SAĞLIK - 15 Nisan 2025 Salı 15:19

"Balık tüketmek kalp krizi riskini azaltabilir"

A
A
A
"Balık tüketmek kalp krizi riskini azaltabilir"

Harvard Tıp Fakültesi’nde Tıp Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü olan Eric Rimm, ’’Yıllardır yapılan araştırmalar, haftada birkaç kez balık tüketen kişilerin, hiç balık yemeyenlere kıyasla daha düşük ölümcül kalp krizi riski taşıdığı gösterdi’’ dedi.

Sağlıklı beslenmenin önemi Kalp Sağlığı Haftası’nda gündemdeki yerini koruyor. Bilimsel araştırmalar, Omega-3 açısından zengin beslenme düzeninin kalp krizi riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle yağlı balıklardan alınan Omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığını birçok yönden iyileştirdiği gösteriliyor. Uzmanlar, sardalya, ton balığı, uskumru ve somon gibi balıkları haftada en az iki kez tüketmeyi öneriyor. Harvard Tıp Fakültesi’nde Tıp Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü olan Eric Rimm, yıllardır yapılan araştırmalarla, haftada birkaç kez balık tüketen kişilerin, hiç balık yemeyenlere kıyasla daha düşük ölümcül kalp krizi riski taşıdığını vurguladı.

Tıp dünyasından tavsiyeler

ABD’li National Geographic Dergisi’nin Mart sonu yayınladığı makaleye göre, Omega-3 yağ asitleri, enflamasyonu azaltmaya odaklanan bir dizi mekanizma aracılığıyla geniş sağlık faydaları sunuyor. Sidney Kimmel Tıp Fakültesi Entegre Tıp ve Beslenme Bilimleri Bölümü Profesörü Daniel Monti, "Omega-3 yağ asitleri, tehlikeli trigliserit seviyelerini düşürür, oksidatif stresi sınırlar, kan akışını iyileştirir ve hücrelerimizde enerji üreten organeller olan mitokondrilerin işlevini artırır" diyerek bu faydalara dikkat çekiyor.

Makale, Dallas’taki UT Southwestern Tıp Merkezi’nde Diyetisyen ve Profesör olan Jo Ann Carson’ın şu sözlerine de yer verdi: "Eğer sağlıksız bir diyetiniz varsa ve deniz ürünleri yemiyorsanız, balığı yüksek yağlı hayvansal ürünler yerine koyarak kalp sağlığınızda büyük bir fark oluşturabilirsiniz. Vejetaryenlerin, et veya balık yemeyen kişilerin, balık yemeyi düşünmeleri de faydalı olur, artık daha fazla vejetaryen diyetlerine balık ekliyor."

Hangi balıklar tüketilmeli?

