ASAYİŞ - 20 Ocak 2017 Cuma 12:17

Göçmen kaçakçıları ilk defa bunu deneyecekti, İzmir polisi engelledi

A
A
A
Göçmen kaçakçıları ilk defa bunu deneyecekti, İzmir polisi engelledi

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir merkezli 5 ilde yapılan operasyonla göçmen kaçakçılığı yapan şebekeyi çökertti. Liderliğini Suriye uyruklu M.A.’nın yaptığı şebekede Türk üyelerin ulaşım ve bot işlerine baktığı, şebeke üyeleri arasında Suriyeli ses sanatçısı ve Filistinli modacının olduğu öğrenildi. Geri gönderme anlaşması nedeni ile adam başı geçiş ücretleri 500 dolara kadara düştüğü belirtildi. Yunanistan’a gidebilen göçmenlerin geri Türkiye’ye gönderilmesi nedeni ile şebekenin 400 kişilik büyük gemi ayarladığı ve adam başı 4 bin dolar karşılığında Çeşme’den kalkacak gemi İtalya’ya direk sefer yapma hazırlığındayken İzmir polisinin 4 aydır takip ettiği şebekenin çökertildiği öğrenildi.
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, İzmir merkezli olarak Ege Bölgesi’nde faaileyet gösteren ve yasadışı yollardan deniz yolu ile göçmenleri Yunanistan’a kaçıran şebekeyi geçtiğimiz 14 Ekim’den itibaren izlemeye aldı. Polis ekipleri, şebekenin işleyişini çözmek için, şebeke üyelerini takip etmeye başladı. Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, şebekeyi takibe aldığı günden geçtiğimiz 16 Ocak tarihine kadar 14 ara yakalama yaparak; 400 Suriye, 31 Fas, 17 Afganistan, 11 Bangledeş, 5 Gana, 4 Eritre, 4 Mali, 11 İran, 2 Irak, 2 Kongo, 2 Mynmar ve 2 Yemen olmak üzere toplam 491 göçmen yakaladı. Yakalamalar sırasında; 4 adet lastik bot, 1 adet bot motoru, 24 adet araç, 188 adet can yeleği, 22 şambrel can simidi ve 6 adet pompa ele geçirildi. Olaylarda insan ticareti yaptığı ileri sürülen 34’ü Türk, 3’ü Suriyeli olmak üzere 37 kişi yakalandı. Yakalanan 37 şüpheliden 7 Türk adli makamlarca serbest bırakılırken 30 şüpheli tutuklandı.
Polis son darbeyi vurdu
Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, şebekeye ara yakalamalarla darbe vururken en son darbeyi ve liderlerini geçtiğimiz geçtiğimiz Salı günü yapılan operasyonla vurdu. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, göçmen kaçakçılığı yapan şebekeye İzmir merkezli; İstanbul, Adana, Mersi ve Adana’da 22 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, 11 Suriyeli, 11 Türk ve bir Filistinli yakalandı. Polis ekiplerinin adreslerde yaptığı aramada; İçerisinde göçmen şahısların para hesaplarının tutulduğu ve Arapça şifrelerin yazılı bulunduğu ajanda ve çok sayıda belge, 2 adet kurusıkı tabanca ve bunlara ait fişekler, 187 bin 300 lira değerinde dört adet senet, 25 bin lira değerinde bir adet çek ve şüphelilerin cep telefonları çıktı. Emniyette sorgulaması biten 4 Türk, savcılık talimatı ile serbest kaldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 11’i Suriyeli, 7’si Türk ve biri Filistinli toplam 19 şüpheli bugün sabah saatlerinden adliyeye sevkedildi.
