EKONOMİ - 02 Kasım 2024 Cumartesi 10:13

S&P, Türkiye’nin kredi notunu arttırdı

A
A
A
S&P, Türkiye’nin kredi notunu arttırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-‘ye yükseltirken, kredi notu görünümünü ‘durağan’ olarak belirledi.


Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard Poor’s (S&P) Türkiye değerlendirmesini açıkladı. Kurum Türkiye’nin kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-‘ seviyesine yükseltti. Görünümünü ise ‘pozitif’ten ‘durağan’a çekti.


Not artışı ile ilgili yapılan değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı duruşunun, Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasını, enflasyonu düşürmesini, rezervleri yeniden inşa etmesini sağladığı ifade edildi. Türkiye’de 2028’e kadar planlı herhangi bir seçim olmaması nedeniyle, kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırması yoluyla talebi ve enflasyonu baskılamak için alan olabileceği aktarıldı. Ücret artış oranlarının, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programı için bir risk olduğuna işaret edildi. Ücret anlaşmasının bu iki uç nokta arasında belirleneceğinin varsayıldığı aktarılan açıklamada, ancak yüzde 30’dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağı kaydedildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı: "Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için süt primini yüzde 100 artıracağız ve 1 lira olarak uygulayacağız" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için süt primini yüzde 100 artıracağız ve 1 lira olarak uygulayacağız. Bu dönemde hem piyasa regülasyonunu hem de üreticilerimize destek olması açısından bu üç ay için süt primini 1 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, ’Cuma Buluşmaları’ kapsamında Ankara’nın Elmadağ ilçesine bağlı kırsal Yeşildere Mahallesi’ni ziyaret etti. Bakan Yumaklı, buradaki çiftçilerle bir araya gelerek hayata geçirdikleri Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ni üreticilerle paylaştı. Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Gerekirse önümüzdeki yıl da süt regülasyonunu sürdürmeye devam edeceğiz" Bakan Yumaklı, gelecek yıl için tarımsal üretimle alakalı desteklerin bütçe görüşmelerinin başladığını söyledi. Desteklerin 91 milyar liradan 135 milyar liraya çıkarıldığını hatırlatan Yumaklı, "Bunu da en yetkin ve en efektif şekilde üreticilerimiz daha kaliteli, verimli ve sürdürülebilir yapabilmeleri için kullanmış olacağız. Ben Türkiye’nin üretim potansiyeli açısından daha gideceği çok yolun olduğuna inanıyorum. Bunu sadece ben söylemiyorum, üreticilerimizin kendileri de söylüyorlar. İnşallah bu yeni dönemde daha büyük bir azimle hep beraber üretimimizi artıracağız. Değerli arkadaşlar geçtiğimiz ağustos ayının sonundan itibaren özellikle süt üretiminin fazlalaşması ile birlikte bir problem oluşmuştu. Bakanlık ve Et ve Süt Kurumu olarak piyasa regülasyonu görevini yerine getirmeye başladık. Alımlar devam ediyor, yaklaşık 50 bin tona yakın süt piyasadan çekildi bu dönemde. Sene sonuna kadar devam edeceğiz ancak eğer gerekirse ve ihtiyaç varsa önümüzdeki yıl da süt regülasyonunu sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu. "Süt primini yüzde 100 arttıracağız ve 1 lira olarak uygulayacağız" Süt üreticileri için de açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için süt prim fiyatının artığını bildirerek, "Ekim, Kasım ve Aralık dönemi için süt primini yüzde 100 artıracağız ve 1 lira olarak uygulayacağız. Bu dönemde hem piyasa regülasyonunu hem de üreticilerimize destek olması açısından bu üç ay için süt primini 1 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz. Toplamda bütün tarımsal üretimimiz için önümüzdeki yılın çok daha bereketli ve güzel geçeceğini umuyor ve bekliyoruz. Bunun için bakanlık olarak sahada olamaya ve en uç noktalara kadar gitmeye devam edeceğiz. Şimdimizden bütün vatandaşlarımıza ve üreticilerimize hayırlı olsun" diye konuştu.
Kırşehir Rus Sanatçı, gezdiği Anadolu’da gözleme yapan kadınları resmetti Cumhuriyetin 101. yıl etkinlikleri çerçevesinde ’Hitit’ temalı sanat sergisi açılışında Rus Sanatçı Tatiana Kirillova tarafından yapılan ve Anadolu’nun bolluk ve doğurganlık sembollerini işlediği tablosu ilgi gördü. Kırşehir’de Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde Kırşehir ve Çorum’da yaşamış Hitit Medeniyeti’ne ait sembolleri içeren eserler sergisi düzenlendi. 56 sanatçının katıldığı etkinliğin en önemli eseri ve ilgi odağı Rus Sanatçı Tatiana Kirillova’ya ait eser oldu. Anadolu’yu gezen Kirillova, gezilerinde insanları anladığını ve hayranı olduğunu söyledi. Kirillova eser hakkındaki açıklamasında; "Bu toprakların insanların neden böyle sorusunu kendime sordum. Bu coğrafyada çok kadim kültürler var. Bu değerler yaşamaya devam ediyor" dedi. "Tarihi Anadolu’da yaşıyor gibiyim" Kırşehir’de, katıldığı sergi açılışında konuşan Kirillova, Anadolu’yu gezerken tarihi yaşadığını söyledi. Kirillova; "Dijital çağda topraktan ve doğadan çok uzaklaştık. Çok düşünmeden doğayla daha rahat ve konforlu bir hayat yaşayabiliriz. Dijital çağ insanları hasta yapıyor. Topraktan uzaklaştıkça biz, kaybolduk. İnsan toprakla bağlıydı hep. Topraktan uzaklaştıkça gücümüz kalıyor mu? Hayatta kalan eser ve kültürleri yaşayıp görmek istiyorum. Gözleme yapan kişiler, hayatta kalan kültürler ve bereketi hatırlatıyor bu değerler" diye konuştu.