EĞİTİM - 29 Mart 2019 Cuma 09:15

KAYÜ’de ’Geleceğin Dünyası’ Konulu Panel Düzenlendi

A
A
A
KAYÜ’de ’Geleceğin Dünyası’ Konulu Panel Düzenlendi

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) tarafından ’Geleceğin Dünyası’ konulu panel düzenlendi.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) tarafından ’Geleceğin Dünyası’ konulu panel düzenlendi. Panelde, Siber Güvenlik, Kişisel Veri ve Meslekler konuları anlatıldı.


“2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Hüseyin Bekmez, Askerlik Şubesi Başkanı Kd. Alb. Ahmet Uysal, Kayseri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derviş Boztosun, Genel Sekreter Doç. Dr. Semra Aksoylu ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panelin moderatörlüğünü yapan Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Halduk Pak, ’Meslekler’ konusunda konuşma yaptı. Ardından Rasyotek Sistem ve Network Departman Müdürü Erdem Gönenç ’Siber Güvenlik’, Rasyotek Hukuk Departman Birim Yöneticisi Ümit Haydaroğlu ise ’Kişisel Veri’ konularını anlattı. Panelde, siber güvenlik, kişisel veri ve bilgiler, kişisel bilgi ve verilerin korunması ile sosyal medya hesaplarında kişisel bilgi paylaşımı konuları ele alındı. Soru-cevabın ardından etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, öğrencilere, yaşam boyu öğrenmenin önemi konusunda çeşitli tavsiyelerde bulundu.


Rektör Karamustafa, “Artık dünya değişiyor. 10-15 yıl sonrasını, 20 yıl sonrasını farklı planlamak zorundayız. Bundan 20 yıl, 30 yıl sonra birçok meslek değişecek. Bugün var olan birçok meslek, gelecekte var olmayacak. Onun için özellikle gençlerimizin, yaşam boyu öğrenmeden vazgeçmemesi lazım. İşte okul bitti. Üniversite bitti. Yeni bir işe girdik. Cenab-ı Allah ömür verdiği sürece buna devam edeceğiz diye bir şey yok. Her zaman, mezuniyet sonrasında da, günün değişen koşullarına göre kendimizi ayarlamamız, adapte etmemiz gerekiyor. Yine teknoloji konusu da önemli. Tabi ki teknolojiye küsemeyiz. Dışlayamayız. Sanal ortam çok önemli. Ama şunun da bilincinde olmak zorundayız. Artık işe alımlarda kişilerin sadece CV’sine değil, CV’siyle beraber sosyal medyayı nasıl kullanıyor, facebook hesaplarında neler paylaşıyor, hesapları nasıl. Bunlara da bakılıyor. O yüzden kişinin sosyal medya hesabı kullanımına, mail adreslerindeki kullanıcı adına kadar birçok konuya dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.


