ÇEVRE - 10 Eylül 2024 Salı 16:35

İzmir Körfezi’nde balık ölümleri sürüyor

A
A
A
İzmir Körfezi’nde balık ölümleri sürüyor

İzmir Körfezi’nde kirlilik sebebiyle binlerce ölü balık kıyıya vurmaya devam ediyor. Tüm uyarılara rağmen bazı vatandaşların ise kıyıya vuran balıkları elleriyle topladığı görüntüler dikkat çekti.


İzmir Bayraklı ve Karşıyaka sahillerinde 20 Ağustos’ta binlerce ölü balığın kıyıya vurmaya başlaması ve beraberinde kentte kötü kokunun hakim olmasının ardından, denizdeki kirliliğin tespiti için çalışmalar sürüyor. Bugün de Karşıyaka ilçesine bağlı Aksoy ve Bayraklı ilçesine bağlı Turan Mahallesi’nde ölü balıkların kıyıya vurmaya devam ettiği görüldü. Ölü balıklar deniz yüzeyine çıkarken, kente yayılan kötü koku ise etkisini sürdürüyor. Balık ölümlerinin yanı sıra, körfezin renginin de kırmıza döndüğü gözlemlendi. Ölen balıklar arasında Çipura, Deniz Levreği gibi balıklar bulunuyor.



Ölü balıkları topluyorlar


Öte yandan balık ölümlerinin yaşandığı ilk günden itibaren yetkililerin yaptığı uyarıya rağmen, Bayraklı sahil kesiminde bazı vatandaşların kıyıya vuran ölü balıkları elleriyle topladıkları görüldü.



Büyükşehir’e 1 milyon 858 bin TL ceza kesildi


Ayrıca yapılan çalışmalar sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin, çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde kirli suları İzmir Körfezi’ne deşarj ettikleri tespit edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İZSU Genel Müdürlüğüne 1 milyon 858 bin TL para cezasının kesildiğini ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtti.



“Koku çok rahatsız ediyor”


Kentte oluşan kötü kokudan rahatsız olduğunu dile getiren bölge sakini Aykut Şimşek, "1990 yılından beri buradayım. Balık ölümleri çevreyi ve bizi olumsuz etkiliyor. Koku çok rahatsız ediyor, yürümekte zorlanıyoruz. Akşam sahilde yürüme planımız vardı ama planımızı kokudan dolayı iptal ettik” sözlerine yer verdi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de kıyıya vuran ölü balıkların toplanması için çalışmalarını sürdürüyor.



