YEREL HABERLER - 27 Şubat 2012 Pazartesi 17:25

VERGİ HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

A
A
A
VERGİ HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

Kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının artırılması amacıyla 1990 yılından buyana her yıl Şubat ayının son haftasında kutlanan Vergi Haftası etkinlikleri başladı.
23’üncü Vergi Haftası nedeniyle Kastamonu Defterdarı Yaşar Kısa ile vergi çalışanları, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk koydu. Ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret ettiler.
Ziyarette konuşan Vali Erdoğan Bektaş, Vergi Haftasını kutlayarak, “Devletin bütçesi bir aile bütçesi, bir birey bütçesi gibi geliri ve gideri var. Bu gelir ve gider birbirini dengelediği zaman sağlam bir hayat kurulabiliyor. Dengelenmediği zamanda problem yaşanıyor. Rakamlar bazı şeyleri gösteriyor, her şeyi göstermiyor tabi. Çünkü bu sizin gider hesabınız içersinde Bölge Müdürlüklerin harcamaları da var. Dolayısıyla bölge illerine yapılan harcamalarda bunun içine de gözüküyor. Ama bölge illerinin gelirleri bu rakam içersinde yok. Ayrıca siz Genel İdarenin harcamalarını dikkate alıyorsunuz. Genel İdarenin dışında da mali idarelerinin harcadıkları bu işin içinde yok. Dolayısıyla bütün fotoğrafın tüm netliğini ortaya vermiyor ama bir fikir veriyor” dedi.
Kastamonu’da vatandaşın vergi bilincinin yerinde olduğunu belirten Bektaş, “Bu güzel bir şey. Bu anlamda vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Herkes demek ki topluma olan borcunu, ülkeye olan borcunu, devlete olan borcunu, devletten aldığı genel hizmetlerin karşılığını ödüyor ve ödemeye çalışıyor. Bu anlamda Kastamonu olarak rahat ve huzurlu bir yerdeyiz” diye konuştu.
Ekonomide belli bir iyileşmenin olduğunu dikkat çeken Bektaş, şöyle konuştu: “Yani yüzde 28’den, yüzde 32’ye çıkması bu Kastamonu’da da artık bir şeylerin değişmekte olduğunu gösteriyor. Umarız bu tren biraz daha ayaklanarak devam eder. Yani yüzde 32 demek bir şehir için çok gurur duyulacak bir tablo değil. Biz bu tabloyu en azından baş başa getirmemiz lazım. Onun için şehrin Ekonomisinin bir yerlere gelebilmesi lazım. Şehir toplumdan ve ülkeden aldığını, ülkeye vermesi lazım. Onun içinde zenginleşmek gerekiyor, kalkınmak gerekiyor, sanayileşmek gerekiyor ve çeşitli sektörlerin ayaklanması gerekiyor.
Vergi bilinci çok önemli. Bireyin borcu, yani sabah kalktığımızda Devletten harcamağa başlıyoruz, sokağa çıktığımızda harcamağa başlıyoruz, arabaya bindiğimizde harcamağa başlıyoruz, Yani çok çeşitli hizmetler alıyoruz toplumdan ve Devletten. Bu güvenlik hizmeti, Sağlık hizmeti, Alt yapı hizmeti, Eğitim hizmeti ve bir sürü hizmet. Bunların içinde yaşadığımız için çok farkına varamayabiliyoruz ama örneğin güvenlik sorunu olan bir ülkeye gittiğimizde güvenlik hizmetin değerini anlıyoruz. Ve yeterince sağlık hizmeti olmayan bir ülke’ye gittiğimizde, bu hizmetin ne anlama geldiğini anlıyoruz. Çok şükür ülkemiz belli bir yere geldi ve durumu hızlıca iyileşiyor. Bu konuda bir vatandaşımızda Ülkemizle, Devletimizle bir sorunumuz yok. Herkes işini yapmağa çalışıyor. Arkadaşlarımızda kendi görevlerini yapıyorlar ve bu işte aracılık ediyorlar. Biz biraz daha rakamları düzeltmek ve iyileştirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Yani Vatandaştan para istiyoruz ve alıyoruz. Onu üzmeden de kırmadan da yapmamız gerekir ve yapıyoruz da. Ben Kastamonu’da bu anlamda bir şikayet almadım. Üstelik vergi tahsili olanlarda artmasına rağmen bize intikal eden bir şikayet yok. Demek ki işler düzenli gidiyor”
Kastamonu Defterdarı Yaşar Kısa ise konuşmasında, 29 Şubat Çarşamba günü vergi rekortmenlerine çeşitli ödüller vereceklerini ifade ederek, “Bu ödül törenimizde ilimizde dereceye giren ilk on gelir vergisi, il on kurumlar vergisi ve ilk on gayrimenkul sermaye rekortmenlerimize ödüllerimiz var. Vergi Haftası kutlanmasının sebeplerinden birisi verginin tabana yayılması, vergiyi halka anlatmak bu bağlamda verginin öneminden, verginin önemini çocuklarımıza, öğrencilerimize anlatmak üzere etkinlikler gerçekleştireceğiz” dedi.
