GÜNDEM - 26 Ekim 2024 Cumartesi 17:01

Selçuk Bayraktar: "2025’te 10 adetten fazla KIZILELMA’yı üretmeyi hedefliyoruz"

A
A
A
Selçuk Bayraktar: "2025’te 10 adetten fazla KIZILELMA’yı üretmeyi hedefliyoruz"

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "2025’te 10 adetten fazla KIZILELMA’yı üretmeyi hedefliyoruz. KIZILELMA milletimizin geçmişten beri gelen bir ülküsü. Uzaklardaki hedef. Yakınlaştıkça uzaklaşan bir hedef anlamına geliyor. Fergani yörünge sistem araçları üzerine çalışıyor. Uzaya bağımsız bir şekilde çıkabilmemiz için hedeflerimiz arasında fırlatma sistemleri de geliştirmek var. Bu alanda da çalışmalarımıza başladık. Uydularımızı fırlatamayacak olursak çünkü bu alanda ülkemiz dışa bağımlı. Tümüyle bağımsız bir şekilde çıkarabilmek üzere 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerine çalışmalarımız da bir yandan başladı” dedi.


BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO’da havacılık ve uzay ekosistemindeki son gelişmeleri anlattı. Programa Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve çok sayıda ziyaretçi katıldı.


Selçuk Bayraktar, "Geçtiğimiz günlerde hain saldırıda yaşamın yitiren şehit olan yol arkadaşlarımızı, milli savunma sanayiimizin neferlerini hayırla yad etmek istiyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bugünün teknolojisine 10 yıl öncesinde hazırlanmış oldu BAYKAR. Biz Bayraktar mini İHA’ya başladığımızda Türkiye savunma sanayii alanında yüzde 85 oranında yurt dışına bağımlıydı. Geliştirdiğimiz platformla da Bayraktar TB2, AKINCI yerlilik oranı yüzde 90’ların üzerinde gerçekleşti. Bugün ülkemiz dünyanın en büyük ihracatçısı olmuş durumda. Dünya SİHA pazarının şu anda yüzde 65’i Türkiye’nin elinde. Biz KIZILELMA’yı seri üretime hazırladık geçtiğimiz aylarda. Üretim prototipi, bir yandan da seri üretimi devam ediyor. 2025’te 10 adetten fazla KIZILELMA’yı üretmeyi hedefliyoruz. KIZILELMA milletimizin geçmişten beri gelen bir ülküsü. Uzaklardaki hedef. Yakınlaştıkça uzaklaşan bir hedef anlamına geliyor” diye konuştu.


Uzay çalışmalarından bahseden Bayraktar, “KIZILELMA’ya vardıktan sonra gözümüzü uzaya diktik. Elbette karaları koruyabilmek için Mavi Vatan’a hükmedebilmek gerekiyor. Her ikisini koruyabilmek için göklere hükmedebilmek gerekiyor. Gökleri de koruyabilmek için muhakkak uzayda varlık göstermek gerekiyor. Fergani adlı girişimimizi yaklaşık bundan 2 yıl önce küresel konumlama sistemi inşa etmek üzere ve tümüyle öz kaynaklarımızla takım uydulardan oluşan küresel konumlama inşa etmek üzere kurduk. Fergani yörünge sistem araçları üzerine çalışıyor. Uzaya çıktıktan sonra alçak yörüngelerden biraz daha uzak yörüngelere taşımak üzere platformlar geliştiriliyor. Uzaya bağımsız bir şekilde çıkabilmemiz için hedeflerimiz arasında fırlatma sistemleri de geliştirmek var. Bu alanda da çalışmalarımıza başladık. Uydularımızı fırlatamayacak olursak çünkü bu alanda ülkemiz dışa bağımlı. Tümüyle bağımsız bir şekilde çıkarabilmek üzere 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerine çalışmalarımız da bir yandan başladı” dedi.



