TEKNOLOJİ - 03 Ekim 2024 Perşembe 13:28

Türk Telekom ve Nokia iş birliğinde 1 Tbps hızında veri aktarımı gerçekleştirildi

A
A
A
Türk Telekom ve Nokia iş birliğinde 1 Tbps hızında veri aktarımı gerçekleştirildi

Türk Telekom, yeni nesil DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing/Yoğun Dalga Boyu Bölmeli Çoklama) teknolojisini kullanarak, uzun mesafelerde saniyede 1 Terabit (Tbps) optik iletim hızı testini gerçekleştirdi. Nokia iş birliği ile İstanbul ve Ankara arasındaki gerçekleştirilen denemede, tek bir DWDM kanalı üzerinden 1 Tbps hızına ulaşıldı.



Türk Telekom, geleceğin iletişim ihtiyaçlarını karşılayacak yeni nesil teknolojiler üretmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Yüksek kapasiteli veri trafiğinde, verimlilik, kapasite ve güvenilirlik gibi birçok açıdan fayda sağlayacak yeni nesil veri iletim teknolojisine yönelik çalışmalar gerçekleştiren şirketin, internet ve veri iletiminde önemli bir gelişme olarak kabul edilen uzun mesafelerde 1 Terabit (Tbps) optik iletim hızı testini gerçekleştiren Türkiye’deki ilk operatör olduğu açıklandı. Nokia iş birliği ile gerçekleştirilen denemede; yeni nesil DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing/Yoğun Dalga Boyu Bölmeli Çoklama) teknolojisi kullanılarak 1 Tbps hızına başarıyla ulaşıldı.



Türk Telekom Network Genel Müdür Yardımcısı Zafer Orhan, testin sonuçlarına dair yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekom olarak, ülkemizin dijitalleşme sürecinde artan veri hızı ihtiyaçlarına cevap verebilecek, daha kolay yönetilebilir ve daha fazla enerji tasarrufu sağlayan yenilikçi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk Telekom olarak, bireysel ve kurumsal müşterilerimizin ihtiyaçlarına en iyi hizmeti vermek adına şebekemizi en gelişmiş fiber optik teknolojileri ile güçlendiriyor, dijital dönüşüm yolcuklarında tüm kullanıcılarımızı bugüne olduğu gibi geleceğe de hazırlıyoruz. Geleceğin iletişim ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen yeni nesil veri iletim teknolojileri, dijital iş süreçlerinin yürütülmesine birçok açıdan katkı sunacak. İstanbul ve Ankara gibi iki büyük metropol arasında 1 Tbps hızında veri aktarımı gerçekleştirdik. Bu yüksek hızları sağlayan teknolojilerin; dijital oyun, otomotiv, enerji, tarım, akıllı şehir yönetimi, sağlık ve üretim gibi sektörlerde iş süreçleri daha hızlı hale getirerek verimliliği arttırması hedeflenmektedir” dedi.



Nokia Türkiye Genel Müdürü Erensoy Bilgin, “Şirketimizin 6’ncı nesil süper-coherent Photonic Service Engine (PSE-6s) teknolojisi, devasa ölçeklerde veri iletimi yaparken enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarıyor. PSE-6s ile birlikte, veri aktarımını hızlı ve minimum enerji kullanarak yapabilen bir çözüm sunuyoruz. Türk Telekom ile birlikte, optik teknolojinin sınırlarını zorlayarak çıtayı yükselten bu önemli başarıya ulaşmaktan çok büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.



