GÜNDEM - 23 Eylül 2024 Pazartesi 09:57

Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi dünyanın ilk akıllı köyünü kuran Tülin Akın oldu

A
A
A
Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi dünyanın ilk akıllı köyünü kuran Tülin Akın oldu

Bu yıl 5’inci kez verilen Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi, çiftçilere yönelik uygulamalı teknoloji eğitimi veren dünyanın ilk ‘Akıllı Köyünü’ kuran sosyal girişimci Tülin Akın oldu. Akın, “20 yıl önce tarımın sorunlarını teknolojiyi kullanarak çözmek için yola çıkmış biri olarak, yine tarımın sorunlarını görüp onları güçlü bir şekilde çözen Selçuk Yaşar adına ödül almış olmak benim için çok gurur verici” dedi.


Yaşar Üniversitesi ile Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı’nın iş birliğiyle yeniliği, toplumsal faydayı ve geleceğin Türkiye’sini hedefleyen cesur insanların çalışmalarını kutlamak ve başarılarını tüm Türkiye’ye duyurmak amacıyla hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü, Çeşme’de bir otelde düzenlenen törenle beşinci kez sahibini buldu. Selçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki teması toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak, yenilikçi ve etkili çözümler üreten girişimcileri desteklemek amacıyla ’Sosyal Girişimcilik’ olarak belirlendi.


Tema özelinde belirlenen seçici kurulda; Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Global Teknoloji Lideri Ayşegül İldeniz, özel bir üniversitede Öğretim Üyesi ve Girişimci Prof. Dr. Aytül Erçil, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve özel bir üniversitenin İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Itır Erhart yer aldı.


Selçuk Yaşar Ödülü’nün 5’inci sahibi, Türkiye’nin ilk tarımsal e-ticaret sistemini hayata geçiren, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucusu Tülin Akın oldu. Akın, girişimcilik kariyerine 2004 yılında öğrenciyken kurduğu Tarımsal Pazarlama Web Platformu ile başladı. Türkiye’deki çiftçilerin ilk kez bir araya gelip, bilgi alışverişinde bulunup, ürünlerini pazarlayabildikleri bu platform, tarım sektöründe önemli rol oynadı. Bankalarla çiftçilerin finansman ihtiyacı için kredi kartı ve mikro kredi erişimi üzerine çalıştı. O yıllarda çiftçilerin bilgisayar ve internete erişim zorluğundan yola çıkarak bir cep telefonu operatörüyle birlikte kurduğu Çiftçi Kulübü ile Türkiye’de 1,5 milyon, Ortadoğu ve Afrika’da 8,5 milyon çiftçiyi bilgi ve teknolojiyle bir araya getirdi.


Dünyanın çiftçilere yönelik uygulamalı teknoloji eğitimi veren ilk “Akıllı Köy”ünü kuran Akın, hem Türkiye’de hem de dünyada benzer çalışmaların yaygınlaşmasına örnek oldu. 2013’te JCI-TOYP Dünya’nın 10 Başarılı Genci Girişimcilik Ödülü ve aynı yıl Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibi olan Tülin Akın, 2014 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Barış için İş” dalında Nobel’e aday gösterildi. 2018 Yılında World Economic Forum’da Schwab Vakfı Dünyanın En İyi Sosyal Girişimcisi olurken, 2021 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Meaningful Business 100’e seçildi ve 2022 Yılında ise Bloomberg Yeni Ekonomi Katalizörü ödülüne layık görüldü.



