EKONOMİ - 28 Kasım 2024 Perşembe 12:46

Üzüm sıkma makinesi ile pekmez kazanları kaynıyor

A
A
A
Üzüm sıkma makinesi ile pekmez kazanları kaynıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Elmalı Yalnızdam Mahallesi’ne gönderdiği üzüm sıkma makinesi vatandaşlardan tam not aldı.


Yerelden kalkınma hamlesiyle üreticilere ekipman desteği sağlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, pekmez yapımı öncesinde de üzüm sıkma makineleriyle vatandaşa destek veriyor. Büyükşehir Belediyesi, saatte bir ton sıkma kapasiteli üzüm sıkma makinesini üzüm üretiminin yoğun olduğu ilçelere göndererek, vatandaşların kaliteli ürüne en az zayiatla ve en kısa zamanda ulaşmasını sağlıyor.



Üzüm şırası pekmeze dönüşüyor


Eskiden günlerce uğraş verilerek, bin bir emekle gerçekleştirilen üzüm sıkma işlemi, saatte 1 ton sıkma kapasiteli üzüm sıkma makinesiyle hijyenik bir şekilde kısa sürede tamamlanıyor. Salkım halinde makineye atılan üzümlerin kısa sürede suyu çıkıyor. Üzüm şırası ardından kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kırsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Şube Müdürlüğü tarafından Elmalı Yalnızdam Mahallesi’ne gönderilen üzüm sıkma makinesi vatandaşlardan tam not aldı.



Başkan Böcek’e pekmez daveti


Talep eder etmez Büyükşehir Belediyesi’nin üzüm sıkma makinesini gönderdiğini söyleyen Yalnızdam Mahalle sakini Emin Aslan, Başkan Muhittin Böcek’e teşekkür etti. Aslan, “Köylümüz makineden çok memnun oldu. Eskiden çizmelerle akşama kadar üzüm ezeceğiz diye çok yoruluyorduk. Şimdi ise çok kısa sürede işlerimizi bitiriyoruz. Makine ile bir saatte 1 tondan fazla üzüm suyu çıkarıyoruz. Başkanımıza teşekkür ederiz. Pekmezimizi tatması için mahallemize davet ediyoruz” dedi.



