SAĞLIK - 18 Eylül 2024 Çarşamba 09:10

Çocuklarda çağın tehlikesi obezite: Dijitalleşmeyi avantaja çevirin

A
A
A
Çocuklarda çağın tehlikesi obezite: Dijitalleşmeyi avantaja çevirin

Çocukluk çağında giderek daha fazla görülen obezite, sadece fazla kiloları değil, çeşitli hastalıkları da beraberinde getiriyor. Çocuklarda obezite tehlikesine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, çocukları bu riskten korumak için beslenmeden fiziksel aktiviteye, dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.


Hazır gıda tüketiminin ve hareketsiz yaşamın günümüzde neden olduğu en önemli rahatsızlıklardan biri de obezite. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışmasıyla en son 2016 yılında hazırlanan rapora göre çocuklarda obezite oranı yüzde 9,9’a ulaştı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, bu oranın günümüzde daha da arttığına dikkat çekerek, obezitenin önüne geçilmesi için önemli uyarılarda bulundu.


Çocukluk çağında görülen obezitenin en büyük nedeninin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Bayram, “Bu alışkanlıkları daha geniş bir başlık altında toplayabiliriz. Örneğin, tek tip beslenme. Çocuklar makarna ve ekmek grubunu çok seviyor. Bu tarz besinlere yöneldiklerinde almaları gereken diğer besinleri alamamış oluyorlar. Bir diğer etken fast food tüketiminin oldukça yaygınlaşması ya da çocukların abur cuburlar başta olmak üzere işlenmiş paketli ürünlere erişiminin kolay olması. Bu ürünlerin akranları ya da ev halkı içinde yaygın bir şekilde tüketiliyor olması, bu ürünlerle ilişkili olan reklamlar ya da paketli ürünlerin sağlıklı şekilde sunulması diğer faktörler” dedi.


Uykusuzluk da obezite nedeni


Obeziteye neden olan bir diğer en önemli etkenin uykusuzluk olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, şu ifadeleri kullandı:


“Özellikle dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte tablet, bilgisayar, cep telefonu ve televizyon kullanan çocukların ekran maruziyeti arttı. Bu noktada uykusuzluk da devreye giriyor. Uykusuzluk tek başına obeziteye neden olan bir etkenken dijital ekrana maruz kalmak da çocuklarda uykusuzluğa yol açabilir. Çocukların bunlara maruz kaldığı zamanlarda atıştırmalık isteği artabilir. Gece uykusuz kaldıkları takdirde gece yeme istekleri artabilir. Ya da yemekleri direkt ekran karşısında hızlı bir şekilde yedikleri ve ne yediklerini bilmedikleri için aldıkları kaloriler artabilir.”


Obezite ile kanser türlerinin gelişimi artıyor


Ailenin beslenme alışkanlıklarının ve sofra düzeninin önemli olduğunu belirten Bayram, üzüntü, stres, akran zorbalığı gibi durumlar nedeniyle de çocukların kendilerini rahatlatmak amacıyla yemeğe yönelebildiğini söyledi.


Obeziteyle birlikte çocuklarda ortaya çıkan hastalıkları anlatan Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Obezite başlı başına kronik hastalıklar için bir problem. Obeziteyle birlikte tip 2 diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, bazı spesifik kanser türlerinin gelişimi artıyor olacak. Çocukluk çağı obezitesi yetişkinlik döneminde olduğundan daha önemli. Çocukluk döneminde obeziteye yakalandıysanız bu hastalıkların gelişim yaşı düşecek. Bu noktada ileri yaşlar için komplikasyon riski artmış olacak” dedi.


Sağlıklı beslenme alışkanlığı ailede başlıyor


Çocuklardaki sağlıklı beslenme alışkanlığının aileden başladığını belirterek, “İlk önce anne-babanın sağlıklı yeme alışkanlığını ediniyor olması lazım. Anne baba bu alışkanlığa sahipse, çocuk onları taklit ederek başladığı için doğruyu öğrenerek hayatına devam ediyor olacak” diyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, hareketsiz yaşamın obezite üzerindeki etkisini hatırlattı.


