EĞİTİM - 24 Eylül 2024 Salı 12:21

Egeli genç sağlıkçıların beyaz önlük heyecanı

A
A
A
Egeli genç sağlıkçıların beyaz önlük heyecanı

Ege Üniversitesinin genç sağlık çalışanı adayları, uyum haftası kapsamında beyaz önlüklerini giyerek mesleğe ilk adımlarını attılar. EÜ Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin beyaz önlük giyme törenlerinde Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da öğrencilerin heyecanına ortak oldu. Rektör Prof. Dr. Budak, öğrencilere beyaz önlüklerini bizzat giydirdi.


Tıp Fakültesi 55. Yıl Şölen Alanında gerçekleştirilen beyaz önlük giydirme töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “1955 yılında Üniversitemizin kurulan ilk iki fakültesinden biri olan Tıp Fakültemiz, ulusal ve uluslararası arenada pek çok ilki literatüre kazandırmıştır. Fakültemiz, hem nitelikli eğitim verilmekte de hem de kaliteli sağlık hizmeti sunulmaktadır. Sunduğu hizmetle bölgenin ve ülkenin en önemli hastanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Hastanesini hak ettiği yere taşımak için sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde Hastanemiz A Plus hastane konumundadır” dedi.


Gençlere seslenen Prof. Dr. Budak, “Sağlık, Ege Üniversitesi için hassasiyeti en yüksek konuların başında geliyor. 69 yıl boyunca inşa ettiğimiz köklü tecrübe ve bilgi hazinesi, sizleri çok şanslı kılarken aynı zamanda çok ciddi sorumluluklar yüklüyor. Bugün eğitim hayatınıza başlayacağınız bu köklü çatıyı daha ileri taşıyacak olan sizlersiniz. Kutsal bir mesleğin mensupları olarak refahı yüksek bir toplum inşasında başrolü üstleneceksiniz. Eğitim öğretim faaliyetlerinizi, eğitim kalitesi akreditasyonla tescillenmiş; nitelikli sağlık hizmetleriyle öne çıkan saygın bir sağlık ve eğitim kurumunda sürdüreceksiniz. Tıp alanında çığır açan gelişmelere öncülük eden güçlü bir akademik kadronun deneyimlerinden faydalanacaksınız. Akademisyenlerimizin, sizlere teorik donanımın yanı sıra mesleki sorumluluk bilincini, etik ve insani değerleri en iyi şekilde aşılayacağına yürekten inanıyorum. Bizler ise akademik ve entelektüel gelişiminiz için ihtiyacınız olan tüm imkânları sizlere sağlamak için buradayız. Üniversitemiz çatısı altında huzurlu, güvenli ve başarılı bir eğitim hayatı deneyimlemeniz için elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.


Törene; EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Devrim Bozkurt, fakülte ve hastane üst yönetimi, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.



Genç diş hekimi adayları önlüklerini giydi


EÜ Diş Hekimliği Fakültesinde de beyaz önlük giyme heyecanı yaşandı. Bilim Sanat Amfisinde gerçekleştirilen önlük giyme törenine katılan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin dördüncü fakültesi olarak kurulan Diş Hekimliği Fakültemiz, kuruluşundan bu yana yetkin akademik kadrosunun bilimsel çalışmaları, ağız ve diş sağlığı alanına kazandırdığı nitelikli mezunlarıyla daima öncü ve örnek bir konumda olmuştur. Eğitim, sağlık ve araştırma potansiyelini sürekli geliştiren fakültemiz bugün, hem güçlü bir akademik geleneğin temsilcisi hem de on binlerce hastanın şifa bulduğu bir merkez konumundadır” dedi.


Genç diş hekimi adaylarına seslenen Prof. Dr. Budak, “Bugün, giydiğiniz beyaz önlüklerinizle mesleğinize ilk adımı atıyorsunuz. Bundan böyle temel gayeniz, mesleğinizin kutsallığını yansıtan bu önlüğü gururla taşımak olmalıdır. Kariyer basamaklarınızı çıkarken ihtiyaç duyduğunuz tüm olanaklara sahip, uluslararası sıralamada ilk 200’de olan A Plus bir fakültede eğitim alacağınız için çok şanslısınız. Fakültemizin en gelişmiş cihazlarla donatılmış klinikleri, yetkin akademik kadrosu, uluslararası bağlantıları ve alanındaki öncü konumu sizler için büyük bir fırsat niteliğinde. Bu imkanları iyi değerlendirdiğiniz takdirde, ileride adından gururla söz edeceğimiz diş hekimleri olacağınıza yürekten inanıyorum. Hepinize başarılı ve mutlu bir akademik yıl diliyorum. Umutlarımız hiç eksilmesin, yolumuz hep aydınlık ve açık olsun” dedi.


Törene; EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Ersin, Fakülte yönetimi, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.



Egeli genç sağlıkçıların beyaz önlük heyecanı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başkan Çavuşoğlu’ndan İtfaiye Haftası mesajı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, İtfaiye Teşkilatı’nın 310’uncu kuruluş yıldönümü ve İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, itfaiye teşkilatının bu yıl 310’uncu kuruluş yıldönümü olduğunu belirtti. 1714 yılında Tulumbacılar Ocağı ile başlayan İtfaiye Teşkilatı’nın 25 Eylül 1923’te modern itfaiye teşkilatı olarak kurulup belediyelere devredildiğini anlatan Başkan Çavuşoğlu, “Kahraman itfaiyecilerimiz yangından trafik kazalarına, doğal afetlerden arama kurtarma faaliyetlerine kadar insanımızın can ve mal güvenliğini korumak için 7 gün 24 saat her türlü zor şartlar altında çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. İtfaiyeciliğin zor ve kutsal bir meslek olduğunu vurgulayan Başkan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Denizli halkına en iyi şekilde hizmet verebilmek için itfaiye teşkilatımızı her geçen gün güçlendirmeye devam ediyoruz. Gece-gündüz demeden, fedakârca görev yapan itfaiye mensuplarımıza göstermiş oldukları olağanüstü gayretlerinden dolayı teşekkürlerimi ifade ediyor, itfaiye teşkilatının 310’uncu kuruluş yıldönümünü ve İtfaiye Haftası’nı kutluyorum. Halkımızın can ve mal güvenliği için görevi başında hayatını kaybeden kahraman itfaiyecilerimizi saygıyla anıyorum" dedi. Büyükşehir İtfaiye’den kutlama programı Denizli Büyükşehir Belediyesi, teşkilatın 310’uncu kuruluş yıldönümü ve İtfaiye Haftası dolayısıyla kutlama programı düzenleyecek. 26 Eylül 2024 Perşembe günü saat 13.30’da Denizli Valiliği önünden başlayarak Delikliçınar Meydanı’na kadar kortej düzenlenecek. Delikliçınar Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından itfaiye araç ve ekipman tanıtımlarının yer aldığı stantlar ziyaret edilecek. Tüm Denizlililerin davetli olduğu tören saat 14.30’da başlayacak.
Kahramanmaraş Yassıhöyük’te 6 bin yıllık kafatası bulundu Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Yassıhöyük kazı alanında 6 bin yıllık olduğu düşünülen şekillendirilmiş kafatası bulundu. Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Tanır Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Ahi Evran Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Elif Baştürk başkanlığındaki ekiple yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Baştürk, Yassıhöyük’ün konum itibarıyla önemli olduğunu söyledi. Baştürk, "Kahramanmaraşı’ın Afşin ilçesindeki Tanır Yassıhöyük kazısında ender rastlanılan gömü ve kültürel uygulamalar tespit edildi. Bunlardan biri Kalkolitik toplumlarda görülmeye başlayıp, günümüze kadar devam eden bilinçli kafatası şekillendirmesidir. Söz konusu uygulama, bebeklik çağındaki bireyin kafatasının, bir ya da iki parça bezle sarılarak şeklinin değiştirilmesidir. Tanır Yassıhöyük’teki gibi tekil örneklerin seçilmiş özel bir kişiye statü göstergesi olarak uygulandığı düşünülmektedir. Hem mezar biçimi hem de kemikten yapılmış takılar ve pişmiş toprak kaplardan oluşan mezar hediyeleri, bu gömütün diğer bireylere göre ayrıcalıklı olduğunu göstermektedir" dedi. Milattan önce 4 bin yılına tarihlenen ve bir bebeğe ait olan dağılmış başka bir mezarda da 820 boncukla yapılmış bir kolyeye ulaştıklarını dile getiren Baştürk, M.Ö. 6 bin yıllık Geç Neolitik dönem yapılarını ortaya çıkarıldığını, bu tabakada da ata kültüyle bağlantılı olarak yaşadıkları evin tabanı altına gömülen bir kafatası bulduklarını bildirdi.