EĞİTİM - 02 Mayıs 2024 Perşembe 16:15

Bu proje ile öğrenciler Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerini tanıyacak

A
A
A
Bu proje ile öğrenciler Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerini tanıyacak

Kastamonu’nun değerlerini öğrencilere aktarmak, onların kişisel, sosyal ve akademik bilgi ve birikimlerini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje başladı. Proje ile Kastamonu’nun ilçelerinde yaşayan öğrenciler, il merkezini ziyaret ederek tarihi mekanları gezme fırsatı bulacak.



Binlerce yıllık tarihiyle, Anadolu’nun köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, birçok medeniyetin izlerini barındıran Kastamonu, tarihi dokusu, kaleleri, camileri, külliyeleri, müzeleri, hanları, konakları ve tarihi alanlarıyla ziyaretçilerine tarihin derinliklerine uzanan bir yolculuk sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede Kastamonu Valiliği himayelerinde Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Kastamonu İl Özel İdaresi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün destekleriyle öğrenciler, Kastamonu’nun tarihi dokusunu oluşturan önemli noktaları ziyaret edecek. 9’uncu sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen projede, Kastamonu Kalesi, Nasrullah Camii, Liva Paşa Konağı, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu Etnografya Müzesi, el sanatları atölyeleri, ile şehrin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan yerler ziyaret edilecek.


2024-2025 eğitim-öğretim döneminde devam edecek olan “Okulum Kastamonu” projesinden Kastamonu’nun 19 ilçesindeki bin 582 öğrenci faydalanacak. Proje ile Kastamonu’nun zengin tarih ve kültür mirası İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü rehberliği eşliğinde çocuklara tanıtılacak. Proje çerçevesinde öğrenciler, Valilik İstiklal Yolu Toplantı Salonu’nda Vali Meftun Dallı ile bir araya geldi. Programda Vali Dallı, proje ile ilgili bilgi verdi.


“Hem sizlerin hem de bizlerin ilimizi tanıması ve bilmesi gerekir”


Kastamonu tarihinin önemine dikkat çeken Vali Meftun Dallı, “Kastamonu’yu görenler ve görmeyenler var. Düşündük ve her Kastamonulu gencimizin, her çocuğumuzun yaşadığı ilin merkezini, tarihini kültürünü, ecdattan kalan yadigarlarını görmesi bilmesi, tanıması gerektiğine karar verdik. Bunun için bir şeyler yapalım istedik. İl Milli Eğitim Müdürümüzle konuştuk, ilgili arkadaşlarla konuştuk ve projeyi hayata geçirdik. Gönül ister ki bütün gençlerimizi getirelim ama 10, 11, 12’nci sınıflar artık üniversite sınavı telaşına düşüyorlar. En uygun ve elverişli sınıfın 9’uncu sınıflar olacağına karar verdik. 9’uncu sınıflarımızdaki bin 580 gencimizi bir program dahilinde Kastamonu merkeze getirerek bu bahsettiğimiz yerleri gösterelim istedik. Kastamonu çok kadim bir kent. Burada Selçuklu fethetmeden önceki dönemlerden kalan çok tarihi eserler var. Daha sonra beylik dönemi, daha sonra Osmanlı döneminden kalma çok sayıda eser var. Başka kültürel eserlerimiz var. Bir güne sığdığı kadarıyla bir rehber eşliğinde gezdireceğiz. İlimizi görün, tanıyın ilimizi istiyoruz. Bu eserlerin sadece görünmesi, tanınması değil, bunları devraldığımızda daha iyi şekilde bizden sonraki nesillere korunarak bırakılmasında son derece önemli bir iş. Bu konuda hem sizlerin hem de bizlerin ilimizi tanıması ve bilmesi gerekir. Sizler bizlerden daha iyi şartlarda, daha iyi ortamlarda yaşama fırsatı bulup bu tarihi eserlerimizi kültürümüzü görüp daha iyi şekillerde sizden sonraki nesillere bırakırsınız. Sizler bugünün gençleri ama yarının büyüklerisiniz. Bu makam ve mevkileri gelecekte sizler dolduracaksınız. Bu projeyle kafanızda gönlünüzde bir şuur, bilgilenme ve farkındalık oluşmasını amaçlıyoruz” dedi.


