YEREL HABERLER - 19 Nisan 2012 Perşembe 12:12

"İZMİR`DE DEPREM FELAKETİNİ ÖNLEMEK İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART"

A
A
A
"İZMİR`DE DEPREM FELAKETİNİ ÖNLEMEK İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART"

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, vatandaşlara depreme karşı binalarını iyileştirmeleri çağrısında bulunarak, "İzmir`de depreme karşı korunmanın birinci yolu mevcut yapıları güçlendirmek ve kentsel dönüşümdür" dedi.
Bayraklı Belediyesi tarafından hayata geçirilen Deprem Etüt Merkezi, inşaat ve fizik mühendislerinden oluşan kadrosuyla vatandaşların isteği doğrultusunda binaların etütlerini yapıyor. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, resmi bir kurum olarak gerçekleştirdikleri bu çalışmaya Amerikan menşeli binaları delmeden, kesmeden, ultrasonik bir sistemle demir donatısını ve beton durumunu gösteren cihazları alarak başladıklarını söyledi. Deprem Etüt Merkezi`nde şu anda 2500 konutu incelediklerini belirten
Karabağ, "2500 konutta sırada bekliyor. Bu kontrollerin sonucunda İzmir`deki binaların yüzde 50`si olumsuz çıktı" dedi.
Karabağ, "1. dereceden deprem kuşağındaki İzmir`imizde depreme karşı korunmanın birinci yolu mevcut yapıları güçlendirmek ve kentsel dönüşüm; bir gecekonduların kaldırılması, iki eskiyen yapı stokunun çağdaş yapılarla yenilenmesi. Depreme karşı hareketlenmenin yolunun kentsel dönüşümden geçtiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Kontrol edilen binaların mevcut yapılarının tedavisi anlamında önemli bir adım olduğunu söyleyen Karabağ, şunları kaydetti:
"Bizim yaptığımız ön test. Bu test sonucunda aldığımız sonuçları kendisiyle paylaştığımız vatandaşımıza eğer binası güvenilir değilse, 9 Eylül Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi ile yaptığımız anlaşma gereği kendisine üniversiteyi tavsiye ediyoruz. Daha üst düzey testler yaptırıyoruz. Binaya yapılan suni deprem testiyle hangi korunun hangi kirişin neresinin güçlendirileceği konusunda mülk sahiplerine Üniversite yönlendirme yapıyor ve konutun güçlendirilmesi konusundaki zafiyetini gideriyor."
Türkiye`de ilk olan bu çalışmayı yapmaktan gurur duyduğunu söyleyen Karabağ, "Bizim test ettiğimiz binalar 2000 öncesi, Adapazarı depreminden önceki 3194 sayılı yasayla yapılmış. 2000 sonrası binaları özel şirketler denetliyor" dedi.
Araştırma yaptıkları binaların 2000 öncesi binalar olması sebebiyle yönetmeliklere göre zayıf yapılar olduğunun altını çizen Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ, "Bugünkü istenen demir donatısı beton değerleri maalesef eski binalarda bugünkü değerlerle çakışmıyor. Bu yüzden binaların yenilenmesi gerekiyor" vurgusu yaptı.
"VAN DEPREMİNDEN SONRA BAŞVURULAR ÇOОALDI"
Deprem Etüt Merkezi`ne genellikle yakın tarihte olan depremlerden sonra müracaatların fazlalaştığını anlatan Karabağ şöyle konuştu:
"İnsanlarımız deprem olunca depremi hatırlıyor. Van depreminden sonra merkezimize müracaat patlaması olduğunu söyleyebilirim. Senede bir takım elbiseleri eksik giysinler evlerini güçlendirsinler. Bize gelen resmi kurumlarda oldu. Bizde sonuçlarını verdik. Arasında okullar ve resmi dairelerde vardı. Yani olası bir depremde binaların ne durumda olduğunu müracaatçılarımıza verebiliyoruz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bitkin orman çulluğu özgürlüğe kanat çırptı Aydın’ın Kuşadası ilçesinde göç yolculuğu esnasında bitkin düşen orman çulluğu kuşu, yeniden doğaya salınarak özgürlüğe kanat çırptı. Kuşadası Belediyesi Haybulans ekibi tarafından bitkin halde bulunan bir orman çulluğu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) teslim