ÇEVRE - 21 Ağustos 2024 Çarşamba 15:31

Menderes’te orman yangını

A
A
A
Menderes’te orman yangını

İzmir’in Menderes ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.


Yangın, saat 14.00 sıralarında Menderes ilçesi Deli Ömerli Mahallesi’nde meydana geldi. Henüz belirlenemeyen sebepten dolayı ormanlık alanda çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı; 3 uçak, 8 helikopter, 29 arazöz, 10 su ikmal, 5 dozer ve 5 yer ekibi görevlendirildi. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesinin sürdüğü öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Vali Çiftçi: "Ahilik kültürünü yaşatmak görevimiz" Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi , "Ahilik Haftası" vesilesiyle bir kutlama mesajı yayınladı. 13. yüzyılda temelleri atılan ve iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi yüce değerler üzerine inşa edilen Ahilik Teşkilatı’nın, yüz ağartan bir medeniyet projesi olarak günümüze kadar geldiğini ifade eden Vali Mustafa Çiftçi, “Manevi değerlerimizin, geleneklerimizin ve kültürümüzün koruyucusu olmuştur. Bu teşkilat, aynı zamanda sosyal dayanışmanın ve adaletin de teminatı olarak medeniyet tarihimize altın harflerle kazınmıştır. Ahilik, esnaf ve sanatkârlarımızın ticari ve toplumsal ilişkilerinde dürüstlük, güvenilirlik, hak ve hukuka riâyet etme, iş ve meslek ahlâkına saygı, cömertlik ve güler yüzlülük gibi ilkeleri esas alarak uyguladıkları bir sistemdir. Türk kültürünün medeniyet tarihine armağan ettiği bu güçlü miras, korunması ve gelecek nesillere aynı şekilde aktarılması gereken bir değerdir. Ahilik Teşkilatı’nın asırlardır süregelen bu önemli ilkelerini yaşatmak, toplumsal huzurun ve refahın artmasına vesile olmuştur.” dedi. “Bu değerli mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmalıyız” Tarihte Ahi Evran tarafından Anadolu’da kurulan ve sosyal, iktisadi, siyasi hayatı derinden etkileyen Ahilik teşkilatının, ahlaki açıdan iyi bir insan, dini açıdan iyi bir Müslüman, sosyal ve ticari açıdan iyi bir meslek erbabı olunmasını gerektirdiğini vurgulayan Vali Çiftçi, “ Sahip olduğu değerler ile toplumsal yapımızın temel taşlarından biri olan Ahilik, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde askeri ve idari işlevlerinin yanı sıra halkın eğitimi, istihdamı, güvenliği gibi birçok ihtiyacı karşılamıştır. Ahilik, "akı" (cömertlik) felsefesinin İslami fütüvvet geleneği ile kaynaşması sonucu ortaya çıkmış, mesleki bir "ahlâk okulu" olarak insanın her yönüyle yetişmesini sağlamıştır. Ahi teşkilatına katılan her birey, "Fütüvvetname"lerde belirtilen dini ve ahlâki normlara sıkı sıkıya uymak zorundadır. Doğruluk, güven, cömertlik ve tevazu gibi değerler Ahiliğin temel ilkelerini oluşturmuş; esnaf ve sanatkârlarımız bu ilkeleri yaşatarak toplumda daha ahlâklı ve erdemli bireyler yetişmesine vesile olmuştur. Ahilik, üretmeden tüketmeye, ihtiyaç fazlası tüketime, israfa, güçlünün zayıfı sömürmesine, haksız kazanca ve insanları kandırmaya karşı olan bir sistemdir. Bu değerli mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle, Ahilik Teşkilatı’nın güçlü mirasını devam ettiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftası’nı tebrik ediyor; helal kazanç peşinde koşan esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı, bereketli ve bol kazançlar diliyorum.” şeklinde konuştu.
Artvin İki üniversite bitirip hayali kaymakamlık olan genç çobanlık yapmaya başladı Artvin’de, en büyük hayali kaymakam olmak olan iki üniversite mezunu genç, hayalini gerçekleştiremeyince memleketine dönerek çobanlık yapmaya başladı. 12 koyunla başladığı çobanlık serüveninde 4 yıl içinde sürüsünü 100 koyuna çıkardı. Ankara’da yaşayan Mustafa Özer (32), Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun olduktan sonra, ikinci üniversitesini Sosyoloji bölümü mezunu olarak tamamladı. Bunun üzerinde 6 ay yurt dışında dil eğitimi de aldı. En büyük hayali kaymakamlık olan Özer, bu hayali için girdiği sınavda mülakat aşamasında elenince memleketi Artvin’in Yusufeli ilçesine dönerek tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladı. 2020 yılında 12 koyun alarak başladığı hayvancılık faaliyetlerinde, 4 yıl sonra sürüsünü 100 koyuna çıkardı. Hem koyunlarını otlatıyor hem de kaymakamlık sınavlarına hazırlanıyor İlçeye bağlı Çevreli Köyü’ndeki 2 bin 100 rakımlı Çamlıbel Yaylası’nda koyunlarını otlatan genç çoban, kaymakam olma hayalinden vazgeçmedi. Mustafa Özer, hem sürüsünü otlatıyor hem de kaymakamlık sınavlarına hazırlıklarına devam ediyor. Mustafa Özer, kaymakamlık hayalini hala sürdürdüğünü ve tarım ile hayvancılığa da büyük bir sevgi beslediğini belirterek "Ankara doğumluyum. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum, aynı zamanda Sosyoloji bölümü mezunuyum. 6 ay yurt dışında İngilizce dil eğitimi aldım. En büyük hayalim kaymakam olmaktı, fakat nasip olmadı. Bir memleket sevdasıyla köyüme döndüm. Tarım ve hayvancılığa aşıktım. 2019 yılında traktörümü aldım. 2020 yılında ise 12 koyunla başladığım hayvancılığa, bugün 100 civarında koyunla devam ediyorum" dedi.