GÜNDEM - 06 Kasım 2024 Çarşamba 17:29

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: "119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirildi"

A
A
A
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: "119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirildi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son bir haftada 409 bin 736 adet zararlı internet adresine ulaşmak isteyen yaklaşık 141 milyon erişimin engellendiğini ifade ederek, "Sosyal medya mecralarının da Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymalarını sağlıyoruz. Terör örgütlerine ait hesapları, internet sitelerini ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikleri de yakından takip ediyor ve erişim engeli getiriyoruz. 119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirdik" dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenen bir programda konuştu. Uraloğlu, yerli ve milli olarak geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule adlı yapay zeka uygulamaları ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağladıklarını kaydetti.


Bakan Uraloğlu, internete bağlı cihazların oluşturduğu nesnelerin interneti olarak adlandırılan yeni bir yaşam biçimine sahip olunduğunu belirterek, "İnternet bankacılığı ile para transferleri gerçekleştiriyor, faturalarımızı ödüyor, e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapıyoruz. Bakın, İsrail’in Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizler üzerinden gerçekleştirdiği siber terör saldırıları, tüm ülkeler için siber güvenliğin önemini bir kez daha ön plana çıkardı. Üstelik siber saldırılar, artık sadece büyük şirketlerin veya devletlerin değil, her ölçekteki kuruluşun ve hatta bireylerin karşılaştığı ciddi bir tehdit haline geldi. Artık bu saldırılar, ekonomik kayıpların yanı sıra toplumsal güvenliği de tehdit ediyor” açıklamasında bulundu.



"Siber güvenliğin yeni silahı yapay zeka"


Bakan Uraloğlu, gelişen tehditler karşısında bu alanlardaki çalışmaların öneminin giderek arttığını ve bu tehditlere karşı yenilikçi güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu noktada karşımıza siber güvenliğin yeni silahı olarak yapay zeka çıkıyor. Yapay zekayı dijital bir beyin olarak düşünebiliriz. Bu dijital beyin, karmaşık verileri çözümleyerek insanlık için yepyeni ufuklar açıyor. Bakın, küresel şirketlerin yüzde 83’ü iş stratejilerinde yapay zekayı kullanmanın önemli öncelik olduğunu düşünüyor” ifadelerini kullandı.



“Yapay zeka pazarının 3 trilyon 680 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor”


Bakan Uraloğlu, bugün küresel yapay zeka pazarı büyüklüğünün 638 milyar doların üzerinde hesaplandığını bildirerek, “2034’e kadar yüzde 19,1’lik bir bileşik büyüme oranıyla da yapay zeka pazarının 3 trilyon 680 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Bu noktada bu devasa pastadan daha fazla pay almak için çalışmalıyız. Geleceğin ihtiyaçlarını iyi tespit eden ülkeler, bilişim sektöründe bir adım öne geçebilmek için büyük bir rekabet içindeler. Neden? Çünkü yenilikçi fikirleri elinde tutan ve uygulayanlar yarının kazananı olacak. Bu noktada sadece devletin değil, özel sektörün de bilişime yatırım yapması gerekiyor” dedi.



“Her yeni siber saldırı savunma mekanizmalarını güçlendiriyor”


Yapay zekanın siber güvenliğin yeni silahı olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Tıpkı bir insan gibi öğreniyor, deneyimleriyle gelişiyor, her yeni siber saldırı savunma mekanizmalarını güçlendiriyor, yeni nesil tehditlere karşı daha dirençli hale geliyor. Böylece, siber güvenlik sistemleri, sürekli olarak kendini yenileyerek düşmanlarına karşı bir adım öne geçiyor. Şöyle ki yapay zeka milyonlarca olayı analiz ederek sapmaları anında fark ediyor. Örneğin bir siber korsanın hareket tarzını ya da oluşturulan bir virüsün yapısını sanki bir dedektif gibi titizlikle inceleyerek tanıyor ve bu sayede tehditleri henüz büyümeden etkisiz hale getirebiliyor. Ayrıca monoton ve zaman alan görevleri otomatikleştirerek siber güvenlik uzmanlarının daha stratejik konulara odaklanmasını sağlıyor. Bu sayede, siber güvenlik ekipleri, sınırlı kaynaklarını en verimli şekilde kullanabiliyor. Mesela bir banka, yapay zeka sayesinde müşterilerinin alışkanlıklarını öğrenerek normal dışı bir işlemi anında tespit ederek büyük bir dolandırıcılığın önüne geçebiliyor” şeklinde konuştu.



