GÜNDEM - 08 Ekim 2024 Salı 13:09

Üniversite öğrencileri Kastamonu’yu gezdi

A
A
A
Üniversite öğrencileri Kastamonu’yu gezdi

Kastamonu Üniversitesi’ndeki eğitimleri için Kastamonu’ya gelen ve İhlas Vakfı Sıla Öğrenci Yurdu’nda kalan üniversite öğrencileri, düzenlenen programda Kastamonu’nun tarihi mekanlarını gezdi.


Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve çeşitli ülkelerden üniversite eğitimi için Kastamonu’ya gelen ve İhlas Vakfı Sıla Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrencilerin şehri tanımasını sağlamak amacıyla gezi programı düzenlendi. Rehberler eşliğinde Kastamonu’yu gezen öğrenciler kentin tarihi mekanlarını ziyaret ettti. Yurt müdür yardımcıları Nejdet Karakırık ve Murat Masatçı nezaretinde İsmailbey Külliyesi, Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi, Ahmet Siyahi Kütüphanesini gezen öğrenciler, daha sonra Kadıdağı piknik alanında doğanın tadını çıkarttı.


Program sonunda öğrencilere gezilen mekanlarla ilgili sorular soruldu. Geziye katılan öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi. Öğrenciler kenti tanımalarının sağlandığı program için emeği geçenlere teşekkür etti.



