YEREL HABERLER - 10 Mart 2012 Cumartesi 09:44

PROF. DR. SIKI İZMİR KUŞCENNETİ’NDE İMARA AYKIRI YAPILAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ

A
A
A
PROF. DR. SIKI İZMİR KUŞCENNETİ’NDE İMARA AYKIRI YAPILAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir’in gözdesi Kuşcenneti’nde yapılaşma çalışmalarına, yasalara ve kurallara aykırı olarak devam edildiğini iddia etti. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, koruma kurullarından izin alınmadan yapılan çalışmaları İzmir I Numaraları Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün durdurması ve yasal süreci başlatması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuşcenneti’nin de içinde bulunduğu Güney Gediz Deltası Degaj mevkisinde yapılaşma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Sıkı, “Türkiye’de gözlenen 465 kuş türünden 285 kuş türünün yaşadığı ve 117 türün kuluçkaya yattığı Gediz Deltasının güneyinde Degaj mevkisinde gözeli tel çekme çalışmaları tamamlanmıştır. Söz konusu sulak alan bölgesinde 2008 yılında beton direklerin dikilmesine başlanmış ve 2012 yılında da gözeli tel ile alanın çevrilmesi bitirilmiştir. İmar çalışmalarının başlandığı Degaj mevkisi; İzmir Kuşcenneti I. derece Doğal Sit Alanı, Ramsar alanı ve Ramsar Sözleşmesi kapsamında oluşturulan Ulusal Sulakalanların korunması yönetmeliği ile ‘Mutlak Koruma Alanı’ olarak ilan edilmiştir” dedi.
Tüm bu koruma statülerine rağmen bölgede başlatılan imara açma çalışmalarının hiçbir yasal dayanağının olmadığını ifade eden Prof. Dr. Sıkı “Bu kaçak imar çalışmaları; 4 farklı yasal koruma statüsü ile korunan İzmir Kuşcenneti Sulakalanlarının geleceğini tehdit etmekte olup alanın imara açılması yönünde kamuoyunda baskı yaratmaya yönelik girişimlerdir. Kaçak yapılaşma girişimlerinin başlatıldığı yer 2003 yılında 4 trilyon 100 milyar TL. bedelle adı gizli tutulan kişi/kişilerce satın alınmıştır. Bu kaçak imara açma çalışmalarının da arsa sahibi kişi ya da kişiler tarafından başlatıldığı düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar I. Derece Doğal Sit Alanında fiziki Müdahale niteliğinde olup 2863 ve 3386 sayılı sit kanununa göre suç teşkil etmektedir. Koruma kurullarından izin almadan yapılan bu imara açma girişimlerinin takibatının İzmir Valiliği, İzmir I Numaralı Koruma Kurulu ve İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapılarak ilgili kişi ya da kişiler hakkında yasal işlemlerin zaman geçirilmeden yapılmasında kamu yararı görülmektedir” diye belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Anne kedinin getirdiği yavruya, itfaiyecinin hayat kurtarma mücadelesi kamerada Kırıkkale’de sağanak yağış sonrası, anne kedi su birikintisinden etkilenen yavrusunu ağzında taşıyarak itfaiye ekiplerine getirdi. Hareketsiz haldeki yavru kediye kalp masajı ve suni teneffüs uygulanırken, anne kedinin çaresizce izlediği anlar ise kameraya yansıdı. Olay, akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış sonrası Osmangazi Mahallesi’nde meydana geldi. Kırıkkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, su baskınlarına müdahale etmek üzere bölgeye sevk edildi. Ekiplerin çalışmaları sırasında dikkat çeken bir olay yaşandı. Ekiplerin çalışmaları sırasında anne kedi, ağzında taşıdığı hareketsiz yavrusunu itfaiye personeline doğru getirdi. O anları gören itfaiye personeli Cem Aygün, yavru kediye müdahaleye başladı. Kalp masajı ve suni teneffüs uygulayan Aygün, yavruyu hayata döndürmek için büyük çaba sarf etti. Yavru kedi, ilk müdahalenin ardından veteriner hekime ulaştırıldı. Ancak tüm çabalara rağmen yavru kedi kurtarılamadı. İtfaiye eri Aygün’ün kediye müdahale ettiği anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. "Anne kedinin yavrusunu getirdiğini gördük" İtfaiye personeli Cem Aygün, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ihbar üzerine olay yerine ulaştıklarında bir anne kedinin yavrusunu ağzında taşıyarak yanlarına getirdiğini söyledi. Aygün, "İlimizde yaşanan afet sonrası, Belediye Başkanımız Ahmet Önal’ın ve müdürümüzün talimatlarıyla ihbar üzerine olay yerine gittiğimizde, o anda bir kedi ve yavrusuyla karşılaştık. Olaya müdahale ederken, anne kedinin yavrusunu getirdiğini gördük. Yavru kedinin hareketsiz olduğunu fark ettik. İvedi bir şekilde kediyi kalp masajı ve suni solunumla hayata döndürmeye çalıştık. Elimizden geleni yaptık. Daha sonra, profesyonel destek almak için yavru kediyi veteriner hekime teslim ettik. Bizler için bu anlar duygusal anlardı" dedi. İtfaiyecilerin yalnızca yangın söndürmediğini vurgulayan Aygün, "Doğal afetlerde, depremlerde, yangınlarda her zaman tüm canlıların yanındayız. Bizim işimiz sadece yangın söndürmek değil; tüm canlılara yardım etmektir. Burada da o duyguyla, yavru kediyi görünce müdahalemizi gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.