ASAYİŞ - 01 Ekim 2024 Salı 14:18

Kastamonu’da iki katlı ahşap ev çıkan yangında küle döndü

A
A
A
Kastamonu’da iki katlı ahşap ev çıkan yangında küle döndü

Kastamonu’nun Daday ilçesinde iki katlı ahşap evde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi.


Olay, Daday ilçesi Hasanağa köyü Değirmenci Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Muzaffer Cihan’a ait iki katlı ahşap evde bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın sebebiyle olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından yangın diğer evlere sıçramadan kontrol altına alınarak söndürüldü. Ahşap ev ise tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi.


Yanan evde aileye ait ziynet eşyaları ile bir miktar paranın da olduğu öğrenildi. Yangın sonrasında jandarma ekipleri, çevrede güvenlik önlemleri alarak incelemelerde bulundu.



Kastamonu’da iki katlı ahşap ev çıkan yangında küle döndü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyolmilla’dan TEKNOFEST’e özel koleksiyon Trendyolmilla, 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilecek TEKNOFEST’e özel bir koleksiyon hazırladı. Trendyolmilla’nın, TEKNOFEST için yapay zeka kullanarak tasarladığı Milli Teknoloji Koleksiyonu toplam 4 bine yakın üründen oluşuyor. Koleksiyon, Türk teknoloji şirketlerinin son dönemde ses getiren ürünlerinden, Türk havacılık tarihinin başlangıcıyla özdeşleşen Hezarfen Çelebi’den ve ilk milli astronot Alper Gezeravcı’dan ilham alıyor. Türkiye’de teknoloji alanında öncü kurumların heyecan verici buluşlarını ve ürünlerini katılımcılarla buluşturan, gençlere yönelik teknoloji yarışmalarıyla yeni nesillere teknoloji geliştirme konusunda farkındalık kazandıran TEKNOFEST bu sene Adana’da düzenleniyor. Trendyolmilla, 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST için hazırladığı Milli Teknoloji Koleksiyonu’yla, festivalin oluşturduğu heyecana ortak oluyor. Koleksiyon, toplam 4 bine yakın üründen oluşuyor. Trendyolmilla, Türk havacılık tarihinin sembolü haline gelen Hezarfen Çelebi ve Galata Kulesi’ni, ilk yerli araç TOGG’u, dünyada en bilinen yerli ürün, insansız hava aracı Bayraktar TB2’yi, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı ve seri üretime geçmeye hazırlanan Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA’yı şık tasarımlarla Milli Teknoloji Koleksiyonu’na taşıyor. İnsan ve yapay zeka el ele hazırladı Trendyolmilla’nın TEKNOFEST’e özel tasarladığı koleksiyonda yapay zekadan yararlanıldı. Koleksiyonu sürecinde, Trendyolmilla tasarım ekibi, tasarıma konacak temaları yapay zekaya prompt’larla (yol gösterici komut) iletti ve yapay zekanın üretici tasarımlar oluşturmasını istedi. Yapay zeka tasarım trendlerine de dikkat ederek şık ve modern çizgide yüzlerce ürün tasarım alternatifleri geliştirdi. Ekip yapay zekanın oluşturduğu ürün fikirlerini inceleyerek koleksiyonu, 1 ay gibi kısa sürede üretime hazır hale getirdi. Her yaştaki teknoloji tutkunları için tasarlandı Trendyolmilla Milli Teknoloji Koleksiyonu 7’den 70’e tüm yaş grupları için tasarlandı. Koleksiyon, Trendyolmilla uygulaması ve TEKNOFEST etkinlik alanında kullanıcılarla buluşacak.