“İl merkezimizdeki öğrencilerimizi diğer ilçelere göndermeyi hedefliyoruz”


Projeden 19 ilçede yaşayan öğrencilerin faydalanacağını belirten Vali Dallı, “Kastamonu sahil ilçeleri başta olmak üzere 19 ilçemizde gençler fırsat bulup ilimizin merkezini gezmeye, görmeye, tarihi ve kültürel yerleri tanıma fırsatı bulamayabilirler. Bu projeyle birlikte mümkün olduğu kadar gezdirip ilimizin merkezindeki tarihi kültürel eserleri ve Selçuklu, beylik ve Osmanlı dönemi tarihi eser açısından çok zengin. Bu projeyle daha sonra il merkezimizdeki öğrencilerimizi diğer ilçelere göndermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl devam edecek. Böylece iki ayaklı bir proje olacak. İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Bilmek güzel bir şeydir. Özellikle yaşadığınız çevreyi ili bilmeden onu geleceğe taşıma noktasında zaaflarınız olur. Gençlerimiz ellerindeki bu tarihi eserleri, kültürleri tanırlarsa onu geleceğe taşıma noktasında daha bilinçli, şuurlu bir çaba içerisinde olacaklardır” ifadelerini kullandı.


Seydiler ilçesinden Kastamonu’ya gelen 9’uncu sınıf öğrencisi Ayça Arı ise, “Bizim için çok güzel oldu. Kastamonu’yu gezme fırsatımız olmuyordu. Abdurrahmanpaşa Lisesini de daha öncesinde ziyaret etmek istemiştik ama nasip olmamıştı, bugün ziyaret ettim. Benim için iyi oldu. Bütün arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum bizlere böyle bir fırsat imkanı sundukları için. Proje sayesinde Kastamonu’nun tarihi ve kültürel yerlerini daha erken gezme imkanımız oldu, belki kısa zamanda buraları gezme imkanımız olmayabilirdi” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Vestel’e ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülü Vestel’in ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesi İstanbul Karbon Zirvesi’nde ödül aldı. Vestel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından ’İklim Değişikliği Kaynaklı Riskler, Fırsatlar ve Karbon Ticareti’ temasıyla düzenlenen 9. İstanbul Karbon Zirvesi’nde yeni paketleme tasarımıyla ödül aldı. Şirket, en iyi karbon yönetimi başarılarının ödüllendirdiği zirvede, ‘Eko-tasarım ambalaj çözümleri ile sürdürülebilir paketleme’ projesiyle ’Düşük Karbon Kahramanı’ ödülünü kazandı. Verilen bilgiye göre; sürdürülebilir ve ekosisteme saygılı üretim yöntemlerinin yanı sıra geliştirdiği teknolojilerle doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılmasına da katkıda bulunan şirket, bu kapsamda doğal kaynakların korunması, karbon emisyonlarının azaltımı, atıkların azaltılması ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayan çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi gibi alanlara katkı sağlayan Ar-Ge, girişimcilik ve inovasyon çalışmaları hayata geçiriyor. Çevre odaklı faaliyetlerine tüketicileri de dahil etmek için projeler geliştiren şirket, müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltmalarına destek amacıyla ürünlerinde ve kullandığı ambalajlarda, karbon emisyonu yüksek hammaddeler yerine daha çevreci hammaddeler kullanarak karbon ayak izini azaltıyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ’Düşük Karbon Kahramanları’ Ödülleri ile üretim ve tüketimde karbon yönetimini iyi şekilde sağlayan, düşük karbon ekonomisi için çalışan markaları desteklemeyi, bu sayede de toplumda konunun bilinirliğini artırmayı amaçlıyor.