“Ülkemizin dijital alanda güvenliğini sağlayan bakanlık da biziz”


Yapay zekanın siber güvenlik dünyasında yeni bir çağ başlattığını kaydeden Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak her ne kadar yollar, köprüler, havalimanları ve demir yolu hatları inşa eden bir bakanlık olarak bilinsek de ülkemizin dijital alanda güvenliğini sağlayan bakanlık da biziz” dedi.



“Ülkemizin siber sınırlarını koruyoruz”


Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) eliyle ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurarak, Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürüttüklerini ifade ederek, “USOM koordinasyonunda 14 adet sektörel ve 2 bin 309 adet kurumsal SOME’de görev yapan 7 bin 912 siber güvenlik uzmanı ülkemizin siber sınırlarını koruyoruz. Siber güvenlik noktasında en önem verdiğimiz hususu da yazılımdan cihaz üretimine yerlilik ve millilik oluşturuyor. Bu noktada gururla altını çizmek istiyorum ki tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule adlı yapay zeka uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.



"131 farklı kasırga taramasında 284 farklı portun taraması haftalık olarak gerçekleştiriliyor"


Yapay zeka uygulamalarından Türkiye’nin uzun zamandır faydalandığını belirten Uraloğlu, “Avcı uygulaması ile zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin ve komuta kontrol merkezlerinin tespiti gerçekleştirilirken Azad uygulaması ile botnetlere dahil olmuş köle bilgisayarların tespitine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Öte yandan, başta kritik kamu kurumları ile önemli altyapılar olmak üzere ülkemizin internete açık kaynaklarına ilişkin zafiyet taraması ve hizmet sürekliliğinin sağlanmasına yönelik izleme faaliyetlerini ise Kasırga ile gerçekleştiriyoruz. Toplamda 131 farklı Kasırga taramasında 284 adet farklı portun servis ve zafiyet taraması haftalık olarak USOM tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu taramalarda 896 farklı zafiyet tasarımı kullanılmaktadır” dedi.


Bakan Uraloğlu, USOM tarafından 7 saat içinde Türkiye’deki yaklaşık 838 bin 112 adet kritik kapsamda bulunan (gov.tr, org.tr, pol.tr, edu.tr vb.) web sitesinin tehditlere karşı taraması yapıldığını belirterek, “Atmaca projesi ile de yüzlerce zaafiyete ait risk engellenmektedir. Tespit edilen siber güvenlik eksikliklerinin ilgili kişilere daha hızlı ulaştırılması için diğer projelerle ile entegre çalışan Kule yazılımı da 7/24 çalışan personelimizin işini daha kolay bir hale getirmekle birlikte çalışmalara üst düzey hız kazandırmıştır. USOM tarafından geliştirilen yapay zeka ile 61 bin 827 adet alan adının vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama olarak kullanıldığı tespit edilmiş ve gerekli önlemler alınmıştır” şeklinde konuştu.



