KÜLTÜR SANAT - 07 Eylül 2024 Cumartesi 12:59

3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali başladı

A
A
A
3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali başladı

Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, görkemli bir açılış töreniyle başladı. Bu yıl tam 39 ülkenin yer aldığı festivalin açılışında konuşan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, “Buradan ilan ediyorum ki; Çömlek Festivalimiz ulusal ve uluslararası seviyede sektörün en önemli festivali olarak herkes tarafından kabul gördü ve tarihe not düşüldü” ifadelerini kullandı.


6 bin yıllık çömlekçilik geçmişi bulunan Menemen, tarihten gelen birikimini bir kez daha Dünya ile buluşturuyor. 3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali, yoğun bir katılımla kapılarını açtı. Menemen Şehir Parkı’nda gündüz saatlerinde açılan stantlara, söyleşi ve sergilere erken saatlerden itibaren vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Açılış törenine Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın yanı sıra AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Emel Dalkıran, Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel ve Menemen protokolü ile birlikte çok sayıda isim katıldı.



Pehlivan: "Festivalimiz, sektörün en önemli festivalidir"


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Menemen Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından sergilenen dans gösterisiyle devam ettikten sonra kürsüye çıkan ilk isim Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan oldu. Pehlivan, “Bugün burada, 6 bin yıllık köklü geçmişiyle artık çömlekçiliğin başkenti sayılan Menemen’de bu kadim sanatı yeniden dünya sahnesine taşımanın gururunu yaşıyoruz. Menemen, Türkiye’nin çömlekçilikteki en önemi merkezlerinden biri olarak başköşedeki yerini almıştır. Bugün üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimiz ile insanlık tarihi kadar eski olan çömlekçiliği, uluslararası bir seviyeye ulaştırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2022 yılında başlattığımız festivalimiz, 18 ülkeyle çıktığı bu yolda, bugün 39 ülkeye ulaşmış durumda. Filistin’den Brezilya’ya, Hindistan’dan Hollanda’ya kadar çömleğin yapıldığı, konuşulduğu her yerde Menemen’in izleri artık belirgin hale geliyor. Bu başarının da en büyük kahramanları hiç şüphesiz ki Menemen’in sanatçıları, ustaları ve emekçileridir. Bugün buradan ilan ediyorum ki; çömlek festivalimiz, ulusal ve uluslararası seviyede sektörün en önemli festivali olarak herkes tarafından kabul gördü ve tarihe not düşüldü” ifadelerini kullandı.



Saygılı: "Fuarcılığın en güzeli de AK Belediyecilik ile yapılır"


Açılış töreninde konuşan AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı da yaptığı konuşmasında Menemen’in tam 39 ülkenin katılımıyla festival yapmasına dikkat çekti. Saygılı, “Bir zamanlar büyük heyecanla gittiğimiz bir fuarımız vardı. Ne yazık ki bu fuarın şimdi içi boşaltıldı. Uluslararası hüviyeti korunamadı. İzmir’in asırlık fuarındaki aksaklıklara bakın, bir de Menemen’in 39 ülkeli festivaline bakın. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.



İnan: "Bu ilçeye hizmette engel tanımayız"


Kürsüde konuşan son isimse AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan oldu. İnan, “Menemen’de bu harika festivalde yer almaktan onur duyuyorum. Burada yaşayan her hane, her kadın, her çocuk ve her hemşehrimiz, hizmetlerin en iyisini hak ediyor. Aydın Pehlivan Başkanımız da Menemen’e hizmet için Ankara’ya giderken bizlere çok ödev veriyor. Böylesi bir ilçede hizmetlerin önüne engel koymak isteyenler var. Biz bu ilçeye hizmette engel tanımayız. Bakın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum, İzmir Körfezi için geldi ve toplantı yaptı. Katılmayan tek kişi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Bu zihniyetin İzmir ile körfez ile Menemen ile ilgileri bu kadar. Ben inanıyorum ki gelecek yıldan itibaren çömleğin yanına Menemen’de farklı branşlar da eklenecek ve fuarcılık nasıl yapılırmış sizler göstereceksiniz. 3 günlük bu güzel organizasyona katkı sunan tüm emektarlara teşekkür ediyorum. Menemen için gençlik enerjimizle, belediye başkanımızla çalışmalarımızda durmak yok, yola devam diyorum” dedi.



