SAĞLIK - 19 Kasım 2023 Pazar 09:46

Pazarda satılan zeytinyağları tehlike saçıyor

A
A
A
Pazarda satılan zeytinyağları tehlike saçıyor

İzmir’in Aliağa ilçesi Yeni Şakran Mahallesi’ndeki zeytinyağı işletmesinin sahibi Mehmet Şengül, pazar yerlerinde ucuza satılan zeytinyağlarının sahte olduğunu ve halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etti.


Geçen yıl 74 lira olarak açıklanan zeytinyağı alım fiyatı, bu sezon 295 liraya yükselirken raflara ise 315 liradan satışa kondu. Fiyatların ise sezon içerisinde 500 lirayı aşabileceği belirtilirken Aliağa’da zeytinyağı üretim tesisi sahibi Mehmet Şengül, pazar yerlerinde satılan zeytinyağlarının kalitesiyle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. 100 ile 120 TL bandında satılan bu yağların sahte olduğunu ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini vurgulayan Şengül, “Bakanlığımıza sesleniyorum. pazarlardaki zeytinyağı satışlarının bir an önce durdurulması lazım. İnsan sağlığıyla resmen oynuyorlar. Pazarlarda maalesef pamuk yağı gibi yağların içine zeytinyağı esansı koyup bunu halkamızı satıyorlar” dedi.



“Zeytinyağı işinin içine hile girdi”


Kaliteli bir zeytinyağı 300 lira bandında olduğunu dile getiren zeytinyağı işletmesi sahibi Mehmet Şengül, “Bu da vatandaşımıza biraz pahalı geliyor ama esasında bugün maliyetlere bakıldığında evet bugün Tariş bu konuda ana sigortamız ama onun da fiyatlarından belli olduğu gibi 300 lira bandında perakende satış oluyor. En büyük sıkıntı zeytinyağının fiyatları arttıktan sonra bu sefer işin içine hile girdi. Marketlerde değil de pazar yerlerinde 100 ile 120 liraya zeytinyağı satılıyor” diye konuştu.



“100 ile 120 liraya zeytinyağı maliyeti yok”


İlçe tarım müdürlüğüne ve jandarmaya ucuz yağlarla ilgili bilgi verdiğini söyleyen Şengül, “Pazarda satılan bu yağlardan bana numune geldi. Benim analiz makinem var. Bu analiz makinesinde değerlerine baktım ve bunların hepsi sahte yağ. Bu yağları vatandaşlarımızın kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Bakanlığımıza sesleniyorum. Pazarlardaki bu satışların bir an önce durdurulması lazım. İnsan sağlığıyla resmen oynanıyor. 100 ile 120 liraya zeytinyağı maliyeti yok. Bugün beş asit ham yağ dediğimiz rafineride işlem gören yağdan bahsediyorum. Onun kilogram fiyatı şu anda 150-160 lira bandında iken pazarlarda maalesef pamuk yağı gibi yağların içine zeytinyağı esans kokusu koyup bunu vatandaşımızı satıyorlar” dedi.


Vatandaşlara ne tür zeytinyağı alacaklarını da anlatan Şengül, sözlerini şöyle tamamladı:


“Patentli ve markalı zeytinyağları almaları onlar için en doğru yöntem olacaktır. Markalı olan yağların kaliteden ödün vermeyeceğini ve insan hayatına katkı sağlayacağını düşünüyorum.”



