GÜNDEM - 03 Ocak 2025 Cuma 10:27

Başkan Tugay: "İzmir, refah seviyesi yüksek bir kent olacak"

A
A
A
Başkan Tugay: "İzmir, refah seviyesi yüksek bir kent olacak"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın “Sürdürülebilir İzmir Vizyonu” doğrultusunda çalışmalar hızlandırıldı. Kentin uzun vadede yaşanabilir, dayanıklı ve refah seviyesi yüksek bir kent olma hedefini ifade eden sürdürülebilirlik çalışmaları, İzmir’in 2030 karbon nötr şehir hedefi için de önemli bir kilometre taşı olacak.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde Büyükşehir Belediyesinde sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalar hız kazandı. Göreve geldiğinde Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Müdürlüğü’nün kurulmasını sağlayan Başkan Tugay, iklim krizi ve onun meydana getirdiği çoklu krizlere karşı kentin daha uyumlu ve dirençli olması için sürdürülebilirlik çalışmalarını öncelikli hale getirdi.



Sürdürülebilir İzmir Vizyonu


Başkan Dr. Cemil Tugay, “Sürdürülebilir İzmir Vizyonu” doğrultusunda çalıştıklarını belirterek “İzmir’in sürdürülebilirlik vizyonu, şehrin sosyal, ekonomik ve çevresel dengeleri gözeterek uzun vadede yaşanabilir, dayanıklı ve refah seviyesi yüksek bir kent olma hedefini ifade ediyor. Bu vizyon, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik, kültür ve tarihin korunması, yenilikçilik ve teknolojik uyum prensiplerine bağlı olarak işliyor” dedi. İzmir’in 2030 karbon nötr şehir hedefinde sürdürülebilirlik çalışmalarının da önemli olduğunu belirten Tugay, “İzmir, Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadele konusundaki çağrısına kabul edilerek AB üyesi kentler dışında AB Şehirler Misyonu Etiketi unvanını alan ilk kent oldu. Bu bize önemli bir görev veriyor. Öncü olmak zorundayız. Türkiye ve Avrupa’daki başka kentlere ilham verecek seviyeyi yakalamak için de çok çalışacağız. İzmir’i karbon nötr bir şehir haline getirebiliriz. Kararlı, bilinçli olmak, yoğun çalışmak ve hedeften vazgeçmemek gerekiyor” dedi.



Yol haritası hazır


Başkan Tugay’ın vizyonu doğrultusunda çalışan Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilirlik ile ilgili yol haritasını oluşturdu. Buna göre kurumsal sürdürülebilirliğin kurum kültürü haline getirilmesi, 2024 yılı Uluslararası GRI Standartları’nda sürdürülebilirlik raporunun hazırlanması, ilçe sürdürülebilirlik ofislerinin yapılanması, kent ölçeğinde farkındalık çalışmaları yapılması ve Avrupa Misyon Kent çalışmalarına katkıda bulunulması için çalışmalar hızlandırılacak.



İzmir Sürdürülebilirlik Haritası


İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilirlik Akademisi’ni kuran ve İzmir Sürdürülebilirlik Haritası’nı oluşturan Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki öncü rolüyle de dikkat çekecek. Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürü Emre Uysal, sürdürülebilirlik çalışmalarının yürütülmesiyle ilgili kurumun eğitim ihtiyacının karşılanması için Sürdürülebilirlik Akademisi’nin kurulduğunu belirtti. Bu akademinin ayrıca ilçe sürdürülebilirlik ofislerinin eğitimlerini de ücretsiz olarak organize edecek şekilde kurgulandığını söyledi. İzmir Sürdürülebilirlik Haritası’ndan söz eden ekonomist Dr. Derya Altun, “Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 sürdürülebilir kalkınma amacına uygun olarak il genelinde yapılan her projenin detaylarının görsel ve içerik olarak takip edileceği bir bilgi portalı olarak tasarlandı. Bu harita ile İzmir genelinde yapılan sürdürülebilirlik çalışmaları izlenebilecek ve raporlanabilecek. Bu sayede iyi uygulama örnekleri il geneline yayılmış ve etkisi artması sağlanacak. Ayrıca ‘sürdürülebilir1izmir’ çatısı altında instagram ve linkedin hesapları üzerinden yapılan tüm sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi veriliyor” dedi.