Üzüm sıkma makinesi ile pekmez kazanları kaynıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Pursaklar Belediyesi’nden KOAH Farkındalık Semineri Ankara’nın Pursaklar Belediyesi, toplum sağlığını desteklemek ve bilinçlendirme faaliyetlerini artırmak amacıyla personellerini bilgilendirmek adına seminer programları düzenlemeye devam ediyor. Personellerin her konuda bilgi birikimini en üst noktada tutmak isteyen Pursaklar Belediyesi, KOAH hastalığına dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak için seminer düzenledi. Hastalığın Ana Sebebi ‘‘Sigara’’ Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen seminerde Pursaklar İlçe Sağlık Müdürlüğü uzmanı Dr. Özlem Saraçoğlu Sarıca, KOAH hastalığına ilişkin personele bilgiler aktararak, hastalıktan korunmanın en önemli yolunun sigara içmemek olduğunu belirtti. ‘‘Aramızda sigara içen arkadaşlarımız varsa ve ben bırakamıyorum der ise, bir an önce kliniklerimize başvurabilir’’ Sigara içmenin KOAH hastalığının başlıca nedenlerinin başında geldiğini belirten Dr. Özlem Saraçoğlu Sarıca; ‘‘KOAH teşhisi alan kişiler, hali hazır da sigara içen ve uzun süre sigara içmiş kişilerden oluşuyor. Normal hayatta da sigaranın pek çok kötü etkisi olurken KOAH hastalığının ana sebeplerinin başında gelmektedir. Aramızda sigara içen arkadaşlarımız varsa ve ben bırakamıyorum der ise, bir an önce kliniklerimize başvurarak hem kendi sağlıkları için hem de sevdiklerinin sağlığı için sigaradan bir an önce kurtulmaya yönelmeleri gerekmektedir’’ dedi.
Gaziantep Yaprak Mahallesi, turizme kazandırılacak Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, kentsel sit alanı içerisinde yer alan Yaprak Mahallesi’ni eski görünümüne kavuşturmak için kolları sıvadı. 6 Şubat depremi ile yıllardır tahribata uğrayan bölgenin tarihi dokusunu koruyarak turizme kazandırılacağını belirten Yılmaz, “Yaprak Mahallemizi, geçmişin izlerini silmeden, eski güzelliklerine kavuşturacağız” dedi. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın talimatıyla Gaziantep’in tarihi bölgelerinden Yaprak Mahallesi eski görünümüne kavuşacak. Kültür Miras Koruma Müdürlüğü’nce hazırlanan proje ile bölge restore edilecek. Projeyi yerinde inceleyen Başkan Yılmaz, Yaprak Mahallesi’nin 6 Şubat depreminde ve öncesinde yıllardır süregelen bir tahribata uğradığını söyledi. Tarihi mahalleye yıllardır bir çalışma yapılmadığını anlatan Yılmaz, “Yaprak Mahallesi sadece Şehitkamil için değil Gaziantep için önemli bir bölge. Ekip arkadaşlarımızla gerekli çalışmaları yaptık ve ortaya çok güzel bir proje çıktı. Kültür Miras Koruma Müdürlüğümüz ve diğer kurumlarla işbirliği içerisinde kısa sürede tamamlayacağız” dedi. “Eski güzelliklerine kavuşturacağız” Mahallenin kentsel sit alanı içerisinde yer aldığını paylaşan Yılmaz, “Yaprak Mahallesi, kent için oldukça büyük bir öneme sahip. Restore çalışmalarıyla tescilli taşınmaz kültür varlıklarını koruyarak, yarına taşıyacağız. Aynı zamanda sokak sağlamlaştırmaları yapılarak, bu taşınmazlara verilecek fonksiyonlarla Gaziantep turizmine kazandıracağız. Bu güzel mahallemizin tarihi dokusunu ve ruhunu yeniden canlandırmak için kararlıyız. Yaprak Mahallemizi, geçmişin izlerini silmeden, eski güzelliklerine kavuşturacağız” diye konuştu.
Antalya MATSO’da ilk yardım bilgilendirme semineri Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MATSO) Akademi Seçkin Akdemi İlk Yardım Eğitim Merkezi iş birliğiyle ilk yardım bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör hayat kurtarmanın temel taşlarından biri olan ilk yardımın önemini vurguladı. Güngör, “Unutmayalım ki, doğru zamanda yapılacak bir müdahale, bir insanın hayatını kurtarabilir” dedi. Bilinçli ilk yardım müdahalesinin çok önemli olduğuna değinen Başkan Güngör, “Bu seminerde edineceğiniz bilgilerle hem kendinize hem de çevrenizde ilk müdahale gerektirecek durumlarda, mağdur olan kişiye de zarar vermeden bilinçli olarak yapılan ilk yardımla siz de bir insan hayatı kurtarabilirsiniz” diye konuştu. Seçkin Akdemi İlk Yardım Eğitmenleri Hülya Kocaman ve Naciye Saraç, seminerde ilk yardımla ilgili hayat kurtaracak bilgiler uygulamalı olarak anlatılırken, ilk müdahalenin sadece ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Doğru sanılan yanlış müdahaleleri açıklayarak, bu davranışlardan uzak durulması gerektiği belirtildi. Seminerde, katılımcıların soruları da cevaplandırıldı. Seminere; MATSO Başkanı Güngör’ün yanı sıra Başkan Yardımcısı Ali Özen, meclis üyesi Ali Barlas, MATSO 4. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ahmet Ali Ünal, Seçkin Akademi kurucusu Hakan Öksüz, Seçkin Akademi ilk yardım eğitmenleri Hülya Kocaman, Naciye Saraç ve MATSO üyeleri katıldı.
Bursa Yankı Yemek’in çorbaları öğrencilerin favorisi Yankı Yemek A.Ş., Bursa’daki öğrencilerden büyük ilgi gören çorba projesiyle dikkat çekiyor. Sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan firma, hijyen ve lezzetten ödün vermeden, ileri teknolojiyle ürettiği çorbalarla öğrencilerin favorisi oldu. Devlet ve özel okullardaki kantinlerde sunulan bu çorbalar, doyurucu ve uygun fiyatlı seçenekler sunarak öğrencilerin günlük beslenme alışkanlıklarına katkı sağlıyor. Yankı Yemek A.Ş.’nin ev yemeği tadındaki çorbaları, el değmeden ve ileri teknoloji kullanılarak pişirilip paketleniyor. Çorbalar, soğuk zincirle okullara ulaştırılarak taze ve sıcak bir şekilde öğrencilere sunuluyor. Et suyu, mercimek ve közlü patlıcanlı domates çorbaları, koruyucu ve lezzet artırıcı kimyasallar içermeyen doğal içerikleriyle dikkat çekiyor. Kantinlerde kurulan çorba makineleri sayesinde öğrenciler, her an taze ve sıcak bir çorbayla buluşabiliyor. Yankı Yemek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Dönmez, firmanın 35 yılı aşkın süredir gıda sektöründe lider konumda olduğunu belirtti. Dönmez, özellikle öğrenciler için hazırladıkları çorbaların besleyici değerine vurgu yaparak, "Çocuklarımızın ne yediği bizim için çok önemli. Çorbalarımızı yüksek besin değeri taşıyan, evde yapılmış gibi lezzetli ve doyurucu olacak şekilde özenle hazırlıyoruz” dedi. Öğrenciler de bu çorbaların ekonomik olmasından ve doyuruculuğundan memnun. Yankı Yemek A.Ş., üretimden sevkiyata kadar tüm süreçlerde hijyen ve gıda güvenliği kurallarına titizlikle uyarak, çorbaları öğrencilerle buluşturuyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Dönmez, "Kaliteli, güvenli ve sağlıklı bir beslenme anlayışıyla üretim yapıyoruz. Öğrencilerimiz okullarda güvenle tüketebilecekleri taze ve sağlıklı çorbalarla buluşuyor" dedi. Yankı Yemek A.Ş., gıda güvenliğinde sektör lideri olmanın sorumluluğuyla, ISO 9001: 2015 ve ISO 22000: 2018 gibi uluslararası kalite standartlarına uygun üretim yapıyor. Uluslararası akreditasyona sahip kuruluşlardan aldıkları sertifikalarla üretim güvenliğini garanti altına alan firma, öğrencilere hem lezzetli hem de sağlıklı çorbaları uygun fiyatlarla ulaştırmaya devam ediyor.