edildi. Yapılan incelemelerde çulluğun herhangi bir yarasının olmadığı, yalnızca uzun göç yolculuğundan dolayı bitkin düştüğü belirlendi. EKODOSD tarafından bir gün boyunca misafir edilen çulluğun, beslenmesi ve dinlenmesi sağlandı. Ardından, kuşun stresini azaltmak amacıyla orman kıyısında sulak bir alana bırakıldı. Meşe yapraklarıyla kamufle olması sağlanan çulluk, burada uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra tekrar uçabilme gücüne kavuşarak doğal yaşam alanına döndü. “Avlanma baskısı türü tehdit ediyor” Türkiye’nin önemli kuş türlerinden biri olan Orman Çulluğu’nun popülasyonunun, avlanma baskısı nedeniyle ciddi bir tehlike altında olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve öğrencisi ornitolog Muhammet Ertem, türün karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekti. Uzmanlar, habitat kaybı, yoğun tarım faaliyetleri ve yasadışı avlanmanın çulluğun yaşam alanlarını daralttığını belirtti. Ayrıca iklim değişikliğinin göç yollarını ve kışlama alanlarını etkileyerek uzun vadeli bir tehdit oluşturduğunu da vurguladılar. Çulluğun yaprak altlarında omurgasız canlıları arayarak beslendiğini ve bu yönüyle ekosistemde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken uzmanlar, kuşun özellikle nemli topraklara sahip yaprak döken ve karışık ormanlarda yaşamayı tercih ettiğini ifade etti. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) “Düşük Tehlike” (LC) kategorisinde sınıflandırdığı Orman Çulluğu, bölgesel popülasyonlarda habitat kaybı ve avlanma nedeniyle tehdit altında bulunurken, ayrıca türün kuş gribine karşı da hassas bir yapıya sahip olduğu belirtildi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise çulluk gibi türlerin korunmasının ekolojik denge açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Antalya Kepez Belediyesi teyakkuzda bekledi; anında müdahale etti Kepez Belediyesi, turuncu kod uyarısı verilen Antalya’da, ilçe sakinlerinden gelen her türlü ihbarı değerlendirerek anında müdahale etti. Kepez’de, ekipler ilçe sakinlerinin karşılaşabileceği olumsuzluklara karşı teyakkuzda bekledi. Antalya Meteoroloji Müdürlüğünün turuncu kod uyarısında bulunduğu Antalya’ya 24 saatte 125,7 kilogram yağış düştü. Sağanak yağışın etkisi altına aldığı Antalya’da, Kepez Belediyesi ekipleri de ilçede meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı teyakkuzda bekledi. Kepez İletişim Merkezi’ne ilçe sakinlerinden gelen her türlü ihbar dikkate alınarak değerlendirildi. Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri anında ihbar adreslerine ulaşarak, gerekli müdahaleleri yaptı. Su baskın riski olabilecek mahalleler ekipler tarafından kontrol edildi, şiddetli rüzgar dolayısıyla devrilen ağaçlar kesildi, ağaçların kapattığı yollar hemen açıldı. “Kepez’de sel baskınlarına karşı çalışmalar” Antalya’da Şubat ayında aşırı yağışlar nedeniyle sel baskınları meydana gelmişti. Bu sel baskınları özellikle Kepez’de etkili olmuş, 1 vatandaşta yaşamını yitirmişti. Geçmişte meydana gelen olumsuzlukların tekrarlanmaması için Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, göreve gelir gelmez ilçeyi su baskınlarından korumaya yönelik çalışmalar başlattı. Aşırı yağışlarda yaşanabilecek su taşkını riskini azaltacak çalışmalara hız veren Kepez Belediyesi, ilçede bugüne kadar dere ıslahı, yağmur suyu drenaj kanalı inşası, kanal ve mazgal temizliği çalışmaları yaptı. Yağmur suyu hattı, kanal ve mazgal temizliği çalışmalarıyla ilçeyi kış mevsimine hazırlayan Kepez Belediyesi, alt yapı çalışmalarını Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT işbirliğiyle koordineli bir şekilde sürdürüyor.