Okullara da verginin öneminin anlatılabilmesi için konferanslar düzenleyeceklerine dikkat çeken Kısa, “Bir ülkenin kamu kaynakları ne kadar sağlam kaynaklara dayanırsa tabi ki o ülkede istikrar o derecede olacaktır. Bu bağlamda vergi gelirlerimizde bütçemizin kamu gelirlerimizin yüzde 80’i civarında gerçekleşmektedir. Bir bütçe içerisinde ki gelirler ne kadar sağlam dayanaklara finans kaynaklarına dayanıyorsa o bütçede kamu disiplini sağlanması daha kolay olacaktır. Bu bağlamda bizim 2011 yılında Kastamonu’da 1 milyar 105 milyon 180 bin TL gider harcanmış iken tabi ki 2011 yılında bizim merkez yönetim olarak bütçe gelirlerimiz 356 milyon 342 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Tabi ki gider olarak 1 milyar’ın üzerine çıktık, 1 milyar 105 milyon 180 bin TL’nin 375 milyon 406 Bbin TL’sini yatırım harcamaları oluşturmaktadır. 1 milyar 105 milyon 180 bin TL devlet Kastamonu’ya harcama yaparken Kastamonu’dan 356 milyon 342 bin TL gelir toplanmış bulunmaktadır” diye konuştu.
Buna göre Kastamonu’daki giderlerin gelirleri karşılama oranının yüzde 32 civarında gerçekleştiğini kaydeden Kısa, şöyle devam etti:
“Bu demek oluyor ki devlet, Kastamonu’da 100 lira harcarken ancak 32 lira gelir toplamaktadır. 356 milyon gelirimiz var dedik tahsilat oranımız yüzde 74 civarındadır. Biz 2011 yılını Gelir İdaresi olarak Maliye olarak iyi bir performans ile kapattık. Bir önceki yıl yani 2010 yılına göre gelirlerimiz yüzde 28’lerden yüzde 30’a yakın arttı. 2012 yılındaki ilk aylarda da gelirimiz yüzde 40 civarında arttı. Bu seneye iyi bir başlangıç yaptık demek ki artık Türkiye’de de bir kıpırdanma var, 2008-2009 ekonomik krizinden sonraki toparlanmayı kastediyorum. Bu anlamda Vergi Haftasını da fırsat bilerek vergi mükelleflerimize vergi yükümlülüklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Hepsinin işlerinde başarılar diliyorum ve hayırlı işler diliyorum.”
Konuşmaların ardından Defterdar Yaşar Kısa, Vali Erdoğan Bektaş’a verdiği desteklerden ötürü teşekkür ederek, çiçek ve plaket verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya MÜSİAD Antalya şubesi heyetinden Mısır’a ticari ve kültürel temas MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri, Mısır’a gerçekleştirdikleri ziyaretle hem ticari hem de kültürel temaslarda bulundu. Yoğun bir program çerçevesinde gerçekleşen ziyaret, iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle görüşmelerin yanı sıra Mısır’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini de içine aldı. Heyet, Kahire’de Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ile bir araya gelerek iki ülke arasındaki ticari ilişkiler üzerine fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca, Ticari Ateşeler Hakan Atay ve Çağlar Göksu ile yapılan görüşmelerde, işbirliği fırsatları ve yatırım potansiyelleri değerlendirildi. Bu ziyaretler sırasında, MÜSİAD Mısır Başkanı Ekin Gümüşdağ ile de bir toplantı gerçekleştirildi. İş dünyasının temsilcileri, Mısır’daki Türk iş insanlarının mevcut durumunu, karşılaşılan zorlukları ve geleceğe dönük projeleri ele aldı. MÜSİAD heyeti, Kahire Merkez ve Yeni Kahire bölgelerinde iş bağlantılarını güçlendirmek adına çeşitli ticari görüşmelere de imza attı. Bu görüşmeler, Türk ve Mısırlı iş dünyası arasındaki bağların daha da kuvvetlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi. Ticari temasların yanı sıra heyet, Mısır’ın dünya mirası kabul edilen kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Piramitler ve diğer tarihi yapıları ziyaret eden grup, Mısır’ın eşsiz tarihini yerinde gözlemledi. MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Ali Akçay, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Mısır, Türk iş insanları için stratejik öneme sahip bir ülke. Burada hem işbirliği fırsatlarını değerlendirme hem de kültürel bağlarımızı güçlendirme şansı yakaladık. Bu temasların iki ülke arasında yeni kapılar açacağına inanıyorum” dedi.