Selçuk Bayraktar: "2025’te 10 adetten fazla KIZILELMA’yı üretmeyi hedefliyoruz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Bakan Yumaklı, Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi bölgesinde incelemelerde bulundu Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Ağrı’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi bölgesinde incelemelerde bulundu. Biz dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Ağrı’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, il protokolüyle beraber Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi bölgesinde incelemelerde bulundu. 1300 dekarlık bütün faaliyet alanında tamamı faaliyete geçtiğinde yüzde 75’i kadın olmak üzere yaklaşık 1500 kişilik bir istihdam söz konusu olabileceğini söyleyen Bakan Yumaklı, organize tarım bölgelerinin üretime olan katkısının önemini vurguladı. 61 organize tarım bölgesinden 14’ünün altyapı çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını belirten Bakan Yumaklı, "Buradaki yatırım sürecini hızlandırıyoruz. 42 organize tarım bölgesinin 21’i bitkisel, 20’si hayvansal. Birisi de su ürünleriyle ilgili. Özellikle temiz enerjinin kullanıldığı ülkemizin yeraltı zenginliklerinin hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde çok önemli bir girdi olarak yerini aldığı bir dönemde organize tarım bölgelerinin üretime olan katkısı itibarıyla son derece önemli bir görev icra ediyor ve edecek. Hayvansal üretim konulu organize tarım bölgelerinde de yaklaşık 800 besi işletmesinde 110 bin baş hayvan var. Bitkisel üretim konulu organize tarım bölgelerinde de 374 dekarlık sera alanında yıllık 11 bin ton domates ve çilek üretimi yapılıyor. Toplam 7 organize tarım bölgesinde de yine altyapı inşaatları halihazırda devam ediyor. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük organize bölgelerinden bir tanesi de Balıkesir Gönen’de, inşası devam ediyor. Bugün Ağrı’dayız. Nevşehir’de aynı şekilde Balıkesir’de, İzmir’de ve Türkiye’nin dört bir tarafında 61 organize tarım bölgesinin ülkemizin üretim kabiliyetleri ve kapasitesi, bunun dışında da özellikle büyük şehirlere yakın olması hasebiyle pazar yakınlığını sağlaması açısından son derece önemlidir. Burayı (Diyadin) yaklaşık 475 milyonluk bir maliyetle, ilk iki aşamasını 2025 yılı sonu itibarıyla inşallah tamamlayacağız. Özellikle 6 kademeden oluşan bu yatırımın tamamı için yine bütçe ayırmaya, yatırımcılarımızın gelip buraya tesislerini kurmasını ve üretime zemin hazırlayacak çalışmalara da devam edeceğiz. Burada (Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi) yaklaşık 1300 dekarlık bütün faaliyet alanında tamamı faaliyete geçtiğinde yüzde 75’i kadın olmak üzere yaklaşık 1500 kişilik bir istihdam söz konusu olabilecek. Yani her açıdan ülkemizin bütün bölgelerinin gelişimi açısından, ülkemizin ihtiyaç duyduğu buralarda üretilecek olan ürünler açısından önemini bir kez daha belirtmek istiyorum. Şimdiden ülkemiz için bu yatırımların bulunduğu iller için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Ankara BAE’nin Ankara Büyükelçiliği, dostluk maçı düzenledi Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Ankara Büyükelçiliği tarafından organize edilen Dostluk ve Spor Günü etkinliği kapsamında futbol müsabakası yapıldı. BAE’nin Ankara Büyükelçiliğince iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek ve sporun birleştirici gücüne vurgu yapmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, dostluk maçı oynandı. Gölbaşı Stadı’ndaki maçta BAE’nin Ankara Büyükelçisi Said Sani ez-Zahiri, milletvekilleri, ampute milli futbolcu Barış Telli, eski futbolcular, teknik direktörler ve federasyon başkanları forma giydi. Kırmızı takımın başında Saffet Sancaklı yer alırken, beyaz takımın teknik direktörlüğünü Ünal Karaman yaptı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi’nin (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısında şehit olan vatandaşlar için karşılaşma öncesi saygı duruşunda bulunuldu. BAE’nin Ankara Büyükelçisi Zahiri, karşılaşma öncesi yaptığı konuşmada, "Hepinize geldiğiniz için çok teşekkür ederiz. Biz, arkadaşlıktan, dostluktan başka kazanan bilmiyoruz. Kazanan dostluk olsun" dedi. Dostluğun kazanmasını temenni eden TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, maçın başlama vuruşunu yaptı. Ali Palabıyık’ın düdük çaldığı karşılaşmayı, 7-5 kırmızı takım kazandı. Karşılaşmanın ardından kupa ve madalya töreni düzenlendi.