SAĞLIK - 23 Eylül 2024 Pazartesi 15:56

Bakan Memişoğlu "Hekimler özel muayenehanesine kaçmaya başladı, bu sistem için bir sorun"

A
A
A

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yurt dışına giden hekim sayısında abartılı rakamlar olmadığını vurgulayarak, "Negatif bir algı var, herkes dışarı gidiyor gibi bir algıya dönüştürmemek lazım. Patolojik sayıya ulaştığı zaman devlet önlem alır" dedi. Bakan Memişoğlu doktor-hasta ilişkisinde yeniden bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü hekim özel muayenehanesine kaçmaya başladı, sistemlerde bu sorun demektir, bunu düzelteceğiz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde 2024-2025 akademik yılı açılış programına katıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, İAÜ Rektörü Prof. Dr İbrahim Hakkı Aydın, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Alış yanı sıra çok sayıda akademisyenin ve öğrencinin katıldığı programda Bakan Memişoğlu Tıp Fakültesi’nin ‘Cerrahi ve Etik’ konulu açılış dersini verdi. Bakan Memişoğlu dersin yanı sıra katılımcıların sorularını da yanıtladı. Bakan Memişoğlu Türkiye’nin sağlık sisteminde geldiği noktadan sağlık çalışanlarının yurt dışına gitmesi konusuna kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

“Bir kişi 11,7 kez sağlık hizmeti alıyor, bu fazla”

Geçmişten bugüne Türkiye’nin sağlık alanında önemli mesafe kat ettiğini aktaran, “Türkiye sağlıkta gerçekten hizmet anlamında çok iyi yerlerde, bugün baktığınız zaman hem ulaşılabilirlik hem bilgi, alt yapı anlamında Türkiye gerçekten dünyanın en iyi sağlık hizmetini sunan ülkelerinden bir tanesi. Çok iyi yerlerdeyiz ama bu yetmez. Bu saatten sonra Türkiye sadece hizmeti üreten bir ülke olmaktan çok bilgisini üreten, tıbbın ve sağlığın teknolojisini üreten ülke olmak zorunda. Dünyada sağlık liderliğinin hedefiyle koşan bir ülkeye ihtiyacımız var. Bilgiyi üretmez sadece hizmette kalırsanız yerimizde sayıyoruz demektir. Bugün maalesef dünyada etik değerleri oluşturmayıp binlerce insana kıyabilen bazı medeniyet türleri de var. Bizler kıyım medeniyetinden çok; barış, dostluk, iyilik medeniyetinin temsilcileriyiz. Sağlık kültürünü artırmazsak maalesef bazı sorunlarla karşı karşıya bulunuyoruz ama bunun üzerinden hep beraber geleceğiz. Bugün yılda bir kişi 11,7 kez sağlık hizmeti alıyor, bu fazla. Toplam yaklaşık 999 milyon kez insanlara sağlık hizmeti olarak dokunmuş durumdayız. Avrupa ortalaması 6, fazlaca ulaşılabiliriz. Topluma bunu anlatmamız lazım; biz değerliyiz, sizin için varız. 45 bin kişinin, dünyanın gözü önünde binlerce insanın canına kıyan birileri varken sizler bir insanın canını kurtarmak için gecenizi gündüzünüze katıyorsunuz. Biz iyi tarafız, saygı görmek istiyoruz” dedi.

“Çok abartı bir sayı yok, patolojik sayıya ulaştığı zaman devlet önlem alır”

Doktorların yurt dışına gitmesi konusunda bir soruya yanıt veren Bakan Memişoğlu, “Hekimlerin yurt dışına gidişi konusu çok spekülatif bir konu. Herkes bir şey söylüyor ama sayılara baktığın zaman öyle çok da abartı bir sayı yok. Bunu bilmenizi istiyorum. Negatif bir algı var, hekim sistemin dışına çıkmaya çalışıyor, dünyada da böyle özellikle Covid’den sonra. Çok büyük yoğunluktan sonra sağlık çalışanı haklı olarak biraz depresyona giriyor. Düşünün ki Covid’de herkes evinde birbiriyle temas kurmazken biz sağlıkçılar, salgında ölümle mücadele eden bir gruptuk. Bunu herkes dışarı gidiyor gibi bir algıya dönüştürmemek lazım. Bu ülkede negatiflik hemen yayılıyor maalesef. Belki negatifliği çok yaymak işimize geliyor, bilmiyorum. Yurt dışına giden hekim çok fazla yok. Tabi ki yurt dışına gidecekler ama bu patolojik sayıya ulaştığı zaman devlet önlem alır, biz de alırız. Hekim ile hasta arasındaki ilişkide yeniden bir yapılanmaya gitmemiz lazım çünkü hekim özel muayenehanesine kaçmaya başladı, sistemlerde bu sorun demektir. Bunu düzelteceğiz, hekimin kendisini değerli hissetmesi lazım. Türkiye bugün hekim, insan gücü kalitesi, sayısal değerler anlamında da eskisine göre çok iyi yerlerde. Negatif algıları lütfen oluşturmayalım, ümitliyim, bu gençler bizden çok daha iyi olacak. Dış etkilere çok fazla maruz kalındığını, tehlikenin de olduğunu bilmenizi de isterim. Onun için bu konuda bu alanı boş bırakmamız gerekiyor. Yurt dışına giden hekimlerim de bizim hekimlerimiz, bir kısmı geliyor Türkiye’ye bir katkıda bulunuyor. Esasında bir zenginlik kaynağı olarak düşünürsek çok avantajlı olur. Ama üzüntüyle, darılmayla gönderiyorsak orada sıkıntımız var, onu düzelteceğiz. En büyük hedefimiz; yeni çalışmaları, yeni bir şey söyleyecek arkadaşlara destek vermek” şeklinde konuştu.