Pazarda satılan zeytinyağları tehlike saçıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Prof. Dr. Çavlan Çiftçi: "Sırrı Bey’in durumu düne göre çok daha iyi" TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizi sonrası yaklaşık 12 saat süren ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ediyor. Önder’in sağlık durumu hakkında açıklama yapan Başhekim Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, "Hastamız Sayın Sırrı Süreyya Önder’in bugün genel durumu düne göre çok daha iyi. Tedavilerimize oldukça iyi yanıt vermekte. Kısaca yoğun bakım süreci devam ediyor" dedi. TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizi sonrası yaklaşık 12 saat süren ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ediyor. Önder’in tedavisine devam edilirken, hastane Başhekimi Prof. Dr. Çavlan Çiftçi son durumuna ilişkin açıklama yaptı. Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu hakkında bilgi veren Başhekim Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, "Hastamız Sayın Sırrı Süreyya Önder’in bugün genel durumu düne göre çok daha iyi. Tedavilerimize oldukça iyi yanıt vermekte. Kendisinin sistemik ve metabolik parametreleri düzeliyor. Asidoz tablosu tamamen geriledi. Şuan kan gazı pH’sı 7,4 olup ki bu bizim için oldukça iyi bir değer. Laktat seviyesi geldiğinde 20 idi şuanda 6’ya düştü. Bu açımızdan baktığımızda tedavilerimize oldukça iyi yanıt verdiğini düşünüyoruz. Kendisinin spontan solunumu mevcut. Ağrılı uyarıyı çok iyi bir yanıt vermekte. Nörolojik açıdan daha ilerleyen günlerde sizlerle daha somut bilgiler paylaşabileceğiz. Kardiyat açıdan durumuna baktığımızda iyi kasılmakta. Bu nedenle hastamızın tansiyonu büyüğü 110, küçük tansiyon 60 civarında seyrediyor. Uzun bir zaman alacağını ve ciddi bir süreye ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Septal bölgesinin bu kadar iyi kasılmasını sağ taraf açısından bizim için umut vermekte. Yoğun bakım süreçlerimiz bu şekilde devam ediyor. Araya hiçbir enfeksiyon girsin istemiyoruz. Bu açıdan koruyucu tedavilerimizi yine vermekteyiz. Üçlü antibiyotik almakta. Kendisinin idrar çıkışı iyi bir şekilde devam ediyor. Kısaca yoğun bakım süreci devam ediyor" dedi.
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "30 metrelik yeni bulvarla Kayabaşı yeni çehreye kavuşacak" Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; Kocasinan Bulvarı’ndan başlayarak Kayabaşı ve Argıncık’a uzanacak olan 30 metre genişliğindeki yeni bulvarın yapım çalışmalarını yerinde inceledi. Yeni bulvarın bölgenin can damarı olacağını belirten Başkan Çolakbayrakdar; "Çevrede yapacağımız diğer çalışmalarla birlikte Kayabaşı, yeni çehresine kavuşacak. Amacımız; vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak, Kocasinan’ı güzelleştirmek ve Kayseri’ye yakışır bir şehir parçası haline getirmek" dedi. Argıncık Kayabaşı Mahallesi’nde, Doğu Sanayi’nin hemen yanında yer alan ve Kocasinan Bulvarı’ndan başlayıp Argıncık’a doğru uzanacak olan 30 metrelik yeni ulaşım aksını inceleyen Başkan Çolakbayrakdar, bu bulvar ile ulaşıma yeni bir soluk kazandıracaklarını ifade etti. Bölgenin değer kazanacağını vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar; "Kıymetli hemşehrilerim, şu anda Kayabaşı Mahallesi’ndeyiz. Burada yeni bir bulvar yapımı için çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Hayırlı olsun inşallah; kazasız, sağlıklı bir şekilde tamamlayıp hemşehrilerimizin hizmetine sunmak nasip olsun. Bir yanımızda Doğu Sanayi yer alıyor. Bu bölgedeki mevcut yol, imar planına uygun değildi; sokak niteliğinde, tek şeritli bir yoldu. Oysa planlamada burası, 30 metre genişliğinde bir bulvar olarak öngörülmüştü. Bu doğrultuda Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu sürecin ardından altyapı çalışmaları da başlayacak. Yeni bulvarımız, Kocasinan Bulvarı’ndan başlayarak Kayabaşı ve Argıncık’a doğru uzanacak. Böylece ilçemize yeni bir ulaşım aksı daha kazandırmış olacağız. Kocasinan’ın her bölgesinde ihtiyaç duyulan tüm çalışmaları tek tek tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Amacımız; vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak, Kocasinan’ı güzelleştirmek ve Kayseri’ye yakışır bir şehir parçası haline getirmek. Bu doğrultuda elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. İnşallah en kısa sürede çevrede yapacağımız diğer çalışmalarla birlikte, Kayabaşı’mızı yepyeni bir çehreye kavuşturacak olan bu bulvarımızı da tamamlamış olacağız. Hayırlı ve uğurlu olsun. Kazasız belasız, iyi günlerde kullanılması dileğiyle" ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgenin çehresinin değişeceğini ve yeni bir cazibe merkezi haline geleceğini de sözlerine ekledi.