“Selçuk Yaşar’ın vizyonunu gelecek nesillere aktaracağız”


Törende konuşan Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı Başkanı ve Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, şunları kaydetti:


“Babam uzun yıllar Yaşar adını taşıyacak bir vakıf üniversitesinin hayalini kurdu. Burada bulunan Selçuk Yaşar’ı tanıyan herkesin bildiği gibi bir şeyi istediği zaman bunu yapabilmenin yollarını arar, inat eder, başarırdı. Eğitim en çok önem verdiği konuların başında gelirdi. İyi eğitim almanın önemini, iyi eğitim almış bireylerin yetişmesinin ülkemiz ve dünya için önemini her zaman vurgulardı. Yaşar Üniversitesi 23 yıl önce eğitim hayatına başladığında babamın gözlerindeki mutluluğu ve gururu okuyabiliyorduk. Selçuk Yaşar’ın ismini, girişimciliğini inovasyon ve topluma fayda vizyonunu yaşatmak için verilmekte olan ödülü 5’inci kez takdim ediyoruz. Onun her yeni girişimi kurulduğu bölgede bir ekosistem oluşturdu. Biz de onun vizyonunu gelecek nesillere aktaracağız.”



“Sosyal girişimciliği yaygınlaştırmayı önemsiyoruz”


Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ise duyduğu mutluluğu ifade ederek “Bu değerli ödüle adını veren Kurucumuz ve Ebedi Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar, hayallerini gerçeğe dönüştürme azmiyle, ülkemize hizmet etmeyi amaç edinmiş bir iş insanıydı. Selçuk Yaşar, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal hayatında derin izler bırakmanın yanı sıra eğitime, kültüre, sanata ve spora da büyük önem vererek kurduğu Yaşar Üniversitesi’nde binlerce öğrencinin topluma faydalı bireyler olarak yetişmesinde önemli rol oynadı. Bu nedenle Yaşar Üniversitesi’nde toplumsal dönüşümün önemli araçlarından biri olan sosyal girişimciliği yaygınlaştırmayı ve bu alandaki ihtiyaçları karşılamayı oldukça önemsiyoruz. Üniversitemizde 5 temel değerimizden ilham alarak; sosyal girişimciliği, sosyal etkiyi, sosyal yenilikçiliği teşvik etmeye, yaygınlaştırmaya ve güçlendirmeye yönelik çalışmalara öncülük ediyoruz” diye konuştu.



“Gelecek nesillere ilham olacak”


Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller de konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Kurucumuz ve Ebedi Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar’ın eğitime olan derin bağlılığıyla 2001 yılında özveriyle kurduğu Yaşar Üniversitesi, yıllar içinde akademik mükemmeliyeti yakaladı ve ‘Bilim, Birlik, Başarı’ ilkesiyle ulusal ve uluslararası arenada saygın bir konuma ulaştı. Kurucumuzun azmi, inancı ve mücadeleci ruhu pusulamız oldu ve onun vizyonunun izinde ilerlemeye devam ediyoruz.”



“Ödülü ekibim ve ailemin desteğiyle aldım”


5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün yeni sahibi girişimci Tülin Akın ise duygularını şöyle ifade etti:


“20 yıl önce tarımın sorunlarını teknolojik olarak çözmek için yola çıkmış biri olarak, tarımın sorunlarını yıllar öncesinden görüp onları güçlü bir şekilde çözen Selçuk Yaşar adına ödül almış olmak benim için çok gurur verici. Bu ödülü tabii ki tek başıma almadım. Ekibim ve ailemin desteğiyle aldım. İyi ki varsınız.”


Tülin Akın’ın kazandığı Selçuk Yaşar Ödülü’nün törenine, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı Başkanı ve Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Yaşar Topluluğu İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Eski Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşe Volkan İnanıroğlu, İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer ve çok sayıda davetli katıldı.



Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi dünyanın ilk akıllı köyünü kuran Tülin Akın oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama Aksaray’da 2 ikamete uyuşturucu baskını yapan jandarma, çeşitli uyuşturucularla birlikte 3 şahsı yakaladı. Operasyon Aksaray’ın şehir merkezinde 2 ayrı adrese yönelik gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde çeşitli çalışmalar yapan İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ve Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekipleri il merkezinde uyuşturucu imal ve ticareti yapıldığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen jandarma ekipleri Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesine H.T., S.D. ve M.E. isimli 3 şahsı takibe aldı. Bir süre yapılan teknik ve fiziksel takibin ardından yeterli delile ulaşan ekipler operasyon için düğmeye bastı. 2 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen jandarma ekipleri 3 şüpheliyi de kıskıvrak yakalayarak gözaltına aldı. ikametlerde yapılan aramalarda 150 ml sıvı amfetamin, 10 gram metamfetamin, 10 gram sentetik cannabinoid bonzai, 4 adet uyuşturucu hap ve 4 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirildi. Şahıslar hakkında yapılan sorgulamada, M.E. isimli şahsın “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanmak” suçundan 1 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirlenirken, mahkemeye sevk edilen 3 şüpheliden S.D. ve M.E. tutuklanarak cezaevine gönderildi. H.T. isimli şahıs ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Erzurum Atatürk üniversitesinden 28 bilim insanı “Dünyanın en etkili bilim insanları” listesinde yer aldı Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan ve dünya genelinde büyük bir prestije sahip olan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi, Eylül 2024 itibarıyla Elsevier veri tabanında yayımlandı. Söz konusu liste, kariyer boyu ve son yıl olmak üzere iki farklı kategoride açıklanırken, Atatürk Üniversitesinden 28 bilim insanı, “Son Yıl” bilim insanları listesine, 20 bilim insanı ise “Kariyer Boyu Etki” listesine girmeye hak kazandı. Türkiye genelinde ise 1518 araştırmacı “son yıllık” listede, 1172 bilim insanı ise “kariyer boyu” listede yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. John P. A. Ioannidis’in katkılarıyla hazırlanan listede, bilim insanları 22 bilim alanı ve 174 alt alanda sınıflandırıldı. Araştırmada en az 5 makalesi olan bilim insanları için yüzdelik dilimler oluşturularak, bilimsel etki seviyeleri tespit edildi. Elsevier tarafından sağlanan ICSR Lab verileri ile Scopus’un kapsamlı veri tabanı bu önemli çalışmanın temelini oluşturdu. Rektör Hacımüftüoğlu: “Üniversitemiz, Dünya Akademik Camiasında Kendine Önemli Bir Yer Edinmiştir” Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitenin bu başarısını değerlendirirken, Atatürk Üniversitesinin köklü bilimsel geleneğinin ve araştırma faaliyetlerine verdiği önemin bu tür başarıları beraberinde getirdiğini belirtti. Rektör Hacımüftüoğlu: “Akademik kadromuzun dünya çapında bilim insanları arasında yer alması, üniversitemizin vizyonuna ve bilimsel hedeflerine olan bağlılığının en somut göstergelerinden biridir. Bu tür başarılar, üniversitemizin sadece ulusal değil, uluslararası alanda da saygınlığını pekiştirmektedir” dedi. Hacımüftüoğlu, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarına verdiği katkılar nedeniyle büyük gurur