Açılış sonrası çömlek yapıldı


Açılış kurdelesinin kesilmesi ardından, Başkan Pehlivan ve davetliler çömlek yapım alanına geçerek çömlek yaptı. Açılış töreninde ateşin toprakla buluşmasının en görkemli hali olan raku gösterisine geçildi. Burada Başkan Pehlivan ve davetliler, dev çömleğin içindeki aleve toprak atarken, izleyenlere tam bir görsel şov ortaya çıktı.



3. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Başkan Alemdar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’la görüştü Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ı ziyaret ederek Sakarya’nın spor geleceği için önemli bir temasta bulundu. Alemdar yaptığı paylaşımda, “Sakarya’nın başarılı sporcular yetiştiren o kimliğe tamamen bürünmesi için çalışacağız. İlçelerimize modern spor tesisleri kazandırmak için çalışmalarımıza başladık. Tesisleşmenin önemini biliyoruz. İnşallah bu şehir mazisinde olduğu gibi nice başarılı ismi ülke sporuna kazandıracak” dedi. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile bir araya geldi. Şehre kazandırılması hedeflenen spor yatırımları ve bakanlığın Sakarya’da gerçekleştirdiği çalışmaların masaya yatırıldığı buluşmada Başkan Alemdar, şehrin spor altyapısının güçlendirilmesi için adımları kararlılıkla atacaklarını kaydetti. Ziyaretin başlıca konusu ise Sakarya’nın spor yatırımları olurken Başkan Alemdar, Bakan Osman Aşkın Bak’a yakın gelecekte planlanan spor yatırımlarının sunumunu yaptı ve yeni projeler için destek talebinde bulundu. 16 ilçenin tamamında gençleri sporla buluşturmayı, sporu yaygınlaştırmayı ve Sakarya’nın spor kimliğini çok daha güçlü hale getirmeyi arzu ettiklerini belirten Alemdar, Bakan Osman Aşkın Bak’a yakın ilgisi ve misafirperverliği için teşekkür etti. Alemdar, “Sakarya’mızın başarılı sporcular yetiştiren kimliğine tam anlamıyla bürünmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Başarının temelinde ise tesisleşmenin büyük önem kazandığını biliyoruz. Bu hususta Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak’ı ziyaret ettik. Şehrimizde hayata geçirmek istediğimiz yatırımları masaya yatırarak istişare ettik. Önceliğimiz ilçelerimize yeni modern spor tesisleri kazandırmak. 16 ilçemizde gençlerimizi sporla buluşturmak, sporu yaygınlaştırarak şehrin spor kimliğini güçlendirmek istiyoruz. Bu şehir nice başarılı ismi Türkiye’ye kazandıracak, inanıyoruz ki Türk sporunun en önemli isimleri yine bu şehirden çıkacak” ifadelerine yer verdi.
Bursa Ulaşımda ‘Gittiğin kadar öde’ dönemi Ulaşımda bir çok yeniliği kente kazandıran Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların bütçesine katkı sağlayacak olan yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. BURULAŞ, 17 Eylül tarihinden itibaren ‘Gittiğin kadar öde’ uygulamasının hayata geçirileceğini duyurdu. Bursa’da toplu taşımayı özendirmek amacıyla birçok hizmeti kente kazandıran Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursalıların bütçesine katkı sağlayacak yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Türkiye’deki 5 büyükşehir arasında en ucuz toplu taşıma ücreti açısından 4. sırada bulunan, öğrenci binişini 5 TL‘de tutan Bursa Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda ‘Gittiğin kadar öde’ dönemini başlatıyor. Buna göre, BursaRay tam ücret tarifesi üzerinden 1-5 istasyon arası yolculuk yapan yolculara 5,00 TL, 6-11 istasyon arası yolculuk yapanlara ise 2,00 TL iade yapılacak. 12 istasyon ve üzeri yolculuklarda iade uygulanmayacak. Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ tarafından yapılan açıklamada; “17 Eylül 2024 Salı günü saat 00:00’dan itibaren ‘Gittiğin Kadar Öde’ uygulamasını hayata geçiriyoruz. Bu yeni sistemle birlikte toplu taşımada daha adil ve esnek bir ücretlendirme dönemine giriyoruz. Yolcularımız artık sadece kullandıkları mesafe kadar ödeme yapacak ve böylece toplu taşıma deneyimi daha ekonomik hale gelecek. BursaRay tam ücret tarifesi üzerinden 1-5 istasyon arası yolculuk yapan yolculara 5,00 TL, 6-11 istasyon arası yolculuk yapanlara ise 2,00 TL iade yapılacaktır. 