İzmir Körfezi’nde balık ölümleri sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Yalçın: “Ali Dağı 360 Parkuru afetlerde çok önemli görev yapacak” Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri Valiliği öncülüğünde Talas Belediyesi, AFAD ve diğer kurumların katılımıyla Ali Dağı’nda düzenlenen yangın tatbikatında, “Burada açtığımız Ali Dağı 360 parkuru afetlerde çok önemli görev yapacak” dedi. Ali Dağı Atlı Polis Grup Amirliğinde düzenlenen programda senaryo gereği yangın ihbarı üzerine polis, itfaiye, ambulans, Talas Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri anında harekete geçti. Ekiplerin itfaiye aracı, polis TOMA aracı, belediye tankerleriyle müdahaleye başladığı Ali Dağındaki değişik noktalarda başlayan yangın, kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. Yoğun dumana maruz kalan vatandaşlar ile hayvanların da kurtarıldığı tatbikatta mobil baz istasyonları da anında kuruldu. “Başkanımızın Elbistan’daki eserine şahidim” Her türlü müdahale ekiplerinin teyakkuzda olduğu yangın tatbikatının ardından açıklamalarda bulunan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Her türlü afete hazırlık için bir tatbikat yapıldı. 482 arama kurtarma personeli arama kurtarma çalışmasına katıldı. 25 kamu kurumu ile 6 sivil toplum kuruluşu 46 araçla önceden ne yapacaklarını bilerek zaman kaybetmeme adına alana hemen gelerek yerlerini aldılar. Buradaki amacımız bunun gerçeğe dönüşmesi durumunda arkadaşlarımızın önceden hazırlıklı olması. Asrın felaketi depremde bütün kurumlarımız, belediyelerimiz yardıma koşmuştu. Talas Belediye Başkanımız da Elbistan’da önemli bir eser yaptı, ben şahidim. Biz sadece kendi ilimiz için değil ülkemiz için de afetlere hazır olmak zorundayız” diye konuştu. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da, doğal afetlere hazırlıklı olmak için Ali Dağı’nda gerçekleştirilen yangın tatbikatına AFAD birlikte hareket etmenin ön hazırlığını yaptıklarını söyledi. “Parklara afet konteyneri koyduk” Başkan Yalçın, “Talas Belediyesi ve daha önce görev yaptığım Büyükşehir Belediyesi olarak çok miktarda ağaçlandırmıştık. Daha önce 300 bin ağacı, son 5 yılda da 100 bin ağacı diktik. Belediye olarak Ali Dağı çevresine açtığımız 360 yolundaki ağaçlar şehrimize renk kattı. Zirveye çıkan ve 360 yolu afetlerde çok önemli görev yapacak. 5 kadar yangın hidrandı var. Ormanlık bölgede bu kadar hidrandın olması çok az rastlanacak bir şey. Yani su hazır. Yangın söndürme araçları suyu bittiğinde şehre inmek zorunda kalmayacak. Ali Dağında kontrol altına alınamayacak yangın düşünemiyorum. Afete her an hazırlıklı olmalıyız. Sürekli tatbikatlar yapıyoruz. Sadece Ali Dağında değil Talasımızın en büyük parklarına acil afet konteyneri koyarak depreme ve diğer afetlere hazırlığımızı ortaya koyduk. Allah afetlerden korusun. Bütün paydaşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Manisa Fatmagül istedi, Başkan Zeyrek yerine getirdi Sarıgöl’de Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’ten ekonomik durumu olmayan çocukların da oynayabilmesi için ücretsiz trambolinli park isteyen Fatmagül Atabay, hayaline kavuştu. İsteğini yerine getiren Başkan Ferdi Zeyrek’e sıkı sıkı sarılan Fatmagül, trambolinde zıpladı, Başkan Zeyrek ile tahterevalliye bindi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler öncesinde pazaryerinde karşılaştığı Fatmagül Atabay’ın park ve trambolin isteği yerine getirildi. Sarıgöl Kent Meydanı’nda yapılan park için açılış töreni düzenlendi. Açılışta Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, eşi Nurcan Zeyrek, CHP İl Başkanı İlksen Özalper, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Ahmetli Belediye Başkanı Fuat Mintaş yer aldı. Fatmagül ile birlikte sahneye çıkan Başkan Ferdi Zeyrek, “Seçim döneminde Fatmagül benden trambolini olan oyun parkı yapmamı ve ücretsiz olmasını istedi. Çünkü parası olan olmayan herkes gelsin orada oynasın dedi. Biz de parkı hazırladık ve parkın adını Fatmagül Parkı koyduk. Fatmagül ve nice kardeşlerine iyi oyunlar olsun” dedi. Başkan Zeyrek: “Manisa hak ettiği değeri bulacak” Parkın Sarıgöl’e hayırlı olmasını temenni eden Başkan Ferdi Zeyrek, sözlerini şöyle sürdürdü; “Fatmagül gibi çocuklarımız için, gençlerimiz, büyüklerimiz için, Manisa’da yaşayan bir buçuk milyon kişi için inanın çok çalışıyorum, çok çalışacağım, hep çalışacağım. Manisa hak ettiği değeri bulacak. Bugün Tahsin Başkan gölet istedi. Yarın Sarıgöl’de neye ihtiyacımız varsa 5 yıl boyunca çok çalışıp hepsini yerine getireceğiz. Ben Manisa’mda yaşayan bir buçuk milyon kişi mutlu olsun istiyorum. Huzur içinde yaşasın. Onlar içinde evlerinde yatsın ki ben de aynı şekilde başımı yastığa rahat koyayım.” Sarıgöl’e gölet müjdesi geldi Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz ise, “Seçim öncesi söz vermiştik. Sözümüzü tutmak için canla başla çalışıyoruz. İlçemize acil bir hasta nakil aracı lazımdı. Ferdi Başkanımıza konuyu ilettik. Söz verdi, haftaya burada hayırlı olsun. Sizlere bir müjde daha veriyoruz. Sevgili Sarıgöllüler sizlere gölet sözü vermiştim. Ferdi Başkanımı her gün arıyorum. Başkanımdan söz aldım” ifadelerini kullandı. Başkan Zeyrek de yapılacak göletin şimdiden Sarıgöl’e hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından parkın açılış kurdelesi kesildi. Başkan Ferdi Zeyrek, açılışın ardından Fatmagül ile birlikte parke giderek tahterevalliye bindi.
Kayseri Kocasinan, ikram çeşmesiyle Kayserililerin gönüllerini fethediyor Kocasinan Belediyesi’nin 2015 yılında başlattığı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplayan İkram Çeşmesi, akmaya devam ediyor. Kayseri Şehir Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde kurulan İkram Çeşmesi, sağlık sorunları yaşayan vatandaşlar ve yakınları için içlerini ısıtan bir hizmet olarak takdir topluyor. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “İkramlarımızdan vatandaşlarımızın memnun kalması bizi son derece mutlu ediyor” dedi. Başkan Çolakbayrakdar, “Unutulmaması gereken değerlerimizi vatandaşlarımızla buluşturuyoruz” diyerek, geçmişten günümüze gelen geleneksel lezzetleri Kocasinan’da yaşattıklarını belirtti. Sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışına yenilikler kazandırmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, “Kültürümüzü her zaman canlı tuttuk ve geleneklerimizi yaşatabilmek adına hassasiyet gösteriyoruz. Bu çerçevede Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz bünyesindeki İkram Çeşmesiyle vatandaşlarımıza çeşitli ikramlarda bulunuyoruz. Yaz aylarında Cumhuriyet Meydanı’nda limonata, sonbahar ve kış mevsiminde ise geleneksel bir lezzet olan salep ikram ediyoruz. Ramazan ayında ise Ramazan şerbetiyle Osmanlı geleneğimizi yaşatıyoruz. Ayrıca hafta içi her sabah Kayseri Şehir Hastanesi ve Hastane Caddesi’nde vatandaşlarımıza sıcak çorba ikramında bulunuyoruz. İkramlarımızdan vatandaşlarımızın hoşnut kalması bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. İkram Çeşmesi’nden faydalanan vatandaşlar ise Kocasinan Belediyesi’nin ikramlarından son derece memnun kaldıklarını belirterek, “Sabah saatlerinde sıcacık çorbayla karşılanıyoruz. Allah belediyemize devletimize zeval vermesin, başımızdan eksik etmesin. Böyle hizmet başka yerde yok. Bu hizmetleri bizlere sunan Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’a ve belediye ekiplerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Kocasinan Belediyesi tarafından Kayseri Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesi önünde konumlandırılan İkram Çeşmesi, hasta ve hasta yakınlarına hafta içi her gün hizmet veriyor. Ayrıca portatif olarak taşınabilen İkram Çeşmesi, vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde mevsim şartlarına göre soğuk ve sıcak içecekleri sunarak beğeni topluyor.