ÇEVRE - 10 Eylül 2024 Salı 10:42

Büyükşehir’in kadınlara yönelik doğa gezilerine yeni başvurular başlıyor

A
A
A
Büyükşehir’in kadınlara yönelik doğa gezilerine yeni başvurular başlıyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin “Kadınlarla Baş Başa Doğa Gezileri” için yeni başvurular alınmaya başlıyor. bugün 15.00-16.00 saatleri arasında Büyükşehir Belediyesi internet adresinden çevrimiçi başvuru yapılabilecek.


Başkan Fırat Görgel öncülüğünde toplumun farklı kesimlerine yönelik faaliyetlerini artırarak sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin örnek projelerinden “Kadınlarla Baş Başa Doğa Gezileri”, yeni katılımcılarıyla buluşacak. Kadınlara; Ali Kayası’ndan Yeşilgöz’e, Başkonuş Yaylası’ndan Menzelet’e şehrin doğa harikası mekânlarını görme imkanı sağlayan gezilere başvurular 10 Eylül Salı günü 15.00 - 16.00 saatleri arasında Büyükşehir Belediyesi’nin internet adresinden yapılabilecek. Birbirinden güzel mekanların ziyaret edileceği gezilerde kadınlar, doğayla bütünleşirken bir yandan da moral ve motivasyonları artıracak ve sosyalleşme imkanı da bulacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Ortahisar’da tarih gün yüzüne çıkıyor Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki İçkale bölgesinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Kazı çalışmalarını Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak ve Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Mehmet Yavuz ile yerinde inceleyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “4 büyük medeniyetin izlerinin gün yüzüne çıktığı kazı çalışmalarını hızlandırarak kültür varlığını geleceğe daha korunaklı bir şekilde taşıyacağız” dedi. Kazı çalışmalarının büyük bir hassasiyetle devam ettiğini ifade eden Başkan Genç, “Bu tarihi mekan, burada yaşayan birçok medeniyetin bize bıraktığı emanet. Helenistik, Roma, Bizans, Komnenos ve Osmanlı dönemiyle Cumhuriyet dönemine gelen tarihi bir kültür varlığı. Bu kazıların daha bilimsel, daha sağlıklı ortamlarda yapılabilmesi bakımından çalışmaları ve yapıların kamulaştırma işini bizzat yerinde gördük. Bu konuda vaziyet edeceğiz ve kazı çalışmalarını hızlandırarak kültür varlığını geleceğe daha korunaklı bir şekilde taşıyacağız. Bu bir miras sorumluluğu. Birçok medeniyetin aynı mekanları kullanarak yaşadığı hatıralar var. Onları bir müze konseptinde sunmak için gayret ediyoruz. Ama aynı zamanda turizm için önemli bir kültür destinasyonu. O yönüyle de bizi ilgilendiriyor. Yapılan işe bir ivme kazandırıp çalışmaları hem yakinen takip etmek hem de bu projeye destek olmak için tüm gücümüzle bir gayretin içerisindeyiz. Kültür Turizm Müdürlüğümüz, Müze Müdürlüğümüz muhtarımız hep beraber inşallah bu çalışmayı hızlandırarak neticesine doğru gideceğiz” dedi. Sanat tarihçisi Prof. Mehmet Yavuz ise yaptığı açıklamada, “Trabzon’da 2021 yılından itibaren yapılan projede bir mesafe aldık. Hedeflerimize ulaşmayı düşünüyoruz. Özellikle sayın başkanımız ve sayın valimize teşekkür ediyorum. Trabzon’un kültür turizminden büyük pay alacağına inanıyoruz” derken, Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak ise, “Trabzon’un en eski yerleşim yeri olan İçkale bölgesinde kazı çalışmalarını sonuçlandırdığımız takdirde kültür turizmi için ziyaret edilebilir bir hale gelecektir” şeklinde konuştu.
