EĞİTİM - 24 Eylül 2024 Salı 12:54

Türkiye’nin Mühendis Kızları’nda yeni dönem başvuruları başladı

A
A
A
Türkiye’nin Mühendis Kızları’nda yeni dönem başvuruları başladı

Kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarındaki temsilini ve istihdamını artırmak amacıyla Limak Vakfı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı paydaşlığında yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesinde yeni dönem başvuruları başladı.



İş dünyasında ‘donanımlı mühendisler’ yetiştirmek hedefiyle 9 yıldır başarıyla yürütülen ve ülke sınırlarını aşarak küresel bir sosyal etki hareketine dönüşen Türkiye’nin Mühendis Kızları projesinde yeni dönem başvuruları başladı. URAP 2023 - 2024 Dünya Alan Sıralaması Araştırması’nı dikkate alan Limak Vakfı, Türkiye’den listeye girmiş mühendislik fakültelerinin bilgisayar mühendisliği, çevre mühendisliği, elektrik - elektronik mühendisliği, inşaat mühendisliği, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği ve makine mühendisliği bölümlerinin 1, 2 ve 3. sınıflarında eğitim alan ya da alacak olan tüm kadın mühendis adaylarını Türkiye’nin Mühendis Kızları’ndan biri olmaya davet ediyor.



Yapılan açıklamaya göre, nitelikli kadın istihdamının artırılmasına yönelik model geliştirilmesi yoluyla kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunmak amacıyla 2015 yılında hayata geçirilen projeden bugüne kadar bin 200’ün üzerinde öğrenci faydalandı. Geniş bir coğrafyaya yayılarak 33 il ve 66 üniversiteye ulaşan TMK projesi; burs imkanı ile birlikte mühendislik fakültesindeki eğitim boyunca kişisel ve mesleki gelişime katkıda bulunacak sertifika programı, online İngilizce dil eğitimi, mentörlük ve koçluk desteği, staj ve istihdam imkanı gibi fırsatlar sunuyor.



Ülke sınırlarını aşan Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi, ilk olarak 2017 yılında Kuveyt’in Mühendis Kızları ile uluslararası bir boyut kazandı ve daha sonra ‘Global Engineer Girls’ ismiyle yeniden tasarlandı. Gelecekteki kadın mühendislerin ilham kaynağı olmayı amaçlayan Global Engineer Girls girişimi; Kosova, Kuzey Makedonya ve Suudi Arabistan’da da başarılı bir şekilde faaliyet göstermeye devam ediyor. Başvurular, 23 Eylül- 14 Ekim tarihleri arasında yapılabiliyor. Proje ile ilgili detaylı bilgiye ve başvuru koşullarına turkiyeninmuhendiskizlari.com/ internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.



Türkiye’nin Mühendis Kızları’nda yeni dönem başvuruları başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Pursaklar’ın “Hanım Evleri”nde yeni dönem heyecanı Kültürden sanata, eğitimden spora birçok alanda kurslar veren Ankara’nın Pursaklar Belediyesi’ne bağlı “Hanım Evleri”nde, yeni eğitim öğretim dönemi için kurs kayıtları devam ediyor. Her yıl on binlerce kadına eğitim veren Pursaklar Belediyesi, birçok farklı branşta kursların verildiği ve çeşitli etkinliklerin merkezi haline gelen “Hanım Evleri”nde yeni dönem kayıtlarına devam ediyor. Hanım Evlerinde eğitim almaya başlayacak olan kadınlar, hobi edinme ve aile bütçelerine katkı sağlayacak meslek edinme kursları ile birlikte yeni beceriler elde etme imkânı bulurken, yeni arkadaşlıklar ve yeni dostluklar edinme fırsatı da bulacak. Meslek öğrenmek isteyen, yeni dostluklar edinmek isteyen ve kaliteli zaman geçirmek isteyen tüm kadınları “Hanım Evleri”ne beklediklerini ifade eden Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘Kursiyerlerimiz ilçemizin farklı mahallelerinde yer alan 5 farklı ‘Hanım Evimi’zde, hem yeni arkadaşlıklar ediniyor, hem de aile bütçesine katkı da bulunacak meslekler öğreniyorlar. Onlar için çeşitli aktivitelerin yanı sıra öğrendikleri meslekler üzerine kendi işlerinin patronu olma kabiliyetini kazandıran eğitimler veriyoruz. Kendi iş yerlerini açan kursiyerlerimizi gördükçe ne kadar önemli bir hizmete imza attığımızı görmek bizleri de ziyadesi ile mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Kırıkkale 8 asırlık Ahilik geleneği tiyatro oyunu ile canlandırıldı Kırıkkale’de düzenlenen 37. Ahilik Haftası etkinliklerinde, asırlık ahilik kültürü tiyatro oyunu ile canlandırıldı. Ahilik geleneğini ve ahlaki değerleri aktarmak amacıyla organize edilen etkinlik büyük ilgi gördü. Kırıkkale’de 37. Ahilik Haftası etkinlikleri, mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı. Programa, Vali Mehmet Makas, Belediye Başkanı Ahmet Önal, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, AK Parti İl Başkanı Engin Pehlivanlı, il müdürleri, esnaf ve öğrenciler katıldı. Yürüyüş sonrasında İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda, 8 asırlık Ahilik geleneği tiyatro sahnesiyle izleyicilere aktarıldı. Oyuncuların sergilediği performans, özellikle gençlerin dikkatini çekerken, izleyicilerden tam not aldı. Programda "Yılın Ahisi" oto elektrikçisi Yusuf Ersan, "Yılın Kalfası" oto tamircisi Ali Uyanık ve "Yılın Çırağı" kuaför Mine Bilge Kesici’ye geleneksel "şed kuşatma" töreni yapıldı ve plaketleri takdim edildi. Vali Makas, yaptığı konuşmada Kırıkkale esnafının dürüst ve misafirperver olduğunu belirterek, "Helal kazançla işlerini sürdüren tüm esnafımıza teşekkür ediyoruz" dedi. Yılın Ahisi oto elektrikçisi Yusuf Ersan, onurlu bir iş hayatına sahip olmanın önemine vurgu yaparak, "Dürüstlük her şeyden önemli. Herkes işini hakkıyla yapmalı" diye konuştu. Yılın kalfası oto tamircisi Ali Uyanık, ustasının ve kendi çabalarının sayesinde işini severek yaptığını belirtti. Kuaförde çalışan Mine Bilge Kesici de patronuna ve iş arkadaşlarına teşekkür ederek, "Bana verdikleri emeklerinden dolayı herkese minnettarım" dedi. Etkinlikler kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin tanıtımı yapıldı ve belediye tarafından da vatandaşlara "Ahilik pilavı" ikram edildi. Program yoğun ilgiyle sona erdi.