ÇEVRE - 01 Eylül 2022 Perşembe 10:06

Akademisyen ve öğrenciler çöp toplandı

A
A
A
Akademisyen ve öğrenciler çöp toplandı

Kastamonu’nun Daday ilçesinde akademisyenler ile öğrencilerin bulunduğu topluluk, Daday Yumurtacı Göleti’nde çöp topladı.

Kastamonu’nun Daday ilçesinde akademisyenler ile öğrencilerin bulunduğu topluluk, Daday Yumurtacı Göleti’nde çöp topladı.


Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Öğretim Görevlisi Berkan Güngör yürütücülüğünde gerçekleştirilen “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi” projesi etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Proje etkinlik takvimi çerçevesinde Daday Yumurtacı Göleti’nde çöp toplama etkinliği gerçekleştirildi.


Atıkların çevreye verdiği zarara dikkat çekmek amacıyla toplanılan çöplerin atık değerlendirme çerçevesinde yeniden kullanılabilir hale getirilmesi hedeflenen etkinlikte, çok sayıda çöp toplanarak saha temizliği sağlandı.


Proje ekibi toplanılan çöpleri ‘Geri Dönüşüm Heykeller’ dersinde yeniden kullanılabilir hale getirmek amacıyla etkinlik ve eğitimlerin gerçekleştirildiği tesise götürdü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara İtfaiyesi’nin 300 itfaiye memuru alımına yoğun ilgi Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın liyakat esasına dayalı 300 itfaiye memuru alımı için başlayan başvuru süreci adayların yoğun ilgisiyle devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ankara İtfaiyesi kadrosuna 300 itfaiye memuru almak üzere başvuru sürecini başlattı. Ankara İtfaiyesi’ne katılmak isteyen adayların 22 Kasım 2024 tarihine kadar "itfaiyebasvuru.ankara.bel.tr" adresindeki formu doldurarak, ilanda belirtilen diğer evraklarla birlikte Ankara İtfaiyesi yerleşkesine bizzat müracaat etmesi gerekiyor. “Ankara İtfaiye’mizi güçlendireceğiz” Yeni personel istihdam ederek Ankara İtfaiyesi’nin güçlendirileceğini belirten İtfaiye Daire Başkanı Ali Levent Çeri, “Yüzde 90 oranında güçlendirdiğimiz araç filomuz ve yeni istasyonlar açtığımız Ankara İtfaiye’mizin, personel istihdamına Sayın Başkanımız Mansur Yavaş’ın liyakat esaslı personel alım politikasıyla devam ediyoruz. Şu ana kadar 550 İtfaiye Meslek Yüksekokulu mezunu personeli istihdam ettik. Yine sadece alanlarından mezun gençlerin arasından seçeceğimiz 300 itfaiyeci ile Ankara İtfaiye’mizi güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı. Ankara İtfaiyesi kadrosuna katılmak isteyen adayların 22 Kasım 2024 tarihine kadar “itfaiyebasvuru.ankara.bel.tr” adresindeki formu doldurarak, ilanda belirtilen diğer evraklara birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığının Zübeyde Hanım Mahallesi Turgut Özal 2 Bulvarı No:9 İskitler-Altındağ adresinde yer alan İtfaiye Daire Başkanlığı yerleşkesine bizzat müracaat etmesi gerekiyor. Sözlü ve uygulamalı sınav ise 2-18 Aralık tarihleri arasında aynı adreste gerçekleştirilecek. Başkent örnek oluyor İtfaiye memuru atanmak için Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek başvuruda bulunan adaylar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin liyakate dayalı istihdam politikasının diğer belediyelere de örnek olduğunu belirten Edanur Duran, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Gerçekten liyakatli bir alım olacağını düşünüyorum. Birçok belediye ve il, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü’nden alım yapmıyor, sadece ön lisans şartı arıyor. Bu bölüm şartı konulması, ehliyet şartı konulması bizim için çok iyi oldu.”
