YEREL HABERLER - 10 Nisan 2012 Salı 15:00

HİLAL-DER`DEN EОİTİM YARARINA KERMES

A
A
A
HİLAL-DER`DEN EОİTİM YARARINA KERMES

Kayseri`de, Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği (Hilal-Der) eğitim yarına kermes düzenledi.
Dualarla açılan Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği (Hilal - Der) kermesine çok sayıda vatandaş katıldı. Ev hanımlarının emek vererek hazırladıkları el işi ile yemekler eğitim yararına satıldı. Kermes hakkında bilgi veren Hilal - Der Yönetim Kurulu üyesi Celil Tekcan, ``Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği olarak hem eğitim hem de sosyal faaliyetlere katkı sunmak amacıyla derneğimiz üyesi ve gönüllüsü olan hanımların el işleri, yaptıkları yiyecekler ve örgü malzemeleriyle açmış olduğumuz kermesimiz bugün itibariyle başlamıştır. 15 gün sürecek olan kermesimiz tüm hayırsever Kayserili hemşerilerimizi bekliyoruz. El emeği göz nuru olan hanımlarımızın gayretleriyle olan bu kermesimizde elde edilecek gelirlerin yine Kayseri`de eğitim ve sosyal amaçlı kullanmayı düşünüyoruz.`` şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa ’Atların diyarı’nda nalbantlık son demlerini yaşıyor Yüzyıllardır ’atların diyarı’ olarak adlandırılan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde nalbantlık mesleği son demlerini yaşıyor. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yüzyıllardır at yetiştiriciliği yapılıyor. Atların diyarı olarak adlandırılan ilçede haralarda yetiştirilen yarış atları Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Değeri milyonlarca lirayı bulan yarış atlarının yanı sıra yük taşımacılığı için de atlar kullanılıyor. Sadece 2 nalbant kaldı Daha önce onlarca kişinin yaptığı nalbantlığı şimdi sadece 2 kişi yapıyor. Yaşları 50’nin üzerinde olan ustalar, çırak bulamıyor. Çocuklarının dahi nalbantlık yapmak istemediklerini söyleyen ustalar, bu mesleğin de artık son bulmaya başladığını söyledi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası devreye girdi Nalbantlık mesleğinin bitme noktasına gelmesi Esnaf ve Sanatkarlar Odasını harekete geçirdi. İlçede bu mesleği yapan son ustalar olan 56 yaşındaki Nuri Erişen ve 53 yaşındaki Müslüm Özer’i ziyaret eden Esnaf ve Sanatkarla Odası Başkanı İsmet Demir, yeni ustalar yetiştirmek için proje hazırladıklarını belirtti. Suruç’ta bu mesleği yapan 2 kişi olduklarını söyleyen Özer “Benim çocuklarım bu mesleği yapmıyor. Birisi berberlik yapıyor, birisi ise döner işi yapıyor” dedi. Yok olmaya yüz tutan meslekler için proje hazırladıklarını söyleyen Esnaf ve Sanatkarla Odası Başkanı İsmet Demir, “Şu anda Suruç’ta iki nalbant ustamız var. Aslında devam eden bir meslek ama maalesef ilçemizde bitiyor, kimse tercih etmiyor. Biz de yok olmaya yüz tutan mesleklerin devam etmesi için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. Nuri Erişen 48 yıldır bu mesleği yaptığını belirterek işini çok sevdiğini dile getirdi.
Sivas Yabancı öğrenci ve öğretmenler Sivas’ta Türk mutfağının lezzetlerini tattı Sivas’ta, Erasmus Plus projesi kapsamında 3 farklı ülkeden gelen 10 öğrenci ve 6 öğretmen eğitim sürecinin ardından Türk mutfağının lezzetlerini tattı. Sivas’ta Hamza Yerlikaya Ortaokulu, Erasmus Plus projesi kapsamında Polonya, Litvanya ve İspanya’dan gelen öğrenci ve öğretmenleri ağırladı. “Sosyal duygusal öğrenme” projesi nedeniyle Sivas’a gelen öğrenciler 3 gün süren eğitim sürecini tamamladı. Tamamlanan eğitim sürecinin ardından öğrenciler Sivas ve Türkiye lezzetlerini tattı. Poğaça, kısır, patates salatası, kurabiyeler ve Sivas köftesi gibi yiyeceklerden tadan öğrenci ve öğretmenler Türk mutfağının lezzetlerini çok beğendiklerini ifade etti. “Misafirperverlikler için çok teşekkür ederiz” Türk mutfağına dair lezzetleri çok beğendiklerini belirten Polonyalı eğitmen Marlena Ochocka, “Erasmus tarafından finanse edilen bu etkinliğe katıldığımız için çok mutluyuz. Türk mutfağından çok lezzetli yiyecekler tattık bunun için çok minnettarız. Düzenlenen bu ortaklık için Türk ortaklarımıza