Kilis Kilis’te kimyon hasadı başladı Kilis tarımında önemli bir yer tutan ve atıl arazilerde yetiştirilen kimyonun hasadına başlandı. Bu yıl rekoltenin yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürürken kimyonun kilosu 200 TL’den satılacak. Suriye sınırına yakın bölgelerdeki atıl arazilerde yetiştirilen kimyon, Türkiye’nin tarımına ve ekonomisine katkı sağlıyor. Yüksek kalitesi dikkat çeken kimyon, çiftçilere yeni bir gelir kaynağı, tüketicilere ise kaliteli bir ürün sunuyor. Kilis tarımında bu sezon yaşanan yüksek rekolte sevinci, bölgenin tarım potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi. Şubat ayı içerisinde tohumunu toprakla buluşturulan kimyonun hasadı başlarken çiftçiler, Haziran ayı sonuna kadar hasadın süreceğini söyledi. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan işçiler ile birlikte toplanan kimyonlar güneşte kurutularak biçerdöver ile tohumdan ayırtılıp sofralara hazır hale getiriliyor. Kilis’te 50 bin dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Suriye’nin sıfır noktasında tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kimyonda hasat başladı. Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinde üretim alanı artarak son beş yıl içinde 50 bin dekara kadar çıktı. Üreticiler, girdi maliyetinin artması ile alternatif ürün olan tıbbi aromatik bitkiler yani bu kişniş, kimyon, çörek otu gibi bitkilere yöneldi. Biz şuan Suriye’nin sıfır noktasında Türk ve Suriye kardeşliği içerisinde hasat yaptık. Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye’ye geldikten sonra ülkenin tarımına katkı sunabilmek için çalışmaya başladılar. Beklentimiz dekara 100 kilogram. Kimyonun kilosu 200 TL ve üzerine alıcı buluyor. Geçen seneye göre verimimiz yüksek. İnşallah daha da iyi olur" dedi.
Adana Adana’da engel tanımayan okul Adana’nın Kozan ilçesinde, TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda özel eğitim gören 20 öğrenci için hayırseverlerin destekleriyle özel eğitim sokağı kuruldu. Kozan’da 600 öğrencili TOKİ Şehit Suat Ocak İlkokulunda otizm, görme, işitme gibi engelleri olan öğrencilerin okula severek gelmesi ve zorluk yaşamaması için tasarlanan sokakta, öğrenciler yardımcı hizmetliler tarafından karşılanıp özel eğitim sınıflarında engelsiz eğitim alıyor. Okul müdürü Turan Pazarcı, öğrencilerin okula severek gelmelerinin kendileri için öncelik olduğunu aktardı. Pazarcı, “37 yıllık eğitimciyim. Bu okula göreve başladığımda özel eğitim öğrencilerinin bazı eksikliklerini gözlemledik. Öğretmenlerimiz fedakârca çalışıyor ve özel öğrencilerimize daha kolay bir eğitim sağlamak istedik. 20 özel eğitim öğrencimiz var. Onların daha kolay eğitim teneffüs ve güvenli alanlarını oluşturarak daha iyi bir eğitim almaları için hayırsever destekleri ile özel bir sokak oluşturduk” dedi. Özel eğitim öğretmeni Sultan Erdemir, “Sokağımız bu sene yapıldı. Özel öğrencilerimize ait bir oyun ve eğitim alanı oluştu. Öğrencilerimiz burada kendilerini daha güven içinde hissederek hem teneffüs yapabiliyor hem de eğitimlerini alabiliyorlar” dedi. Engel tanımayan eğitim Öğretmen Pelin Dağlı Aydın, Kozan’da özel bir projeye imza attıklarını ifade ederek, “Bu sene hayırseverlerimizin desteği ile özel eğitim öğrencilerimize okulumuzda bir sokak ve eğitim alanı oluşturuldu. Öğrencilerimiz huzur ve güven ortamı içinde hem eğitim alıyor hem de okullarında kolaylıkla eğlenceli vakit geçirebiliyorlar” diye konuştu. “Öğrencilerin eğitim başarısında artış gözlendi” Rehberlik öğretmeni Esra Devran ise öğrencilerin bu sokak ile birlikte güvenlik ve bir arada olmalarının eğitime olumlu katkı sunduğunu ifade ederek öğrenci başarısının arttığını da gözlemlediklerini kaydetti. Öğrencilerden Utku Yüce okulu çok sevdiğini ifade ederek, öğretmenleri ile çok mutlu olduğunu söyledi. Öğrencilerden İsmail Kaan Şahin ise hazırladığı zeybek gösterisi ile sundu.