ASAYİŞ - 18 Mart 2025 Salı 18:50

İstanbul’da kar yağışı etkili oluyor

A
A
A
00:00
00:00
HD

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından İstanbul’da kar yağışı etkili oluyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından dün akşam saatlerinde yağmur başladı. Gün içerisinde aralıklarla yağmur etkili olurken, öğleden sonra İstanbul’un yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Sıcakların bir anda düştüğü Beylikdüzü ve Küçükçekmece’de kar yağışı etkisini gösterdi. Kar yağışı sonrasında D-100 Karayolu Beylikdüzü mevkiinde trafik oluşurken, vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Şaban Tektaş

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Dünya çapınca lezzet: "Çarşamba pidesi" TasteAtlas’ın dünya çapında hamur işleri sıralamasında Türkiye’de ilk 3’te yer alan coğrafi işaret tescilli "Çarşamba pidesi", damaklara hitap ediyor. Samsun’un Çarşamba ilçesi, tarihi dokusunun yanı sıra damak tatlandıran lezzetleriyle de adından söz ettiriyor. Bu lezzetlerin başında ise kendine has pişirme tekniği ve bol malzemesiyle ünlü Çarşamba pidesi geliyor. Nesilden nesile aktarılan bu geleneksel lezzet, ustaların maharetli ellerinde yoğrulup taş fırınlarda pişirilerek sofralara ulaşırken, ilçeye gelen herkesin mutlaka denediği bir lezzet olarak öne çıkıyor. TasteAtlas’ın dünya çapında hamur işleri sıralamasında Türkiye olarak ilk 3’te yer alan Çarşamba pidesi, hem yerel halkın hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Pide; hamurunun ince açılması, bol malzeme kullanılması ve taş fırında pişirilerek dışı çıtır, içi yumuşak bir kıvam kazanması özelliği ile dikkat çekiyor. Özellikle hamurun içerisine koyulan kıymanın çiğ olması ve pidenin kıymanın yağı ile pişmesi pideye ayrı bir lezzet katıyor. Herkesin damak zevkine hitap eden bu lezzet, yıllardır değişmeyen bir gelenek olarak ilçenin sembollerinden biri haline gelmiş durumda. Çarşamba pidesini diğer pidelerden ayıran farkın, iç harcına koyulan kıymanın çiğ olması ve pidenin çiğ kıymanın yağı ile pişirilmesi olduğunu söyleyen pide ustası Oğuzhan Gülşen (26), "İyi bir Çarşamba pidesi yapmak için hamurun el ile ince bir şekilde açılması, iç harcında sadece kıyma ve soğan kullanılması ve taş fırında kıvamında pişirilmesi gerekiyor. Çiğ kıymanın yağı ile pişmesi pideye ayrı bir lezzet katıyor" dedi. Geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam eden Çarşamba pidesi, coğrafi işaret tescili alarak yöresel kimliğini resmileştirdi. Çarşamba Ticaret Borsası’nın girişimleriyle alınan tescil belgesi, bu lezzetin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.
Düzce Serada üretilen bitkiler yeşil alanları süsleyecek Düzce Belediyesi, süs bitkileri üretiminden, tıbbi aromatik bitkilere kadar birçok alanda faaliyet gösteren tarım akademi, ata tohumu yetiştiriciliği projesiyle yerel sebze tohumlarının üretimine de başlayacak. Düzce Belediyesi Tarım Akademisi şehrin tarımsal kalkınmasına katkı sağlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Hem yeni üretimler hem de çiftçilere yönelik eğitimlerle Düzce’nin tarım sektöründeki potansiyelinin artırılması hedefleniyor. Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mücella Öztürk, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün tarımın gelişmesine ve gıda sektörünün büyümesine katkı sunmak hedefi doğrultusunda hayata geçirdiği Tarım Akademisi faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Öztürk, Tarım Akademisi bünyesinde sürdürülen çalışmalarla şehrin yeşil alanlarında dışa bağımlılığını azaltarak, yerel üretimi artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Yeşil alanları süsleyecek Tarım Akademisi’ndeki üretim serasında çelikle süs bitkileri yetiştirdiklerini söyleyen Öztürk, taflan, leylandi, ardıç, oya çalısı, alev çalısı, berberis, mor salkım, gül ve sarmaşık türlerinin üretildiğini kaydetti. 2024 yılı itibarıyla bu bitkilerin, Düzce’nin kavşak, orta refüj ve diğer yeşil alanlarında kullanılmaya başlanacağını belirten Öztürk, böylece dışarıdan bitki alımını azaltarak belediyeye ekonomik katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Öztürk diğer üretim serasında ise kekik, adaçayı, biberiye ve melisa olmak üzere dört çeşit tıbbi aromatik bitki üretimi yaptıklarını dile getirdi. Kendi ürettikleri çınar, akçaağaç, dağ akçaağacı ve ıhlamur gibi ağaç türlerine ait 1 yaşındaki ağaç fidanlarının da repikaj yapılarak toprakla buluşturulduğunu belirten Öztürk, bu fidanların 3 yıl içinde belediyenin park ve bahçelerinde kullanılacağını söyledi. Tarım Akademisi’nin önemli projelerinden biri de "Ata Tohumu Yetiştiriciliği" olacak. Başkan Faruk Özlü’nün "Düzce İçin 100 Proje" başlığı altında yer alan bu projeyle, domates, salatalık, biber, patlıcan ve kabak gibi sebze tohumlarının üretimi yapılacak. Öztürk, ayrıca 18 dönümlük arazilerinde at yemi olarak kullanılacak arpa ve yulaf ekimi gerçekleştirdiklerini açıkladı. "Katma değerli bitki yetiştiriciliğe yöneleceğiz" Tarım Akademisi’nin çiftçilere katkılarından da söz eden Öztürk, "Tarım Akademisi olarak genç çiftçilerimize, bu işlerle uğraşmak isteyen vatandaşlarımıza teorik ve pratik olarak destek sağlamaktayız. Bu fikirle de fındık yetiştiriciliği ve meyve ağaçlarında aşılama kursları düzenledik ve kursiyerlerimize belgelerini takdim ettik. Bundan sonra ekonomik açıdan yüksek katma değer alternatif bitki yetiştiriciliği denemelerini yapacağız ve tarımsal faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.