GENEL - 11 Mart 2019 Pazartesi 12:38

Ünlü yönetmenler, Türk dizilerinin kamu diplomasisine etkisini konuştu

A
A
A
Ünlü yönetmenler, Türk dizilerinin kamu diplomasisine etkisini konuştu

İstanbul Valiliği, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile, “Kamu Diplomasisi Aracı Olarak Türk Dizileri” çalıştayı düzenlendi.

İstanbul Valiliği, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile, “Kamu Diplomasisi Aracı Olarak Türk Dizileri” çalıştayı düzenlendi. Osman Sınav, Halit Ergenç, Birol Güven gibi ünlü isimlerin katıldığı çalıştayda, dizilerin kamu diplomasisine etkileri konuşuldu.


İstanbul Valiliği, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile, “Kamu Diplomasisi Aracı Olarak Türk Dizileri” çalıştayı düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Doktora Salonunda düzenlenen etkinliğe Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zait Sobacı, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Ergün Yolcu, Oyuncu Halit Ergenç, Senarist ve Yapımcı Birol Güven, Yönetmen Osman Sınav, Yapımcı Timur Savcı ve çok sayıda davetli katıldı.


Çalıştayın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zait Sobacı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un paylaştığı mesajı okuyarak, “Türk dizi sektörü 350 milyon doların üzerinde ihracat hacmiyle bu alanda Amerika’dan sonra ikinci sıraya gelmiş durumda. Hiç şüphesiz bu gurur tablosunun mimarları oyuncusundan yapımcısına, senaristinden yönetmenine, ışıkçısına kadar bütün dizi emekçilerimizindir. Emekleriniz, fedakarlığınız, ülkemizin ve milletimizin yüzünü ağartan çalışmalarınız için her birinize teşekkür ediyorum. Sizin gecenizi gündüzünüze katarak büyük fedakarlıklarla ürettiğiniz dizilerimiz milyon dolarlık turizm pazarlama kampanyalarının yapabileceğinden kat kat fazlasını başardı. Ülkemizin yurt dışında doğru bir şekilde tanıtımına büyük katkıda bulundu” dedi.


Sinema ve dizi ihracatından 750 milyon civarında bir rakama ulaştık


Sinema ve dizi ihracatında önemli ölçüde başarı sağladıklarını ifade eden Yönetmen Osman Sınav, “Sinema ve dizi ihracatından 750 milyon civarında bir rakama ulaştık. Ve bugün burada bu çalıştayı yapıyoruz. Devletimizin ilgisini çektik. Bir ihracat kalemi olarak anılıyoruz. Bizim dünyanın birçok ülkesi ile ortak Pazar, ortak strateji ve siyaset üretmek noktasında Türk dizilerin empatisinden faydalanıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir insanla bir hikaye paylaşmıyorsanız o insanla ortak Pazar kuramazsınız. Ortak siyaset üretemezsiniz. Yani önce bir hikaye paylaşmak gerekiyor” diye konuştu.


“Biz 10 yıl kaybettik”


Yapımcı ve Senarist Birol Güven ise, “Bu araç çok kötü kullanılıyor. Biz 10 yıl kaybettik. Türkiye 800 milyon insana ulaştı. Çok büyük başarılar elde edildi. Bu bahsettiğimiz araç olarak çok yol alamadık. Dünyada en çok dizi ihraç eden ülke Amerika, sonra Türkiye. Bir ve ikiyiz. Ama aramızda şöyle bir fark var. Biz dizi ihraç ediyoruz. Amerika bir yaşam biçimi, yaşam kültürü ihraç ediyor” dedi.


“En önemli şey salt kültürümüzü ve insanlığımızı anlatmak noktasına geri dönmeliyiz”


