EKONOMİ - 11 Ağustos 2024 Pazar 12:00

"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluşturuldu

A
A
A
"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluşturuldu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu.


Safranbolu’da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyansafran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillendi.


Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, 250 bin liralık fiyatı ile "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor.


Öte yandan, gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı.


Konuyla ilgili gazetecilere konuşan üretici İsmail Yılmaz, Ağustos ayı itibariyle safran soğanlarını dikmeye başladıklarını ve dikim işinin 10 gün süreceğini belirtti.


Yaklaşık 10 dönüm yeni alanda dikim yaptıklarını ifade eden Yılmaz, "Dikim metodunu bu yıl değiştirdik. Farklı bir deneme yapıyoruz. Organik sıvı gübre ile dikim yapıyoruz. Otla mücadele zor olduğu için hayvan gübresi kullanmak istemedik. Sahanın üzerini dikimden sonra sıcaktan etkilenmesin diye örtü ile örteceğiz" diye konuştu.


Yılmaz, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.



"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluşturuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Meram Belediyesi 2025 bütçesi: 4 milyar 280 milyon lira Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi Meclisi, belediyenin 2025 bütçesini onayladı. 4 milyar 280 milyon TL olarak onaylanan bütçenin ilçeye hayırlı olması temennisinde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Yeni yılda da mali disiplin ve tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden, yeni yatırım ve hizmetlerin önünü açacak bir bütçe ile hemşehrilerimizin karşısında olacağız” dedi. Meram Belediyesinin 2025 yılı bütçesi 4 milyar 280 milyon lira oldu. Meram Belediyesi Meclisinin Ekim ayı meclis toplantısında yapılan görüşmeler sonrasında kabul edilen bütçe bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında artış gösterdi. Bütçede en büyük payı 746 milyon 139 bin lira ile yine Fen İşleri Müdürlüğü alırken onu 492 milyon 484 bin lira ile Mali Hizmetler Müdürlüğü, 475 milyon 170 bin lira ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü takip etti. 2025 yılı bütçesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne 372 milyon 843 bin lira, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ise 266 milyon 657 bin lira ayrıldı. “Tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden ilçeye değer katacak hizmetler üretecek bir bütçe hazırladık” Mali disiplin sağlamak adına tasarruf tedbirlerinden taviz vermeden maksimum hizmet ve azami verimlilik hedefiyle hareket ettiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bu düstur çerçevesinde hazırlanan ve belediye meclisinden onay alan 2025 yılı bütçesinin ilçeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Mevcut kaynakları daha verimli kullanırken diğer taraftan da yeni kaynaklar üretmek için özveri ve gayretle çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan Kavuş, yeni bütçe ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Hemşehrilerimize, tasarruf tedbirlerinden en küçük taviz vermeden en iyi hizmeti götürme gayretindeyiz. Günü geçmiş borcumuzun olmaması bu noktada bizim elimizi güçlendiriyor. Bu çerçevede en büyük payı, yine asli görevlerimizi layıkıyla yerine getirmemizi sağlayacak alanlara ayırdık. Yeni yıl için güçlü mali yapı oluşturduk. Önceki yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıl da yatırım ve hizmetlerde hiçbir aksama yaşanmayacak şekilde bir planlama ortaya koyduk. Göreve başladığımız 2019 yılında 305 milyon olan bütçemizi ilk dönemimizin son senesi 2024’de yaklaşık 3 milyona çıkararak ilçemizin bütçesini 10 kat artırmış olduk. İkinci dönemimizin ilk yılında ise hazırladığımız 4 milyar 280 milyonluk bütçemizi ve gelirlerimizi de aynı hızda artırmak adına özveriyle çalışmaya devam edeceğimizi tüm hemşehrilerimin bilmesini isterim. Yeni bütçemizin ilçemize ve hemşehrilerimize hayırlar getirmesini diliyorum.”
Bursa Bursa’nın Kemal Hocası vefatının 24. yılında Cumhuriyet’in ilk kuşak sanayicilerinden, COPA Isı Sistemleri’nin kurucusu Mehmet Kemal Coşkunöz, vefatının 24. yıl dönümünde Bursa’da bulunan aile kabristanında düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine Besler Ailesi ve Besler Group şirketlerinin çalışanları katıldı. Mehmet Kemal Coşkunöz, 1921 yılında Bursa’da doğdu. İlkokul eğitimiyle birlikte çıraklığa başladı ve tüm ömrü boyunca öğrenmeye ve öğretmeye gönül verdi. 1949 yılında Türkiye’de ilk kez kalıp ile çatal, bıçak, kaşık üretimini gerçekleştirmek için girişimciliğe atıldı. Bu arada tekstil sektörüne yönelik ilk markalama makinası imalatını gerçekleştirdi. 1950 yılında SKT firmasını 2 ortağı ile birlikte kurarak küçük elektrikli araç-gereçler imalatı yaptı. 1953 yılında kamudaki öğretmenlik görevinden ayrılarak SKT’deki işinin başına geçti. 1956 yılında Türkiye’de ilk yağ keçesi üretimini gerçekleştirdi. 1960 yılında kendi atölyesini kurdu ve aynı yıl kendi pres makinasını imal etti. 1963 yılında Türkiye’de ahşaptan sonra ilk çelik otobüs karoseri imalatını gerçekleştirdi ve sektöre birçok karoseri ustası yetiştirdi. 1966 yılında Karsan’ın kurucu üyeleri arasında yer alarak Türkiye’de karoseri sanayinin kurucularından oldu. “Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım” 1968 yılında, atölyesini Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bugün hala ana merkez olarak kullanılmakta olan binaya taşıdı. “Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım” yaklaşımı ile Türk sanayinin kuruluşundan bu yana pek çok ilki gerçekleştirerek ülke ekonomisine değer kattı. Temellerini Mehmet Kemal Coşkunöz’ün attığı Besler Group bugün 4 sektörde, 5 şirketi, yüzde 100 Türk sermayesi ve 650 çalışanı ile 4 kıtada 40’dan fazla ülkeye ihracat yapmakta ve Türkiye’nin 81 illine hizmet vermektedir.