GÜNDEM - 04 Ekim 2024 Cuma 21:34

Kastamonu’da köy yangınlarını önlemek için master ve eylem planı hazırlanacak

A
A
A
Kastamonu’da köy yangınlarını önlemek için master ve eylem planı hazırlanacak

Sık sık köy yangınlarının yaşandığı Kastamonu’da çözüm arayışı için gerçekleştirilen çalıştayda ’köy yangınları eylem planı ve köy yangınları önleme master planı’nın hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.


Kastamonu’da kurumlar arasında köy yangınlarını önlemek amacıyla iş birliği çalışması yapıldı. Bu çerçevede, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu Valiliği ile Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) iş birliğinde “Köy Yangınları Ulusal Çalıştayı” düzenlendi. Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Türkiye’nin önemli afet türlerinden biri olan köy yangınlarına karşı politika ve strateji geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen çalıştay, iki gün sürdü.


Çalıştayın sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük tarafından çalıştay sonuç bildirisi okundu. Bildiride ’köy yangınları eylem planı ve köy yangınları önleme master planı’nın hayata geçirilmesi kararlaştırıldığı ifade edildi.



“Son 15 yılda yaşanan köy yangınlarında, 1700’ün üzerinde köy evimiz zarar görmüş, 43 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir”


Kastamonu’da son 15 yılda yaşanan köy yangınlarında bin 700’ün üzerinde köy evinin zarar gördüğünü ve 43 kişinin de hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Küçük, "Son yıllardaki iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile beraber ihmal, dikkatsizlik ve kasıt gibi insan kaynaklı nedenlerle ortaya çıkan köy yangınları, geçmişte olduğu gibi günümüzde de can kayıplarının yanı sıra ekonomik, fiziksel ve kültürel kayıplara neden olmaktadır. Bitki örtüsüne bağlı ahşap yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde, çeşitli nedenlerle başlayan küçük yangınlar hızla büyümekte, pek çok evi içine alarak köy ve orman yangınlarına dönüşmektedir. Küçük ve büyükbaş hayvan teleflerinin yanı sıra tarım alanlarını da tahrip eden köy yangınları, bölge halkını ekonomik ve sosyal kayıplara uğratarak geçim kaynaklarını yok etmektedir. Kastamonu ilimizde son 15 yılda yaşanan köy yangınlarında, 1700’ün üzerinde köy evimiz zarar görmüş, 43 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, tarımsal faaliyetlerde kullanılan birçok yapı ve alan yanarak yok olmuş, önemli ölçüde hayvan telefleri yaşanmıştır” dedi.



“114 alanında uzman katılımcının iştirakiyle toplanmıştır”


Alanında uzman 114 katılımcının iştirakiyle toplantılar düzenlendiğine dikkati çeken Küçük, çalıştayda 5 çalışma masasının oluşturulduğunu ve 31 alt başlığın tartışmaya açıldığını ifade ederek, “Yapılan müzakere ve değerlendirmeler sonucunda; Köy Yangınları Eğitim ve Farkındalık Çalışma Masası, 22 katılımcı ile müzakerelerini yürütmüş ve 4 karar ile 18 eylem önerisi, Köy Yangınları Müdahale Çalışma Masası, 23 katılımcı ile müzakerelerini yürütmüş ve 7 karar, 16 eylem önerisi, Köy Yangınlarındaki Fiziksel Altyapı Eksikleri ve Risk Analizi Çalışma Masası, 23 katılımcı ile müzakerelerini yürütmüş ve 5 karar 17 eylem önerisi, Köy Yangınları Teknoloji ve Yenilikçi Yaklaşımlar Çalışma Masası, 23 katılımcı ile müzakerelerini yürütmüş ve 5 karar, 17 eylem önerisi, Köy Yangınları Sonrası İyileştirme Çalışma Masası, 23 katılımcı ile müzakerelerini yürütmüş ve 6 karar, 13 eylem önerisi olmak üzere çalıştayda toplam 27 karar ve 81 eylem önerisi karara bağlanmıştır” diye konuştu.