Dizilerin insan üzerine büyük etkiye sahip olduğunu ifade eden Oyuncu Halit Ergenç ise, “Kamu diplomasisi aracı olarak bir başlığımız var, burada. Gerçekten çok önemli, çarpıcı. Diziler gerçekten büyük etkiye sahip. En önemli noktası şu; siz Türkiye’de bir dizi yaptığınız zaman bir eve haftanın aynı günü, her hafta defalarca giriyorsunuz. Dolayısıyla siz bir hikayeyi o insanlara belirli periyotlarla sürekli olarak anlatıyorsunuz. Eğer burada herhangi bir fikri dayatmak isterseniz, bunu o kitleye kabul ettirmeniz çok mümkün. Ama bunu gerçekten belirli bir yumuşaklık seviyesinin üzerinde yaparsanız ret göreceğiniz de yüzde 90. Bence yapılması gereken en önemli şey salt kültürümüzü ve insanlığımızı anlatmak noktasına geri dönmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Otomobile çarpan motosiklet 15 metre ileriye savruldu: 1 ölü, 1 yaralı Karaman’da otomobile çarptıktan sonra kontrolden çıkan motosiklet 15 metre ileriye savruldu. Kazada 17 yaşındaki motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, arkasında yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki kız çocuğu ağır yaralandı. Kaza, akşam saat 20.15 sıralarında Üniversite Mahallesi, Şehit Ömer Halisdemir Caddesi üzerindeki kavşakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 17 yaşındaki Turgut Gündoğdu’nun kullandığı 33 ABJ 317 plakalı motosiklet, kavşakta dönüş yapmakta olan H.K. (40) idaresindeki 42 KU 677 plakalı Tofaş marka otomobilin dikiz aynasına çarptı. Çarpışmanın etkisiyle kontrolden çıkarak yaklaşık 15 metre ileriye savrulan motosikletin sürücüsü ile arkasında yolcu olarak bulunan M.Ç. (15) isimli kız çocuğu yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar sağlık ekibinin ilk müdahalesi sonrası ambulanslarla Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan motosiklet sürücüsü Turgut Gündoğdu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Tedavisi süren M.Ç.’nin ise sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kaza nedeniyle kavşak bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Olay yeri inceleme ekibinin yaptığı çalışmanın ardından kavşak yeniden ulaşıma açıldı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.
Kütahya Cumhuriyet’in 102. yılına özel "100+2 Süreli Sergi Projesi" Kütahya’da açıldı Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan "100+2 Süreli Sergi Projesi" kapsamında düzenlenen özel sergi, Kütahya’da Gülsüm Güral Müzesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa Vali Musa Işın, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, il protokolü ve davetliler katıldı. Etkinlikte, ilk kez sanatseverlerle buluşan 10 kıymetli eser büyük ilgi gördü. Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, protokol üyeleri projeyle alakalı bilgiler verdi. Açılış töreninde konuşan Vali Musa Işın, müzelerin kültürel mirasın korunmasında üstlendiği hayati role dikkat çekerek, "Milletlerin hafızası yazılı belgeler ve müzeler aracılığıyla korunur. Gelişmiş ülkelerde en ihtişamlı yapılar müzelerdir; çünkü bu yapılar, bir milletin kültürünü ve tarihini yaşatır. Biz de Kütahya olarak bu bilinçle hareket ediyor, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz" dedi. Vali Işın, yakın zamanda yapımı tamamlanacak olan Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi hakkında da bilgi verdi. Mevcut Çini Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’nin bu yeni alana taşınacağını, içeriklerinin ise daha da zenginleştirileceğini ifade etti. Ayrıca Kütahya’ya dair yazılı eserlerin toplanacağı "Kütahya Kitaplığı" projesinin de sürdürüldüğünü aktardı. Müzesi’nin yalnızca tarihî eserleri değil, aynı zamanda Kütahya’nın günlük yaşam kültürünü de yansıttığını belirten Vali Işın, "Düğünlerde, bayramlarda ve ev hayatında kullanılan objelerin sergilendiği bu müze, devlet müzelerinde pek rastlanmayan özgün bir içeriğe sahiptir. Kültür Bakanlığımızın bu müzeyi ödüle layık görmesi de bunun bir göstergesidir" diye konuştu. Tören, Vali Musa Işın, protokol üyeleri ve katılımcıların sergiyi gezerek eserleri incelemesiyle sona erdi.
Erzincan Aç kalan tavşanlar fidanları kemirdi Erzincan’da yoğun kar yağışı nedeniyle doğada yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları meyve bahçelerine zarar verdi. Erzincan’da zorlu geçen kış şartları ve son yılların en yoğun kar örtüsü yaban hayvanlarını da zorladı. Erzincan merkeze bağlı Karatuş Köyü’nde kış döneminde 1 metreye ulaşan yoğun kar örtüsü oluştu. Günlerce kar örtüsü altında kalan köyde aç kalan tavşanlar 2-3 yaşındaki fidanlardan kurulan elma bahçelerine zarar verdi. Karatuş Köyü’nde çiftçilikle uğraşan Süleyman Arslan, bahar aylarının gelmesiyle birlikte gittiği elma bahçesinde beklenmedik bir manzarayla karşılaştı. Köydeki elma bahçesine giden Süleyman Arslan, bahçedeki 175 elma fidanının gövdelerinin yabani hayvanlar tarafından kabuklarının kemirildiğini gördü. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne ulaşan Süleyman Arslan, bahçesindeki durumu anlatarak yardım istedi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, Karatuş Köyü’ne giderek bahçede gerekli incelemelerde bulundular. Yapılan incelemelerin ardından yoğun kar örtüsüne maruz kalan bölgede, tavşanların ot bulamadıkları için genç ağaçların kabuklarını kemirmek zorunda kaldıkları belirlendi. Süleyman Arslan’ın bahçesinde bulunan ağaçlar için yapılabilecek işlemleri anlatan ekipler, zorlu kış şartlarında zaman zaman bu tür olayların yaşandığını ifade ettiler.