EKONOMİ - 11 Ağustos 2024 Pazar 10:52

Sofralık zeytin ihracatı 200 milyon dolara koşuyor

A
A
A
Sofralık zeytin ihracatı 200 milyon dolara koşuyor

Türkiye, 2023-24 sezonunun 10 aylık döneminde sofralık zeytin ihracatını yüzde 15’lik artışla 152 milyon dolardan 175 milyon dolara çıkardı. Aynı dönemde sofralık zeytin ihracatı miktar bazında ise 84 bin 749 tondan, 65 bin 325 tona geriledi.


Tarih boyunca barışın ve bereketin simgesi olarak kabul edilen ölmez ağaç olarak nitelendirilen zeytin ağacı binlerce yıldır insanlığa sağlık ve bereket sunuyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi, makarnalardan pizzalara, hamur işlerinden salatalara pek çok yemeğin içeriğini zenginleştiren güçlü bir E vitamini deposu olan sofralık zeytinde Türkiye 200 milyon dolar ihracata koşuyor. Türkiye, 2023-24 sezonunun 10 aylık döneminde sofralık zeytin ihracatını yüzde 15’lik artışla 152 milyon dolardan 175 milyon dolara çıkardı. Aynı dönemde sofralık zeytin ihracatı miktar bazında ise 84 bin 749 tondan, 65 bin 325 tona geriledi. Sofralık zeytin ihracatı miktar bazında yüzde 23 azalırken, ortalama ihraç fiyatındaki yüzde 49,5’lik artış sayesinde elde edilen döviz miktarı yüzde 15 fazla oldu. Sofralık zeytinde ortalama ihraç fiyatı 1,80 dolardan 2,69 dolara yükseldi.



"100 bin ton sofralık zeytin ihracatı hedefliyoruz"


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, sofralık zeytin ihracatında sezonun tamamlanması için kalan 2 aylık süreçte yapacakları ihracatla sezon sonunda 200 milyon doları aşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Zeytinin Anayurdunun Anadolu olduğunu, Türkiye’de 43 ilde 500 bin üreticinin, sayıları 200 milyonu aşan zeytin ağaçlarından 2023/24 sezonunda 443 bin ton sofralık zeytin elde ettiğini paylaşan Er, “Türkiye’de 85 milyon insanımızın ihtiyacını karşıladığımız gibi 116 ülkeye 65 bin 325 ton ihracat yaptık. 2024/25 sezonunda ihracatta 100 bin tona ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.



Siyah zeytin ihracatı 136,7 milyon dolar oldu


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Kadri Gündeş, 1 Ekim 2023 tarihinde başlayan sofralık zeytin ihracatında 10 aylık dönemde siyah zeytin ihracatının 136 milyon 735 bin dolar olduğunu, yeşil zeytin ihracatından da 39 milyon 59 bin dolar döviz geliri elde edildiğini paylaştı. Sofralık zeytin ihracatında öne çıkan ülkeler hakkında da bilgi veren Gündeş, “Türkiye’nin zeytin ihracatında Almanya 35,5 milyon doları siyah zeytin, 7,6 milyon doları yeşil zeytin olmak üzere 43,1 milyon dolarlık taleple zirvede yer alırken, Irak, 24,4 milyon doları siyah zeytin ve 4,9 milyon doları yeşil zeytin olmak üzere 29,3 milyon dolarlık Türk zeytini talep etti. Bu ülkeleri 18 milyon dolarlık ihracatla Romanya izledi” diye konuştu.



Sofralık zeytin ihracatı 200 milyon dolara koşuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Uluslararası Engelsiz Bilişim 2024 Kongresi açılışı ve ‘Engelsiz Bilişim 2024 Ödül Töreni’ gerçekleşti Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım (BİLTEVT2024) Uluslararası Engelsiz Bilişim 2024 Kongresi açılışı ve Engelsiz Bilişim 2024 Ödül Töreni Yunusemre ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi. Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonuyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen kongreye Manisa Vali Vekili Mustafa Harputlu, MCBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Çetin ile Prof. Dr. Oktay Üçer, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ali Gök ve Emine Özge Arslan, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Berkay Altuğ, ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanı Belma Atak, Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç, MCBÜ Genel Sekreteri Erhan Doğan, dekanlar, daire başkanları, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu temsilcileri, kongreye destek veren kurum yetkilileri, engelli dernek başkanları ve engelli vatandaşlar katıldı. Kongrenin açılış konuşması, MCBÜ Dr. Öğr. Üyesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ve MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin tarafından yapıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin, “Öğrencilerimizin eğitiminde fırsat eşitliğinden yararlanarak mezun olmalarını önemsiyoruz. Bu kapsamda derslerde ve sınavlarda gerekli düzenlemeleri yaparak öğrencilerimize fırsat eşitliği sağlamaktayız. Engelli öğrencilerimize üniversitemizde kısmi zamanlı çalışma imkânı ve ücretsiz yemek yardımı gibi pozitif ayrımcılık uygulamaları sunuyoruz. Ayrıca bu yıl itibarıyla lisansüstü eğitimde de özel kontenjan uygulaması başlatarak, pozitif ayrımcılık ilkesini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak engelli personelimiz ve öğrencilerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarımızı sürdürürken aynı zamanda engellilere yönelik bilişim hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak ve toplumsal fayda oluşturmak amacıyla da yoğun çaba göstermekteyiz” diye konuştu. Kongre açılışı, Türkiye’de engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetlerine Engelsiz Bilişim Ödülleri’nin verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Kongrede üç gün boyunca farklı konu ve engel gruplarına ait on beş oturumda on yurtdışı olmak üzere seksen üç uzman konuşmacı bilgi ve tecrübelerini paylaşacak. Akademik bildiri oturumlarında uygulamaya yönelik otuz bildiri sunulacak. Oturumlar yüz yüze ve çevrimiçi gerçekleşecek ve aynı zamanda canlı olarak yayınlanacak.