Çalıştayın önemine değinen Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, “Köy Yangınları Ulusal Çalıştayı’nda afet öncesinde yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler ile tüm kurum ve kuruluşların ‘krizyYönetimi’ anlayışından ‘risk Yynetimi’ anlayışına geçmesinin, afet sonrası oluşan hasar ve maliyetin azaltılmasının önemi özellikle vurgulanmıştır. Köy yangınlarında; eğitim ve farkındalık faaliyetlerinin risk azaltmaya katkısı, etkin ve hızlı müdahale yöntemleri, köylerdeki mevcut söndürme altyapılarının durumu, afetin her safhasında teknolojiden faydalanma ve afet sonrası iyileştirme faaliyetleri gibi birçok konu bilimsel, teknik, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla müzakere edilmiştir. ‘Köy Yangınları Ulusal Çalıştayı’ yangınların önlenmesinde fiziksel, ekonomik, sosyo-kültürel zararların en aza indirgenmesinde hayati önem taşıyan karar ve eylem önerilerinin belirlendiği, aynı zamanda ’köy yangınları eylem planı’ ve ‘köy yangınları önleme master planı’nın hayata geçirilmesine büyük katkı sağlayacak bir faaliyet olmuştur. Benzer afetlerin tekrar yaşanmaması umuduyla, çalıştayın ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.



“Çalıştayda alınan 27 karar ve 81 eylem önerisi bulunuyor”


Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, çalıştay hakkında bilgiler vererek, köy ve ev yangınları ile mücadelenin çok önemli olduğunu kaydetti. Ergün, “Çalıştayda alınan 27 karar ve 81 eylem önerisi bulunuyor. Kastamonu valiliğinin yetkisi içerisinde kalanlarla ilgili olarak yarından itibaren ilk fırsatta bu önerileri karara geçirmek için ilçe kaymakamlarımızla, yerel yönetimlerle, belediye başkanları muhtarlar ve kamu kurumlarıyla birlikte elimizden gelen bütün gayreti göstererek hızlı bir şekilde aksiyon alacağımızı ifade etmek isterim. Ayrıca alınan bazı kararlarla ilgili kanunun değişmesi gerekiyor. Bu noktada da Valiliğimiz aracılığıyla girişimlerde bulunacağız” dedi.


Yangınlara karşı mücadelenin önemli olduğunu söyleyen Ergün, “Yangınlar, çok önemli bir konu ve Kastamonu’nun da canını yakıyor. Bu önemli konuda emek harcayan katılımcılarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.



