GÜNDEM - 03 Ocak 2025 Cuma 09:34

Esenyurt Belediyesi’nden vatandaşlara gravür sanatı eğitimi

A
A
A
Esenyurt Belediyesi’nden vatandaşlara gravür sanatı eğitimi

Esenyurt Belediyesi, kültür ve sanat kursları çatısı altında vatandaşlara birçok farklı alanda eğitim veriyor. Esenyurt halkı bu kurslarda hem eğlenerek öğreniyor hem de kaliteli zaman geçiriyor.


Esenyurt Belediyesinin birçok dalda açtığı kurslar vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Belediyenin Gravür Kursu’na katılan vatandaşlar, hem el becerilerini geliştiriyor hem de sosyalleşme imkanı buluyor. Uzman eğitmenler tarafından verilen derslerde Esenyurtlular birbirinden güzel çalışmalara imza atarken, sanat yoluyla kendilerini ifade etme şansını da yakalamış oluyor. Yaptıkları eserleri satışa sunarak gelir elde etme şansına sahip olan kursiyerler için bu kurslar sadece bir hobi değil, aynı zamanda ekonomik bir kazanç kapısı olarak da öne çıkıyor. Gravür sanatını öğrenmek isteyenler, belediyenin online kayıt sistemi üzerinden başvuru yaparak kurslara katılabiliyor.



“Resimleri pazarlama şansımız da oluyor”


Belediyenin açmış olduğu ücretsiz kurslardan memnun kaldığını ifade eden Uğur Ünal şöyle konuştu; “Burada ahşap yakma gravür kursuna katılıyoruz. Aslında yaptığımız iş, rehabilitasyon gibi bir şey. Resim yaparken sabrımızı deniyoruz, el motor becerilerimizi geliştirip sağlamlaştırıyoruz. En önemlisi dostluğumuz ve arkadaşlığımız burada çok güçlü. Yaptığımız işten gerçekten keyif alıyoruz. Herkes kendi gönlüne göre resimler yapabiliyor ve ürettiğimiz ürünleri satışa sunabiliyoruz. Ben şu anda karlı bir ağaç ve ev resmi yapıyorum. Bu sanat hem beceri hem de sabır gerektiren bir şey. Sabrınız yoksa bu resmi yapmanız imkansız. Çok sabırlı davranmanız gerekiyor.”



“Kursiyerlerimizin hobi edinmelerini sağlıyoruz”


Belediye bünyesinde ahşap yakma sanatı öğretmeni olarak görev yapan Yeliz Kervan, bu dersin vatandaşlar için adeta bir terapi niteliği taşıdığını belirterek şöyle konuştu:


“Esenyurt Belediyesi Kültür İşleri’ne bağlı merkezlerimizde kursiyerlerimize bu sanatı öğretiyoruz. Buradaki temel amacımız, kursiyerlerimizin hobi edinmelerini, sosyalleşmelerini ve aynı zamanda ürettikleri ürünleri pazarlayabilmelerini sağlamak. Belediyemiz bu konuda bize tam destek veriyor. Derslerimiz adeta bir rehabilitasyon gibi; sabır, özen ve incelik isteyen bir çalışma. Ancak severek yapıldığında çok keyif alacağınız bir branş. Gravür sanatı eğitimi almak isteyen komşularımız, belediyemizin online kayıt sistemi üzerinden kayıt yaptırabilirler. Dersimiz el sanatları grubuna dâhil. İnsanlar bu branşı pek bilmiyor ama geldiklerinde ve denediklerinde çok keyif alıyorlar. Gerçekten insanı dinçleştiren, sakinleştiren ve ortaya ürünler çıktıkça çok mutlu eden bir branş. Uzun soluklu bir çalışma; insanlar bir kez başladıklarında kolay kolay bırakmak istemiyorlar ve yıllarca devam ediyorlar. Ürettikleri eserleri satışa sunarak gelir elde ettiklerinde ise işin keyfi daha da artıyor. Bu nedenle gerçekten tavsiye ediyorum, en azından bir kere denemeleri gerektiğini düşünüyorum.”



