GÜNDEM - 26 Ekim 2024 Cumartesi 10:18

Güzelbahçe’de Cumhuriyet Bayramı coşkusu yaşanacak

A
A
A
Güzelbahçe’de Cumhuriyet Bayramı coşkusu yaşanacak

Güzelbahçe Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yılını coşkuyla kutlayacak. 29 Ekim günü önce fener alayı ardından tiyatro oyunu sahnelenecek.


Güzelbahçe Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yılı kutlamaları çerçevesinde ilçede bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, tüm Güzelbahçelileri Cumhuriyet coşkusuna davet ederek, “101’inci yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız” dedi.



Başkan Günay, Güzelbahçelileri kutlamalara davet etti


29 Ekim Salı günü Maltepe Mahallesi Tabaoğlu parkında saat 20.00’de meşaleler ve bayraklarla yürüyüş düzenlenecek. Ardından 21.00’de ‘Sen Cumhuriyet’ adlı tiyatro oyunu sahnelenecek. Bu önemli günde tüm Güzelbahçelileri yürüyüş ve tiyatro gösterimine davet eden Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, “29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyetimizin bu yıl 101. yaşını kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, milletimizin büyük fedakârlıkları ve azmi ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti, demokrasinin, özgürlüğün ve milli egemenliğin teminatı olmuştur. Geçtiğimiz bir asır boyunca Cumhuriyetimiz, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlemiş, tüm zorluklara rağmen ayakta kalmış ve güçlenmiştir. Cumhuriyet Bayramı, bu değerleri bir kez daha hatırlamak, gelecek nesillere aktarmak ve ülkemizin aydınlık geleceği için çalışmanın önemini vurgulamak adına büyük bir anlam taşımaktadır. Biz de bu önemli günümüzde bir dizi etkinlikle Cumhuriyetimizi kutlayacağız. Tüm halkımızla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı birlikte kutlamak ve bir arada olmayı istiyoruz. Tüm halkımızı davetlidir. Yaşasın Cumhuriyet!” diye konuştu.



