EĞİTİM - 26 Temmuz 2024 Cuma 13:58

“En çok mühendislik fakültesi bölümleri öğrencileri istihdam ediliyor”

A
A
A
“En çok mühendislik fakültesi bölümleri öğrencileri istihdam ediliyor”

Üniversite adaylarının merak ettiği konular hakkında konuşan Öğrenci Dekanı Serhat Butur, “Günümüzde öğrencilerin en sık sorduğu soru ‘Bu meslek bana uygun mu’ yerine ‘Ayda kaç para kazanırım, hemen işe girebilir miyim’ oluyor” dedi.


Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları DABİS (Danışman Bilgi Sistemi) 19 farklı iş günü piyasası performans göstergesi üzerinden aldığı verilerle hazırladığı raporla, işe girme sürelerini ve istihdam oranlarını paylaşan Butur, “En yüksek istihdam oranı, yüzde 90’a yakın ortalama ile mühendislik fakültesi bölümleri öğrencilerine ait” ifadelerini kullandı.


2 Ağustos tarihine kadar devam edecek olan üniversite tercihleri ile ilgili Öğrenci Dekanı Serhat Butur, adaylara ve ailelerine tavsiyelerde ve uyarılarda bulundu. Kulaktan dolma bilgilerle karar vermenin yarardan çok zararı olduğunu söyleyen Butur, “Aday öğrencileri bekleyen en büyük tehlike geleceğin meslekleri adı altında yayınlanan bölümler veya komşu çocuklarının okuduğu bölümlerden mezun olduktan sonra kazandığı maaşlar ile ilgili kulaktan kulağa yayılan efsanelerdir. Başarı adayın öncelikle kendisini tanımasıyla ortaya çıkar. Başkasının başarısı onun kendi yetenekleri dahilinde tercihinde bulunduğu mesleğinden gelir. Birey en çok neyi isterse onu başaracağını bilmektedir” dedi.


“İstemediği bir bölümde okuyan öğrenci kendisini bir alana hapsedilmiş gibi hisseder”


Butur konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Örneğin matematik okumak isteyen bir öğrenciye siz “hukuk okumalısın, komşunun çocuğu bak avukat olmuş” derseniz bu aday öğrencimize yapılacak en büyük kötülüktür. İstemediği bir bölümde okuyan öğrenci kendisini bir alana hapsedilmiş gibi hisseder. Devamsızlıktan kalan birçok öğrencinin nedenleri araştırıldığında tespit edilen ilk husus istemediği bir bölümde okuduğunu söylemesidir.”


“Dijital ortamda üniversiteleri araştırırken dikkatli olunmalı”


Dijital ortamda üniversitelerle ilgili bilgileri araştırırken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden İstanbul Beykent Üniversitesi Öğrenci Dekanı Serhat Butur, “Aday öğrencilerin YKS tercihlerini yaparken hem blog hem de sosyal medya hesaplarından bölümleri araştırdığı, hatta okuyan veya mezun olanlara bölümler/üniversiteler hakkında sorular sorduğu biliniyor. Bu sayfalarda deneyimler paylaşılırken yanlış yönlendirmeler de yapılıyor. “Üniversiteden hiç memnun kalmadım”, “Bu bölümde hiç iş yok, işsiz kalırsın”, “Bu bölümü okumak pişmanlıktır” gibi cevaplar alan adayların kafasının karıştığı, gerçekten başarılı olabileceği bir bölümden yorumlar yüzünden kaçtığı görülüyor” dedi.


