EĞİTİM - 12 Mart 2025 Çarşamba 13:33

Kastamonu Üniversitesi dijitalleşmeyle çevreyi korumaya devam ediyor

A
A
A
Kastamonu Üniversitesi dijitalleşmeyle çevreyi korumaya devam ediyor

Kastamonu Üniversitesi, Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (ÜBYS) ile dijitalleşmeye geçerek çevreyi koruma noktasında önemli bir adım attı.


Kastamonu Üniversitesi, Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (ÜBYS) ile dijitalleşme yolunda önemli bir adım atarak, çevre dostu bir dönüşüme imza attı. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ÜBYS ve E-Kampüs Birimi tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elektronik ortamda dolaşıma giren evrak sayısı hızla artmaya devam ediyor.


2021 yılından itibaren ÜBYS üzerinden üretilen evrak, öğrenci belgesi, transkript, ek ders yükü formu, akademik teşvik başvuru evrakları, online başvuru sisteminden alınan başvurular ve destek talep sistemleri gibi pek çok işlem elektronik ortamda yapılmaya başlandı. Bu dijitalleşme ile 2021 yılında toplamda 3 milyon 701 bin 156 evrak elektronik ortamda dolaşıma alındı. Bu sayede 445 ağacın kesilmesinin, 2 bin 220 ton suyun tüketilmesinin, 125 ton karbondioksit gazının salınmasının ve 8,88 ton atığın çevreye zarar vermesinin önüne geçildi.


2022 yılında ise bu rakamlar daha da arttı. 4 milyon 564 bin 340 evrakın elektronik ortamda dolaşımı sağlanarak, 549 ağacın kesilmesi engellendi. Ayrıca, 2 bin 738 ton suyun tüketilmesi, 155 ton karbondioksit gazının salınması ve 10,95 ton atığın çevreye zarar vermesi engellendi.


2023 yılı itibarıyla 5 milyon 97 bin 840 evrakın elektronik ortamda dolaşımı tamamlandı. Bu sayede 614 ağacın kesilmesi önlendi, 3 bin 58 ton suyun tüketilmesi engellendi, 173 ton karbondioksit gazının çevreye yayılması ve 12,23 ton atığın çevreye zarar vermesi engellendi.


2024 yılında ise 5 milyon 749 bin 248 evrakın elektronik ortamda dolaşımı sağlandı. Bu sayede 692 ağacın kesilmesinin önüne geçildi, 3 bin 449 ton suyun tüketilmesi engellendi, 195 ton karbondioksit gazının çevreye salınması ve 13,80 ton atığın çevreye zarar vermesi engellendi.


Kastamonu Üniversitesi, her yıl kurtardığı ağaçlarla sanal ormanını büyütmeye devam ediyor. 2021’de 445 ağaçla başlayan bu sanal orman, 2022’de 994, 2023’te bin 608 ve 2024’te 2 bin 302 ağaca ulaşarak çevreye verdiği katkıyı artırıyor.


Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, dijitalleşme ve çevre dostu adımlar konusunda yaptığı açıklamada, "Üniversitemizin dijital dönüşümü sayesinde yalnızca eğitim ve araştırma alanlarında değil, çevreye olan katkılarımızda da önemli bir yol kat ettik. Bu süreç, hem Üniversitemizin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynuyor hem de çevremize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemize yardımcı oluyor. Geleceğe yönelik daha yeşil bir dünya için dijitalleşmeyi bir fırsat olarak değerlendirerek, bu alandaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Mehmet Sadık Vefa: "Kayseri ile de bütüleşen, dünyada ilk defa yapılan bir atmosfer" Erciyes’te bu yıl ikincisi düzenlenen Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası için Kayseri’de bulunan Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Mehmet Sadık Vefa; "24, 25 derece sıcaklıkta, Kayseri ile de bütüleşen dünyada ilk defa yapılan bir atmosfer" dedi. Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Erciyes, Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası’na (SNX Türkiye) ev sahipliği yapıyor. Şampiyonayı takip eden Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Mehmet Sadık Vefa, Türkiye’nin güzide şehri Kayseri’de olmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını söyleyerek, "Böyle muhteşem bir dağ ve muhteşem bir atmosfer içinde Kar Motosikleti Yarışı ikinci kez yapılıyor. Yabancıların bu yarışlara rağbet göstermesinden son derece mutluyuz. Kendileri ile görüşmelerimizde ’söyleyecek bir şey bulamıyoruz’ ifadelerini duyduk. Bu da bizi yönetim olarak çok mutlu etti. 24, 25 derece sıcaklıkta, Kayseri ile de bütüleşen, dünyada ilk defa yapılan bir atmosferValim ve belediye başkanım çok enerjik. Çok şükür kazasız, belasız çok güzel bir yarış günü geçiriyoruz. Seyirci katılımımız gayet yoğun, bu da bölgenin konuya ne kadar ilgili olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki yıllarda da inşallah bu tür aktiviteler devam edecek. Federasyon olarak farklı noktalarda el değmemiş yerleri canlandırmak için planlar yapıyoruz. Onlardan bir tanesi de Afyon’dan sonra Erciyes oldu" dedi. "Sofuoğlu, Razgatlıoğlu’ndan onlarca olması gerekiyor" Gençlerin spora adapte olması gerektiğini vurgulayan Başkan Vefa, "Motosiklet federasyonu olarak çok yeniyiz. 120 tane minik yarışçı yaz tatillerinden imtina ederek antrenmanlarını yapıyorlar ve yetişiyorlar. İftiharlarımız Kenan Sofuoğlu, Toprak Razgatlıoğlu’ndan onlarca olması gerekiyor. Arkasını çok iyi doldurmamız gerekiyor. Bu tür başarılı yarışlar hanemize hep artı olarak yansıyacaktır. Bütün gençleri kendilerini spora adapte etmelerini rica ediyorum" ifadelerini kullandı.
Kütahya Kütahyalı esnafın yardım eli 6 yıldır uzanmaya devam ediyor Kütahya’da Börekçiler Mahallesi’nde esnaflık yapan Hayati Aydın, 6 yıl önce başlattığı yardım faaliyetlerini her yıl artırarak sürdürüyor. Aydın, iş yerinde ihtiyaç sahibi aileler için askıda ekmek, Ramazan ayında gıda yardımı ve öğrencilere yönelik kek ile meyve suyu desteği sağlıyor. Hayırseverlerin katkılarıyla yürütülen bu çalışmalar, dar gelirli vatandaşlara umut olmaya devam ediyor. Hayati Aydın, bu Ramazan’da da yüzlerce aileye gıda yardımında bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Ancak geçen yıllara kıyasla bu yıl yardım başvurularında bir düşüş yaşandığını ifade eden Aydın, hayırseverleri destek olmaya çağırarak şöyle konuştu: "Bu sene 6. yılımız. Geçen seneki gibi yoğun olmasa da dağıtımlarımız devam ediyor. Gelenleri boş çevirmemeye çalışıyoruz. Ramazan’ın bitmesine 15 gün kaldı, hayırseverlerimizin desteğini bekliyoruz. Bu yıl 17 çeşit üründen oluşan yardım paketleri hazırlıyoruz. İçinde kuru bakliyat çok fazla olmasa da kahvaltılıklar ağırlıkta. Yumurta, ekmek üstü çikolata, peynir, sucuk, zeytin gibi ürünlerin yanı sıra Ramazan’a özel hurma, Ramazan şerbeti, hazır çorba, sıvı yağ, çay, şeker, salça ve margarin de paketlere dahil." Askıda ekmek ve öğrenci desteği devam ediyor Sadece Ramazan ayında değil, yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine destek olmaya devam ettiklerini belirten Aydın, özellikle çocuklara yönelik yardım çalışmalarına dikkat çekti. Aydın, "Okullar açıldığından kapanana kadar her gün çocuklara kek ve meyve suyu dağıtıyoruz. Hayırseverlerin katkılarıyla bu yardımları sürdürüyoruz. Ayrıca bir yıldır her gün 20 ekmek askıya bırakıyoruz. Bu yardım pandemi döneminde başladı ve aralıksız devam ediyor" diye konuştu. Aydın, yıl boyunca belirli aralıklarla gıda paketleri dağıttıklarını ancak Ramazan ayında bu desteği artırdıklarını vurguladı. Her gün 2-3 aileye yardım ulaştırdıklarını belirten Aydın, "Aileler çok mutlu, her gün dualar edip gidiyorlar. Biz de elimizden geldiğince destek olmaya devam edeceğiz." Hayati Aydın, daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşabilmek için hayırseverlerden destek beklediğini belirtti.