EKONOMİ - 24 Ekim 2024 Perşembe 15:17

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan: "Bu hain terör saldırısı her alanda ülkemizin güçlü yürüyüşünü ve bağımsızlığını hedef almıştır"

A
A
A
Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan: "Bu hain terör saldırısı her alanda ülkemizin güçlü yürüyüşünü ve bağımsızlığını hedef almıştır"

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “TUSAŞ’a yapılan hain saldırı planlı bir saldırıydı. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin yanına bırakmayacağız. ilham ve kararlılıkla bilişim, teknoloji, yapay zeka ve milli üretim konusunda kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.



Bu yıl 24’üncü kez gerçekleştirilen Bilişim Zirvesi’24, İstanbul’da gerçekleştirildi. Kamu, bilişim, akademi ve iş dünyasının bir araya geldiği zirvede ileri teknolojilerin yön verdiği dijital çağın geleceği, alanında uzman isimler tarafından ele alındı. Zirvenin açılış programında, Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, “Zekaların Ortaklığı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.



“Bu hain terör saldırısı her alanda ülkemizin güçlü yürüyüşünü ve bağımsızlığını hedef almıştır”


Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da yaptığı açılış konuşmasında, "Bu saldırılar bize gösteriyor ki ülkece biz güçlü olmak zorundayız. Şunu bilin ki bunu yapanların asla yanına kalmayacak. Biz dünkü terör saldırısından sonra internette paylaşılan görüntülerin ve içeriklerin toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturacağı ve terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edeceği gerekçesiyle yoğun olarak kullanılan platformlar ile ilgili bazı önlemler almak zorunda kaldık. Bu uygulama sonrasında tüm platformlar ile irtibata geçtik. Hain terör saldırısına ilişkin görüntüler terörün amacına hizmet edilmemesi adına ve yayılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduk. Bu hain terör saldırısı her alanda ülkemizin güçlü yürüyüşünü, bağımsızlığını hedef almıştır. Eli kanlı hainlere asla boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Bunun hesabını en ağır şekilde soracağız. Dün TUSAŞ’a olan saldırı normal bir saldırı değildi. Yerli ve milli üretimimizin olduğu bir noktaya planlı bir saldırıydı. Şehitlerimizin ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Bunu yapan hainlerin yanına bırakmayacağız, bırakmıyoruz” ifadelerini kullandı.



“Küresel rekabette ayakta kalmanın en önemli ayağı bilişim ve bilişim teknolojileridir”


Sayan, “Küresel rekabette ayakta kalmanın en önemli ayağı bilişim ve bilişim teknolojileridir. Sürdürülebilirlik ve yapay zeka çok önemli konular. Teknoloji ile insanı bir araya getirmek sürdürülebilir çözümlerin en önemli noktalarından bir tanesi. Teknoloji ancak insanla anlam kazanır. Biz Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon çerçevesinde milli teknoloji hamlesinin bize sunduğu güç, ilham ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



"Yapay zekaya yapılan yatırım kadar, yapay zekanın olası risklerini önlemek için de yatırım yapılmalı"


Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, “Zekaların Ortaklığı” başlıklı sunumunda, insan zekasının ve yapay zekanın ortaklığının olağanüstü bir hızla geliştiğini belirtti. Halıcı, “İnsan zekası ve yapay zekanın ortaklığında ortaya çıkacak sonuç tek kelime ile verimlilik" dedi.



Yapay zekanın büyük veriden beslendiğine ve özel sektörün en büyük yatırımcısı olduğuna dikkat çeken Halıcı, “Yapay zeka diğer teknolojilere göre hiç kıyaslanmayacak kadar büyük bir hızla ilerliyor. Yapay zeka sistemleri büyük verilerle çalıştığı için, büyük veri teknolojilerinin gelişmesi yapay zekanın gelişiminin hızına yine olumlu bir katkı sağlıyor. Stanford Üniversitesi’nin araştırmasına göre yapay zekaya yapılan yatırımda özel sektör, açık ara birinci durumda" diye konuştu.