Aileler dikkat


Butur konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Kulaktan duyma haberlerde aileler nerede derseniz; aileler çocuklarının hemen işe girebilecekleri, maddi anlamda fazla para kazanacakları, eğilimlerinin mavi yakalılardan değil beyaz yakalılardan olacak bir kariyer planı istiyorlar. Ya da komşularında / akrabalarında herhangi bir meslekte çok para kazanan varsa o kişi örnek gösterilip aynı işi yapmaları bekleniyor. Ayrıca çocukları ile kol kola yürüdüğünü düşünen aileler farkına varmadan üniversite ve kariyer seçiminde kendi hayallerini çocuklarında yaşamak istiyorlar. Bu dönemde çocukları ile araştırmacı olmalı çocuklarının hayalleri doğrultusunda tüm bilgileri toplayarak çocuklarına yardım etmelidirler.”


Öğrencilerin en sık sorduğu sorunun, ‘Bu meslek bana uygun mu’ yerine ‘Ayda kaç para kazanırım, hemen işe girebilir miyim’ olduğuna değinen Butur, “Bu nedenle, aday öğrenciler genellikle ilgili bölümlerin açtığı iş fırsatları, meslek gruplarının neler olduğu, yükselme imkanlarının nasıl olduğu ve öğrencisi olacakları üniversitenin kariyer merkezlerinin öğrencilerine nasıl destek verdiği gibi önemli sorulara yanıt aramak yerine, aile içi konuşmalarda geçen ve kendilerine uygun olup olmadığını düşünmedikleri bir bölümü tercih ediyorlar. Sonuçta da o işi yapmaktan memnun kalmıyorlar” şeklinde konuştu.


“Kendi ilgi alanı dışındakiler mutsuz”


Öğrencilerin kendi ilgi alanlarına uygun olmayan bir bölümde okuduklarında mutsuz olduklarını gördüklerini belirten Butur, “Oysaki okumak istedikleri alanda çalışan öğrenciler, ne kadar yorulsalar da fırsatları incelemek, geleceklerini şekillendirmek ve kapıları kendilerine aralamak için koştururken şikâyetçi olmazlar. Bu öğrenciler, en iyi araştırmacılar olarak karşımıza çıkar; fırsatları yakalar, yurt dışı imkânlarını kollar ve en iyi işlere ulaşırlar. Öğrencilerin, meslek seçimlerinde sadece maaş beklentilerine odaklanmak yerine, kendi yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda karar vermeleri önemlidir. Bu şekilde hem akademik başarı hem de kariyer memnuniyeti sağlanabilir. Sonuç olarak, doğru meslek seçimi, öğrencilerin kendilerini tanımaları ve gerçekçi beklentilerle hareket etmeleriyle mümkün olacaktır” dedi.


En çok istihdam edilen bölümler


Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları DABİS (Danışman Bilgi Sistemi) 19 farklı iş günü piyasası performans göstergesi üzerinden aldığı verilerle hazırlanan rapora göre İstanbul Beykent Üniversitesi öğrencilerinin iş bulma sürelerini aktaran Butur, “Öğrencilerin lisans ve ön lisans düzeyinde iş bulma süreleri Türkiye genel ortalamasının üzerinde. Lisans öğrencilerinin yüzde 22’sine yakını, ön lisans öğrencilerinin yüzde 30’undan fazlası henüz öğrenciyken iş buluyor. En yüksek istihdam oranına sahip ise mühendislik fakültesi bölümleri öğrencilerine ait. Yaklaşık oranlarla ön lisans programlarında da ilgili alanların istihdam oranları benzer şekilde” diye konuştu.