Şebekenin lideri Suriyeli
Yaklaşık 4 aydır göçmen kaçakçılığı yapan şebekeyi takip eden Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri,şebekenin işleyişini de bir bir çözdü. Şebekenin liderliği Suriye uyruklu M.A. yaparken şebekede Türklerin bulunduğu grubun liderliğini yapanın ise M.T. olduğunu belirledi. Suriyelilerin üstün olduğu şebekede, şebeke üyesi olan Türklerin ulaşım ve bot ayarlamada çalıştıkları belirtildi. Suriye uyruklu şebeke üyelerinin 3-4 kez yasadışı yollardan deniz yolu ile Yunanis’tan’a geçmeye çalıştıkları ancak geçemeyince, göçmen kaçakçılığında da iyi para kazanıldığını görünce bu işe girdikleri ileri sürüldü.
Şebeke üyeleri arasında ses sanatçısı ve modacı var
Şebeke üyeleri arasında olan Suriye uyruklu 25 yaşındaki A.A.’nın Suriye’de ses sanatçılığı yaptığı iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınarak İzmir’e yerleştiği öğrenildi. Ses sanatçısı A.A.’nın İzmir’e geldikten sonra düğünlerde şarkı söyleyerek para kazandığı, çevresindeki Suriye uyruklu arkadaşlarının göçmen kaçakçılığından çok para kandığını görünce bir taraftan düğünlerde şarkı söylerken bir taraftan da şebekeye çalıştığı iddia edildi. Göçmen kaçakçılığı şebekesinin Filistin uyruklu üyesi H.M.H.A.’nın ise modacı olduğu öğrenildi. Filistin’de bir üniversitenin Gazetecilik Bölümü’nü bitiren H.M.H.A.’nın okulu bitirdikten sonra Filistin’de modacı olarak çalıştığı, İzmir’e gelince de Konak ilçesi Basmane semtinde bir moda evinde çalıştığı öğrenildi. H.M.H.A’nın da, göçmen kaçakçılığından çok para kazanıldığı için şebekeye çalıştığı ileri sürüldü.
Bölge bölge görevlendirme
Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, göçmen kaçakçısı şebekenin 3 bölgede görev dağılım yaptığını belirledi. Bir grup şebeke üyesinin, Suriye’den Türkiye’ye göçmenlerin giriş yaptığı Kilis, Gaziantep’de gelen Suriyelileri karşıladığı, Yunanistan’a geçmek isteyenleri İstanbul’a yönlendirdiği öğrenildi. İstanbul’daki şebeke üyelerinin ise göçmenleri, yasadışı yollar ile Yunanistan’a geçecekleri günü ayarlayıp geçiş yapılacakları güne göre göçmenleri İzmir’in Dikili ve Çeşme ilçelerine götürdüğü belirtildi. Avrupa Birliği ile yapılan Geri gönderme anlaşması nedeni ile geçişlerin azalması nedeni ile daha önce adam başı bin - bin 500 dolar olan tarifenin şebekece 500 dolara çekildiği belirtildi.
Mobil kasa
Şebekenin kasa sistemi ile çalıştığı bildirildi. Şebeke üyelerine ulaşan göçmenlerin önce şebeke üyesine geçiş ücreti olan adam başı 500 doları verdiği daha sonra üzerinde para varsa mobil çalışan şebeke üyesine emanet ettiği ortaya çıktı. Şebeke üyesi emanet adlığı göçmenin parasına karşılık göçmene şifre verdiği, Yunanistan’a geçince şifre ile oradaki şebeke üyesince emanet verdiği parayı aldığı öğrenildi. Şebekenin emanet paradan ise ne kadar parası olursa olsun yüzde 2 komisyon adlığı belirtildi. Göçmen kaçakçılığı yapan şebekenin bu yöntem ile ilk belirlemelere göre 4 milyon lira kazanç sağladığı belirlendi. Devam eden soruşturmada şebekenin elde etmiş olduğu haksız kazancın daha da artabileceği belirtildi.