Üniversite öğrencileri Kastamonu’yu gezdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Tohum Koruyucuları Projesi başladı Türkiye’den Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA), Gürcistan’dan Gürcistan Ulusal Yerel Yönetimler Birliği’nin ve Romanya’dan Dernek Küresel Projesi’nin proje ortağı, Bulgaristan’dan Bulgaristan Karadeniz Yerel Yönetimleri Birliği’nin ise lider ortak olarak yer aldığı Tohum Koruyucuları (BSB00450 Seed Guard) projesinde uygulama aşamasına geçildi. Ülkemizde program otoritesi Avrupa Birliği Başkanlığı (ABB) tarafından yürütülen ENI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği programı 2021-2027 dönemi birinci teklif çağrısı kapsamında başarılı bulunarak uygulamaya geçen BSB00450 referans numaralı Tohum Koruyucuları (BSB00450 Seed Guard) projesi 11.07.2024 - 10.01.2026 tarihleri arasında 18 ay süreyle toplam 489 bin 48,00 Avroluk bir bütçe kullanılarak hayata geçirilecek. Bu çalışma ile kültürel bir miras olan ve gelecekteki gıda ihtiyacını karşılamada büyük rol oynayacak olan yerli tohumların korunması, çiftçi elinde muhafazası, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor. Trabzon başta olmak üzere DOKA kapsamındaki illerde çiftçi görüşmeleri yapılacak, tohum kültürü kayıt altına alınacak, Eğitim faaliyetleri düzenlenecek ve yeterli yerli çeşit bulunması durumunda ‘Doğu Karadeniz Bölgesi Yerel Tohum Koleksiyonu’ oluşturulacak. Konuyla ilgili DOKA’dan yapılan açıklamada 2024-2026 yılları arasında gerçekleştirilecek çalışmalarda odaklanılacak maddeler şu şekilde sıralandı: "Ata tohumlarının ve yerel çeşitlerin koruyucusu olarak topluluk tohum koleksiyonlarının oluşturulmasına ilişkin kriterlerin belirlenmesi; Topluluk tohum koleksiyonları için hedef grupların belirlenmesi; Her ortak tarafından en az 10 çiftçinin katılımıyla, 2 gün süreyle tohum koruyucuları eğitimlerinin düzenlenmesi; Projenin proje ortakları tarafından ortaklaşa sunulacağı ve geleneksel sebze ve ürünlerinin yaygınlaştırılacağı, tarımsal biyolojik çeşitlilik ve gıda çeşitliliğine dayalı tematik bir etkinliğe katılım sağlanması; Ortak ülkelerdeki çiftçiler ve ekosistem hizmet sağlayıcıları arasında daha güçlü bir işbirliğini ve alışverişi teşvik edecek şekilde ata tohumların ve yerel çeşitlerin korunması için bir ağ kurulması. On sekiz aylık süre zarfında gerçekleştirilecek proje çalışmaları ile tüm proje paydaşlarının kurumsal kapasiteleri artacaktır. Verimli iş birliği ve ağ oluşturma faaliyetleri sayesinde ortaklar bilgi, deneyim ve uzmanlığı paylaşabilecektir. Bunlara ek olarak Topluluk Tohum Koleksiyonları ata tohumların toplanması, biriktirilmesi ve nesillere aktarılması için önemli bir araç olacaktır." Öte yandan Tohum Koruyucuları Projesi’nin tanıtım toplantısı yarın sabah 09.30’da Novotel’de yapılacak.
Tokat Unutulmaya yüz tutmuş Tokat ağzı ilkokul koridorlarında hayat buluyor Yöresel kelimelerle kültürel farkındalık oluşturmak isteyen Kemal Arat İlkokulu müdürü ve öğretmenleri unutulmaya yüz tutmuş Tokat kelimelerini okul koridorlarında yaşatıyor. Tokat Belediyesi’nin yöresel kelimelerle vatandaşlara esprili uyarılar yaptığı projeye, Kemal Arat İlkokulu’ndan anlamlı bir destek geldi. 31 yıllık tecrübesiyle birçok projeye imza atan okul müdürü Saadettin Aktaş, belediyenin girişimini okulda hayata geçirerek öğrencilere milli kültürü aşılamayı amaçladı. Bu çerçevede unutulmaya yüz tutmuş Tokat kelimelerini içeren uyarı yazıları okulun koridor ve pencerelerine asıldı. Okulda eğitim gören 700’e yakın öğrenci, bu kelimeleri derslerde işleyip mektuplarla birbirlerine yöresel kelimelerle uyarılarda bulunuyor. Tokat şivesini öğrenen çocuklar metinler okuyarak unutulmaya yüz tutmuş yöresel kelimeleri ölümsüzleştiriyor. “Geçmişle geleceğe köprü bağlantısı kurmak istiyoruz” Milli değerlere sahip çıkmak için bu projeyi önemsediklerini söyleyen Kemal Arat İlkokulu Müdürü Saadettin Aktaş, “Şu an okulumuzda yöresel ağız ve şivelerle ilgili Tokat Belediyesi’nin gündeme getirmiş olduğu, bizim de çoktandır yöresel kültürümüzü, milli kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak, geçmişle geleceğe bir köprü bağlantısı kurmak amaçlı projemizi hayata geçirdik. Okulumuzda 700’e yakın öğrenci var. Öğrencilerimize bu kelimeleri, yöresel ağzı ve şiveyi unutturmamak amaçlı, okulumuzun değişik bölümlerine, çocuklarımızla da istişare ederek bu kelimeleri bu cümleleri çocuklarımıza hatırlatmak ve farkındalık oluşturmak amaçlı yaptık. Umarım bu konuda çocuklarımıza, değerlerimize, milli kültürümüze bir nebze olsun katkı sağlamış oluruz” dedi.
Kırşehir Kırşehir’de İRAP izleme süreçleri sahada denetlendi Afetlere karşı küresel risk farkındalığını artırmak ve afet risk azaltma kültürünü teşvik etmek amacıyla İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) uygulama süreci Kırşehir’de sahada gözden geçirdi. Yapılan uygulamaları ve karşılaşılan sorunları değerlendirmek amacıyla İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulları’nın çevrimiçi katılımıyla video konferans toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan uygulamalar hakkında bilgi veren Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiiryürek; "Bugüne kadar meydana gelen afet ve acil durumlara AFAD Başkanlığı’nın koordinesinde başarılı şekilde müdahale edilmiş ve iyileştirme çalışmaları yürütülmüştür. Ancak afet sonrası ortaya çıkan kayıpları azaltmada söz konusu müdahale ve iyileştirme çalışmalarının tek başına yeterli olmadığı anlaşılmıştır" dedi. Vali Demiryürek; "İlimizdeki afet riskleri ve afetlerin muhtemel etkileri de dikkate alınarak paydaş kurumlar ile birlikte İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlanmış ve valiliğimiz oluruyla 2021 yılında yürürlüğe girmiştir. İl Afet Risk Azaltma Planı; afetlerin muhtemel etkilerini ve meydana getirdiği kayıpları gösteren, afetler olmadan yapılması gerekenleri bir süreç dahilinde belirleyen, bu eylemlerden sorumlu kurum ve kuruluşları tanımlayan, ekonomik, sosyal ve çevresel dirençliliği hedefleyen bir plandır" ifadelerini kullandı. Kırşehir’de 4 afet türü üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten Vali Demiryürek açıklamasını şöyle sürdürdü; "Kırşehir’de meydana gelen geçmiş afetler ve afetlerin olma sıklığı incelenmiş ve 4 afet türü üzerinde çalışılmıştır. Bunlar kuraklık, kütle hareketleri, taşkın sel ve depremdir. Çiçekdağı, Akçakent ve Kaman ilçelerimizde arazi çalışmaları yapılmış olup afet öncesi hazırlık çalışmaları ilimiz merkezinde ve ilçelerimizde devam etmektedir. Afet risklerini azaltma planlamasında temel amacımız; sürdürülebilir, güvenli ve afete dirençli yerleşimler oluşturmak, muhtemel afetlerin yerleşimler ve toplum üzerinde neden olabileceği fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel, politik zarar ve kayıpları önlemek veya etkilerini azaltmaktır."