2025 yılı Bilişim Zirvesi’nin teması ve tarihi açıklandı


BThaber Başkanı Murat Göçe, 2025 yılında gerçekleşecek Bilişim Zirvesi’nin ‘yapay zeka, siber güvenlik ve bulut çözümleri’ alanlarında olacağını söyledi. Göçe, “Dün üzücü bir olay yaşadık. Hepimiz bunun üzüntüsü içerisindeyiz. Ölenlere rahmet geride kalanlara da sabır diliyorum. Bu yıl umduğumuzdan çok daha fazla ilgi ve kayıt aldık. Pandemi gibi birçok etkene rağmen her yıl etkinliğimizi gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu sektörde belli bir itibar elde ettiğimizi düşünüyoruz. Seneye bilişim zirvesini üç adımda yapmayı planlıyoruz. Birinci adımımız yapay zeka, ikincisi siber güvenlik, üçüncüsü de bulut teknolojileri ya da bulut çözümleri konusunda olacak. Bugünkü konumuz verimlilik. Verimlilik eskiden bilinmeyen bir kavramdı. Frederick Winston adlı mühendis üretim tezgahlarını incelerken geleneksel yöntemler ile yanlış yaptıklarını düşünüyor. Bu düşünce neticesinde verimlilik kavramını ortaya atıyor. Dolayısıyla bu konuda bir akım başlatıyor. Ardından da ‘Bilimsel Yöntemlerin İlkeleri’ isimli bir kitap çıkartıyor” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Tekden Hastaneleri’nden ‘Yenidoğan Çetesi’ açıklaması: “İtibar suikastı yapılıyor” Bazı yayın kuruluşlarında yenidoğan çetesine adı karıştırılan Tekden Hastaneleri tarafından kamuoyu bilgilendirmesi yapıldı. Açıklamada; "Bahse konu hastane 2016 yılı Kasım ayında tüm hisseleri ile devredilmiş, devrinden sonra 2 kez daha el değiştirmiştir. Bu süreç ile Tekden isminin anılması, bu sürece dahil edilmek istenmesi anlaşılamaz bir saldırıdır" denildi. Tekden Hastaneleri tarafından konu ile ilgili tüm hukuki işlemlerin başlatıldığının belirtildiği açıklamada; "23.10.2024 tarihinde bir basın kuruluşunda, kurumumuz Tekden Hastaneleri ve Kemal Tekden ile ilgili yapılan açıklamalar ile ortaya konulan ’itibar suikastı’ gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili basınımızı bilgilendirme zarureti ortaya çıkmıştır. Bir TV’de yayınlanan programda, ’Yenidoğan Çetesi’ olarak adlandırılan suç örgütü ile ilgili yapılan programda, Kemal Tekden’in 2016 yılında devrettiği Özel Bağcılar Tekden Sağlık Hizmetleri San. Tic. A.Ş’nin ismi belirtilerek, Kemal Tekden’in siyasi kimliği ve film yapımcılığı hedef alınarak bir yayın gerçekleştirilmiştir. Bahse konu hastane 2016 yılı Kasım ayında tüm hisseleri ile devredilmiş, devrinden sonra 2 kez daha el değiştirmiştir. Bu süreç ile Tekden isminin anılması, bu sürece dahil edilmek istenmesi anlaşılamaz bir saldırıdır. İddia edildiği üzere, 2016 ve öncesi dönemde hastanemiz ve yeni doğan yoğun bakım bölümü ile ilgili bir şikayet söz konusu değildir. Bu dönemdeki verilere bakıldığında, yenidoğan bölümünün Türkiye standartları üzerinde bir başarı sağladığı aşikar ve ispatlanabilir durumdadır. 2022 yılında bir şikayet ile ortaya çıkan ’yenidoğan çetesi’nin hiçbir üyesi ile doğrudan yada dolaylı bir bağımız bulunmamaktadır. Bahsi geçen süreçte Kemal Tekden milletvekili değildir. Habercilik yapmak üzere yoğun çaba sarf eden tüm basın mensuplarına saygı duymakla beraber, Kemal Tekden’e ait fotoğrafını yayınlayıp ’Ali Tekden’ diyebilecek kadar konuya vakıf olan gazetecilerin, haberlerini nasıl yaptığının, hangi hedeflere ulaşmaya çalıştığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Buradan sonuç ile, yıllardan beri vermiş olduğu hizmetler ile bilinen kurumumuzun, öküz altında buzağı aranarak, 2016 yılında devredilen hastanenin temel alınarak, kurumumuzun markasına, Kemal Tekden’in şahsi ve siyasi kimliğine yapılan ’itibar suikastı’ ile ilgili tüm hukuki işlemlerin başlatıldığını, tekzip haklarının talep edildiğini bildiririz" ifadelerine yer verildi.