Kastamonu’da köy yangınlarını önlemek için master ve eylem planı hazırlanacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, Antalyaspor maçının ardından, “5 kere kaybettik. Bunlardan Galatasaray maçını bir kenara bıraktığımız zaman diğer 4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında sahasında Antalyaspor’u 2-1 mağlup eden Çaykur Rizespor’da Teknik Direktör İlhan Palut maçın ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Palut, “Zaten maç öncesi gidişat herkesin malumuydu. Çok kötü bir periyottan çıkarak bu karşılaşmaya hazırlandık. Her şeyden önce kazanmaya ihtiyacımız vardı. Futbola ‘Kazanalım da oyun önemli değil’ mantığıyla bakan bir teknik adam değilim. ‘Nasıl oynarsak oynayalım ama kazanalım’ hiçbir zaman demedim ama bugün önceliğimiz kazanmaktı. Maçın içine girdiğimiz zaman çok genel söyleyeyim, 5 kere kaybettik. Bunlardan Galatasaray maçını bir kenara bıraktığımız zaman diğer 4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık. Futbol böyle bir oyun. Son dakikalar bir gol yedik. Kalan 8-9 dakika bizim için tabii ki kolay değildi, stresliydi. Şunu çok net gördüm, zaten tesiste de bunu yaşıyorum, oyuncularda da bunu görüyorum, hepimizin üzerinde çok büyük bir baskı vardı. Bu baskı tabiri caizse bizi tuttu. Bir de maça iyi başlayamadık. Aslında bocalama periyodu yaşarken goller geldi. Biz daha iyi oyunlar oynadık. Buna dönebiliriz ama bu galibiyete ihtiyacımız vardı. Umuyorum ki bu galibiyet bu stresi azaltacak bir özgüven getirecek. Daha önce oynadığımız iyi oyunlar oynayarak skorlar alacağız. Çok içerideyiz. Devam etmemiz lazım. Orta ve uzun vadede daha iyi oynamamız lazım, güzel sonuçları buna eklememiz lazım. Oyuncularım baskı altında oynadılar, onları tebrik ediyorum. Antalyaspor’a da başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Erzurum Erzurumspor FK - Boluspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 8. haftasında Erzurumspor FK ile Boluspor arasında oynanan müsabakanın ardından teknik direktörler maçı değerlendirdi. Mücadele sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Boluspor Teknik Direktörü Ufuk Kahraman, “Erzurum deplasmanı her zaman zordur. Bunu bilerek geldik. Aldığı 9 puanı içeride kazanmış bir Erzurum takımı. Formda bir Erzurum takımı. Tabii biz de ona göre planlarımızı yaptık. Hava şartlarını iyi kullanan, seyircisi önünde bunu iyi değerlendiren bir Erzurum takımına karşı ilk yarıyı oyunu tutup daha sonra geçişlerle oyunu üç puanı kazanmak istiyorduk. Erzurum takımının golü geldi. Daha sonra ikinci yarı sistem değiştirdik. 5-3-2’den 4-3’e döndük. Kenarları kullanmaya çalıştık ama bunda çok da başarılı olamadık. Daha çok topa sahip olan bir takım olması gerekiyordu. Kendi takımım adına söylüyorum. Tabii ki golden sonra da Erzurum takımı biraz daha savunma ağırlıklı oynadı. Geçiş oyununa dönmeye çalıştı. Erzurum takımını tebrik ediyorum” diye konuştu. Hakan Kutlu: "Tempolu ve iyi bir oyun sergiledik" Erzurumspor FK Teknik Direktörü Hakan Kutlu ise, “Zorlu bir maça çıktık. Öncesinden belliydi. Boluspor deplasmanda hiç maç kaybetmemiş bir takımdı. İlk mağlubiyetlerini burada bize karşı aldılar. Aslında oyunun ilk 20 dakikasına çok tempolu ve çok iyi oynayarak başladık. Üç dört tane net pozisyonlarımız vardı. Rakibimize hiç pozisyon vermedik ve kalemize yanaştırmadık. Ama özellikle ilk yarının golden sonraki 15 dakikasında biraz Boluspor maçın üstünlüğünü bizden aldı. Oyunun ikinci yarısında yine iyi başladık ve 45 dakika maçı iyi götürdük. Girdiğimiz gol pozisyonları vardı. Maçın hakemi için çok bir şey söylemek istemeyeceğim. İnşallah gözlemciler, federasyon değerlendirirler. İyi bir gününde değildi. Yan hakemleri ayrı tutuyorum sadece orta hakem ile ilgili söylüyorum. Oyuncularım gerçekten 10 kişi kalmamıza rağmen iyi oyun çıkarmamıza rağmen bir tane pozisyon vermeden özellikle girdiğimiz üç dört tane pozisyonda maç tamamladık. Dediğim gibi her geçen gün içine koyuyoruz. Bizim açımızdan ben geldiğim günden beri söylüyorum. Bundan sonra hep söyleyeceğim, Erzurum şehrine yakışır bir takım olmaya çalışıyoruz. Oynayan oynamayan, sonradan giren sporcularımızın coşkusunu, mücadelesini görüyorsunuz. İnşallah güzel olacak” dedi.