Güzelbahçe’de Cumhuriyet Bayramı coşkusu yaşanacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladı Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyası avans ürün alım fiyatlarını belirledi. Buna göre sofralık zeytinde tavan fiyat 180 dane 125 TL, 200 dane 105 TL, taban fiyat 380 dane için 47 TL, yağlık zeytin fiyatı da 45 TL olarak açıklandı. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2024-2025 iş yılı ürün alım fiyatlarını belirledi. Marmarabirlik’ten yapılan açıklamada, Kooperatif Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında alınan ortak karar ile avans fiyat olarak ürün alınmasına karar verildi. Buna göre; tavan fiyat 180 dane 125 TL, 200 dane 105 TL, taban fiyat 380 dane için 47 TL, yağlık zeytin fiyatı ise 45 TL olarak belirlendiği bildirildi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik olarak 60 bin ton ürün alım planı yaptıklarını dile getirdi. Asa, ödeme takvimi ile ilgili olarak, “Alınan ürün bedelleri on beş günlük periyotlarda yüzde 50’si peşin, geri kalan kısmı ürün alımları sona erdikten sonra belirlenecek. Bu yıl ödemelerle ilgili üreticimizin bize destek olacağına inanıyorum” dedi. Başkan Hidamet Asa, “Tarihi bir rekolte artışının yaşandığı bu yılda, üretici ortaklarımızı piyasa şartlarından korumak için geçtiğimiz yılın fiyatları avans fiyat olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı. Geçen yıl ürünün yok yılı olduğunu, bu ürün alım kampanyasında ise rekor seviyede rekolte beyanı geldiğini belirten Asa, “Tarım ürünlerinde fiyat, arz ve talebe göre oluşur. 2023’te yapılan ikinci fiyat artışı arzın yüksek olması ve ürün alımında yaşanan sıkıntı sebebi ile yapıldı” dedi. Asa, “Marmarabirlik’in ticari çarkını çevirebilmesi için en az 35 bin ton ürün alması gerekir. Geçtiğimiz yıl da 35 bin ton zeytin alınabilmiştir. Bunun altında bir miktar olursa faaliyetinden zarar eder. Bu yıl ise tam tersi bir tablo var. Bütün kooperatif bölgelerimizde tüm zamanların en yüksek rekoltesi yaşanıyor. Gelen rekolte beyanı 99 bin 300 ton” diye konuştu. Üreticiye her zaman destek olduk Bir kilogram zeytinin üretim maliyetinin 8 kooperatif ortalamasında 34,20 TL olarak belirlendiğini dile getiren Asa, bu yıl ağaç başına verimliliğin yüksek olduğu böyle bir yılda üreticimizin mağdur olmaması için destek olacaklarını ifade etti. Son iki yılda ürün alım fiyatları ile üreticiye büyük destek verdiklerini aktaran Asa şunları söyledi: “2021 yılında baş barem 20,10 TL, taban fiyat 7.40 TL, 2022 yılında baş barem 54 TL, taban fiyat 18 TL, 2023 yılında ise baş barem 125 TL, taban fiyat 47 TL olarak belirlenmiş ve yüzde 300 fiyat artışı yapılmıştır. Geçtiğimiz yıl alım fiyatlarımızı yüzde 150 artırmamıza rağmen, satış fiyatlarımıza aynı oranda artış yapılamadı. Marmarabirlik ortalama yüzde 10 fiyat artışı ile ürünlerini satabildi.” Başkan Hidamet Asa, “Ortaklarımızın gelen rekolte beyanlarının tamamının alınması ne fiziki olarak ne de mali olarak mümkün değildir. Marmarabirlik’e gelen rekolte beyanı 99 bin 300 ton olmasına rağmen 60 bin ton ürün alım planı yapıyoruz. Kooperatiflerin yıllar itibari ile aldığı ürün miktarı ve ortaklarımızın kooperatifine teslim ettiği ürün ortalaması baz alınarak azami teslimat miktarı belirlenecektir” dedi. Hasat zamana yayılmalı Hasadın zamana yayılmasının hem üretici hem de kooperatifler açısından önemli olduğunun altını çizen Asa, “Sofralık ve yağlık zeytinin hasadında aceleci davranılırsa arz fazlalığı oluşabilir” dedi. Başkan Asa sözlerini şöyle sürdürdü: “Arz ve talep dengesini iyi yönetmek gerekir. Arz fazlalığı oluşmaması için üreticimizin hasadı zamana yayması gerekir.” Üreticimiz için risk alıyoruz Zeytin üreticisinin