duyduğunu belirterek, üniversite yönetimi olarak her zaman araştırma, inovasyon ve bilgi üretimini destekleyen bir vizyonla hareket edeceklerini vurguladı. “Bu başarı, bilim insanlarımızın dünya bilim literatürüne yaptıkları katkının en önemli kanıtıdır. Üniversitemiz, bilimsel çalışmalarda uluslararası standartları yakalamış ve dünya akademik camiasında kendine önemli bir yer edinmiştir” diye konuşan Rektör Hacımüftüoğlu, bu başarının Atatürk Üniversitesinin bilimsel altyapısına ve akademik kadrosuna yapılan yatırımların bir sonucu olduğunun altını çizerek, bundan sonraki süreçte de üniversitenin araştırma ve inovasyon odaklı faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceğini belirtti. "Kariyer Boyu Etki" Kategorisinde Yer Alan Bilim İnsanları (Alfabetik Sırayla) Prof. Dr. Abdulkadir Cüneyt Aydın Prof. Dr. Ahmet Gürses Prof. Dr. Armağan Hayırlı Prof. Dr. Ekrem Kalkan Prof. Dr. Emine Malkoç Prof. Dr. Enes Şayan Prof. Dr. Ensar Oğuz Prof. Dr. Ertan Yıldırım Prof. Dr. Esabi Başaran Kurbanoğlu Prof. Dr. Fatih Öz Prof. Dr. Hakan Özer Prof. Dr. Halise İnci Gül Prof. Dr. Hasan Türkez Prof. Dr. İlhami Gülçin Prof. Dr. Kadir Bakırcı Prof. Dr. M. İrfan Aksu Prof. Dr. Murat Kurudirek Prof. Dr. Sabri Selçuk Atamanalp Prof. Dr. Semra Karaca Prof. Dr. Sezai Ercişli 2023 "Yıllık Etki" Kategorisinde Yer Alan Bilim İnsanları (Alfabetik Sırayla) Prof. Dr. Abdulkadir Cüneyt Aydın Prof. Dr. Abd. M. Abdelaty Hassıbelnaby Doç. Dr. Abdullah Emre Çağlar Prof. Dr. Ali Ahıskalıoğlu Prof. Dr. Armağan Hayırlı Prof. Dr. Ekrem Kalkan Doç. Dr. Erdem Şakar Prof. Dr. Ertan Yıldırım Doç. Dr. Esra Kavaz Prof. Dr. Fatih Öz Prof. Dr. Gonca Alak Prof. Dr. Güzin Kaban Prof. Dr. Halise İnci Gül Prof. Dr. Hasan Türkez Prof. Dr. Hayrunnisa Nadaroğlu Prof. Dr. İlhami Gülçin Prof. Dr. Kadir Bakırcı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz Doç. Dr. Mete Yağanoğlu Prof. Dr. Muhammed Atamanalp Prof. Dr. Murat Kurudirek Prof. Dr. Rabia Meryem Yılmaz Prof. Dr. Sabri Selçuk Atamanalp Doç. Dr. Sefa Küçükler Prof. Dr. Semra Karaca Prof. Dr. Serkan Yıldırım Prof. Dr. Sezai Ercişli Doç. Dr. Süreyya Oğuz Tümay
Samsun Canik, CAMEK ile gönüllere dokunuyor SAMSUN (İHA) – Samsun’un Canik Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda (CAMEK) üretilen mobilyalar, ilçedeki ihtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelere ulaştırılıyor. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Canik Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda mesleki istihdama yönelik eğitimleri yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti. CAMEK’te uygulama eğitimleri çerçevesinde kursiyerler tarafından üretilen mobilyaları ilçedeki ihtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelere ulaştırdıklarını ve CAMEK’in üstlendiği misyonla, sosyal sorumluluk anlamında büyük bir farkındalık oluşturduğunu belirten Başkan İbrahim Sandıkçı, “CAMEK ile hem vatandaşlarımızı meslek sahibi yapıyor hem de gönüllere ulaşmaya devam ediyoruz” dedi. CAMEK’te özel olarak oluşturulan atölyelerde kursiyerlerin, eğitimler kapsamında ürettiği mobilyaları ilçedeki ihtiyaç sahibi ve dar gelirli aileler için özenle hazır hale getirdiklerini belirten Başkan Sandıkçı, “CAMEK’te kursiyerlerimize yönelik sertifikalı mesleki eğitimlerimiz devam ediyor. Kursiyerlerimizin uygulama eğitimleri kapsamında ürettiği mobilya takımlarını ilçemizdeki ihtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelerimize ulaştırıyoruz. CAMEK ile gönüllere dokunuyoruz. Mobilya takımlarını özenle paketliyoruz. Ekiplerimizle birlikte mobilya takımlarını ailelerimizin evlerine ulaştırıp kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Sosyal destek çalışmalarımızla ilçemizdeki ihtiyaç sahibi, engelli ve dar gelirli vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Aydın Aydın’da Ahilik Haftası kutlamaları başladı Aydın’da Ahilik Haftası kutlamaları düzenlenen törenle başlarken, lokantacılık mesleğini 45 yıldır sürdüren 77 yaşındaki Aziz Düzgünel İlin Ahisi seçildi. Aydın’da ‘Ahilik Haftası’ kutlamaları çerçevesinde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Aydın Valiliği önünde düzenlenen çelenk koyma programı ile başlayan etkinlikte ilin ahisi, ilin kalfası ve ilin çırağı seçilen kişilere ödülleri takdim edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Ahilik Komitesi tarafından Atatürk büstüne çelenk sunuldu. "Bu hafta bizim haftamız" diyerek sözlerine başlayan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (AYESOB) Muhammed Ali Künkcü öğrencilere yönelik yaptığı konuşmasında, "Bizler bu ahlakla, bu meslek dallarını bu güne kadar getirdik. Gelecek nesillere taşımak da gençlerin görevi. Biliyoruz ki onlar da bizlerden aldıkları bu bayrağı, bu nasihatları en iyi şekilde gelecek nesillere taşıyacaklardır. Ahi Evran-ı Veli’nin ’Gerektir ki, güzel ahlaktan aklı selimden dışarı adım atmayasın. Nefsine ve şeytana uymayasın. Haramdan, iğrençliklerden perhiz edesin. Sünnetleri kocaltmayasın. Elinle koymadığını götürmeyesin. Kimsenin sanatına tamah etmeyesin. Kimsenin çoluk çocuğuna hıyanet nazarı ile bakmayasın. Kimseye kibir, cimrilik ve haset etmeyesin. Her kimin ayıbım görürsen örtesin. Dünyaya aşırı muhabbet göstermeyesin. Senden büyüğe izzet-i ikram edesin. Hürmet ve hizmette bulunasın. Bir elinin ihtiyaçların için, bir elinin kazancını ise ahiret günü için fakir, fukaraya sarf edesin. Hayır işlerinde elinden geleni yapmakta kusur etmeyesin’ nasihatı bizler için çok önemlidir. Ahilik bir insan bilimidir. Her şeyde, her çağda ve ortamda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil, toparlayandır. Yakan değil yapan, dünya ve ahiret dengesini tutturandır. Ülke ve ülkenin varlığını karlılıklar, mutluluklar ve huzurlar sağlayandır. Gelecekte sizlerin bu öğütleri taşımanızı ve uygulamanızı bekliyoruz. Her alanda bizler var eden yüksek ahlakımız, terbiyemiz ve gücümüzdür. Gençlerimize baktıkça bunları görüyorum ve Ahilik Haftamızın hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Çelenk sunma töreninin ardından Ahilik İl Kutlama Komitesi, İlin Ahisi Aziz Düzgünel, İlin Kalfası Fikret Efe Adıgüzel ve İlin Çırağı Yunus Emre Sevil ve esnaf odası temsilcileri ile Aydın Valisi Yakup Canbolat’ı ziyaret etti. İlin Ahisi seçilen lokantacı Aziz Düzgünel’e Vali Canbolat tarafından plaket takdim edilirken, ahiliğin önemli sembollerinden olan şed kuşatıldı. Vali Canbolat daha sonra İlin Kalfası Fikret Efe Adıgüzel ve İlin Çırağı Yunus Emre Sevil’e hediyelerini vererek mesleklerinde başarılar diledi. Yılın ahisi seçilen Aziz Düzgünel, "Uzun yıllardır mesleğime emek verdim. Emeğimin karşılığını da düzgün güzel ahlaklı elemanlar yetiştirerek aldım. Onlarla her zaman gurur duyuyorum. Şu anda hayatımın en mutlu ve güzel anını yaşıyorum" diye konuşarak gençlere meslek hayatları boyunca güzel ahlaklı ve dürüst olmalarını öğütledi.