Geleceğin dijital iletişim ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanan bu yeni nesil veri iletim teknolojisi ile akıllı şehirler, otonom araçlar, akıllı ulaşım sistemleri, sağlık hizmetleri ve Endüstri 4.0 uygulamaları gibi birçok alanda verimliliği arttırarak yüksek hızlı veri iletimi sağlanması hedefleniyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Doğum gününde sağlığına kavuştu Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğum gününde kalp kapakçığı değişen Medine Kurtar (29) çifte mutluluk yaşadı. Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kalbinde yaşadığı ağrı nedeniyle müracaat eden 2 çocuk annesi Medine Kurtar, Kalp ve Damar Cerrahisi Dr. Öğr. Üyesi Mümtaz Murat Yardımcı tarafından yapılan tetkikler sonucunda kalp kapakçığının değiştirilmesi kararı alındı. Ameliyat hazırlıkların başladığı sırada Medine Kurtar’ın doğum günü olduğu bilgisi alan Dr. Öğr. Üyesi Mümtaz Murat Yardımcı ve ekibi tarafından ameliyat sonrası çifte mutluluk yaşayarak 25 Eylül doğum gününde sağlığına kavuştu. Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Mehmet Şirik, Medine Kurtar’ı serviste ziyaret ederek, sağlık durumu hakkında Dr. Öğr. Üyesi Mümtaz Murat Yardımcı’dan bilgi aldı. Başhekim Doç. Mehmet Şirik, Medine Kurtar’ı ziyaretinde Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Kasım Turgut ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fahri Dağhan eşlik etti. Ziyarette hastayla ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Mümtaz Murat Yardımcı, "Hastamız ciddi darlık nedeniyle bize başvurdu. Oldukça kritik durumdaydı kan tükürür hale gelmişti. Bir operasyon planladık hemen ertesi gün ameliyata aldık. Ameliyat masasındayken hastamızın doğum günü olduğunu öğrendik. Biz de yeni doğum gününde yeni kapakla hayatına devam etsin diye daha sonra ameliyattan çıktıktan sonra kendisine küçük bir sürprizle bir doğum günü pastası kestik ve hep beraber mutlu duygulu bir an yaşadık" dedi. Ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür eden Medine Kurtar ise yeni bir kalp kayakçılığı ile yeni bir hayat için teşekkür etti. Doğum günü sürprizi için mutluluğunu dile getiren Kurtar, "Çok teşekkür ederim hocama ve arkadaşlara benimle çok ilgilendiler. Sürpriz için ayrıca çok teşekkür ediyorum, benim için mükemmel bir gündü ve hiç unutmayacağım bir gündü. Çünkü ilk defa bir sürpriz yaşadım hem de arkadaşlarla beraber. Çok teşekkür ediyorum. Mutlu bir gündü benim için yeni bir kapak, yeni bir hayat. Herkese acil şifalar diliyorum” diye konuştu. Doğum gününde yeni bir kalp kapağıyla hayata kavuşması güzel bir gelişme olduğunu ve başarılı bir ameliyat gerçekleştirildiğini ifade eden Başhekim Doç. Mehmet Şirik, hastaya geçmiş olsun dileklerini ileterek, ameliyatı gerçekleştiren doktora ve ekibine başarılar diledi.
Elazığ 15 ilde 25 milyon yavru sazan suya bırakıldı Elazığ’da Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde Keban ilçesinde balık hasadı ve balıklandırma etkinliği düzenlendi. Elazığ dahil 15 ilde 25 milyon yavru sazan sulara bırakıldı. Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Keban ilçesinde balık hasadı ve balıklandırma etkinliği düzenlendi. Elazığ başta olmak üzere 15 ilde toplamda 25 milyon yavru sazan su ile buluşturuldu. Etkinliğe Vali Numan Hatipoğlu, Keban Kaymakamı Furkan Atalık, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Saadettin Taşkesen, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Su ürünlerinin önemli olduğunu belirten Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, “Fırat bizim gözbebeğimiz. Elazığ’da birleşerek Fırat adını alan bu muazzam su kaynağı ülkemize sayısız barajlar, enerji alanında hem de bölge anlamında bekletilebilir bir potansiyele sahip. Dolayısıyla bu anlamda çok önemlidir. Barajlarda ortaya çıkan su kaynakları, diğer taraftan üç tarafı denizlerle çevrili diyoruz. Balık üretiminde yetersiz olan ülkemizi daha iyi noktalara getirmek için Tarım ve Orman Bakanlığımızın çok ciddi faaliyetleri var. Hızla gelişen bir sektör, ilimiz anlamında da büyük bir önem taşıyor. İlimizde yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiği ve aynı zamanda ihracat potansiyeli olan çok büyük bir özelliğe sahip. Sadece büyük barajlarımızı değil küçük baraj ve havzaların da korunması büyük önem taşıyor. Bu çerçevede bizim su ürünleri merkezimizde yapılan çalışmalarla çok muazzam bir şekilde balıklandırma çalışmaları yapılıyor. 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yaklaşık 47 ile buradan 53 buçuk milyona yakın yavru sazan balığı gönderilmiş. 2024 yılında ise 15 ilimize yaklaşık 25 milyon civarında sazan balığı gönderilecek. Tek devlet iki millet düsturu ile bir arada olduğumuz Azerbaycan’ın Nahçıvan bölgesine buradan sazan balığının yavrularını göndereceğiz. Bu hem barajlarda ve göllerde ekosistemi koruma anlamında önem taşıyor. Aynı zamanda ekonomisine destek sağlamış oluyor. İç sularda balık üretiminin daha iyi noktalara ulaşması hayati önem taşıyor. Burada yapacağımız balıklandırma faaliyetinin hem ilimize hem de buradan göndereceğimiz barajların ve göllerin ahalisine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Öte yandan Elazığ’da üretilen 150 bin yavru sazan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne gönderilecek.