Esenyurt Belediyesi’nden vatandaşlara gravür sanatı eğitimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Fiyatlar artınca tamire ilgi başladı Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kentin tek şemsiye tamircisi olarak bilinen Ali Osman Aydın, fiyat artışının tamire olan ilgiyi artırdığını söyledi. Ömerağa Mahallesi Akça Cami Caddesi’ndeki dükkanında yıllardır çalışmalarını sürdüren Ali Osman Aydın (59), kentin tek şemsiye tamircisi olarak biliniyor. Yıllardır bozulan ve kırılan şemsiyeleri tamir eden Aydın’ın dükkanı, özellikle kış aylarında vatandaşların uğrak mekanları arasında yer alıyor. Şemsiye tamirinin tüm detaylarını ustasından öğrendiğini söyleyen Ali Osman Aydın, "Bu işe çıraklıktan başlamadım. Araba tamiri gibi çıraklıktan başlanarak öğrenilecek bir iş değil. Bende ustadan 2-3 ay içerisinde bu işi öğrendim. Bu işin kendine has zorlukları da var tabii ki. İşi öğrendiğimden beri burada vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz" dedi. Şemsiye tamirine ilgi arttı Şemsiye fiyatlarının artmasının vatandaşları tamire yönelttiğini belirten Aydın, "Şemsiyelerin satış fiyatları 150 TL’den başlayıp bin 250 TL’ye kadar çıkıyor. Şemsiye tamiri ise 10 TL’den başlayıp 150 TL’ye kadar çıkıyor. Şemsiyenin kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Netice itibariyle şemsiyelerini yıllardır tamir ettiren insanlar var" diye konuştu. "Türkiye’de şemsiye parçası bulmak çok zor" Şemsiye tamirinde en büyük sıkıntının parça temini olduğundan yakınan Aydın, "Türkiye’de satılan şemsiyelerin yüzde 100’ü Çin malı. Çin malı olduğu içinde parça bulurken çok sıkıntı çekiyoruz, parça bulamıyoruz. İthalatçı firmalar ne parça getirirse onları alıyoruz. Bir de bize gelen şemsiyelerden arızalı olanlardan parça alıp diğerlerini tamir ediyorum" şeklinde konuştu. "Kocaeli’de bu işi yapan tek kişiyim" Kocaeli’de şemsiye tamiri yapan başka bir usta olmadığının ve farklı şehirlerden tamir için şemsiye geldiğinin altını çizen Aydın, "Kocaeli’de benden başka şemsiye tamiri işi yapan yok hatta . 2 gün önce Kozan’dan tamir edilmesi için şemsiye geldi. Benim için gurur kaynağı" şeklinde konuştu.
Kütahya Prof. Dr. Hüsamettin İnaç: "Filistin davası yalnız bırakılmamalı" Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, Filistin meselesi ve Gazze’deki son gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İnaç, Filistin davasının İslam ve Arap dünyasında uzun süredir unutulduğunu ifade ederek bunun temel nedeninin Körfez ülkelerinin kendi siyasi çıkarları ve tahtlarını kaybetme korkusu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. İnaç, Gazze’de yaşanan olaylarda Filistin’in yalnız bırakıldığını belirtti ve şunları söyledi: "Hamas’ın yanında olduğunu söyleyen güçlerin, vekil kuvvetlerini harekete geçirmemesi dikkat çekicidir. Örneğin Hizbullah, Bedir Tugayları veya Haşdi Şabi gibi unsurlardan beklenen destek gelmedi. Bu durum, Filistin’in uluslararası arenada yalnız bırakıldığını bir kez daha gözler önüne seriyor." "Batı’dan gelen destek önemli" İnaç, Avrupa’da Filistin’e yönelik desteğin artmasının önemli bir gelişme olduğuna işaret etti. Özellikle İspanya’nın bu konuda öncülük ettiğini belirten İnaç, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant hakkında açtığı davanın, adaletin sağlanması yolunda umut verici bir adım olduğunu ifade etti. Gazze’nin zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İnaç, bölgedeki mücadelelerin sadece insani değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik nedenlerle sürdüğünü vurguladı. Gazze’nin, Doğu Akdeniz’deki enerji koridorlarının bir parçası olarak görüldüğünü ifade etti. Gazze’nin geleceği konusunda ise umutlu olduğunu belirten İnaç şöyle konuştu: "Gazze’nin özgürlüğüne kavuşacağına, topraklarını yeniden elde edeceğine ve düşman unsurlarını coğrafyasından uzaklaştıracağına inanıyorum. Bu süreç büyük bir değişim ve dönüşümün habercisi olacaktır." Prof. Dr. İnaç, Filistin halkının zulüm karşısında inancını kaybetmemesinin dünya genelinde vicdan sahibi insanları etkilediğini belirterek, uluslararası toplumun bu konuda daha adil ve kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.