Antalya Başkan Özçelik: "Alanya’nın kalitesini yukarıya çıkaracağız" Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Alanya’nın kalitesini yukarıya çıkarmak istediklerini belirterek, turizmle ilgili önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmaları aktardı. Alanya protokolü, STK, turizm ve tarım sektörü temsilcilerinin katıldığı ’Alanya Otelcileriyle Arama Toplantısı’na katılan Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, "Vizyonumuzu ve bakış açımızı, gelecekte Alanya’mız için ne istediğimizi sizlere anlatmak bizim için çok önemli. Alanya’nın en önemli iki geliri tarım ve turizmdir. Turizm olursa tarım daha fazla var, turizm olursa tarımdan gelir elde eden arkadaşlarımızın da geliri daha yüksek olur. Alanya’da 170 bine yakın yatak var ve sizler gibi yanınızda çalışan arkadaşlarımız gibi, köyde domates yetiştiren amcamız da para kazanıyor. Biz geldikten sonra arkadaşlarımızla birlikte tespit ettiğimiz en önemli sorunlardan birisi ulaşım. Ulaşımla ilgili de önümüzde bir planımız var. İnşallah bizim dönemimiz içerisinde Atatürk Caddesi’ni bir ucundan bir ucuna tramvayla geçip, şehir merkezindeki bu kalabalığı aşacağız” dedi. "Yeni hizmet binamıza aralık ayında taşınmaya başlıyoruz" Şehri yeniden planladıklarının altını çizen Başkan Özçelik, “Bizim eski karakol dediğimiz kısımlarda inşallah bir iki yıl içerisinde çalışma başlatacağız. Oradaki çarpık yapıyı düzelteceğimizi şimdiden söyleyebilirim. Yeni Belediye Hizmet Binamıza da Aralık ayında taşınmaya başlayacağız ve büyük ihtimalle Ocak ayında meclis toplantımızı orada gerçekleştireceğiz. Mevcut binadaki sonradan yapılan ek kısmı yıkıp, o bölgeye farklı bir proje çerçevesinde ulusal bir yarışma açarak Alanya’mızı şekillendirmek istiyoruz. Alanya’ya gelen bir misafirimiz tekrar memleketine döndüğünde daha önce geldiyse ‘Alanya çok değişmiş, güzel işler olmuş’ ilk defa geldiyse de ‘Alanya çok güzelmiş’ dedirtmek istiyoruz. Alanya’mızın kalitesini yukarıya çıkaracağız. Benim hedefim bu ve sizlerden bu hedef için destek istiyoruz. Benim yönetim şeklimde, kendi konusunda uzman olan ve en iyi bildiğini düşündüğüm arkadaşlarla bu işi yürütmektir. Alanya’yı belki de ilk defa 7 kişi yönetiyoruz" diye konuştu. "İnsanların kafasına Alanya’ya gitmek gibi bir fikri oturtabilmeliyiz" Bugüne kadar herkesin kış turizmini geliştirmek istediğini söylediğini belirten Başkan Özçelik, "Artık lafla kalmasın diye projelerimizle bu kış turizmine hazırlanıyoruz. Alanya’nın kış dönemini hareketlendiriyoruz. Bu projelerle ilgili resmi prosedürüler pazartesi itibariyle başlıyor. Milli Egemenlik Stadı, Okurcalar spor alanı ve Galip Dere Plajı ile ilgili projelerimizin resmi görüşmelerine başlıyoruz. Büyükşehir ile istişarelerimiz de devam ediyor ve arıtma gibi sorunları çözmek için büyük adımlar atıyoruz. Alanya Belediyesi olarak 1 Ocak’tan itibaren planladığımız her şeyi yapacağız. Zabıtalarımız 1 Ocak itibariyle de yeniden yapılanmış bir şekilde sahada olacaklar. Her ay en az bir defa bir pastaneye zabıta girecek ve ceza yazmak için değil, oranın temiz, tertipli olduğunu görmek için girecek. Toplu taşıma ile ilgili görüşmelerimiz de devam ediyor. Batı tarafındaki otellerdeki turistlerin şehre taşınmasıyla ilgili yaptığımız görüşmeler de bu doğrultuda sürüyor. Hedeflerimiz elbette 1-2 senede olacak bir şey değil ama insanların kafasına Alanya’ya gitmek gibi bir fikri oturtabilmeliyiz. Geçmiş sebepler beni ilgilendirmiyor ben önüme bakıyorum ve bu yıl ilk defa ‘Biz Alanya’yız’ dedik. Fuarlara katıldık ve emin olalım bu çok etkili oldu” dedi. Program soru ve cevap kısmının ardından sona erdi.