Samsun Özcan: “İtfaiye, 310 yıl öncesine dayanan kadim bir teşkilattır” SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ertan Özcan, itfaiyenin köklü geçmişi, disiplini ve tahammülü ile 310 yıl öncesine dayanan kadim bir teşkilat olduğunu söyledi. Vezirköprü ilçesinde İtfaiye Haftası kapsamında bir program düzenlendi. İtfaiye Grup Amirliği’nde düzenlenen etkinlikte Vezirköprü İlçe Kaymakamı Özgür Kaya, Samsun İtfaiye Daire Başkanı Ertan Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Kınay, İlçe Jandarma Komutanı Onur İstanbul, İlçe Emniyet Müdür Vekili Mutlu Toptaş ve itfaiye personeli bir araya geldi. “İtfaiye, 310 yıl öncesine dayanan kadim bir teşkilattır” Teşkilatlarının çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Ertan Özcan, “Can pahasına mücadele veren gönüllerin teşkilatı olan itfaiye teşkilatı, köklü geçmişi, disiplini, tahammülü, 310 yıl öncesine dayanan kadim bir teşkilattır. 1714 yılında emme Tulumba’nın icadıyla temelleri atılan, meşalesi yakılan teşkilatımız o günden bugüne çeşitli evrelerden geçmiş, 25 Eylül 1923 yılında belediyelere devredilerek yeni bir döneme imza atmıştır. Bir şehirde gelişmişlik seviyesine bakmak isterseniz, o şehirdeki itfaiye istasyonlarına ve itfaiye istasyonlarının içindeki itfaiye araçlarına bakmanız gerekir. Biz de bu vesileyle geçen dönemde Vezirköprü bölgemizde tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir seviyede birçok itfaiye teşkilatını bizden talep ettiği Vezirköprü’müzü çok uzun yıllara taşıyacak bir itfaiye istasyonu yaptık. Canla başla çalışan Vezirköprü itfaiye ekibimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. İlçe İtfaiye Grup Amiri Salih Tanrıverdi ise “Sultan 3. Murat döneminde gönderilen fermanda yangınların önüne geçebilmek adına her haneden evinin önünde bir büyük fıçı dolusu su ve evinin damına kadar ulaşacak bir merdiven bulundurmasını istenmiştir. Yangından kaçılmamasını, yangınla mücadele edilmesi gerektiği de yazılmıştır. Bu bizim teşkilatımız adına ilk resmi belgemiz olarak kabul edilmektedir. Vezirköprü genelinde toplamda 2 adet istasyonumuz, 1 tane grup amirliğimiz, 1 tane kırsaldaki müfrezemiz, 5 tane yangın aracımız, 5 tanesi rütbeli olmak üzere toplam 25 personel, 10 tanesi şoför ve 15 yangın müdahale personeli ile 7/24 çalışma esasıyla hizmetinizdeyiz” diye konuştu. Kaymakam Kaya da ilçedeki orman ve diğer yangınlara çekinmeden müdahale eden itfaiyelerin haftasını kutlayarak görevlerinde başarılar diledi. Program anı fotoğrafının ardından son buldu.
Balıkesir Altıeylül’de parke taşsız sokak kalmayacak Altıeylül Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, kırsal ve merkez mahallelerinde yürüttüğü üstyapı çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, yıpranmış yol ve sokakları modern ve estetik bir görünüme kavuşturmak hedefiyle kilitli parke taşı döşeme işlemlerine devam ediyor. Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, göreve geldikleri günden bu yana ilçede yaklaşık 150 bin metrekare kilit parke taşı döşediklerini ve yılbaşına kadar bu rakamı 200 bin metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Başkan Şehirli, “Hem kırsal hem de merkez mahallelerimizde kilit parke yapılacak tüm alanları belirleyip, ekiplerimizle birlikte yıpranmış yolları ve sokakları tespit ediyoruz. Komşularımıza en iyi şekilde hizmet sunmak için durmaksızın çalışıyoruz” dedi. Başkan Şehirli, Altıeylül’de yaşayan vatandaşların rahat, huzurlu ve keyifli bir yaşam sürmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek, “Sokakların estetik ve kullanışlı olmasını, halkımıza yakışır bir hale getirilmesini çok önemsiyoruz. Bugün de Yakupköy’de çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Halkımızdan aldığımız olumlu geri dönüşler ve teveccühler bizleri olumlu motive ediyor” şeklinde konuştu. Başkan Şehirli, Altıeylül halkına hizmet etmeye ve ilçeyi daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için çalışmalarını hız kesmeden sürdüreceklerini vurguladı.
