüsü kişinin vücudunda çoğalmaya ve bağışıklık sistemini etkilemeye devam eder. Uzun zaman sonrasında kişinin bağışıklık sistemi baskılandığı için zatürre ya da normal yetişkinlerde görünmeyen rahatsızlıklarla, enfeksiyonlarla, cilt döküntüleriyle bizlere başvurabilirler. HIV’in şu anda ülkemizde etkin tedavileri mevcut ancak önemli olan kişinin farkında olup, şüpheli bir teması olduğunda test yaptırmasıdır" diye konuştu.


"Düzenli kontroller ve tedavi altında olduğu süreçte kişinin viral yükü tespit edilemez hale geldiğinde artık bulaştırmaz olarak kabul ediliyor" diyen Toker, "Bu testleri aile hekimlikleri dahil tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yaptırabiliyorlar. Test sonrasında da tanı alındığı takdirde düzenli kontroller ve düzenli tedavi altında olduğu süreçte kişinin viral yükü tespit edilemez hale geldiğinde artık bulaştırmaz olarak kabul ediliyor. Bu kişiler evlenebiliyor, sağlıklı çocuk sahibi olabiliyor ve HIV virüsü taşımayan kişiler gibi uzun bir ömür sürebiliyorlar. Bizim burada amacımız toplumumuzu farkındalığa sevk etmek. Şüpheli bir durumda test yaptırmalarını sağlamak ya da HIV ile yaşayan bir bireyle karşılaşıldığı takdirde bu kişilerin toplumdan ayrıştırılmamasını sağlama bilincini vermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.



Sağlık çalışanlarına öneriler


Hemşirelerin bulaşıcı hastalıklara sahip hastalara hizmet verirken, nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler veren Toker, “Sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalığı bulunan hastalara karşı bakım vermek, büyük kaygıları ancak şöyle düşünmek gerekiyor. Herkesin bulaşıcı hastalığı varmış gibi sağlık hizmeti verirken, dikkatli olmamız gerekiyor. Özellikle HIV hastalarında kan yoluyla bulaş söz konusu olduğu için ve hemşirelerimiz kan alma yoluyla bu hastalarla birebir temasta oldukları için daha da tedirginlik oluşuyor. Bu noktada aslında normal insanlara yaklaştığımız gibi sadece koruyucu bir eldiven ve dikkatli bir şekilde kan alma yolunu açmak yeterli. En büyük yaralanmalar, enjektör kapağını kapatırken meydana geliyor. Biz verdiğimiz eğitimlerde de bunları konuşuyoruz. Kapağı elimize almadan bulunduğu yerde kapatmakta fayda var. Bunun dışında hastanın dışkısı, idrarı ve kusması söz konusu olabiliyor. Bu noktada da mutlaka eldiven kullanmamız gerekiyor. Hasta ile temas olduğu durumlarda ise temas edilen bölgenin hızlıca tahriş etmeden yıkanması gerekiyor. Yıkadıktan sonra dezenfektanla dezenfekte edebiliriz. Sonrasında mutlaka hastanın bilgilerine erişmemiz gerekiyor. Bulaşıcı hastalığını biliyorsak da bilmiyorsak da bunu yapmamız gerekiyor" dedi.