Büyük gemi ile direk sefer yapacaklardı
Öte yandan, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, 20-30 kişilik botlarla göçmen kaçakçılığı yapan şebekenin 400 kişilik gemi ile göçmenleri direk İtalya’ya götüme planlarını ise bozdu. Şebekenin, geri gönderme anlaşması nedeni ile göçmenlerin Yunanistan’dan tekrar Türkiye’ye geri gönderildiği için az kişinin kendilerine baş vurduğu için İtalya’ya direk sefer yapma planlarının olduğu belirlendi. İnsan taciri şebeke üyelerinin, iddiaya göre 400 kişilik bir gemi ayarladığı, Çeşme’deb kaldırılacak gemi ile göçmenleri adam başı 4 bin dolar karşılığında direk İtalya’ya görüleceği belirlendi. Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği ekipleri, 4 aydır takip ettiği şebekeyi, gemi kaldırmadan önce son darbeyi vurarak şebekeyi çökerttiği öğrenildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde Valiliği’nden 2025 yılı IPARD III 6. başvuru için proje çağrısı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen 2021-2027 IPARD III Programı çerçevesinde Altıncı Başvuru Çağrı ilanını yayımladı. Niğde Valiliği yaptığı açıklamada TKDK tarafından açıklanan 2025 yılı IPARD III 6. Başvuru Çağrı Takvimi ve destek programları konusunda üreticileri bilgilendirdi. 12 Nisan 2025 tarihinde duyurulan çağrı, "Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması - LEADER Yaklaşımı" tedbiri kapsamında gerçekleştirilecek. Bu çağrıyla birlikte, Yerel Eylem Grupları tarafından hazırlanacak kalkınma stratejilerine yüzde yüz oranında mali destek sağlanacak. Toplam 50 milyon Avro bütçeyle yürütülecek destek programı, 2030 yılına kadar uygulanacak. Niğde Valiliği tarafından yapılan açıklamada Türkiye genelindeki 81 ilde, YEG uygunluk kriterlerini sağlayan ilçelerden başvuru alınabileceği, başvuru sürecinin ise 2 Haziran 2025 tarihinde başlayacağı duyuruldu. 25 Haziran 2025 saat 18.00 itibarıyla online başvuru sisteminin kapanacağı başvuruların fiziki başvuru teslimleri ise en geç 27 Haziran 2025 saat 18.00’e kadar tamamlanabilecek. Başvurular, TKDK İl Koordinatörlükleri veya İl İrtibat Ofisleri aracılığıyla kabul edilecek. Detaylı bilgi ve başvuru rehberlerine www.tkdk.gov.tr ile www.ipard.tarimorman.gov.tr internet sitelerinden ulaşılabiliyor.
Niğde Niğde’de ebeler için afet ve doğum eğitimi verildi Sağlık Bakanlığı’nın Normal Doğum Eylem Planı kapsamında, Ebelik Normal Doğum Bilgi ve Beceri Artırma ile Afete Hazır Olunuş Eğitimi Niğde’de başladı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen eğitim programı, 7-11 Nisan 2025 tarihleri arasında Niğde’deki sağlık personelinin katılımıyla gerçekleşti. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen program, doğum hizmetlerinin niteliğini artırmayı, ebelerin bilgi ve becerilerini güncellemeyi ve afet gibi olağanüstü durumlara yönelik hazırlık kapasitelerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Aşçı’nın koordinatörlüğünde yürütülen eğitim kadrosunda Dr. Öğr. Üyesi Sibel Karakoç, Araştırma Görevlisi Esra Ecemiş, Niğde İl Sağlık Müdürlüğü eğitimcileri Ebe Nagehan Parabaş Sarı ve Ebe Özlem Bilim, Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Ebe Narin Arıkan ile Ebe Takdir Sevgili, Bor Devlet Hastanesi’nden ise Ebe Serpil Bayatlı ve Ebe Fahriye Göçbeyli yer aldı. Katılımcı ebelerin mesleki yeterliliklerini güçlendirmeyi hedefleyen eğitimde, normal doğum süreçlerinin yönetimi, anne ve bebek sağlığına yönelik güncel uygulamalar ile afet durumlarında hızlı ve etkin müdahale yöntemleri ele alındı. Program sonunda katılımcı sağlık çalışanlarına sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Çanakkale Çanakkale’de yanan ormanlar yangına dayanıklı fidanlarla yeniden yeşerdi Çanakkale’de 2025 yılı yangın sezonu 27 adet gözlem kulesi, 30 adet güvenlik kamerası ve insansız hava aracı (İHA) ile izlenecek. Yangına müdahale için 4 uçak, 3 helikopter ve idari helikopter hazır bulunacak. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, "Kazasız belasız bir yangın sezonu geçirmek için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz" dedi. Çanakkale’de son 2 yılda çıkan büyük orman yangınları sonrası tahrip olan orman alanları yangına daha dirençli fidanlarla yeniden yeşertilmeye başlandı. Çanakkale’de 2023 ve 2024 yıllarında yaz sezonu büyük yangınlar yaşandı. 2 yıl içerisinde toplam 7 bin 100 hektarlık orman alanı zarar gördü. Yaşanan yangınların önlenmesi amacıyla bu sene yangın sezonuna hazırlık çalışmaları devam ediyor. Tahrip olan orman alanları yangına daha dirençli fidanlarla yeniden yeşertildi. Çanakkale’de 2024 yılında üretilen 6 milyon fidanın toplam 5 milyonu bu yıl dikim sezonunda toprakla buluştu. Bölge yangın sezonu boyunca 27 adet gözlem kulesi, 30 adet güvenlik kamerası ve insansız hava aracı (İHA) ile izlenecek. Yangına müdahale için 4 uçak, 3 helikopter ve idari helikopter hazır bulunacak. Yangın eğitimleri köylerde, okullarda, askeri birliklerde devam ederken yangına müdahale amaçlı yeni açılacak 5 adet su çukuru için de ihale süreçleri devam ediyor. Zarar gören orman alanları tamamen ağaçlandırıldı Geçen son iki yılda yangın sezonunun kayıplarını açıklayan Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, tahrip olan ormanlık alanların tamamen ağaçlandırıldığını belirterek, "Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk sahamızda 2023 ve 2024 yangın sezonlarında ciddi büyük yangınlar atlattık. 2023 yılında 145 adet orman yangınında 5 bin 300 hektar, 2024 yılında 146 orman yangınında bin 800 hektarlık orman alanımız zarar gördü. Zarar gören bu alanların tamamen ağaçlandırmaları yapıldı. Tekrar orman haline dönüştürüldü. Bu çalışmalar kapsamında bölgemizdeki fidanlıklarda 6 milyon fidan ürettik. 2025 yılı dikim sezonunda 5 milyon fidanı da toprakla buluşturularak, ağaçlandırmalar tamamlandı. Yapılan bu çalışmalar esnasında yangından zarar gören orman köylerinin çevresinde YARDOP kapsamında, Yangına Dayanıklı Orman Kurma Projesi kapsamında fidanlar dikilerek yangına daha dayanıklı köyler ve ormanlar oluşturulmaya çalışıldı" dedi. "Yangın sezonu için hazırlıklar devam ediyor" Devam eden yangın sezonu çalışmaları hakkında bilgiler veren Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, "2025 yılı yangın sezonu hazırlıklarımız devam ediyor. Yangın sezonundan önce bunları tamamlayacağız. Geçtiğimiz dönemlerde bölgemizde 56 adet su toplama çukuru yapılmıştı. Bu sene bunlara ilave olarak 5 adet su toplama çukuru ihale aşamasında. Bunları da yaparak yangın sezonuna yetiştireceğiz. Yine bölgemizde gözetleme kapsamında 27 adet kulemiz mevcut. Bunlara ilave olarak 30 kamerayla da 7/24 gözetleme yapılmakta. Ayrıca bölgemizde yangın sezonu boyunca İHA görev yapmaktadır. Hava araçları olarak 2025 yılında yapılan planlamaya göre Çanakkale havaalanında 4 adet uçağımız, bölgemizde 3 adet su atar helikopter, 1 adet idari helikopterimiz görev yapacak. 2025 yılı yangın sezonu hazırlıkları kapsamında köylerde, okullarda, askeri birliklerdeki eğitimlerimiz devam ediyor. Bunlar da yangın sezonu öncesinde tamamlanarak inşallah kazasız belasız bir yangın sezonu geçirmek için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz" diye konuştu.