Adıyaman Bağbozumunda teknolojik aletler kullanılıyor Adıyaman’da Kerge adı verilen nostaljik bağbozumunda artık teknoloji kullanılıyor. Eylül ayında bağlardan toplanan üzümlerin kaynatılıp pekmez, pestil ve sucuğun elde edildiği bağbozumu (Kerge) geleneğinde modern aletlerin kullanılması, büyük kolaylık sağlıyor. Adıyaman merkez köylerinden biri olan Gökçay (Karikan) Köyü’nde de devam ettirilen bu gelenek, çiftçilerden Kemal Demir’in girişimleri ile alınan üzüm sıkma makinesi ile sürdürüldü. Köylüler sabahın erkan saatlerinde kalkarak bağlarda bulunan üzümleri toplayıp sandıklara yerleştiriyor. Daha sonra üzümler sıkılıp süzüldükten sonra elde edilen şire büyük bakır kazanlara koyulup kaynatılarak pekmez elde ediliyor. Ayrıca kış aylarının vaz geçilmezi olan pestil ve sucuk elde ediliyor. Köylerde yardımlaşma ile yapılan bağbozumunda kullanılan modern tarım aletleri, ailelerin tek başına bu geleneği sürdürmelerine de imkan tanıyor. Ailesiyle birlikte bağbozumu kültürünü yaşatan Kemal Demir, tarım aletlerinden faydalanarak işi kolaylaştırmaya çalıştıklarını ifade etti. Demir, "Eskiden bu üzümleri torbalara konularak ezilmek suretiyle şire elde ediyorduk. Ben o günleri iyi hatırlıyorum. O gün ile şimdiyi karşılaştırdığımızda şimdi çok daha rahat. Esas geçim kaynağımız tütündür ama bağcılık da olmazsa olmazımız. Ekonomik olarak tatmin etmese bile biz bu kültürü yaşatmak zorundayız. Bu makineleri yapanlara teşekkür ediyorum. İşimizi oldukça kolaylaştırdı. Bu sene istediğimiz verimi alamasak ta şükrediyorum. Üzüm taneleri fazla büyümedi inşallah önümüzdeki yıllarda daha iyi bakım yaparak daha iyi ürün elde edebileceğiz" diye konuştu.
Balıkesir BAÇEM’de tıbbi ve aromatik bitkiler kursu tamamlandı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) tarafından düzenlenen 12. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu, yurdun dört bir yanından gelen 80 kursiyerin katılımıyla tamamlandı. Türkiye’nin aromatik bitki yetiştiriciliğinde önde gelen kurumları arasında yer alan BAÇEM, 12. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu’nu başarıyla gerçekleştirdi. 16-27 Eylül günleri arasında düzenlenen ve 10 gün süren eğitimlerde kursiyerler teknik bilgi ve pratik beceri kazandılar. Kahramanmaraş’tan, Sinop’a, Diyarbakır’dan Denizli’ye kadar yurdun dört bir yanından toplam 80 kursiyerin katıldığı kurs, alanında uzman akademisyenler ve BAÇEM teknik eğitim personelleri tarafından verildi. Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Bezmialem Üniversitesi’nden akademisyenlerin de katkı sağladığı kursun 9. gününde alanında uzman eğitmenlerin katılımıyla ’Tarımsal Girişimcilik Paneli’ düzenlendi. Katılımcılar, girişimcilik konusunda bilinçlendirildi. Aromatik bitkilerle yakından tanışan, teorik ve uygulamalı eğitimler alan kursiyerler, üretici ziyaretleriyle aromatik bitkilerin kullanım alanlarını yerinde gördü. 12. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu, Kazdağları flora yürüyüşü ile son buldu. Kazdağları’nda toprak ve bitkilerle yakından tanışan kursiyerler, 10 gün süren eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu’na Kıbrıs ve Türkiye’nin dört bir yanından kursiyerlerin katıldığını dile getiren BAÇEM Şube Müdürü Nazım Tanrıkulu, “BAÇEM kurslarımıza ilgi her geçen gün artıyor. Hatta Kıbrıs’tan da bu sene katılım vardı. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinden de bu eğitime katılanlar oldu. Toplamda bin 200 mezun vermiş olduk. Kurs sonrasında kursa gelen tarımsal girişimciler, kendi hayalleri ve kursa gelirken başvuru sırasında özellikle projeleriyle ilgili motivasyonlarını yazdıkları için onlarla ilgili ne yapacaklarına dair bir yol haritası da oluştu. Kursun sonrasında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli düzenleyerek kursumuzu panel ile taçlandırmış olduk” şeklinde konuştu.