"409 bin 736 zararlı internet adresine ulaşmak isteyen yaklaşık 141 milyon erişim engellendi"


Son bir haftada toplam 409 bin 736 adet zararlı internet adresine ulaşmak isteyen yaklaşık 141 milyon erişimin engellendiğini ifade eden Uraloğlu, “Bin 915 adet ağ saldırısı da USOM’a raporlanmış ve gerekli tedbirler alınmıştır. Yaptığımız çalışmalar kapsamında, 2024 yılında 109 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit ederek altyapı seviyesinde erişimlerini engelledik. Bu sayede ülke genelinde internet kullanıcıları ve sistemlerine yapılabilecek saldırıları önledik. Bugün; uluslararası telekomünikasyon birliği tarafından hazırlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ne göre ülkemiz Avrupa’da 6. sırada, dünya genelinde ise 11. sıradadır” dedi.



“119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirdik”


Sosyal medya platformlarında terör propagandası ve yasa dışı içeriklerle mücadele konusunda da etkin bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Uraloğlu, “Sosyal medya mecralarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymalarını sağlıyoruz. PKK, PYD, FETÖ gibi terör örgütlerine ait hesapları, internet sitelerini ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikleri de yakından takip ediyor ve erişim engeli getiriyoruz. 119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirdik. Kahraman güvenlik güçlerimiz vatan topraklarında teröre nasıl geçit vermiyorsa biz de dijital dünyada aynı kararlılıkla terör hesaplarına geçit vermiyoruz. Asla da bu kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı sona erdi Samsun’da otizmli bireylerin eğitim, sağlık, istihdam, sosyal politikalar, sosyal hizmetler, kültür ve spor alanlarındaki ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri gibi birçok konunun konuşulduğu "Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı" sona erdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen çalıştay sona erdi. Otizmle ilgili birçok sorunun ve önerinin masaya yatırıldığı çalıştayda emeği geçenlere Samsun Vali Yardımcısı Vekili Canik Kaymakamı Şeref Aydın, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Eyüp Çakır tarafından plaket verildi. Çalıştayla ilgili değerlendirmede bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Miraç Barış Usta, "Samsun Otizm İl Eylem Planı çerçevesinde 42 kurum, 177 katılımcılı ile beraber Otizm İl Eylem Planı’nı bitirmiş olduk. 9 amaç ve 9 hedef, bunun alt birimleriyle beraber birçok konuyu hem kamu kurumlarımız, hem STK’ların eşliğinde tartış ve bir sürü fikri hayata geçirmeye başladık. Otizm spektrum bozukluğuna sahip ailelerin çocukları için neler yapabiliriz konuştuk. Önümüzdeki 7 yılın aslında planını yaptık. Bundan sonraki süreçte 3 aylık toplantılarla beraber otizm spektrum bozukluğuyla ilgili hem aileler hem bireyler ileriki zamanda neler yapabileceğimizi tekrardan konuşacağız. Toplantıda en önemli maddeler olarak erken tanı ve müdahale birimlerinin oluşturulması, il genelinde çocuk özel gereksinimli bireylere müdahalelerin yapılacağı birimleri oluşturulması ve sağlık ile eğitim problemlerine ilişkin konuşuldu. Otizmli bireylerin sanat ve spor faaliyetlerine yardımcı olabilecek gençlik ve sporla ilgili kurumlardan eğitimcilerin yetiştirilmesi ile ilgili konulardan bahsedildi. Bunların hepsinin planları çalıştayda yapıldı” diye konuştu. Çalıştay toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
