ASAYİŞ - 04 Ekim 2024 Cuma 15:02

Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin iddianame kabul edildi

A
A
A
Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin iddianame kabul edildi

Sarıyer’deki Santa Maria Katolik Kilisesi’ne düzenlenen ve 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede saldırganlar David Tanduev ile Amirjon Kholiqov’un ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 349 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilirken diğer sanıkların da değişen oranlarda hapsi istendi.


Sarıyer’de bulunan Santa Maria Katolik Kilisesi’ne 28 Ocak 2024 günü düzenlenen silahlı saldırıda ayine katılan Tuncer Murat Cihan (52) başından vurularak hayatını kaybetmişti. Olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemeye sunulan iddianame, eksikler bulunması nedeniyle mahkeme tarafından iade edilmişti. Eksiklerin giderilmesiyle tekrar hazırlanan iddianame İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 196 sayfalık iddianamede 3 mağdur, 11 müşteki ve 43 sanık yer aldı. İddianamede kilisede pazar ayini sırasında olaydan önce keşif yaptıkları tespit edilen DEAŞ Silahlı Terör Örgütü üyesi Davıd Tanduev ve Hamza kod isimli Amırjon Kholıqov isimli şahısların saldırı günü Başakşehir’den otomobilleri ile geldikleri aktarıldı. Şahısların otomobili yakın bir yere bıraktıktan sonra tanınmamak için yüzleri maskeli şekilde yanlarında yarı otomatik tabancalarla kiliseye geldikleri de iddianamede belirtildi. Bu esnada Tuncer Cihan’ın kilisenin dış kapısından içeri girerek yürüdüğü, Davıd Tanduev’in yarı otomatik tabanca ile Cihan’ın kafasına doğru yakın mesafeden ateş ettiği iddianamede kaydedildi. Tanduev ve Kholıqov’un ellerinde bulunan tabancalarla 3-4 metre kadar mesafeden hedef gözetmeksizin kilisede bulunan diğer insanların üzerine doğru ateş ettikleri de iddianamede açıklandı. Kilisede bulunan insanların korku ile yere yattıkları da aktarılan iddianamede, ayinde bulunan müşteki Murad Rahal’ın kilise içerisinde kaçmaya çalışırken merdivenlerden düşerek yaralandığı belirtildi.


İddianamede ifadesine yer verilen Santa Maria Katolik Kilisesi’nin baş pederi Anton Bulai, “Pazar ayinini gözlerim kapalı bir şekilde yönettiğim esnada yüksek bir ses duydum. Bir şeyin yere düştüğünü düşünerek gözlerimi açıp bakmadım. İkinci yüksek sesi duyunca gözlerini açıp kilisenin giriş kapısına baktım. Ellerinde tabanca bulunan 2 şahıs kapının önünde rastgele sağa sola ateş ediyordu. İkisinin de maske ve üstlerinde bastan aşağı siyah kıyafet vardı. Cemaat üyelerinden biri beni giyinme odasına kaçırdı. Bu zamana kadar herhangi bir tehdit almadım ve herhangi bir düşmanım yok” dedi.


Öte yandan iddianamede, DEAŞ terör örgütüne müzahir yayınlar yapan AMAK Medya isimli sitede "Türkiye’nin İstanbul şehrinde İslam Devleti’nden 2 savaşçı tarafından Hristiyanlara ait bir kiliseye silahlı saldırı düzenlendi, bu saldırı İslam Devleti liderlerinin her yerdeki Yahudi ve Hristiyanları hedef alma çağrısına icabeten düzenlendi” şeklinde paylaşım yapıldığı da belirtilerek eylemin DEAŞ tarafından üstlenildiğine yer verildi.


İddianamede Davıd Tanduev’ın emniyette ve savcılıkta susma hakkını kullanarak ifade vermediği aktarılırken, Amırjon Kholıqov’ın ise savcılıkta yaptığı savunmasında “Ben o gün sabah namaz kıldım. Ders gibi bir çalışma yaptım. Evimin bulunduğu Başakşehir’den ayrılmadım. Olayın olduğu bölgeye asla gitmedim. Mahkemede gerekli ifademi vereceğim” dediği aktarıldı.


