Kayseri Özel Anakalp Hastanesi Diyetisyeni Ayşegül Ülger, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolünün kanseri riskini azaltmak için en önemli faktörlerin başında geldiğine dikkat çekti.
Kanseri, herhangi bir dokudaki hücre sayısının anormal şekilde çoğalması olarak tanımlayan ve 200`den fazla türü olduğunu söyleyen Ülger, kanserin görülme sıklığının nedenlerini; kalıtımsal faktörlerin yanı sıra sigara alkol kullanımı, radyasyon, çevre kirliliği, tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besin tüketimi, aşırı yağ ve yağlı besinlerin alımı şeklinde sıraladı
Söz konusu nedenler içerisinde beslenmenin kanser riskini artırma ve azaltma olasılığının diğerlerinden daha güçlü olduğunun altını çizen Ülger, ``Dengesiz besin tüketimi ve sağlıksız besinlerle beslenerek kanser riskini artırabilirsiniz. Özellikle obezite, kanser riskini artırır. Yapılan çalışmalara göre; meme, endometrium, kalın bağırsak-rektum kanserlerinin aşırı kilo ile ilgili olduğu gösterilmiştir. Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü kanser riskini azaltmada en önemli faktör arasında yer alır.`` diye konuştu.
Ülger, son olarak, kanser riskini azaltmaya yarayıcı beslenme ipuçları ile ilgili olarak şunları söyledi: ``Kilo kontrolünü sağlamak, ideal ağırlığı korumak gerekir. Yemeklere yağı yakmadan eklemek gerekir. Kızartma, kavurma işlemlerinden kaçınılmalıdır. Kömürde, mangalda pişirilen etler ateşe çok yakın tutulmamalıdır. Mevsime uygun meyve, sebze tüketilmelidir. Kuru baklagiller ve kepekli ekmek gibi posa içeriği yüksek olan besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.``