korunması gerektiğine vurgu yapan Hidamet Asa, sözlerini şöyle sürdürdü; “Üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için üreticinin korunması gerekir. Piyasalardaki belirsizlik ve rekoltenin yüksek olmasını fırsata çevirmeye çalışanlar var. 50 bin ton alıp kenara çekilen ile 60 bin ton ürün alan Marmarabirlik, hiçbir şekilde mukayese edilmemeli. Bir sepet zeytini yüksek fiyata alıp, ürünün çoğunluğu olan ve Marmarabirlik’in 83 TL’ye aldığı 240 daneleri 60 liraya almaya çalışanları, üreticimiz çok iyi ayırt etmeli. Üretici kazanmalı ki üretimde devamlılık sağlansın. Marmarabirlik’in kapasite sınırını zorlayarak 60 bin ton ürün alımı planlıyoruz.” ‘Ya Marmarabirlik olmazsa’ sorusu sorulmalı Marmarabirlik’in bugüne kadar her zaman üreticinin yanında olduğunu belirten Başkan Asa, “Bunun en güzel örneği de 2022/23-23/24 yıllarındaki yüzde 300’lük fiyat artışıdır. Bütün ezberlerin bozulduğu bir yıl yaşıyoruz. Bu yıl da üretici kurumuna sahip çıkmalıdır; ‘Ya Marmarabirlik olmazsa’ sorusunu kendine sormalıdır. Bu zor yılı ortaklarımızla birlikte aşacağımıza inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Balıkesir Ayvalık Zeytinyağı Paris’te gıda fuarında yerini aldı Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde üretilen zeytinyağları SIAL Paris 2024 farında tanıtıldı. Ayvalık zeytinyağları Paris’te büyük ilgi gördü. Dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı SIAL Paris 2024, Fransa’nın başkenti Paris’te 19-23 Ekim tarihleri arasında düzenlendi. Bu yıl 60’ıncı yılını kutlayan SIAL Paris 2024’e 130 ülkeden dağıtım, ithalat-ihracat, ağırlama, hizmetler ve tarımsal gıda endüstrilerini temsilen 7 bin 500 firma stantlarıyla katıldı. 38 yıldır fuara katılan Türkiye, bu yıl fuarda toplam metrekare olarak İtalya ve İspanya’nın ardından 3’üncü büyük yabancı katılımcı oldu. Amerika, Japonya, İtalya ve İspanya olmak üzere 15 ülkeye ihracat yapan, Türkiye’nin en eski ve Türkiye’nin en büyük zeytinyağı ihracatçısı markalarından biri olan “Zeytinyağının Başkenti Ayvalık” menşeili olan Ayvalıklı firma Ayvalık Zeytinyağları ile fuarda ilk kez yerini aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı, Ayvalık Ticaret Odası Genç Girişimler Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, “Firmamı tarafından üretilen ürünlerin yüzde 75’i ihracata yüzde 25 ise iç pazara satılmaktadır. Önümüzdeki dönemde satışlarda ihracatın payını yüzde 85 seviyesine çıkartıp yurt dışı fuar katılımları ile ihracat pazarlamalarına ağırlık vermeyi kendimize hedef koymuştuk. Hedeflerimiz doğrultusunda dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı SIAL’e katılmayı uygun bulduk. İhracat pazarlarımızı geliştirmek üzere önemli iş anlaşmalarına imza attık.” dedi. Ayrıca piyasaları değerlendiren Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı, Ayvalık Ticaret Odası Genç Girişimler Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, Türkiye’deki 475 bin ton rekor zeytinyağı üretimi hem de İspanya’daki yüzde 50’lik rekolte artışı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının bu yıl stabil kalacağını belirtti.
Antalya Evini yakıp dumandan etkilendi, sokağa dökülen apartman sakinleri ‘oksijen vermeyin’ diye tepki gösterdi Antalya’da madde bağımlısı olduğu ileri süren bir kişinin evini yakması sonucu tüm apartman sakinleri sokağa döküldü. Dumandan etkilenip itfaiye ve polis ekiplerince evden çıkartılarak ambulansta ilk yardım uygulanan şahsa, apartman sakinleri ‘oksijen vermeyin’ diye tepki gösterdi. Olay, dün akşam saat 20.00 sıralarında Muratpaşa ilçesine bağlı Muratpaşa Mahallesi Karacaoğlan Caddesi üzerindeki 5 katlı apartmanın 3’üncü katında meydana geldi. Madde bağımlısı olduğu