Muğla Göktepeliler 10’uncu Göktepe Kültür ve Dayanışma Şenliği’ne hazır Göktepe Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Şahin, 21 Eylül 2024 Cumartesi günü gerçekleştirilecek 10’uncu Göktepe Kültür ve Dayanışma Şenliği öncesinde Muğla basını ile bir araya geldi. Şahin, derneğin 4 Mayıs 2024 tarihinde yapılan genel kurulu sonrası, kendisi ve yönetim kurulu üyeleri İsmail Zengin, Ali Şimşek, Arif İlman, Mehmet Arslan, Muhammer Cihan ve Süleyman Şencan’ın göreve geldiğini ve çalışmalarına kaldığı yerden devam ettiklerini belirtti. 2013 yılında kurulan derneğin, Muğla Menteşe’de yaşayan 7 binden fazla hemşehrisi arasında birlik ve beraberliği sağlamayı hedeflediğini vurgulayan Şahin, derneğin başta Göktepe Mahallesi olmak üzere bölgedeki diğer kırsal mahallelerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti. Bu kapsamda Muğla Valisi İdris Akbıyık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal gibi yerel idarecilere ziyaretler gerçekleştirilerek, derneğin amaç ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmeler yapıldığı aktarıldı. “Geleneksel şenlikte birlik ve beraberlik vurgusu” Göktepe Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği 10’uncu Göktepe Kültür ve Dayanışma Şenliği için hazırlıkların tamamlandığını belirten Şahin, tüm bölge halkını ve ilgili kurumları şenliğe davet etti. Şenlik programında ünlü sanatçılar Tolga Çandar ve Mesut Külahlı konserlerinin yanı sıra kortej yürüyüşü, protokol konuşmaları, yöresel halk oyunları gösterileri yer alacak. Ayrıca, yöreye özgü zeytinyağı, erişte, biber çentmesi gibi ürünlerin satışa sunulacağı etkinliklerde, zeytinyağı tadım eğitimi de verilecek. Şenlikte ayrıca Göktepe Zeytinyağı Fabrikası’nın açılışı gerçekleştirilecek. Şahin, bu fabrikanın açılmasının, bölgenin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını ve yöresel zeytinyağının daha geniş kitlelere tanıtılacağını belirtti. “Bölgesel kalkınma için Bardakçı Yolu Projesi” Şahin, Göktepe Mahallesi’nin çevresindeki Özlüce, Yemişendere, Şenyayla, Dokuzçam, Kuzluk, Bozyer, Avcılar, Günlüce, Esençay ve Çamoluk gibi kırsal mahallelerin merkezi konumunda olduğunu belirterek, şenliğin bir diğer önemli gündeminin ’Bardakçı Yolu Projesi’ olduğunu açıkladı. Proje kapsamında, mahalleler arası ulaşımı 20 kilometre kısaltacak bir yolun inşa edilmesi planlanıyor. Bu yol, sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayıp, orman yangınlarına daha etkin müdahale edilmesini sağlayacak ve kırsal bölgelerdeki tarımsal üretimi canlandırarak, düzensiz göçün önüne geçilmesine katkıda bulunacak. Göktepe Mahallesi’nin Jandarma Karakolu, Tarım Kredi Kooperatifi, Orman İşletme Şefliği, İlköğretim Okulu, Aile Hekimliği, 112 Acil Merkezi ve yeni zeytinyağı fabrikası gibi birçok kamu hizmetini bünyesinde bulundurduğunu belirten Şahin, Göktepe’nin bölgesel kalkınmada merkezi rolünü sürdüreceğini ifade etti.