Omega-3 yağ asitlerinin vücut sağlığını korumaktaki önemi, 90 yıldan uzun bir süre önce Mildred ve George Burr tarafından keşfedildi. Bugün birçok Omega-3 yağ asidi olduğu biliniyor fakat çoğu araştırma, Omega-3’ün faydalarını elde etmenin en iyi yolunun onu deniz ürünlerinden almak olduğunu destekliyor. Özellikle soğuk su balıkları olan sardalya, ton balığı, somon, uskumru, gibi yağlı balıklar, Omega-3 açısından son derece zengin besin değerlerine sahip. Bu yüzden Amerikan Kalp Derneği her hafta bu tür balıklardan en az iki porsiyon tüketilmesini öneriyor. Eric Rimm, "Omega-3’ler hücre zarlarına girer ve bu, hücre içi ve hücrelerarası iletişimi sağlar. Hücre iletişimi, düzgün çalışan bir kalp için çok değerlidir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Recep Uçar: "Yeri geldiğinde riskler aldık, karşılığını alamadık" Konyaspor Teknik Direktörü Recep Uçar, Galatasaray’a mağlup oldukları maçın ardından, "Coşkulu bir oyun oynamak istedik. Yeri geldiğinde riskler aldık, karşılığını alamadık" dedi. Konyaspor, Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final mücadelesinde kendi evinde Galatasaray’a 5-1 mağlup oldu. Maç sonu düzenlenen basın toplantısında konuşan Konyaspor Teknik Direktörü Recep Uçar, "Çok hayal kurmuştuk. Kupayı çok istiyorduk. İlk oynadığımız Kepez maçından itibaren, ne kadar istediğimizi bu ana kadar belli etmiştik. Bu akşam itibarıyla maalesef kupa yolculuğumuz sona erdi. Alışık olmadığımız farklı bir yenilgi aldık. Kupada bu ana kadar etkili performans sergileyerek son 4 takım arasına kalıp, yarı finale kalmıştık. En zor gruptan elemeleri geçip, lider çıkıp toplam 1 gol yiyip, 18 gol atarak gelmiştik. Ama bugün itibarıyla maalesef istediklerimizi yapamadık. Maçtan önce sınırlarımızı zorlamamız gereken bir maç demiştim. Rakibin de gücünü bilerek. Ama bugün itibarıyla bırakın sınırlarımızı zorlamayı, kendi normal standart performansımızın da altında kaldığımız bir maç oynadık. İlk kez bu kadar etkisiz bir performans gösterdik. Gerçekçi olmak gerekirse takım olarak" şeklinde konuştu. "Yeri geldiğinde riskler aldık. Karşılığını alamadık" Ağır yenilginin sorumlusunun kendisi olduğunu ifade eden Uçar, "Bugüne kadar, bu noktaya getirene kadar gerçekten çok ciddi efor sarf ettiler. Bu ana kadar bizleri hep sevindiren sonuçlar aldılar. Özellikle kupada. Ligin de son bölümünde 7 maçta 5 galibiyeti alan oyuncular, kesinlikle onlarla haksızlık edemem. İçeride onlara söylediğim gibi ben sonuç ne olursa olsun, onların bugüne kadar ortaya koyduğu efor mücadeleden dolayı hepsiyle gurur duyuyorum. Evet bugün itibarıyla ağır bir yenilgi varsa, bunun da birinci sorumlusu benim, net söyleyeyim. Coşkulu bir oyun oynamak istedik. Yeri geldiğinde riskler aldık. Karşılığını alamadık" diye konuştu.
Çorum Çorum’da baraj doluluğu yüzde 36’ya düştü: Tarımsal sulamaya sınırlama geliyor DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, Çorum’da bulunan barajdaki doluluk oranının yüzde 36’ya düştüğünü belirterek, içme suyunda sorun beklenmediğini ancak tarımsal sulamada kısıtlamaya gidileceğini açıkladı. Çorum Valisi Ali Çalgan başkanlığında düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, 2025 yılı kamu yatırımları değerlendirilirken, Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da baraj doluluk oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Çalgan’a toplantıda bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajlardaki su seviyelerinin geçen yıla göre ciddi oranda azaldığını söyledi. Yaroğlu, "Barajlardaki doluluk oranına baktığımızda geçen seneye göre doluluk oranımız düşük. Geçen sene yüzde 54 olan doluluk oranımız, bu sene yüzde 36’ya geriledi. Burada özellikle içme suyu noktasında çok büyük bir sıkıntımız yok. Fakat sulama noktasında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağımızı öngörüyoruz" dedi. Yaroğlu, tarımsal sulamada bu yıl kısıtlamaya gidileceğini belirterek, "Suyumuz yok, kısıtlı sulama yapacağız. Suyla ilgili çok büyük bir problem var. Bu durumla alakalı sözünü veremeyiz ama çiftçimizi mağdur etmemek için planlama ve programı ona göre yapıyoruz. Kısıtlı sulamanın da durumu bu şekilde" ifadelerini kullandı. Önceliğin içme suyuna verildiğini ifade eden Yaroğlu, "Bazı sulamalarımızda kısıtlı sulamaya gideceğiz, bazılarında ise belki duruma göre sulama yapamayacağız. O yüzden içme suyu önceliğimiz. Bu sene içme suyunda herhangi bir problem öngörmüyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah ciddi bir yağış alırsak, hem sulamada hem de içme suyunda problem yaşamayı düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.