“2025 sonuna kadar yerli sensörümüzü oluşturmak için çaba harcıyoruz"

Diyabet konusunda sorulan bir soruya yanıt veren Bakan Memişoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Hem aşılar hem de diyabetik sensör konusunda iyi bir çalışma var. 2025 sonuna kadar yerli sensörümüzü oluşturmak için çaba harcıyoruz. Şiddeti engellemenin en önemli yöntemi; kültürlü ve bilinçli toplum oluşturmak”

Programın sonunda ise Bakan Memişoğlu’na çiçek takdiminde bulunuldu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Asrın felaketini, asrın dayanışmasına dönüştüren hemşerilerime teşekkür ediyorum” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, asrın felaketini asrın dayanışmasına dönüştüren esnaflara teşekkür plaketi gönderdi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, 6 Şubat depremleri sonrası göstermiş olduğu özveri ve gayretle asrın felaketini asrın dayanışmasına dönüştüren esnaflara teşekkür plaketi gönderdi. “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleriyle sarsıldığımız günlerde ortaya koyduğunuz özveri ve fedakârlıkla, yaşadığımız asrın felaketini asrın dayanışmasına dönüştüren sizlere şehrim ve hemşehrilerim adına en derin teşekkürlerimi sunarım” yazılı teşekkür plaketleri, esnaflar tarafından beğeniyle karşılandı. Belgeler, sadece bir takdir göstergesi değil aynı zamanda toplumun dayanışma ve yardımlaşma ruhunun bir nişanesi olarak değerlendirildi. “Çok onore olduk” Şehir esnaflarından Emrah Sümbül, deprem sürecinde hiçbir karşılık beklemeden ellerinden geldiğince hemşehrilerine yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Herkes gibi bizler de elimizi taşın altına koyduk. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fırat Görgel sağ olsun bizlere teşekkür plaketi gönderdi. Çok onure olduk” diye konuştu. Halil Yücel, “Deprem sürecinde çay bahçemizde yaklaşık 80 kişiye elimizden geldiğince hizmet verdik. Zor günleri hep birlikte atlattık. Göndermiş olduğu bu plaketle bizleri onurlandıran Fırat Görgel Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. Osman Domurcukgül, “Deprem sonrası sıcak yemek, giyim, çamaşır yıkama ve duş gibi hemşehrilerimize çeşitli alanlarda hizmet vermeye çalıştık. Her zaman şehrimize hizmete hazırız. Fırat Başkanımızın göndermiş olduğu bu teşekkür plaketi de bizleri çok gururlandırdı” ifadelerini kullandı. Umut Elleri Derneği Başkanı Büşra Çiftaslan da “Dernek olarak bizler de geçici barınma merkezlerinde mobil duş kurulumu için elimizden gelen gayreti gösterdik. Tabi depremden en çok da çocuklar etkilendi. Bizler de çadır kentlerde çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler düzenledik. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Fırat Görgel de bizlere deprem sürecinde gösterdiğimiz gayretlerden dolayı teşekkür plaketi gönderdi. Bizlere de büyük bir sürpriz oldu. Nazik davranışı için Fırat Görgel başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu. “Esnaflar olarak deprem sürecinde ayakta durduk” Selçuk Karadal ise herkes gibi ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fırat Görgel, bugün bizlere teşekkür plaketi gönderdi. Gerçekten duygulanmamak elde değil. İnce düşüncesi için başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi. Mehmet Uyduran, “Deprem sonrası vatandaşlarımız çok zor durumdaydı. Esnaflar olarak bizim ayakta durmamız gerekiyordu. Bizler de hemşehrilerimiz için elimizden gelen gayreti gösterdik. Nezaketli davranışı için Fırat Görgel Başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile Aydın, Avrupa şehirleri standartlarına yükseliyor Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, hayata geçirdiği proje ve çalışmalarıyla kente değer katmaya, Aydın’ı daha modern bir şehir haline getirmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından Kuşadası ilçesinin birçok sahil şeridine yapımı gerçekleştirilen bisiklet ve yürüyüş yolları kenti Avrupa şehirleri standardına yükseltti. Sevgi Plajı boyunca yapımı tamamlanan 20 kilometre uzunluğunda ki bisiklet ve yürüyüş yolu ile Atatürk Bulvarı üzerinde geçtiğimiz aylarda vatandaşların kullanımına sunulan bisiklet ve yürüyüş yolu, Kuşadası halkı tarafından takdirle karşılandı. Bisiklet sürücülerinin güvenli ve konforlu bir yolculuk yapmalarının sağlandığı, sporseverler için Kuşadası’nın eşsiz deniz manzarasının eşliğinde yürüyüş yapma imkânının projeler, ilçe genelinde araç trafiğini de azalttı. Yapımı gerçekleştirilen bisiklet ve yürüyüş yollarından memnuniyet duyduklarını belirten vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri ile kentlerinin Avrupa şehirlerine benzediğini söyleyerek Başkan Çerçioğlu’na teşekkür etti. "Kentimiz için çalışmayı sürdüreceğiz" Kuşadası’nda turizmi geliştirmek ve kenti daha modern bir hale getirmek için çalışmalarının süreceğini belirten Başkan Çerçioğlu, “Turizmin incisi, Aydın’ımızın göz bebeği Kuşadası’na projelerimizle kentimize değer katmaya devam ediyoruz. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kuşadası’nın ismini dünyada duyurmak, daha modern bir kent oluşturmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.