“En çok mühendislik fakültesi bölümleri öğrencileri istihdam ediliyor”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi: Yollar dereye döndü, ev ve iş yerlerini su bastı Çorum’da akşam saatlerinde aniden bastıran şiddetli yağmur nedeniyle yollar dereye döndü, araçlar yolda kaldı, ev ve iş yerlerini su bastı. Uzun süre etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle birçok cadde ve sokakta su birikintileri oluştu, Sürücüler, yollarda biriken sular nedeniyle zor anlar yaşadı. Osmancık Köprüsü civarında bulunan bölgede su birikintisi iş yerlerine kadar geldi. Çevre esnafı yağmur sularının ev ve iş yerlerine girmemesi için büyük çaba harcadı. Şaban Cirlan isimli esnaf “Her yağmur yağdığında dükkanlarımıza su girmemesi için ellerimizde çek pasla adeta nöbet tutuyor, yağmur sularını kendimiz temizliyoruz. Mazgallar tıkanıyor, sular dükkanlarımıza doluyor. Yetkililer bu bölgeye mutlaka çözüm bulmalılar” şeklinde konuştu. Uzun süren yağış nedeniyle kentte bir çok cadde ve sokak da yükselen sular araçların geçmesine izin vermedi, bir çok araçta yollarda mahsur kaldı. Polis ekipleri sel sularının fazla olduğu bölgelerde tedbir alarak araçları alternatif yollar yönlendirdiler. Belediye ekipleri de su baskını olan ev ve işyerleri için seferber oldular. Yoğun sağanak yağışın gece yarısından sonra durmasının ardından sel suları çekildi, kentte hayat normale döndü. Sağanak yağış ilçelerde de etkili oldu Çorum’da akşam saatlerinde aniden bastıran ve gece yarısına kadar devam eden şiddetli yağmur, ilçelerde de etkili oldu. Sağanak yağış Osmancık ilçesinde elektrik kesintisine neden oldu. Akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sonrasın da ilçede elektrikler kesildi. İlçenin tamamını etkileyen yaklaşık 40 dakikalık elektrik kesintisi YEPAŞ ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonrasın tekrar sona erdi. Sağanak yağış kentin kuzeyinde bulunan Laçin, Dodurga, Oğuzlar, Osmancık ve Kargı ilçelerinde de etkili oldu.
Düzce Düzce Valiliği’nden Düzcespor-Bursaspor açıklaması Düzcespor-Bursaspor maçında çıkan olaylarla ilgili Düzce Valiliği’nden açıklama yayınlandı. Türkiye Futbol Federasyonu 3. Lig açılış maçında Düzcespor, evinde Bursaspor’u ağırladı. Mücadele Bursaspor’un 2-0 üstünlüğü ile sona ererken, Bursaspor taraftarlarının çıkardığı olaylar ile ilgili Düzce Valiliği’nden açıklama yayınlandı. Yapılan açıklamada 450 kontenjan verilen Bursaspor taraftarlarının şehre daha kalabalık geldiği belirtilen açıklamada, “07.09.2024 günü saat 16.00’da oynanan Düzcespor - Bursaspor müsabakasına kulüplerimizin ortak talebi doğrultusunda il Spor Güvenlik Kurulu kararı ile stadyum kapasitesinin %10’u oranında (450) misafir takim seyircisi için yer ayrılması kararlaştırılarak kulüplere bildirilmiştir. Ev sahibi kulüp tarafından (450) bilet tahsis edilmesine karşın müsabakayı izlemek için (1200) Bursaspor taraftarı stadyuma gelmiştir. Stadyumun misafir takım trübününün fiziki kapasitesi olan (450) seyircinin maç saati öncesinde kontrolleri yapılarak müsabakaya girişleri sağlanmıştır. Biletsiz ya da aynı seri numarasi içeren fotoğraf kartına basılmış taklit biletle stadyuma girmeye çalışan taraftarlara misafir takım trübününün dolduğu, stadyuma alınamayacakları defaten iletilmiştir. Ancak dışarda bulunan bazı taraftarların dış güvenlik bariyerini aşarak stada girme teşebbüsünde bulunmalar üzerine yaşanan arbede sırasında istenmeyen bazı olaylar meydana geldiği gözlemlemiştir. Yaşanan olayların çok yönlü olarak incelenmesi için idari tahkikata başlanılmış olup zor kullanma yetkisini aştığı değerlendirilen (1) personel görevden uzaklaştırılmıştır” denildi.