Uluslararası standartlarda sürdürülebilirlik raporu hazırlanacak


Büyükşehir, öncelikle kaynakların verimli kullanılması için birlikte çalışan birimlerin koordinasyonunu artırmak üzere sürdürülebilirlik uyum ve koordinasyon raporları hazırlayacak. İkinci olarak sürdürülebilirlik raporlaması için en yaygın kullanılan ve güvenilir çerçeveler olan uluslararası GRI standartları ile ilgili çalışacak. Buna göre; belediyenin sürdürülebilirlik vizyonu ve politikaları, çevresel performans, sosyal performans, ekonomik performans, hedefler ve ölçümler, iyi uygulama örnekleri ile gelecek sürdürülebilirlik stratejileri alanlarında çalışmalar yapılacak.



Farkındalık artırılacak


İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi sürdürülebilirlik çalışmalarını planlarken İzmir Sürdürülebilirlik Ağı (İZSA) ile ilçe sürdürülebilirlik ofislerinin kurulmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca kent ölçeğinde farkındalık çalışmaları yürütülecek. Bu kapsamda üniversiteler, gençlik örgütleri, sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklıklar kurulacak.



İzmir bu etiketi taşıyan Türkiye’den tek şehir


En önemlisi de hazırlanacak 2024 yılı Sürdürülebilirlik Raporu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu çalışmalarına katkı sunulacak. Barcelona, Amsterdam, Paris, Roma, Milano, Brüksel, Lizbon, Madrid de dahil olmak üzere toplam 35 ülkeden 112 misyon şehirle birlikte Avrupa İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’nda Türkiye’den sadece İstanbul ve İzmir yer alıyor. Misyon kentlerin arasından 53 şehir Avrupa İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu Etiketi’ni almaya hak kazandı. İzmir bu etiketi taşıyan Türkiye’den tek şehir olma gururunu yaşıyor. Bu doğrultuda sürdürülebilirlik çalışmalarıyla da bu hedef doğrultusundaki planlamalara katkı sağlanması, İzmir’in dünya genelinde bilinirliğinin artması, ek bütçe ve finansmanlardan yararlanma imkanlarının pekiştirilmesi amaçlanıyor.



Başkan Tugay: "İzmir, refah seviyesi yüksek bir kent olacak"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te gençlerin geleceğine yönelik önemli bir çalıştay düzenlendi Bilecik’te gençlerin sesini duyurmak ve geleceğe yönelik politikaların şekillenmesine katkı sağlamak amacıyla çalıştay düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı ‘Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayları’ çerçevesinde Bilecik’te Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir’in koordinasyonunda geniş katılımlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Çalıştaya, gençlik alanında çalışan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, akademisyenler, öğrenciler ve gençler yoğun ilgi gösterdi. Çalıştayda, gençlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çalıştayda, eğitim ve hayat boyu öğrenme, istihdam ve girişimcilik, sosyal kapsayıcılık, kültür ve sanat, spor, teknoloji, çevre ve iklim değişikliği, sağlık, afet yönetimi ve dayanıklılık, değerler eğitimi, uluslararası gençlik çalışmaları gibi 11 farklı alan detaylı bir şekilde ele alındı. Çalıştayda gençlerin ortaya koyduğu fikirler, Türkiye’nin gelecekteki gençlik politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanacak raporla, gençlerin görüşleri Gençlik ve Spor Bakanlığına sunulacak ve geleceğin Türkiye’sini bu fikirler şekillendirecek. Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz yaptığı açıklamada, gençlerin fikirlerine büyük önem verdiklerini ve bu çalıştayın gençlik politikalarında yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti. Bilecik Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir ise, gençlerin enerjisi ve heyecanıyla dolu geçen çalıştayda ortaya çıkan fikirlerin hayata geçirilmesi için çalışacaklarını ifade etti. Özdemir, “Çalıştay sonrasında ortaya çıkacak belge doğrultusunda atılacak adımlarla bugünün ve geleceğin bedenen, ruhen ve fikren güçlü nesillerini yetiştirmeye önemli katkıda bulunacağız” diyerek konuşmasını sürdürdü. Yapılan açıklamada, “Protokol konuşmaları, istişare oturumları ve raporlama süreciyle tamamlanan Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı, Bilecik’te gençlerin sesinin duyulduğunu ve geleceğe dair umutlarının artığını gösteriyor. Çalıştay sonucunda oluşturulan raporların, gençlik politikalarının oluşturulmasında referans niteliği taşıması bekleniyor” İfadelerine yer verildi.
Bursa BURULAŞ’tan otobüs şoförlerine özel eğitim Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ, hayata geçirdiği ‘Gezici şoför eğitim programı’ ile kentte görev yapan yaklaşık 4 bin 500 otobüs şoförüne stres yönetimi ve öfke kontrolünden güvenli sürüş tekniklerine kadar pek çok konuda eğitimler veriyor. Bursa’da daha güvenli, erişilebilir ve daha konforlu bir ulaşım ağı kurma hedefiyle projeler geliştiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, BURULAŞ aracılığıyla geçtiğimiz günlerde ‘Gezici Şoför Eğitim Programı’na start verdi. Özel halk otobüsleri de dahil olmak üzere Bursa’da görev yapan yaklaşık 4 bin 500 otobüs şoförüne görev yerlerinde, mobil sınıf ortamı içerisinde eğitimler veriliyor. Eğitimler, BURULAŞ’ın uzman eğitmen kadrosu ve yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili başkanlıklarının temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından veriliyor. Program kapsamında şoförler, ayrıcalıklı ve dezavantajlı yolculara davranış, stres yönetimi ve öfke kontrolü, müşteri odaklı hizmet, temel ilk yardım, iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma, güvenli sürüş teknikleri, bağımlılıkla mücadele ve farkındalık, kent tarihi ve tanıtımı gibi konularda bilgilendiriliyor. Ayrıca mobil eğitim aracında hazırlanan ayrı bir odada şoförlerin psikologlarla birebir görüşmesi de sağlanıyor. Bursa’daki tüm otobüs şoförlerine ulaştırılacak olan eğitimlerle, sürücülerin hem bilinçli araç kullanmaları hem de vatandaşlarla daha sağlıklı diyalog kurmaları hedefleniyor.
Bursa Sağlık hizmetleri Bursalıların ayağına gidiyor Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan Evde Hasta Bakım ve Ambulansla Nakil Hizmetleri ile Nisan 2024’ten bu yana ambulansla nakilden hemşirelik hizmetine, fizik tedaviden doktor muayenesi ve kişisel bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar hastalara yaklaşık 135 bin kez ücretsiz sağlık hizmeti verildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Evde Hasta Bakım ve Ambulansla Hasta Nakil Hizmetleri ile 2024 yılında da çalışmalarını özveriyle sürdürdü. 161 personel, 20 hasta nakil ambulansı ve 48 binek araçla Bursalıların sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sunuldu. 1 Nisan’dan bu yana toplam 46 bin 793 hemşirelik hizmeti verilerek hastaların tedavi süreçlerine katkı sunuldu. Ayrıca 33 bin 475 kez hastaların banyo ve kişisel bakım ihtiyaçları karşılandı. 24 bin 655 kez ambulansla nakil hizmeti sağlanırken, 17 bin 716 kez de fizik tedavi desteği verildi. Fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilen 1750 uzman ziyareti ile de hastaların tedavi süreçleri hızlandırıldı. 4 bin 839 kez doktor muayenesi hizmeti sunulurken, uzman ekipler tarafından 1993 kez de psikolojik danışmanlık desteği verildi. Yatağa bağımlı hastalara ise 2 bin 181 kez ev temizliği hizmeti götürüldü. 1 Nisan 2024 tarihinden bu yana destek sağlanan vatandaşların yüzde 83,3’ünü 65 yaş üstü, yüzde 16,66’sını ise 65 yaşın altındaki vatandaşlar oluşturdu. Sosyal belediyecilik anlayışını merkeze alarak Bursalıların hayat şartlarını iyileştirmeyi hedeflediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Halkımızın zor zamanlarında yanında olmak, elimizden gelen tüm destekleri sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Evde Hasta Bakım ve Ambulansla Nakil Hizmetlerimiz 7 gün 24 saat kesintisiz şekilde devam ediyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana ihtiyaç duyan birçok hastaya destek sağladık. Tüm hastalarımıza şifa ve özveriyle çalışan ekip arkadaşlarımıza da kolaylıklar diliyorum” dedi.