çok teşekkür ederiz. Daha önce dört kez geldim Türkiye’ye. Sivas çok güzel bir şehir. Tarihi bir yapısı var. Türk partnerlerimiz bize her yeri göstermeye çalıştılar. Misafirperverlikleri için kendilerine çok teşekkür ederiz. Projemiz adımız sosyal duygusal öğrenme. Bu projelerimizle çocuklarımızın duygularını eğitime katacak” dedi. Yemek programının ardından yöresel müzik dinletisi yapıldı. “Öğrencilerimizi dünya vatandaşı olarak hazırlamaya çalışıyoruz” Çocukların birbirleriyle etkileşim kurduklarını vurgulayan okul proje koordinatörü Ali Kumru, “Erasmus plus projesinin bir etkinliğini gerçekleştirdik. Daha önce bu proje kapsamında Litvanya ve İspanya ayağında bulunduk. Bugün burada hem Sivas’ın hem de Türkiye’nin kültürünü anlatıp paylaşmak adına bu etkinliği düzenledik. Öğrencilerimizin hazırladığı yemekleri yabancı misafirlerimize sunmayı amaçlarken aynı zamanda çocuklarımızda bir etkileşim içerisinde bulunuyorlar. Bu proje sosyal duygusal öğrenme kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu projeler neticesinde öğrencilerimizi bir dünya vatandaşı olarak hazırlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Türk kültürünü ve lezzetlerini tanıyorlar” Bu etkinliğin sadece eğitim amaçlamadığını aynı zamanda bir kültür organizasyonu olduğunu belirten Okul Müdürü Yusuf Öz, “Erasmus projesiyle Polonya, Litvanya ve İspanya’dan 6 öğretmen ve 10 öğrenci geldi. Gelen 16 kişi erasmus projesinin eğitim boyunda üç gün süren çalışmamız oldu. Bugün de Türk mutfağı özelinde Sivas lezzetlerini tattırmak amacıyla toplandık. Bu etkinlik sadece bir eğitim amacı gütmüyor. Aynı zamanda bir kültür organizasyonu oldu. Yurtdışından gelen öğretmen ve öğrencilerimiz Türk kültürünü ve lezzetlerini tanımış oluyorlar. Bizde böylelikle bir köprü görevi üstleniyoruz” dedi.
Konya Selçuklu Gelişim ve Teknoloji Akademisinde eğitimler devam ediyor Konya’nın merkez Selçuklu Belediyesi’nin okul dışı öğrenme ortamlarından biri olan ve Selçuklu Sanat, Eğitim, Teknoloji ve Atölye programları (SETAP) çerçevesinde yıl boyunca binlerce öğrenciye hizmet veren Selçuklu Gelişim ve Teknoloji Akademisi eğitimlerini sürdürüyor. Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve geleceğin donanımlı bireylerinin yetişmesi, yeni yeteneklerin keşfedilmesi için aralıksız olarak eğitimlerini sürdüren Selçuklu Gelişim ve Teknoloji Akademisi’nde öğrenciler yeteneklerini keşfetme fırsatı buluyor. Selçuklu Belediyesi’nin eğitime önemli bir desteği olan Selçuklu Gelişim ve Teknoloji Akademisi’nde İHA- Mekatronik, Moda Tasarım, Organik Oyuncak Üretim, Siber Güvenlik, Müzik, Fotoğrafçılık, CBS Harita Okur Yazarlığı, Vefa Gençlik, Genç Kalemler Yazarlık ve Hitabet, Köklerden Göklere Tarih, Hat Sanatları, Takı Tasarım atölyeleri olmak üzere 12 farklı kategoride eğitimler gerçekleştiriliyor. Devam eden eğitimlerden ortaokul ve lise düzeyinde bin 48 öğrenci faydalanıyor. “Akademimiz öğrencilerimize yeni ufuklar açmaya devam ediyor” Selçuklu Belediyesi olarak Selçuklu Gelişim ve Teknoloji Akademisi ile binlerce çocuğa ve gence kendilerini geliştirerek yeni ufuklar belirlemelerinde öncülük ettiklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Gelişim ve Teknoloji Akademimiz yılın her döneminde eğitimlerine devam ediyor ve yoğun bir şekilde ilgi görüyor. Selçuklu Belediyesi olarak araştıran, yeni keşiflere yol açan ve öğrendiklerini hayata uygulayan bir nesil yetiştirme hedefiyle çalışıyoruz. Bu amaçla modern teknolojinin sağladığı tüm imkanları çocuklarımız için seferber ediyoruz. Burada kursiyer hocalarımızın rehberliğinde kendini geliştiren öğrencilerimiz aynı zamanda ortaya güzel eserler çıkartıyor. Öğrencilerimiz kazandıkları bu donanımlarla hayata farklı bir pencereden bakmayı öğreniyor. Burada bulunan tüm öğrencilerimize atölye faaliyetlerine katıldıkları ve bu güzel çalışmaları ortaya koydukları için teşekkür ediyorum. Onların bu başarılarını görmek bizleri de mutlu ediyor. Tüm öğrencilerimize ve eğitmenlerimize başarılar diliyorum” dedi.