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: “ÇKS başvurularınızı ziraat odalarımıza yapın” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 31 Aralık/hf sona ereceğini belirterek, çiftçilerin bu tarihe kadar kayıt işlemlerini tamamlamaları gerektiğini vurguladı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına alarak devlet tarafından sunulan desteklerden faydalanmalarını sağlıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ÇKS kaydı olmayan çiftçilerin mazot, gübre, tohum destekleri gibi tarımsal teşviklerden ve düşük faizli kredi imkanlarından mahrum kalabileceğini belirterek, tarım sigortası (TARSİM) gibi doğal afetlere karşı koruma sağlayan imkanlardan yararlanmak için de ÇKS kaydının şart olduğunu ifade etti. “Başvurularınızı ziraat odalarımıza yapmanız size avantaj sağlayacak” Doğan, ÇKS başvurularının 31 Aralık tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, "Ziraat odalarımız, çiftçilerimize her aşamada destek olmaktadır. Evrak hazırlığından başvuru sürecine kadar her adımda çiftçilerimize rehberlik ediyoruz. Bu sayede başvurular daha hızlı ve eksiksiz bir şekilde tamamlanıyor" dedi. Doğan, çiftçilerin kayıtlarını belirtilen tarihe kadar tamamlamalarının üretim süreçlerinde sorun yaşamamaları açısından kritik olduğunu vurgulayarak, “Bu kayıtlar, çiftçilerimiz için sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda haklarını koruyan bir araçtır. Çiftçilerimizin üretim maliyetlerini düşüren desteklerden faydalanmaları için bu tarihe kadar başvurularını yapmaları önemli’’ diye konuştu. ÇKS kayıtları için gerekli belgeler Doğan, ÇKS kaydı yaptırmak veya mevcut kaydını yenilemek isteyen çiftçilerin şu belgelerle ziraat odalarına gelmeleri gerektiğini söyledi: “Kimlik fotokopisi, tarımsal arazilere ilişkin tapu veya kira kontratı, çiftçilik belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilebilir), tarla ve üretim bilgileri.”
Kocaeli Körfez’de 4 köye daha doğal gaz gelecek Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, "Belen, Kalburcu, Naip, Şemsettin, Sevindikli, Himmetli, Kutluca, Oruçlar Elmacık köylerine doğal gaz verildi. Cumaköy, Ali Hocalar, Dikenli ve Osmanlı köylerinde çalışmalar sürüyor. En kısa sürede tüm köylerimiz doğal gazla buluşmuş olacak" dedi. Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Himmetli, Cumaköy, Ali Hocalar ve Dikenli köylerini ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Körfez’in 36 mahallesinin her noktasında kalıcı ve güzel işler yaptıklarını belirten Başkan Söğüt, "Köylerimiz, köylerde yaşayan vatandaşlarımız bizler için ayrıcalıklı. Özellikle tarımla, hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlarımıza farklı destekler sunuyoruz. Son 4 yılda 120 ton tohum desteği sağladık. Büyükşehir Belediyemizle birlikte de bu yıl 175 çiftçimize 100 ton yem bitkisi tohumu dağıttık. Çiftçilerimize 170 bin fide desteği sağlarken, Kocaeli’de bir ilk olarak hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da aşılama ve küpeleme desteği sağladık" dedi. "Kısa sürede tüm köylerimiz doğal gazla buluşmuş olacak" Söğüt, köyleri doğal gaz ile buluşturduklarına da dikkat çekerek, "Belen, Kalburcu, Naip, Şemsettin, Sevindikli, Himmetli, Kutluca, Oruçlar Elmacık köylerine doğal gaz verildi. Cumaköy, Ali Hocalar, Dikenli ve Osmanlı köylerinde çalışmalar sürüyor. En kısa sürede tüm köylerimiz doğal gazla buluşmuş olacak. Ulaşımdan altyapıya, eğitimden sosyal belediyecilik çalışmalarına kadar Körfez’in merkezindeki vatandaşlarımız hangi imkanlardan yararlanıyorsa, köylerimizdeki vatandaşlarımız da bunlardan yararlanabiliyor" diye konuştu.
Karabük Meslek liseliler unutulmaya yüz tutmuş mesleği öğreniyor Karabük’te meslek lisesi öğrencileri ahşap kaşık oymacılığı kursu ile hem unutulmaya yüz tutmuş mesleği öğreniyorlar hem de el becerilerini geliştiriyor. Karabük Endüstri Meslek Lisesi Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bolümü öğrencilerine yönelik Halk Eğitim Merkezi tarafından "Ahşap Kaşık Oymacılığı" kursu açıldı. Malzeme desteğinin İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nce yapıldığı kursta öğrenciler hem unutulmaya yüz tutmuş mesleğin püf noktalarını öğreniyor hem de el becerilerini geliştiriyor. Bölüm Şefi Yakup