ileri sürülen Ömer Ç. (28), tartışma yaşadığı ailesinin polise şikayeti üzerine sinirlenerek evin balkon ve mutfak kısmındaki eşyaları yakmaya başladı. İhbarla belirtilen adrese gelen ekipler, alevlere müdahale edip yangını söndürürken, apartman sakinleri ise sokağa döküldü. Polis ekipleri, içeride dumanda kalan Ömer Ç’yi dışarıya çıkarıp sağlık ekiplerine teslim etti. “Oksijen vermeyin” Ambulansa alınan Ömer Ç’ye, apartman sakinleri tepki gösterdi. Dumandan etkilendiği gözlenen Ömer Ç’ye ilk yardım bulunacağı sırada bazı apartman sakinleri, ‘oksijen vermeyin’ diyerek tepki gösterdi, bazıları da hayatlarının tehlikede olduğunu bildirerek polise durumu izah etti. "Seni öldüreceğim’ diye bir kadın ismi söyleyip evi yakacağını söyledi" Sağlık ekiplerince ilk yardımda bulunulan Ömer Ç, polis merkezine götürülürken, apartman sakinleri de şahıs hakkında şikayetçi olacaklarını belirtti. Apartman yöneticisi Fatih Kır, Ömer Ç’nin kiracı olarak oturduğunu belirterek, “Uzun zamandır ilaç kullanıyormuş ve sanırım bu ilaçtan dolayı problem çıkartıyor. Sadece bize değil ailesine de zarar veriyor. Bugün ailesini tehdit etmiş, onlar da korkudan eve giremedi. Son olarak ’Seni öldüreceğim’ diye bir kadın ismi söyleyip evi yakacağını söyledi. Aşağıya indim sonra koku gelmeye başladı. Bu saate kadar dayandık. Bu saatten sonra böyle bir şey istemiyoruz” dedi. Şahsın herkesi tehdit ettiğini ileri süren Sezer Karataş da, “Sabah saatlerinde kapıma elinde bıçakla, makasla dayanıyor. Madde bağımlısı, hayal görüyor. “Özel resimlerimi çekiyorlar, imdat” diye bağırıyor” ifadelerine yer verdi.
Adana Kozan ciğeri coğrafi işaret için şişlere dizildi Adana’nın Kozan ilçesinde lezzetiyle büyük beğeni alan ve bölgede sadece ilçede üretilerek satışa sunulan "keçi ciğeri" için Kozan Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret çalışması başlatıldı. Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, "Yöreye has Kozan ciğerimiz ile coğrafi işaret alarak ilçe ekonomisini kalkındırmak ciğer festivalleri ile ilçemizi ön plana çıkarmak istiyoruz. Kekik ve sumak kokan dağlarımızda yetişen keçilerin lezzetli ciğeri ile farkımızı ortaya koymak istiyoruz. Kozan ciğeri coğrafi işaret alarak bu lezzeti gastronomi mutfağına kazandırabilirsek ilçemizin lezzet turizminde de yer almasını sağlayacağız. Amacımız Kozan ciğerciler sokağında esnaflarımızın atalarından süre gelen bu lezzeti ve kültürü coğrafi işaret ile taçlandırıp ilçe ekonomisini kalkındırmak” dedi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Aşçılık ve Gastronomi Mutfak Sanatları Öğretim Görevlisi Mahmut Doğan Kamış ise, "Tescillenmeyen kültürler yok olmaya muhtaçtır" diyerek, “Türkiye’de tek olan keçi ciğeri bu bölgede üretilip tüketiliyor. Üzerine hiçbir tatlandırıcı konulmadan, masaya mangalla birlikte gelir ve masada tuzlu kimyon ile birlikte tüketim sağlanır. Örneğin Adana ve Ceyhan’da kuzu ciğeri tüketilir ama keçi ciğeri bu ilçeye özgü olduğunu tespit ettik. Dağlık alanda doğal beslenen hayvanların ciğer lezzeti de farklı oluyor. Sosyal medyada bu bilinse de bunu markalaştırarak bu kültürü kayıt altına alarak lezzetinin tescillenmesi için çalışma yapıyoruz. Kuyruk yağı ile standart bir sunumu var” diye konuştu. 4 kuşaktır ciğer ustası olan Mahir Bağrıyanık bölgede keçi ciğeri lezzeti ile diğer ciğer sunumlarından farklı olduğunu ifade ederek tüketenlerin bu ciğeri daha lezzeti bulduğunu ciğere coğrafi işaret alınması ile lezzetin marka olması ile ilçe ekonomisine katkı sunacağını, ziyaretçilerin de artacağını kaydetti. Vatandaşlar, Kozan ciğerinin diğer ciğer lezzetlerinden farklı olduğunu kaydederek, masada mangalla sunumu ile de ayrı bir keyif olduğunu ifade etti.