GENEL - 30 Haziran 2023 Cuma 13:32

Kayseri’de kurban etleri sucuk oluyor

A
A
A
Kayseri’de kurban etleri sucuk oluyor

Kayseri’de kurbanını kesen vatandaşlar, etlerini kasaplarda sucuk ve sucuk içi yaptırdı.

Kayseri’de kurbanını kesen vatandaşlar, etlerini kasaplarda sucuk ve sucuk içi yaptırdı. Kasap Ali Türkmen, “Kurban etinin bir kısmını vatandaşlar sucuk ve sucuk içi olarak tüketmeye çalışıyor” dedi.


Sucuğuyla ünlü Kayseri’de bayramın 3’üncü gününde vatandaşlar kasaplarda yoğunluk oluşturdu. Kurbanını kesip, etlerini dinlendiren vatandaşlar kasaplara giderek, sucuklarını yaptırdı. Kasaplar ilk olarak, kurban etlerini kıyma yaparak dinlendirdi. Daha sonra baharat ve sarımsağı etle karıştıran vatandaşlar yaklaşık 1 saat süren yoğurmanın ardından sucuk içi haline getirdikleri eti bağırsaklara doldurarak, dinlenmeye bıraktı. Kasap Ali Türkmen, yapılan sucukları dinlendirme aşamasında güneşten ve rüzgardan uzak tutmaları yönünde uyardı.


Hisselerin dağıtılmasının ardından vatandaşların etin bir kısmını sucuk olarak değerlendirdiğini söyleyen Ali Türkmen, “Kurban bayramında vatandaşların kurbanlarını sattık ve kestik. Koyunları koyun parça olarak, parçaladık. Herkesin ayrı ayrı hisselerini böldük. Hisselerde dağıtılacak olanları ayırdık. Daha sonra şişlik ve saç kebap olarak yaptık. Hisse dağıtıldıktan sonra arta kalanı da sucuk yaparak vatandaşlara teslim ettik. Havaların sıcak olmasından dolayı, hisseleri dağıttıktan sonra arta kalan etin bir kısmını vatandaşlar sucuk ve sucuk içi olarak tüketmeye çalışıyor. İlk olarak eti yağ oranlarını ayarlayarak, kıyma haline getiriyoruz. Sarımsağını ve baharatını katıyoruz ve uzun süre yoğuruyoruz. 2-3 saat dinlendirip, makine de sucuk aşamasına getiriyoruz. Vatandaşlarımızda bunu 3 gün serin yerlerde muhafaza ederek, buzdolaplarına koyuyorlar. Vatandaşlara sıcak havalarda sucukları gayet az yapmalarını, sucuk içi olarak daha çok tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü birçok vatandaş sucuğu yaptıktan sonra muhafaza edemiyor. Serin yerde bekletsinler. Rüzgar aldırmasınlar. Güneşin olduğu kadar rüzgarında sucuğun bozulmasında rolü var” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .