EKONOMİ - 18 Eylül 2024 Çarşamba 12:11

Bakan Bolat, ’’Yapay zeka teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında var gücümüzle çalışıyoruz’’

A
A
A
Bakan Bolat, ’’Yapay zeka teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında var gücümüzle çalışıyoruz’’

Ticaret Bakan Ömer Bolat, ’Yapay Zekâ Çağı-Sürdürülebilir Gelecek’ temalı Global Liderler Zirvesi 2024’ programında konuştu. Bakan Bolat, ‘‘Ticaret Bakanlığı olarak hem yeşil mutabakata uyum hem de yapay zekâ teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında sorumluluk almaya ve var gücümüzle çalışmaya hazırız’’ dedi.



Ticaret Bakanı Ömer Bolat “Yapay Zekâ Çağı - Sürdürülebilir Gelecek” temalı ‘Global Liderler Zirvesi 2024’ programına katıldı. Bakan Bolat, programın ana teması olan yapay zeka ve sürdürülebilirlik konularında açıklamalarda bulundu.



’’Yapay zeka teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında var gücümüzle çalışıyoruz’’


Yapay zeka teknolojisinin ne kadar gelişeceğinin öngörülemeyeceğini aktaran Bakan Bolat, ’’Yapay zeka teknolojisinin önümüzdeki 10-15 yıl içinde nereye evrilebileceğini bugünden görme imkanımız yok. Muhtemelen fayda ve fırsatların yanında pek çok soru işareti de beraberinde geliyor. Bu teknolojinin insanlığı tedirgin etmesi kaçınılmazdır. Hukuki güvenlikle ilgili riskler yanında bazı sosyal sorunlara da yol açma ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Yapay zekâ çağı, fırsatlarla ve sorumluluklarla doludur. Ticaret Bakanlığı olarak, hem yeşil mutabakata uyum hem de yapay zekâ teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında sorumluluk almaya ve var gücümüzle çalışmaya hazırız’’ dedi.



’’Kaynakların sınırlı olduğunun farkında olmak sürdürülebilirliğin esasıdır’’


Dünya gündeminin bir diğer önemli konusunun da sürdürülebilirlik olduğunu ifade eden Bakan Bolat, ’’Sürdürülebilirlik, genellikle gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak olarak tanımlanmaktadır. Kaynakların sınırlı olduğunun farkında olmak ve kaynakların gelecek nesiller üzerindeki etkilerini hesaba katmak sürdürülebilirliğin esasıdır. İklim değişikliği, kuraklık, eşitsizlik ve açlık gibi insanlığın karşı karşıya olduğu sorunların çoğu, ancak küresel düzeyde ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ederek çözülebilir’’ şeklinde konuştu.



Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilirlik konusunda uyguladığı yol haritasının olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak da ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’’ çalışmaların yapıldığını belirtti. Bakan Bolat eylem planı ile ilgili olarak, ‘‘Ticaret Bakanlığı olarak açıkladığımız ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ ile de ülkemizin sürdürülebilir ve kaynak etkin bir ekonomiye geçişine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Eylem planı kapsamında; sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil ve döngüsel bir ekonomi, yeşil finansman, temiz, ekonomik ve güvenli enerji arzı, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı ulaşım, iklim değişikliği ile mücadele, diplomasi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri başlıkları altında belirlenen hedeflere ulaşılması amacıyla hayata geçirilecek eylemlere yer verilmektedir’’ ifadelerini kullandı.



Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm konularında bakanlığın özel sektöre verdiği desteklerden de bahseden Bolat, ‘‘Bu çerçevede, Responsible Programı adı altında uygulanacak olan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği ile şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü sağlayabilmesi için farkındalığın sağlanması, mevcut durum analizinin yapılması, mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik yol haritasının oluşturulması ve şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişiminin kolaylaştırılmasını teminen, şirketlerin aldığı danışmanlık hizmeti giderleri 5 yıl süresince yüzde 50 oranında Bakanlığımızca desteklenecektir. Sürdürülebilirlik ve yeşil mutabakata uyum noktasında şirketler ihtiyaç duydukları her alanda desteklenmekte ve tüm süreçlerin sürdürülebilir olması hedeflenmektedir’’ dedi.



Yapay zeka destekli uygulamaların ihracatçılara da kolaylık sağladığına dikkat çeken Bakan Bolat, ‘‘Yapay zekâ destekli Kolay İhracat Platformu (KİP); ihracatçıların ürününü nereye ihraç edeceği, hangi ürünü ihraç edeceği gibi sorulara makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak çözümler sunmaktadır. Platformun en büyük yeniliklerden biri makine öğrenmesi algoritmaları ile hedef pazar önerisi yapan ’Akıllı İhracat Robotu’dur’’ ifadelerini kullandı.