12 istasyon ve üzeri yolculuklarda iade uygulanmayacaktır. Tam BursaKart ve vizesi geçmiş kart tiplerinde (örneğin; vizesi bitmiş kişiselleştirilmiş kartlar, öğrenci, öğretmen kartları) da iade uygulanacaktır. BursaRay’a yapılan binişlerde aktarma indirimi alan yolcular, iade sisteminden yararlanamayacaklardır. Örneğin, otobüs ile başlayan ve ardından BursaRay’a aktarma yapılan bir yolculukta, aktarma indirimi uygulandığı için “Gittiğin Kadar Öde” kapsamında ekstra bir indirim yapılmayacaktır. İade süresi, yolcunun ilk binişinden itibaren 90 dakika olarak belirlenmiştir. İade alabilmek için yolculuğun ilk biniş noktası BursaRay olmalıdır. Bu durumda iade sistemi devreye girecektir. T2 tramvay hattı iade sistemine dahil değildir. Sanal kartlar iade sistemine dahil değildir. Bu yenilikle, toplu taşımada daha esnek bir fiyatlandırma sunarak hem kentimizin ekonomisine hem de halkımızın bütçesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. BURULAŞ olarak Bursa halkına daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ‘Gittiğin Kadar Öde’ uygulaması ile her durak için adil bir ücretlendirme sunarak yolcularımıza daha konforlu bir toplu taşıma deneyimi sağlamayı hedefliyoruz."
Kırıkkale 43 ilin geçiş güzergahında vatandaşlara KADES ve siber suçlar anlatıldı, broşürler dağıtıldı 43 ilin geçiş güzergahı Kırıkkale’de ortak çalışma yürüten polis ekipleri, KADES uygulaması, siber suçlar ve asayiş konularında sürücü ve yolcuları bilgilendirdi. Ekipler, vatandaşlara broşür dağıtarak uygulamaların önemine dikkat çekerken, vatandaşlar da bilgilendirme faaliyetlerinden memnuniyetlerini dile getirdi. 43 ilin geçiş güzergahı olan "kilit kavşak" Kırıkkale’de, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şubesi, Toplum Destekli Polislik Şubesi ve Asayiş Şubesi Motosikletli Yunus Timleri, trafik kontrol noktalarında sürücü ve yolculara yönelik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi. Trafik ekiplerinin durdurduğu araçlardaki vatandaşlara siber suçlar, KADES uygulaması ve asayiş konularına ilişkin bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Toplum Destekli Polislik Şubesi ekipleri, özellikle kadınlar ve çocukların maruz kaldığı şiddet olaylarına karşı acil müdahale sağlayan KADES (Kadın Destek Uygulaması) hakkında farkındalık oluşturdu. Ekipler, sürücü ve yolculara KADES uygulamasını nasıl kullanabileceklerini ve tehlike anında emniyet güçlerine hızla ulaşmanın önemini anlattı. Uygulamanın kolayca indirilebileceği ve kullanılabileceği bilgisi de vatandaşlarla paylaşıldı. Asayiş Şubesi’ne bağlı Motosikletli Yunus Timleri, şehir genelinde huzur ve güvenliği sağlamak amacıyla denetimlere devam etti. Vatandaşlara, asayişle ilgili dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri ve ihbarların önemi vurgulandı. Siber Suçlarla Mücadele Şubesi SİBERAY ekipleri de vatandaşlara siber suçlara karşı dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Güvenli internet kullanımı, dolandırıcılıklara karşı alınması gereken önlemler ve kişisel bilgilerin korunmasına yönelik broşürler dağıtıldı. Vatandaşlar ise emniyetin bilgilendirme çalışmalarını takdirle karşıladı. Murat Küne, "Son zamanlarda dolandırıcılık mağdurlarını görüyorduk. Kendilerini savcı veya hakim gibi tanıtan dolandırıcılar mesaj atıyordu. Emniyetin uyarıları sayesinde daha dikkatli olacağız, bu yüzden teşekkür ediyorum" dedi. İlker Kozinoğlu ise emniyet birimlerinin yaptığı açıklamaların yerinde olduğunu belirterek, "Halkı bilgilendirmek için yapılan bu uygulamalar gayet mantıklı. Bu tür çalışmalarla suçların önüne geçileceğini umuyorum" ifadelerini kullandı. Teknolojinin yaygın kullanıldığı bir çağda dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çeken Demirhan Kara, "Bu bilgilendirme çok mantıklı. Dolandırıcılık çok yaygın, bu çalışmayla buna engel olunabilir" şeklinde konuştu. Otobüsle seyahat eden Emine Doğan da bilgilendirmelerden memnun olduğunu dile getirerek, "Bizleri bilgilendirdikleri için çok teşekkür ediyorum" dedi. (HA