Etkinlik, Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, Rasyotek Genel Sekreteri Sezai Çevik, Rasyotek Sistem ve Network Departman Müdürü Erdem Gönenç ile Rasyotek Hukuk Departman Birim Yöneticisi Ümit Haydaroğlu’na plaket takdiminin ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Diş Hekimi Simge Akın: “Vücut sağlığı ağızda başlar” Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Diş Hekimi Simge Akın, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda, ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Vücut sağlığının ağızda başladığını vurgulayan Akın, ağız ve diş sağlığının vücut sağlığını doğrudan etkilediğini bildirdi. Ülkemizde 22 Kasım “Dünya Diş Hekimleri Günü”, bu tarihi içine alan haftada “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor. Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Diş Hekimi Simge Akın, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak amacıyla açıklamalarda bulundu. Vücut sağlığının ağızda başladığını, ağız ve diş sağlığının vücut sağlığını doğrudan etkilediğini vurgulayan Akın, “Yılda 2 kez mutlaka diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Dişler sabah kahvaltıdan sonra ve gece uyumadan önce günde en az iki kere olmak üzere 2-3 dakika boyunca fırçalanmalıdır. Ağız ve diş sağlığında etkili diş fırçalama çok önemlidir” dedi. Diş fırçalama yöntemleri Etkili diş fırçalama yöntemlerini anlatan Diş Hekimi Akın, “Diş fırçası 45 derece açıyla diş ve diş etinin birleştiği noktaya yerleştirilir. Dişler her zaman diş etinden dişe doğru gelecek şekilde süpürme hareketiyle fırçalanmalıdır. Dişlerin her yüzeyinin fırçalanması çok önemlidir. Ön yüzeyler, arka yüzeyler olmak üzere tüm yüzeyler fırçalanmalıdır. Ardından dilin üst yüzeyini de aynı süpürme hareketi ile fırçalamalıyız. Diş fırçası 3 ayda bir mutlaka yenilenmelidir” diye konuştu. “Günde bir kez diş ipi” Ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken bir başka hususunda diş ipi kullanımı olduğuna dikkat çeken Akın, günde bir kez gece uyumadan önce dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş aralarını temizlemek için mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Çünkü diş aralarını temizlemede tek başına diş fırçası yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle diş ipi kullanılması çok büyük önem taşımaktadır” dedi. “Beslenme çok önemli” Ağız ve diş sağlığının korunmasında beslenme şeklinin büyük önem taşıdığına da vurgu yaparak şu bilgileri paylaştı; “Yüksek oranda şeker içeren besinlerden kaçınılmalı. Gazlı ve şekerli içecekler tüketilmemelidir. Çay ve kahve tüketimi sınırlı olmalıdır. Taze sebze ve meyveler, et, balık, yumurta, baklagiller, beslenme düzeninde mutlaka yer almalı ve bol bol su tüketilmelidir.” Bebeklerde ağız ve diş sağlığı Bebeklerde diş sağlığı konusuna da değinen Diş Hekimi Akın, “Ağız ve diş sağlığının korunması küçük yaşta başlar. Küçük yaştan itibaren 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü yapılmalı, günde minimum 2 sefer diş fırçalanmalı, süt dişleri düşüp daimi dişlerin hepsi tamamlandıktan sonra düzenli diş ipi kullanımı büyük önem taşımaktadır. 3 yaşından itibaren mutlaka içinde flor bulunan diş macunu kullanılmalıdır. Flor diş çürüklerinin önlenmesinde çok önemlidir. Bebeklerde mutlaka emzik ve biberon kullanımından da kaçınılmalıdır. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı küçüklükten başlar. Anne ve babalar çocuklarına küçük yaştan itibaren örnek olmalıdır. Çocuklara, ağız ve diş hijyenini kendi sağlayacak yaşa gelene kadar mutlaka yardım edilmelidir” dedi.
Kayseri Kayseri kavurması tescillendi Kayseri’nin yöresel ürünlerinin Kayseri kavurması coğrafi işaret tescili ile koruma altına alınırken, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış; “Kayseri’nin yöresel ürünlerinin tamamına tescil belgesi almak için gayret içerisindeyiz” dedi. Pastırması, mantısı ve sucuğu ile meşhur Kayseri’de, yöresel ürünlerden olan Kayseri kavurması da coğrafi işaret alarak koruma altına alındı. Kayseri Ticaret Borsası’nın girişimleri ile coğrafi işaret alan Kayseri kavurması lezzetiyle de ön plana çıkıyor. İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, “Biz Kayseri Ticaret Borsası olarak Kayseri’deki bütün yöresel ürünlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Kayseri kavurması için coğrafi işaret aldık. Yakın zamanda da Yeşilhisar ay çekirdeği ile ilgili müracaatımız olmuştu. İnşallah ay çekirdeği ile ilgili de tescil belgemizi alacağız. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun. Biz her zaman üreticimizin yanındayız. Şehrimizdeki bütün yöresel ürünler noktasında da Kayseri Ticaret Borsası olarak çalışmalarımız var. Memnuniyetimizi ifade etmek istiyorum. Şehrimize tekrardan hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. Bağlamış, “Bütün farklı illerde bu ürünlere benzer üretim yapılabiliyor. Ancak tescilli olduğu zaman o ürünün bölgeye özel olduğu kanıtlanıyor. Bunun memnuniyeti var. Zaten Kayseri pastırması, kavurması, mantısı ve Türkiye genelinde hem meşhur hem de en iyi üretim Kayseri’de yapılıyor. Bunu da tescil belgeleri ile ifade etmeye çalışıyoruz. İnşallah Kayseri’nin yöresel ürünlerinin tamamına da tescil belgesi almak için gayret içerisindeyiz” diye konuştu.