İstanbul 50 sene kalbindeki delikle yaşayan hasta, robotik cerrahi ile iyileşti 50 yıldır kalbindeki delikle yaşayan Ünsal Günaydın, robotik cerrahi ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ünal Aydın, yetişkin hastalarda kalp deliklerinin yüzde 90’ının robotik ameliyatla kapatılabileceğine dikkat çekti. Yokuş çıkmakta zorlanan, kendisini halsiz hisseden 50 yaşındaki Ünsal Günaydın, şeker rahatsızlığı olduğunu düşünerek hastaneye başvurdu. Yapılan incelemelerde doğuştan kalbinde deli olduğu ortaya çıktı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ünal Aydın tarafından muayene edilen Günaydın, robotik cerrahi ameliyatı olmayı seçti. Kısa sürede sağlığına kavuşan Günaydın, doktor Ünal Aydın’a teşekkür etti. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ünal Aydın robotik cerrahi yöntemini anlatarak, Ünal Aydın, “Biz ekip olarak robotik cerrahiyle bunu başarılı şekilde kapatabiliyoruz. Uzun yıllardır birçok vakada böyle bir tecrübemiz var. Bu yöntem sayesinde göğüs kafesini açmadan, çok küçük birkaç kesi ile kalpteki deliği kapatmaktayız. Dolayısıyla da hastalarımız erken dönemde sağlığına kavuşabiliyor. Burada vaka seçimi önemli. Bize gelen erişkin hastalarda, kalp deliklerinin yüzde 90’ını bu şekilde ameliyat edebiliriz” dedi. “Kalbinde doğuştan olan ama şimdiye dek fark edilmeyen bir delik olduğu ortaya çıktı” Kalbi delik olan hastalardan birinin de 50 yaşındaki Ünsal Günaydın olduğunu vurgulayan Prof. Aydın, ‘‘Hastamız özellikle yokuş yukarı çıkarken zorlandığını, kendini halsiz hissettiğini belirtti. Şeker hastalığı olduğunu düşünerek doktora başvurmuş. Yapılan tetkiklerde kalbinde doğuştan olan ama şimdiye dek fark edilmeyen bir delik olduğu ortaya çıktı. Şanslıydı bu delik kalbine zarar vermemişti, kalp fonksiyonları korunmuştu. Özellikle akciğer damarlarında genişlemeye bağlı tansiyon gelişebiliyor. Olaylar geri dönüşümsüz bir hale varmadan bize geldi. Maalesef bir grup hastada kalpte öyle değişiklikler, öyle bozulmalar oluyor ki artık yapacak bir şey kalmayabiliyor. Hasta şanslıydı, semptomu oldu ve bize geldi” ifadelerini kullandı. ‘‘Hasta robotik cerrahi ile ameliyat olmak istedi’’ Kalpteki deliği, robotik cerrahi ile başarılı bir şekilde kapattıklarını ifade eden Prof. Dr. Ünal Aydın, ‘‘Özellikle robotik cerrahiyle ameliyat olmak istedi. Çünkü bu tekniğin avantajlarını duymuş. Başarılı bir şekilde deliği kapattık. Hasta da gerçekten çok erken bir dönemde ayağa kalktı. Açık ameliyatlarda hastanın göğüs kafesi açılarak ameliyat gerçekleşiyor. Yaklaşık 30 santimetrelik göğsün ortasındaki kemiği kesiyoruz. Dolayısıyla bu hastanın hareketliliğini etkiliyoruz. İster istemez uzun bir kemik olduğu için kan kaybını artabiliyor. İyileşmesi, sağa sola dönmesi, günlük işlerini yapması zaman alabiliyor” şeklinde konuştu. Robotik cerrahi ile hastanın bu ameliyatla kısa sürede sosyal hayatına geri döndüğünü kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Araç kullanmak, sağına, soluna dönmek, kontrollü egzersizler yapmakta herhangi bir sıkıntısı olmadı. Onun dışında kemik kesilmediği için ağrısı daha az, kan kaybı daha az olduğu için kan verilmek zorunda kalınmadı” dedi. ‘‘Kalp ameliyatı olanlar yastıkla geziyor, benim ihtiyacım olmadı’’ Kalbinde doğuştan olan deliği tesadüfen öğrenen Ünsal Günaydın, “50 yaşındayım. Kalbimde deliğin olduğunu bilmiyordum. Doğuştan gelen bir şeymiş. Ben farkında değildim. Tesadüfen kontrollerle çıktı. Bazı belirtiler vardı ama biz şeker başlangıcı zannediyorduk. Hastaneye asıl gelme amacımız şeker içindi. Hocam değerlendirmesini yaptı. Bunun ameliyatla kapatılacağını söyledi. Çünkü yırtık büyüktü. Biz de hemen ameliyat kararı aldık. Tetkikler yapıldı. Ameliyat olduk. Çok güzel oldu. Yoğun bakımda 5-6 saat kaldım, servise çıktım, zaten 3 gün içinde eve gönderdiler. Robotik cerrahinin avantajı mükemmel. Yani açık kalp ameliyatı olanlar yastıkla geziyor. 3 küçük kesiden ameliyat olduğum için benim buna ihtiyacım olmadı. 20 gün oldu ameliyat olalı, hiç sıkıntım yok. Ağrı, sızı olmayınca tabi hemen toparlıyorsun” dedi.