İzmir Çağdaş Yaşamın gençleri Pamucak’ta Türkiye’nin birçok yerinden Selçuk’a gelen üniversite öğrencileri 18. Türkel Minel Gençlik Yaz Kampı’nda buluştu. Kampın ilk gününde Çağdaş Gençlik Genel Kolaylaştırıcı Yardımcısı Yusuf Aksu moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel gençlerin konuğu olarak sorularını yanıtladı. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kendisi için ne ifade ettiği sorusuna; “Bir tohumun filiz haline gelip yeşerip belediye başkanı olmasını sağladı” diyerek cevap verdi. Çağdaş Yaşam kavramını “benden biz kavramına gidebilmek, toplumsal yarar sağlamak” olarak nitelendiren Başkan Ceritoğlu Sengel; “Herkesin sosyal anlamda yapabileceği bir şeyler var. Elinizden gelen bütün her şeyi yapın. Geldiğiniz yerlerde gördüğünüz hikâyeleri cebinizde tutun ama herkes kendi hikâyesini kendisi yazsın. Kendi hikayenizi yazarken orijine kendinizi koysanız o toplumsal düşünceden vazgeçmeden hareket etmeni, kendi hikayenizi yazarken başkalarının hikayelerine dokunmanız bence en kıymetlisi diye düşünüyorum” dedi. Gökçe Gökçen: “Kadınlar ve gençler birbirini güçlendiriyor” Cumhuriyet Halk Partisi Adalet Bakanlığından Sorumlu Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen 18. Türkel Minel Gençlik Yaz Kampı’na katılan gençlerle bir araya geldi. Çağdaş Gençlik Birimi Genel Sekreteri Deniz Gezmiş Pek’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Gökçe Gökçen, gençlerle genç ve kadın siyasetçi olmak üzerine deneyimlerini aktardı. Kadınların ve gençlerin siyasette bir temsil mücadelesi içinde olduklarını belirten Gökçen; “Kadınlar ve gençler kendi hayatlarında neyi yaşıyorsalar siyasette onu görmek, o sorunları çözmek istiyorlar. Benim kendi tecrübelerimde hep önemsediğim iki şey vardı; “Birincisi kadınların mücadelesi, ikincisi de gençlerin mücadelesi.” 2010 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne girdiğim zaman ben liyakatli, düzgün, Türkiye’ye dair düşünen, araştıran, sorgulayan gençler var olduğunu fark ettim. Bu noktada partimizde daha fazla gencin yer alması için mücadele ettik. İlk başta 2012 yılında yüzde 10’luk bir gençlik kotası geldi. Yüzde 20’lik kotaya 2018 yılında ulaştık. Şimdi ise kademeli olarak yüzde 33’lük bir gençlik kotasına kadar ulaştık. İzmir’de şimdiye kadar 6 tane kadın belediye başkanımız varken, en son seçimde 8 kadın belediye başkanımız seçildi. Bunlardan biri Selçuk Belediye Başkanımız Filiz Başkan. 40 yaş altı genç aday sayısı 12 idi, 11’i belediye başkanı oldular. Birçok arkadaşımızın ortak mücadelesi sonucu bu temsil gerçekleşiyor. İşin özünde gençlere ve kadınlara karşı bir önyargı var. Ama bütün bunlara rağmen kadınlar ve gençler birbirini bulduğu zaman bence iki tarafta birbirini güçlendiriyor. Bu sayılar yıllar içinde bu kadar yükselmeye başlıyor” dedi.
Niğde Niğde’de 1 haftada meydana gelen asayiş olaylarında 231 şahıs hakkında işlem yapıldı Niğde İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 09-15 Eylül 2024 tarihleri arasında yaptığı çalışmalarda il genelinde meydana gelen asayiş olaylarında 231 şahıs hakkında işlem yapıldığı bildirildi. Niğde Valiliği tarafından yapılan açıklamada, hakkında işlem başlatılan 231 şahıstan 5’inin adli makamlarca tutuklandığı bildirildi. Yapılan çalışmalarda 73 adet fişek, 7 adet ateşli silah, 2 adet şarjör ve 1 adet de bıçak ele geçiren ekipler, çeşitli suçlardan aranan 59 şahsı yakaladı, 8 hırsızlık olayını aydınlatarak şüphelileri gözaltına aldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonlarında ise 9 şahsın yakalandığı, gerçekleşen operasyonlarda da, gümrük kaçağı makaron, tütün, 13 adet cep telefonu ile define aramada kullanılan 6 adet materyalin ele geçirildiği bildirildi. Narkotik operasyonları kapsamında gerçekleştirilen 26 operasyonda yakalanan 26 şahıstan 2’sinin tutuklandığı, 24 şahsın serbest bırakıldığı ifade edildi. Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele kapsamında da ülkemizde yasal kalış hakkı bulunmayan yabancı uyruklu 11 şahsın Geri Gönderme Merkezine gönderildiği belirtildi. 1 haftalık süre içerisinde yapılan trafik denetimlerinde il genelinde 13 bin 962 aracın denetlendiği, ihlali tespit edilen 3 bin 890 araca cezai işlem uygulandığı, 75 aracın ise trafikten men edildiği ifade edildi.