EĞİTİM - 27 Mart 2025 Perşembe 12:36

Minik eller fırınının minik ustaları

A
A
A
Minik eller fırınının minik ustaları

İzmir’de ilkokul öğrencileri, okulda minik elleriyle katkı verdikleri geleneksel yemeklerle hem farklı lezzetleri deneyimliyor hem sağlıklı besleniyor.


Bayraklı ilçesinde bulunan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulu, okulda hazırlanan geleneksel yemeklerle öğrencilerin sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunuyor. Temel becerilerin erken yaşta edinilmesini sağlamak ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla başlatılan ‘Yemekte Denge’ projesi kapsamında, yöresel lezzetlerden olan köy ekmeği, tarhana gibi yiyecekler öğrencilerin de yardımıyla hazırlanıyor. Öğrenciler ayrıca yemek hazırlama teknikleri ve besin kaynakları hakkında bilgilendiriliyor.


Okul Öncesi Öğretmeni Esra Karataş, öğrencilerin ekmek yapımının temel aşamalarını deneyimleyerek, buğdayın tarladan sofraya uzanan yolculuğunu ve ekmeğin besin değerini öğrendiğini söyledi. Öğrencilerin; un, su, maya ve tuz gibi temel malzemelerin bir araya gelerek nasıl ekmeğe dönüştüğünü uygulamalı olarak öğrendiklerini söyleyen Karataş, şunları kaydetti: "Öğrencilerimiz, hamurun yoğrulması, kabarması ve pişirilmesi süreçlerine aktif olarak katılıyorlar. Bu sayede kendi emekleriyle hazırladıkları ekmeklerin tadına bakıyorlar. Böylelikle hem öğreniyorlar hem de sağlıklı ve doğal beslenmenin önemini deneyimliyorlar."



"Öğrencilerimiz el becerilerini geliştiriyor"


Etkinliğin temel amacının, öğrencilere ekmeğin sağlıklı ve önemli bir yiyecek olduğunu sevdirerek öğretmek olduğundan bahseden Karataş, "Onların küçük dünyalarında, ekmeğin sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda enerji kaynağı ve büyüme destekçisi olduğunu fark etmelerini istiyoruz. Onlara ekmek yapımının eğlenceli ve basit adımlarını göstererek, kendi elleriyle bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşatmayı hedefliyoruz. Bu sayede öğrencilerimiz, mutfakta basit görevler alarak el becerilerini geliştiriyor ve iş birliği içinde bir şeyler başarmanın keyfini sürüyorlar. Öğrencilerin, sağlıklı beslenmeye karşı içten bir motivasyon duymalarını ve yiyecek israfının önüne geçme konusunda ilk adımları atmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.



"Doğal besinlerin değerini kavrıyorlar"


Öğrencilerin, tarhananın içeriğindeki doğal ve besleyici malzemeleri yakından tanıdığını belirten Sınıf Öğretmeni Nermin Kocaalan ise "Yoğurt, un, domates, biber, soğan ve çeşitli baharatlar gibi tarhananın temel bileşenlerini inceleyerek, mevsiminde taze sebze ve meyve tüketiminin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri vurgulanmış oluyor. Öğrenciler tarhananın geleneksel yapım aşamalarını öğrenerek, ev yapımı ve doğal besinlerin değerini kavrıyor. Çorbayı öğrencilerimizle beraber pişiriyoruz. Erken yaşta kazanılan bu tür olumlu deneyim ve bilgiler, uzun vadede sağlıklı yaşam alışkanlıklarının temellerinin atılmasına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.