“Ailece spor günü belirleyin”


Havaların soğumasıyla çocukların eve kapanıp daha az fiziksel aktivitede bulunacak olması nedeniyle önemli tavsiyeler veren Bayram, “Dijitalleşmenin bu noktada faydaya dönüştürülmesi gerekli. Fiziksel aktiviteyi artıracak çeşitli dijital oyunlar var. Aile, çocuğu bu tür oyunlara teşvik edebilir hatta onlarla birlikte oynayabilir. Bir spor günü belirlenerek ailecek yürüyüşe ya da herhangi bir kış etkinliğine gidilebilir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TÜGŞAV üyeleri Gaziler Günü’nde Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabrini ziyaret etti Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı (TÜGŞAV) üyeleri, 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabrini ziyaret etti. TÜGŞAV üyeleri, 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle düzenlenen program çerçevesinde 25 Mart 2009’da helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabrini ziyaret etti. Kabir başında dua edip Kur’an-ı Kerim okuyan gaziler, Yazıcıoğlu’nun kabrine kırmızı güller bıraktı. Ziyaret sonrası İHA muhabirine açıklama yapan TÜGŞAV Başkanı Lokman Aylar, “Ben de bir gazi olarak bugünü kutlamanın gururunu, onurunu yaşıyorum. 1996 yılında Hakkari ili Çukurca ilçesinde yaralandım. Sağ gözümü ve sağ böbreğimi kaybettim. Uzun süreli bir tedaviden sonra gazi olarak emekliye ayrıldım” dedi. “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde gazi olmak, şehit ailesi olmak onur ve şereftir” Aylar, tüm gazilerin Gaziler Günü’nü kutladığını söyleyerek, “Bugün Gaziler Günü, aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, başkomutana gazilik ünvanının ve mareşal ünvanının verilişinin 103’üncü yıldönümüdür. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle yad ediyorum. Tüm gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde gazi olmak, şehit ailesi olmak onur ve şereftir. Özellikle son yıllarda kamu kurumlarında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan genelge ve talimatlarla gazi olarak gittiğimiz her yerde çok saygı ile karşılanıyoruz. Bunun için çok memnunuz. Öncelikle Cumhurbaşkanımıza ve aziz milletimize bize bu duyguları yaşattıkları için çok teşekkür ediyoruz. ‘Gazi nedir’ diye sorulduğu zaman biz hep şunu söylüyoruz; gazi vatandır, gazi bayraktır, gazi milletin kendisidir. Gazilerimizi ve şehit yakınlarımızı hiçbir zaman incitmememiz gerekiyor. Onların her zaman yanında olmamız gerekiyor. Milletimiz her zaman gazi ve şehit ailelerimizin yanında. Biz de gaziler olarak milletimize, devletimize teşekkür ediyoruz bize bu duyguları yaşattıkları için” açıklamasında bulundu.
Mersin Toroslar Spor Park ve Çocuk Gelişim Merkezi inşaatında çalışmalar sürüyor Mersin Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Toroslar Spor Park ve Çocuk Gelişim Merkezi’nde çalışmalar sürüyor. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75 olan merkezin aralık ayında bitirilmesi hedefleniyor. Bölgenin spor yapma ihtiyacını karşılayıp, çocuklar ve yetişkinler için güvenlikli bir alan oluşturmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi tarafından Toroslar ilçesindeki Yusuf Kılıç Mahallesi’nde temeli 20 Mart’ta atılan Toroslar Spor Park ve Çocuk Gelişim Merkezi’nde çalışmalar sürüyor. Arsa alanı 4 bin 789 metrekare olan merkezin yapı alanı 1600 metrekareden oluşuyor. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75’e ulaşan merkezin aralık ayında bitirilmesi hedefleniyor. "Hem çocuklara hem yetişkinlere yönelik aktiviteler gerçekleştirilebilecek" Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, çocuk gelişim merkezi, havuz, survivor parkuru, kafe ile yetişkinler için spor ve yürüme alanları da yer alacak merkezdeki çalışmaları inceledi. Seçer, inceleme sonrası yaptığı değerlendirmede, bölgede bir spor park ve çocuk gelişim merkezi eksikliğinin var olduğunu belirterek, hepsine birden cevap verebilecek bir merkezi hayata geçirdiklerini kaydetti. Seçer, "Burası yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alan ve Rıfat Uslu Caddesi’nin kıyısına denk geliyor. Burada yaklaşık 150 çocuğumuz okul öncesi eğitim alabilecek. Diğer tarafta da spor park dediğimiz bölgede de yarı olimpik açık havuz var, yanında da bir çocuk havuzu var. Yine çocuklar için bir survivor parkı var. Yetişkinler için de spor ve yürüme alanları ile spor aletlerinin olduğu bir birim var. Burada hem çocuklara hem yetişkinlere yönelik aktiviteler gerçekleştirilebilecek" dedi. "9 ayda bitireceğimizi söylemiştik" Toroslar bölgesinde ihtiyaç duyulan ve vatandaşların talebi olan her alanda Toroslar Belediyesi ile birbirlerine yardımcı olup, bu talepleri yerine getirmeye çalıştıklarını aktaran Seçer, "Bu durum devam edecek. Çok daha güzel projelere beraber imza atacağımızı umut ediyorum. Toroslara, çocuklara, kadınlara; herkese hayırlı olsun. Temelini geçen mart ayında atmıştık ve 9 ayda bitireceğimizi söylemiştik. Tesisimiz, aralık ayı gibi faal duruma gelecek. Yaz sezonuyla beraber de havuzumuz hazır bir şekilde faaliyetine başlayacak" diye konuştu.
İstanbul Avcılar’da feci kaza: 1 çocuk hayatını kaybetti İstanbul Avcılar’da halası ve kuzeniyle dışarıya çıkan 4 yaşındaki Seyfican Taze, sokağın başından geri geri çıkan servis minibüsünün altında kalarak hayatını kaybetti. Yaşanan o kaza güvenlik kamerası tarafından görüntülendi. Olay, dün akşam 18.00 sıralarında Avcılar Yeşilkent Mahallesi G-725’inci Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, halası ve kuzeniyle beraber dışarıya çıkan 4 yaşındaki Seyfican Taze, sokakta geri geri gelen servis minibüsünün altında kaldı. Hayatını kaybettiği öğrenilen 4 yaşındaki çocuğun bisikletiyle servis minibüsünün altında kaldığı o anlar çevredeki güvenlik kameraları tarafından görüntülendi. Görüntülerde, yolun karşısına geçmeye yönelen kadının kendi çocuğu ile yürürken yeğeni Seyfican’ı geride bıraktığı ve o esnada ileri manevra yapan servis şoförünün, bisikletiyle karşıya geçmeye çalışan 4 yaşındaki Seyfican Taze’yi ezdiği anlar yer aldı. Kaza sonrasında panikleyen kadının, çevredeki bir vatandaşın aracıyla yeğenini bir özel hastaneye götürürken kendi çocuğunu olay yerinde bıraktığı görüldü. Hastaneye kaldırılan Seyfican Taze’nin tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi. Servis şoförü gözaltına alınırken polis olayla ilgili inceleme başlattı. Yaşanan kazayı gören ve sokakta yaşayan Nurettin Karakoç, "Burada devamlı yaşanan bir olay. Burada her hafta kaza var. Dünkü olay çok acı. Böyle bir acıyı Allah kimseye göstermesin, çok acı bir olay. Tedbirli olmak gerekiyor. Ayrıca burada arabaları çok süratli de kullanıyorlar. 120 ile 150 ile geçiyorlar. Millet bizim şoförlüğümüz iyi bir şey olmaz diyor ama dün gördük neler olabileceğini, 4 yaşında bir çocuk öldü burada. Allah ailesine sabır versin" dedi.