İstanbul Giovanni van Bronckhorst’tan kadroda 3 değişiklik Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst, Süper Lig’de son oynadıkları Kasımpaşa maçının 11’inden 3 değişiklik yaparak Malmö mücadelesine çıktı. Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 4. haftasında sahasında İsveç temsilcisi Malmö ile karşılaşıyor. Siyah-beyazlıların teknik direktörü Giovanni van Bronckhorst, Süper Lig’in 11. haftasında Tüpraş Stadyumu’nda 3-1 mağlup oldukları Kasımpaşa maçının 11’inden 3 değişiklik yaparak Malmö karşısına çıktı. Hollandalı çalıştırıcı, savunmada Onur Bulut ve Emirhan Topçu’nun yerine Jonas Svensson ile Gabirel Paulista’ya şans verdi. Sakatlığı bulunan ve kadroda yer almayan Immobile’nin yerine de Joao Mario 11’de sahada yer aldı. Beşiktaş, Malmö mücadelesine şu 11’le çıktı: “Mert Günok - Svensson, Paulista, Uduokhai, Masuaku - Ndour, Gedson Fernandes, Muçi, Rafa Silva, Joao Mario - Semih Kılıçsoy.” Immobile’nin yokluğunda Semih ileri uçta 49 yaşındaki teknik direktör, golcü oyuncu Immobile’nin yokluğunda ileri uçta Semih Kılıçsoy’u görevlendirdi. Malmö karşısında takımının gole en yakın ismi olacak Semih, bu sezon ilk kez forvette oynayacak. Giovanni van Bronckhorst, tüm kulvarda oynanan 17 karşılaşmanın 16’sında Immobile’yi o bölgede sahaya sürdü. Sadece Avrupa Ligi’nin ilk haftasında deplasmanda 4-0 kaybedilen Ajax müsabakasında Mustafa Erhan Hekimoğlu santrfor olarak maça başlamış, ikinci yarının başında ise Ciro Immobile oyuna dahil olmuştu. Paulista 4 maç sonra döndü Süper Lig’in 8. haftasındaki Gaziantep FK müsabakasında sakatlanan Brezilyalı savunması Gabriel Paulista, 4 maç sonra formasına kavuştu. Paulista, ligde Konyaspor, Galatasaray ve Kasımpaşa mücadelelerini kaçırırken, Avrupa Ligi’nde de deplasmanda oynanan Lyon karşılaşmasında formasından uzak kaldı.
Afyon Vali Yiğitbaşı: “Kentte bir ayda meydana gelen bin 856 asayiş olayının yüzde 92’si aydınlatıldı” Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, kentte bir aylık dönemde bin 856 asayiş olayının meydana geldiğini ve bunun yüzde 92’sinin aydınlatıldığını belirterek, kentte ayrıca uyuşturucu ve gıda sahtekarlığı ile de mücadelenin sürdüğünü ifade etti. Vali Yiğitbaşı, il genelinde asayiş ve huzurun temini noktasında 10 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında yürütülen asayiş çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile birlikte basın mensuplarını bilgilendiren Vali Yiğitbaşı, uyuşturucudan, teröre, trafikten, asayişe kadar her alanda büyük bir titizlikle çalışma yürütüldüğünü söyledi. Vali Yiğitbaşı, “İl Jandarma Komutanlığımızca dönem içerisinde icra edilen 2 operasyonda tağşiş olarak tabir edilen 380 kg etiketsiz sucuk ve 6 bin 719 litre sahte zeytinyağı ele geçirilmiştir. Sahte ve tağşiş gıda ürünleriyle mücadele, sadece kolluk birimlerimizin kontrolleriyle değil, aynı zamanda bilinçli tüketicilerle de mümkündür. Tüketicilerin, gıda ürünlerini satın alırken dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi. Uyuşturucu ile mücadele sürüyor Kamu düzeninin sağlanması için suç ve suçlularla mücadele çerçevesinde aranan şahısların yakalanması yürütülen çalışmalara da dikkat çeken Vali Yiğitbaşı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Aranması olan şahıslardan toplam 91’i tutuklanarak cezaevlerine teslim edilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yakalama oranlarında ise yüzde 16 artış olduğu görülmüştür. Dönem içerisinde bin 856 genel asayiş olayı meydana gelmiş, bu olayların yüzde 92’si aydınlatılmıştır. Siber suçlarla mücadelede meydana gelen 49 olay büyük oranda aydınlatıldı. Uyuşturucu ile mücadelede noktasında 89 olaya müdahale edilirken, 123 şüpheli şahsa adli işlem yapılmış, şahıslardan 22 ’si adli makamlarca tutuklanmıştır.”