AIDS şüphesine ’test’ önerisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman’da depremi anlatan dijital sergi açıldı Adıyaman’da, 6 Şubat depremlerini anlatan dijital sergi açıldı. Avrupa Birliği Culture CIVIC Kültür Sanat Destek Programı kapsamında, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Büşra Kuruçay tarafından hazırlanan “I’ll Play Too (Ben de Oynayacağım)” adlı depremi anlatan dijital serginin açılışı gerçekleştirildi. Komagene Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılışa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve sanatsever vatandaşlar katıldı. Düzenlenen sergi, farklı disiplinlerden toplam 23 eseri bir araya getiriyor. Sergide 8 kağıt işi, 8 artırılmış gerçeklik (AR) uygulaması, 5 video art, 1 video mapping ve 1 video enstalasyon eseri yer alıyor. Sanatseverler, sergiyi 13 Aralık 2024 tarihine kadar ziyaret edebilecek. Oldukça güzel eserlerin yer aldığını belirten Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, “Vatandaşlarımız buraya geldiklerinde ilk olarak ne kadar karakalem çalışması gibi duran eserleri görseler de bu eserlerin hepsi dijitaldir. Depremi anlatan bu eserlere telefona kurulan programın kamerasıyla bakıldığında bu karakalem çalışması gibi görünen eserler 3 boyutlu olarak değişmektedir. Oldukça anlamlı ve güzel bir çalışmaya imza atılmış. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Sergiyle ilgili bilgi veren Adıyaman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Büşra Kuruçay ise, “Deprem sonrası bireylerdeki psikolojik durumu anlatan ve bireylerin iç hissiyatlarını bir nevi öne çıkaran bir çalışmadır. Adıyaman’da depremi yaşayan bir birey olarak benim gözüme çarpan deprem sonrasında en önemli şey sallanan perdelerdi. Ve o perdelerden yola çıkarak o psikolojiyi perdeler üzerinden bir belleğe dönüştürerek bu eserleri oluşturdum” diye konuştu.
Ankara Quick Sigorta’dan Koyulhisar Belediyesine itfaiye aracı bağışı Quick Sigorta, Sivas’ın Koyulhisar Belediyesine destek olmak amacıyla itfaiye aracı bağışında bulundu. Quick Sigorta, Koyulhisar Belediyesi itfaiyesine destek amaçlı aldığı itfaiye aracını, Ankara’da düzenlediği törenle Koyulhisar Belediye Başkanı Bora Karakullukçu’ya teslim etti. "Güçlü itfaiye, güçlü yarınlar" sloganıyla gerçekleşen törene Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, Quick Sigorta ekibi ve itfaiye teşkilatı üyeleri katıldı. Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, yaptığı açıklamada, Quick Sigorta’nın toplumsal sorumluluk projelerine verdiği öneme dikkati çekerek, şunlar kaydetti: “Bugün burada yalnızca itfaiye aracı teslim etmiyoruz. Koyunhisar için modern bir itfaiye binası inşa ediyoruz. Eylül sonu Ekim ayı başında itfaiyecilik haftası ile sigortacılık haftasının kesiştiği noktada Koyunhisar’da modern bir itfaiye istasyonunun temel atma törenini gerçekleştirmiştik. İnşallah sizlerle birlikte Yurdagul Uluçeçen ve Erol Uluçeçen adına bağışladığımız bu itfaiye aracını ve temelini attığımız itfaiye binasının açılış töreninde sayın başkanım Koyunhisar’da Koyunhisar’ın güzellikleri içerisinde ağırlayacaklar ve hep birlikte olacağız.” Koyulhisar Belediye Başkanı Bora Karakullukçu ise itfaiye aracının bağışlanmasında destek veren Quick Sigorta’ya teşekkür etti.
Adıyaman 6 Şubat Depremi dijital sergide Adıyaman’da, 6 Şubat depremlerini anlatan dijital sergi açıldı. Avrupa Birliği Culture CIVIC Kültür Sanat Destek Programı kapsamında, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Büşra Kuruçay tarafından hazırlanan “I’ll Play Too (Ben de Oynayacağım)” adlı depremi anlatan dijital serginin açılışı gerçekleştirildi. Komagene Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılışa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve sanatsever vatandaşlar katıldı. Düzenlenen sergi, farklı disiplinlerden toplam 23 eseri bir araya getiriyor. Sergide 8 kağıt işi, 8 artırılmış gerçeklik (AR) uygulaması, 5 video art, 1 video mapping ve 1 video enstalasyon eseri yer alıyor. Sanatseverler, sergiyi 13 Aralık 2024 tarihine kadar ziyaret edebilecek. Oldukça güzel eserlerin yer aldığını belirten Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, “Vatandaşlarımız buraya geldiklerinde ilk olarak ne kadar karakalem çalışması gibi duran eserleri görseler de bu eserlerin hepsi dijitaldir. Depremi anlatan bu eserlere telefona kurulan programın kamerasıyla bakıldığında bu karakalem çalışması gibi görünen eserlerin 3 boyutlu olarak değişmektedir. Oldukça anlamlı ve güzel bir çalışmaya imza atılmış. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Sergiyle ilgili bilgi veren Adıyaman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Büşra Kuruçay ise, “Deprem sonrası bireylerdeki psikolojik durumu anlatan ve bireylerin iç hissiyatlarını bir nevi öne çıkaran bir çalışmadır. Adıyaman’da depremi yaşayan bir birey olarak benim gözüme çarpan deprem sonrasında en önemli şey sallanan perdelerdi. Ve o perdelerden yola çıkarak o psikolojiyi perdeler üzerinden bir belleğe dönüştürerek bu eserleri oluşturdum” diye konuştu.