Burdur Kontrolden çıkan otomobil, refüjü aşarak karşı şeritten gelen otomobilin üzerine düştü: 2 ölü, 3 yaralı Burdur-Fethiye Karayolu’nda kontrolden çıkarak takla atan otomobilin karşı şeritten gelen başka bir otomobilin üzerine düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı. Kaza saat 21.30 sıralarında Burdur-Fethiye Karayolu Kuruçay mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre Burdur’dan Fethiye istikametine seyir halinde olan Mehmet Peşen (18) idaresindeki 15 ACL 809 plakalı Tofaş marka otomobil, Kuruçay köyü çıkışına geldiği esnada sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıktı. Refüjü aşan otomobil, taklalar atarak karşı şeritten gelen Ali Ç.(33) idaresindeki 15 DF 105 plakalı Volkswagen otomobilin üzerine düştü. Kazada Tofaş sürücüsü Mehmet Peşen ve araçta yolcu olarak bulunan Emir Özer(20) araçtan fırlayarak ağır yaralanırken, diğer araç sürücüsü Ali Ç. ve eşi Fatma Ç.(31) ve çocukları Duru Ç.(7) yaralandı. O esnada yolun kenarında bulunan ve kazayı gören İsmail Dinçer hemen araçların yanına gelerek 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesinin üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde Mehmet Peşen ve Emir Özer’in hayatını kaybettiği belirlenirken itfaiye ekiplerinin çalışmalarıyla araçtan çıkarılan diğer araç sürücüsü Ali Ç., Fatma Ç. ve çocukları Duru Ç. ilk müdahalelerinin ardından ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Mehmet Peşen ve Emir Özer’in kaza haberini alıp olay yerine gelen yakınları gençlerin ölüm haberini alınca sinir krizi geçirirken, gençlerin cenazesi savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından otopsi yapılmak üzere Burdur Devlet Hastanesi Morgu’na götürüldü. Öte yandan Burdur Devlet Hastanesi’nde ilk müdahalesi yapılan ve durumu ağır olan Ali Ç. buradan Isparta Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. "Hızla gelen arabanın sesini duydum bir baktım kafa kafaya çarpıştılar" Kaza anında yol kenarında bulunan işletmesinde temizlik yapan ve yardıma ilk koşan görgü tanığı İsmail Dinçer, “İşletmemde etrafı temizleyip Kuruçay tabelasının yanındaki bayrakların kontrolünü yaparken bir anda kavşaktan itibaren gürültülü bir ses geldi. Tahminimce saatte 150 kilometre civarı bir hızla gelen Tofaş otomobil, bir anda tam benim bulunduğum yerden 100 metre geride araç savrularak refüjü aşıp taklalar atarak karşı şeritteki arabaya çarptı. Olay yerinde ilk ben olduğum için hemen koşarak yanlarına gittim ve 112’yi aradım. İki aracın çarpıştığını, insanların savrulduğunu ölü olup olmadığını bilmediğimi ambulansın acele gelmesini istedim. Daha sonra araçların kontakları alıp stop ettim. Arabanın içinde kadın ve çocuk vardı yaralı onları çıkardım. Şoför ise sıkışmıştı ama bilinci açıktı. Görevliler gelene kadar trafik tedbirlerini aldım. İnsanlık görevi diyerek elimden geleni yapmaya çalıştım” dedi. "Aynı yerde sürekli kaza oluyor" Yıllardır kazanın olduğu bölgede işletmecilik yaptığını ve sürekli kazalara şahit olduğunu da söyleyen İsmail Dinçer, “Burada sürekli kaza oluyor Hatta bende dinlenme tesisimi kapatıp lastikçi veya oto kurtarıcı dükkanı açayım diye düşündüm. İlerdeki kavşaktan dönen araçlar yolun düz olduğunu görüp devamlı gaza basıyorlar ve burada da devamlı bu sıkıntı meydana geliyor” şeklinde konuştu. Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.