Hazırlanan iddianame kapsamında saldırıyı gerçekleştiren tutuklu David Tanduev ile Amirjon Kholiqov’un ‘cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘DEAŞ silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘tasarlayarak kasten öldürme’, 11 kez ‘tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘ateşli silah ve mermi bulundurmak’ suçlarından ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 218 yıl 7 aydan 349 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Tanduev ve Kholiqov ile bağlantılı olduğu belirlenen Edelkhan Inazhaev ve eşi Zharaidat Esmurzieva’nın da aynı suçlardan ceza alması talep edilen iddianamede, 38 sanığın ise çeşitli suçlardan değişen oranlarda 7 yıl 6 aydan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 345 yıla kadar hapsi istendi.


İddianamede, Santa Maria Kilisesi’ne saldırı gerçekleştirmek üzere toplantı yapan grup içerisinde bulunduğu iddia edilen sanık Viskhan Soltamatov’un ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘tasarlayarak kasten öldürme’ ve ‘tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlarından 1 kez ağırlaştırılmış müebbet, 1 kez müebbet ve 349 yıl 6 ay hapsi talep edildi.


Mahkeme tarafından kabul edilen iddianame kapsamında sanıkların önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Ahilik Haftası’nda tavuklu pilav ikramı Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan, Ahilik Haftası dolayısıyla Sanayi Camii’nde tavuklu pilav hayrı yaptı. Kaymakam Ömer Ahmet Özdemir ve protokol üyelerinin de katıldığı hayrın ardından Kaymakam Özdemir beraberindeki heyet ile birlikte sanayi esnafını ziyaret etti. Her yıl Eylül ayında kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla, Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan, Kula Küçük Sanayi Sitesi Camii’nde tavuklu pilav ve ayran ikramı yaptı. Cuma namazının ardından düzenlenen hayra, Kaymakam Ömer Ahmet Özdemir, Belediye Başkan Vekili Semra Gündüz, oda başkanları ve protokol üyeleri katıldı. Ahiliğin, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağı olduğunu dile getiren Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan, ahilik teşkilatının aynı zamanda Anadolu’da dirlik ve düzenin sağlanmasında, birlik ve beraberliğin tesisinde de etkin rol üstlendiğini söyledi. Kaymakam Özdemir’den sanayi esnafına ziyaret Öte yandan Kaymakam Ömer Ahmet Özdemir, hayır programının ardından Belediye Başkan Vekili Semra Gündüz, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan, Sanayi Kooperatifi Başkanı Mehmet Çınar, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Yiğen ve Dokumacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ercan Yıldırım ile birlikte sanayi esnafını ziyaret ederek istek ve sorunlarını dinledi.
İzmir Başkan Saygılı: "CHP, körfezde çevre felaketi yaşanırken SOLOTÜRK ile gündem değiştiriyor" AK Parti Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP kanadından gelen körfez ve SOLOTÜRK eleştirilerine yönelik, İzmir’in suni gündemler, yapay tartışmalar, kısır polemiklerle vakit kaybedemeyeceğini belirterek, ‘’Algı ve yalanlardan beslenen CHP’li ’gölge sözde bakan’ körfezdeki çevre felaketini ipe sapa gelmez ifadelerle hükümetimize yıkmaya çalışmış, yine ve yeniden sorumluluktan kaçarak çözümsüzlük girdabı oluşturmuştur. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay da siyasi konumlanması gereği bu girdabın içinde kalarak SOLOTÜRK üzerinden İzmir’in büyüklüğüne yakışmayan bir gündem değiştirme kozu kullanmıştır.’’ dedi. AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: ‘’Hep söyledik yine söylüyoruz; İzmir, suni gündemler, yapay tartışmalar, kısır polemiklerle vakit kaybedemez. Güneşten ışık almayan gölgenin beslendiği kaynak karanlıktır. Algı ve yalanlardan beslenen CHP’li ’gölge sözde bakan’ körfezdeki çevre felaketini ipe sapa gelmez ifadelerle hükümetimize yıkmaya çalışmış, yine ve yeniden sorumluluktan kaçarak çözümsüzlük girdabı oluşturmuştur. Sayın Cemil Tugay da siyasi konumlanması gereği bu girdabın içinde kalarak SOLOTÜRK üzerinden İzmir’in büyüklüğüne yakışmayan bir gündem değiştirme kozu kullanmıştır. 25 yıldır bu şehri yönetenler, İzmir Körfezi’ni kirleterek miras aldıkları doğal güzelliği yok etmiştir. Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını ayırmayı dahi beceremeyen, dereleri temizleyemeyen ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazını tam 9 yıldır tamamlayamayan bir yönetim, bugün suçu bakanlıklara atarak işin içinden sıyrılmaya çalışmaktadır. CHP’nin siyaset aklı fuar açılışını siyasi şova dönüştürürken, Paris’te partiler düzenlerken düşünmediği İzmir’i, emin olun hükümetimiz önemsiyor ve gündeminde tutuyor. Biz gündemimizde İzmir’e ve gerçeklere yer verdikçe; karanlık ajandalarında sadece şahsi menfaatlerini ve siyasi ikballerini planlayanları İzmir kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.’’
İstanbul Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldı” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivali’nin ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldı. Bu ziyaret ay sonuna kadar devam edecek” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl 16 şehirde düzenlenen "Türkiye Kültür Yolu Festivali" kapsamında, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) "Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven" ve Andy Warhol’un "Warhol’un Dünyası Pop Art’ın İkonu" resim sergisi açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören iki sergiyi de gezerken "Türkiye Kültür Yolu Festivali" ile ilgili basın açıklaması yaptı. Özellikle Pablo Picasso resim sergisinin 10 bine yakın ziyaretçi sayısını yakaladığını belirten Bakan Ersoy, yoğun katılımdan dolayı memnun olduklarını ifade etti. “16 şehirle Kültür Yolu Festivali’ni sürdürüyoruz” Kültür Yolu Festivali’nin birçok amacı olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, “Kültür Yolu Festivali Nisan ayında başladı. 16 şehirle Kültür Yolu Festivali’ni sürdürüyoruz. 13’üncü durakta İstanbul’dayız. Çok yoğun bir katılımla İstanbul Kültür Yolu Festivali devam ediyor. Kültür Yolu Festivali’nin birçok amacı var. Bunların en önemlilerinden biri, festivallerin gerçekleştiği şehirlerin başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada markalaşması. Bu bağlamda uluslararası markalaşma adına Kültür Yolu Festivali ile ilgili birçok çalışma yapıldı geçen sene. Bunlardan bir tanesi festivalin Avrupa Festivaller Birliğine dahil edilmesiydi. Bu sene de özellikle yurt dışında uluslararası sanat camiasında kabul görmüş çok popüler sanat gruplarının ve sanatçıların eserlerini de sergilerini de Kültür Yolu Festivali süresince şehirlerimizde sergilenmesiydi. Bu bağlamda İstanbul başlangıç noktası olarak seçildi ve dünyaca ünlü sanat grupları ve sanatçılar bu festivalde yer aldı. Bugün ben de fırsat buldukça onları gezebiliyorum” diye konuştu. “Katılımın çok fazla olduğunu memnuniyetle görüyoruz” Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldığını söyleyen Bakan Ersoy, “Özellikle katılımın çok fazla olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Frida Kahlo ve Andy Warhol’un sergileri ilk 6 günde 50 binin üzerinde ziyaretçi aldı. Bu ziyaret ay sonuna kadar devam edecek. Cumartesi itibariyle Picasso sergisi başladı. Özellikle Picasso sergisi de 10 bine yakın ziyaretçi sayısını yakaladı. Onun da ciddi sayılarda ziyaretçi alacağını tahmin ediyorum. Kültür Yolu Festivalleri amacına uygun bir şekilde halkımızı kültür ve sanatla uluslararası etkinliklerle buluşturmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.