Minik eller fırınının minik ustaları

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Bozkırın ortasındaki devasa kayalar köylünün merak konusu oldu Sivas’ta bozkırın ortasında bulunan ve yapısı ile dikkat çeken kayalar, merak konusu oldu. Neden oluştuğu bilinmeyen devasa kayalar, dron ile havadan görüntülendi. Sivas’ın Kangal ilçesine 20 kilometre uzaklıkta olan Sarıpınar köyü, sınırlarında bulunan ilginç kayalarıyla dikkat çekiyor. Uçsuz bucaksız tarım arazisi içerisinde boş arazide bulunan ilginç kayaların nasıl oluştuğu merak ediliyor. Yüksekliği 5 metreyi aşan kayaların çapı 2 ila 4 metre arasında değişiyor. Bozkırın ortasındaki esrarengiz kayalar, görüntüleri kadar rivayetiyle de dikkat çekiyor. Bir rivayete göre; köyde yaşayan bir erkek aynı köyden bir kızı sevmiş. Ancak kız başkası ile evlenmiş. Kızın evleneceği gün düğün alayının bölgeden geçtiği sırada oğlan ’taş olasınız’ diyerek beddua etmiş. Düğün alayı da oracıkta taş kesilmiş. Dron ile havadan da görüntülenen kayalar, turizme kazandırılmayı bekliyor. "Biz de merak ediyoruz" Sarıpınar köyünde yaşayan Ayhan Yıldırım, "Bizim buranın ismi ’Ağ kaya’ diye geçiyor. İhtiyarlardan duyduğumuza göre bu düğün merasimiymiş. Kızı istemediği adama verince taş kesilmiş. Büyüklerimizden duyduğumuz bu yönde. Biz de bunları ilginç buluyoruz. Neden oluşmuş, erozyondan mı oluşmuş? Biz de merak ediyoruz ama sadece bu kadarını biliyoruz. Bu kayayı görenler neden oluşmuş diye soruyor. Onlar da merak içinde kalıyor, onlar sorduğu zaman biz daha çok merak ediyoruz. Yüksekliği 5 metreyi aşanlar var çapı 4 metre olanlar da var. Yetkililerin burayı incelemesi lazım. Belki turistik bir yer olur ve bölgemize katkısı olur" dedi.
Samsun 6 asırlık ağaç ve değirmen Çarşamba’nın merkezini süslüyor SAMSUN (İHA) – Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan 6 asırlık çınar ağacı ve 220 yıllık tarihi Paşa Değirmeni geçmişten bugüne ışık tutuyor. Çarşamba’nın sembolleri haline gelen 601 yıllık anıt çınar ağacı ve onun dalları altında bulunan 200 yıllık Paşa Değirmeni, ilçe merkezinin göbeğinden tarihin geçmiş izlerini bugüne taşıyor. Çarşambalılar tarafından baharın kutlandığı alan olan değirmen ve çevresi ile yazın gölge kaynağı olan anıt ağaç, vatandaşlar tarafından da büyük önem görüyor. "İlçemizdeki bu tarihi eserler bizleri mutlu ediyor" Güzel 2 esere sahip olmanın kendilerini mutlu ettiğini dile getiren ilçe sakini Musa Ocak, "30 yıldır Çarşamba’da yaşıyorum. Çocukluğumdan beri ağaç ve değirmen burada duruyor. Çarşamba’nın en eski ağacı ve koruma altında olduğunu biliyoruz. 7 taşlı tarihi değirmenin üstünde bulunuyor. İlçemizde böyle güzel bir ağacın bulunması bizi mutlu ediyor. Ağaçların kesilmeyip böyle koruma altına alınması bizleri gururlandırıyor" dedi. "Anıt ağaç, Çarşamba’ya bedel diyebiliriz" Ağacın ve değirmenin Çarşamba’nın en büyük değerlerinden olduğuna dikkat çeken Sufettin Doğanay ise "Anıt ağaç çok önceden fideymiş. Değirmene giden Yeşilırmak sayesinde bu kadar büyüyüp bu günlere kadar gelmiş. Tam olarak kaç yıllık ağaçtır bilemiyorum. Değirmenin bile ne kadar yıllık olduğunu kestiremiyoruz. Tarihi değirmende yıllarda önce köyden öküz arabasıyla gelenler buğday ve mısır öğütürlermiş. Burada uzun kuyruklar oluşurmuş ve 7 tane öğütme taşı aynı anda çalışırmış. Anıt ağaç nerdeyse Çarşamba’ya bedel diyebiliriz. Gölgesinde herkes serinler" diye konuştu. 36 metre uzunluğunda ve 601 yaşındaki anıt ağaç Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Anıt Ağaçlar listesinde de yer alan ağaç hakkında verilen bilgilerde ağacın türünün doğu çınarı olduğu ve yaşının da 601 yaşında olduğu belirtiliyor. Boyu 36 metre olan ağacın gövde çapının 225 santim ve tepe çapının da 31 metre olduğu ifade ediliyor. İlçe halkı yedi su oluğundan atlayıp, başlarından yukarı su atarak İlkbaharın gelişini kutluyor Paşa Değirmeni hakkında kitabesinde yer alan bilgilerde ise şu ifadeler yer alıyor: "Tayyar Mahmut Paşa tarafından miladi 1800’lü yılların başında Abdal Irmağından Yeşilırmak’a bir kanal açılmış ve bu kanalın Yeşilırmak’ın eski yatağına düştüğü yere yedi gözlü su değirmeni inşa ettirdi. Tayyar Mahmur Paşa, Osmanlı Padişahı 2. Mahmut tarafından asi ilan edilip, Sadaret Kaymakamlığından uzaklaştırılıp idam edilince mal varlığına el konuldu. Bu nedenle Paşa Değirmeninin mülkiyeti devlete geçmiş ve işletmesi Trabzonlu Hayriye tüccarlarından Mahmut Efendiye verilmiştir. Mahmut Efendi’den sonra bir sürede eşi tarafından işletilmiştir. Daha sonraki yıllarda Batum’dan göç eden Alişanzade’lerden Haşim Alişan tarafından uzun yıllar işletildiği için Haşim Efendinin Değirmeni olarak da anılmaya başlanmıştır. Değirmenin su oluklarının olduğu yerdeki Kavlağan (çınar) ağacının altında Arap Dede denilen bir Allah dostunun mezarı bulunduğuna inanılır. Bu nedenle ziyaret yeridir. Her yıl 6 Mayıs’ta Hıdırellez şenlikleri için Çarşambalılar, Değirmenbaşı’na akın eder, değirmene akan yedi su oluğundan atlar ve başlarından yukarı su atarak İlkbaharın gelişini kutlarlar. Yedi gözlü Paşa Değirmenimiz işlevi kalmadığından ve zamana yenik düştüğünden yıkılınca eskiyi yaşatmak için ilçe belediyesi tarafından Değirmen Kafeyi işletmeye açıldı. Böylece bu gelenek yaşatılmakta ve Değirmenbaşı ziyaret edilmektedir."