Ankara Göç İdaresi Başkanlığı: "Bugüne kadar hiçbir Uygur Türkü Çin’e gönderilmemiştir" Göç İdaresi Başkanlığı, geri gönderme merkezinde idari gözetim altına alınan Uygur Türkü ile ilgili iddialara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bahse konu şahsa Çin’e gitmek istediğine dair evrak imzalatılmaya çalışıldığı iddiası gerçek dışı olup, bugüne kadar hiçbir Uygur Türkü Çin’e gönderilmemiştir" ifadeleri kullanıldı. Türkiye’ye 8 yıl önce gelen ve yasal ikamet izniyle birlikte ruhsatlı dükkanı da bulunan Mahmut İnayet (Mahemuti Anayeti), 17 Ekim sabahı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından gözaltına alınmıştı. İnayet’in Çin’e teslim edileceğiyle ilgili çıkan haberlerin ardından Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Uygur Türkü Mahmut İnayet’in Çin’e sınır dışı edileceğine ilişkin haberlerin gerçek dışı olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Söz konusu şahıs, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonla 17.10.2024 tarihinde gözaltına alınmış ve 20.10.2024 tarihinde İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğümüze bağlı geri gönderme merkezine teslim edilmiştir. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca hiç kimse işkence göreceği, ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilmemektedir. Bahse konu şahsa Çin’e gitmek istediğine dair evrak imzalatılmaya çalışıldığı iddiası gerçek dışı olup, bugüne kadar hiçbir Uygur Türkü Çin’e gönderilmemiştir” ifadelerine yer verildi.
Ağrı Ağrı’da öğrencilerin ders saatleri yeniden düzenleniyor Ağrı’da, okul ve ders saati uygulamaları, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek başkanlığında yapılan toplantıda masaya yatırıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İshak Hasanoğlu, şube müdürleri ve il merkezindeki okul müdürleri katıldı. Toplantıda, okul ve ders saati uygulaması konulu genelge başta olmak üzere, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yürütülen çalışmalar, okullarda okutulacak ders kitapları ve eğitim araçları mevzuatı, Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi güncel konular detaylı bir şekilde ele alındı. Ayrıca, Bireysel Öğrenme Platformu (MEBİ) tanıtımı yapılarak, öğretmen ve öğrencilerin bu platformdan nasıl daha etkin şekilde yararlanabileceği konusunda bilgiler verildi. Toplantıda, 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinlikleri ve 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında yapılacak kapsamlı kutlama programı ve etkinlikler de masaya yatırıldı. İl merkezinde bu özel günlerin anlamlı şekilde kutlanması için okul müdürlerine çeşitli görevler verildi. Toplantının ardından açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, il genelinde eğitim kalitesini artırmak için çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirtti. Kökrek, "Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimizle birlikte daha başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmek için tüm gayretimizi gösteriyoruz. Bu toplantıda aldığımız kararlarla, eğitim sistemimizde daha iyiye doğru adımlar atacağımıza inanıyorum" dedi.