Taşdöğen’in öncülüğünde verilen kursta öğrencilerin yaptıkları değişik motifli kaşıklar yoğun ilgi görüyor. İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse’de kurstaki öğrencileri ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. ’Ahşap Kaşık Oymacılığı’ kursunun Halk Eğitim Merkezi ve İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube ekiplerinin destekleriyle yaklaşık 1.5 ay önce başladığını belirten Taşdöğen, "Gençlerimize unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından kaşık oymacılığı kursunu açmayı uygun gördük. Gençlerimiz dışarıda boş gezmekten ise ellerinde bir sanat olsun diye bu kurs açtık. Bayağı yol katettik öğrencilerimizle. Değişik örnekler çıkartmaya başladılar ve artık kendileri de başarılı şekilde devam ediyorlar" dedi. Kaşık saplarını yaparken geyik kafası ve boynuzu ile yaprak gibi değişik motifler uyguladıklarını ifade eden Taşdöğen, "Yalnız kaşığın sapına uygulayacak motifte bir sınırlama yok. O anki içlerinden hangi figür, hangi duygu geçiyorsa onu kaşığın sapına dökmek mümkün" diye konuştu. Taşdöğen, kursta 16 öğrencinin bulunduğunu aktararak hafta içi ve hafta sonu 2 gün kurs verildiği için öğrenci sayısında değişiklik olabildiğini söyledi. Kursta başarı ile kaşık oymacılığını yapan öğrencilere ürünü hediye ettiklerini anlatan Taşdöğen, bunun da motivasyon sağladığını kaydetti. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü personeli Serkan Yıldırım, Endüstri Meslek Liselerinin ülke açısından çok önemli olduğunu dile getirerek şunları söyledi: Aynı zamanda gençlerimiz hedef kitlemizdir. Gençlerimize Yakup hocamızın önderliğinde malzeme temini yaptık. Emniyet Müdürlüğü olarak da her zaman arkalarındayız. Halihazırda Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü olarak Narkotik Suçlarla Mücadele, Siber Suçlarla Mücadele ve Trafik Şube Müdürlüğüyle birlikte koordineli bir şekilde bütün liselerimizle işbirliği içerisindeyiz. Gençlerimizle vatandaş polis ilişkilerini güçlendirip dış ortamdaki kötü alışkanlıklardan soyutlayıp iç ortamda huzura ve refaha kavuşturmayı hedefliyoruz." Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü 10. Sınıf öğrencisi Muhammet İncebacak, kursta ilk başta zorlandıklarını, öğretmenlerinin destekleriyle zamanla pratiklik kazandıklarını ifade etti. Kurs için öğretmenlerine teşekkür eden İncebacak, bir kaşık yapımı için 2 saat uğraştıklarını belirtti.
Eskişehir 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliklerle kutlandı Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında yapılan etkinliklerle kutlandı. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında, Eskişehir’deki bir AVM’de İl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Çocuk Hakları İl Komitesi iş birliğiyle stant açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, İl Müdürü Orhan Bayrak, İl Müdür Yardımcısı Bahadır Sarı ve çocuk kuruluşların idareciler katılım sağladı. Etkinlikte çocuk hakları, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve çocuk haklarının önemi hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen sergide, çocukların kendilerini ifade edebileceği çeşitli çalışmalar sergilendi. Ayrıca, çocuklara yönelik akıl oyunları, yüz boyama, resim yapma, el baskısı gibi atölye çalışmaları ve oyun alanları oluşturuldu. Çocuklar hem eğlenirken hem de haklarını öğrenerek anlamlı bir gün geçirdi. İl Müdürü Orhan Bayrak yaptığı konuşmada, “Çocukların haklarını bilmesi, bu hakların korunması ve geliştirilmesi bizim için büyük önem taşıyor. Bugün burada, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızla bir arada olmak, onların neşesine ortak olmak bizleri çok mutlu etti” dedi. Etkinliklere aileler de yoğun ilgi gösterdi. Hem çocukların hem de yetişkinlerin beğenisini kazanan organizasyon, çocuk haklarına yönelik bilinçlendirme çalışmalarını başarıyla gerçekleştirdi.