‘‘Zirve önümüzdeki yıllarda büyüyerek devam edecek’’


Zirvenin açılış programında KREA M.I.C.E Ceo’su ve Global Liderler Zirve Başkanı Seda Mızraklı Ferik de açıklamalarda bulundu. Zirveye sürdürülebilirlik ve yapay zeka konusunda uzman isimlerin katıldığını ifade eden Ferik, ‘‘Yapay zeka ve sürdürülebilirlik konusu bu yıl ilkini düzenlediğimiz zirvenin ana teması. Zirveye yoğun bir katılım oldu, yurt içi ve yurt dışından uzman isimler katıldı. Bu zirvenin en önemli amacı Türk iş dünyasıyla yabancı iş insanlarını bir araya getirmekti. Global Liderler Zirvesi’nin önümüzdeki yıllarda da büyüyerek devam edeceğini umuyoruz’’ diye konuştu.



Bakan Bolat, ’’Yapay zeka teknolojilerinin risklerinin azaltılması noktasında var gücümüzle çalışıyoruz’’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli’de su kaçaklarının tespiti hassas dinlemeyle yapılıyor Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ), fiziki kayıp ve kaçakların tespit edilmesi amacıyla gece saatlerinde dinleme çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu çalışmayla, su kaynaklarının korunması ve su kayıplarının en aza indirilmesi amaçlanıyor. Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ), fiziki kayıp ve kaçakların tespit edilmesi amacıyla gece saatlerinde dinleme çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu çalışmaların, su kaynaklarının korunması ve su kayıplarının en aza indirilmesi için büyük önem taşıdığı belirtildi. Dinleme çalışmaları çevresel gürültünün minimum seviyede olması, su sızıntılarının çıkardığı seslerin gündüz saatlerinde trafik ve diğer gürültüler arasında tespitinin zor olduğu sebebiyle gece saatlerinde yapılıyor. Gece sessizliğinde kayıp kaçakların daha net duyulabilmesi, su kaçaklarının daha hızlı ve etkili bir şekilde tespit edilmesini kolaylaştırdığı için çalışmaların gece saatlerinde yapılmasına özen gösterildiği ifade edildi. Büyükşehir DESKİ ekipleri bu çalışmayla, su kaynaklarının korunması ve su kayıplarının en aza indirmeyi amaçlıyor. Kesintisiz su hizmeti için DESKİ gece gündüz çalışıyor DESKİ Genel Müdürü Vekili Egemen Emre Beşli, yapılan hassas dinlemelerle kentin su potansiyelini korumak ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir Denizli bırakmak adına çalıştıklarını söyledi. Beşli, bu çalışmalar sayesinde su kaçaklarının hızlı bir şekilde tespit edilip onarıldığını ve böylece su kaynaklarının korunmasına, mevcut su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına ve vatandaşlara kesintisiz su hizmeti sunulmasına imkan sağlandığını belirtti.
Antalya Interfresh Eurasia Fuarı’nda geri sayım başladı Interfresh Eurasia Fuarı, 26-28 Eylül tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek. Antexpo AŞ Genel Müdürü Murat Özer, 8 yıldır Antalya’da düzenlenen Meyve, Sebze, Gıda, Gıda Ürünleri, Gıda Teknolojileri Ambalaj, Tarım Teknolojileri, Depolama ve Lojistik Fuarı’nın (Interfresh Eurasia) bu yıl 26-28 Eylül tarihleri arasında İzmir’de ilk kez yapılacağını hatırlattı. Türkiye’nin ihracat projesi olarak nitelendirilen Interfresh Eurasia Fuarı’nda geri sayımın başladığını ve tüm dünyanın gözünün Türk meyve sebze ürünlerinin yaş, katı, dondurulmuş ve konserve ürünlerinde olduğunu belirten Özer, fuarda KKTC’nin de ‘Partner ülke’ olduğunu söyledi. Fuar açılışına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Letonya ve Hırvatistan Büyükelçilerinin de katılacağını, Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar’ın da katılımının beklendiğini ifade eden Özer, fuarda 55 ülkeden alım heyetinin de dikkatinin Türk ürünlerinde olacağını bildirdi. Özer, şunları kaydetti: "Türkiye’nin ihracat projesi olarak yola çıkan fuarımızda bu yıl 55 farklı ülkeden alım heyeti katılacak. Başta Lidl, Rewe, Fora, X5, Tander, Gomex gibi Avrupa’da tanınan ve bilinen zincir marketler olmak üzere 30’dan fazla uluslararası market zincirinin de ticari buluşma noktası olmaya devam ediyor. Öte yandan iklim değişikliği nedeniyle rakip ülkelerde bu dönemde ürün ve kalite kaybı yaşandı. İklim değişikliğinin etkilerinin çok hızlı hissedildiği günümüzde dünyanın gözü Türk ürünlerinde olacak. Interfresh Eurasia Fuarı ile Türkiye, 2027 yılında 768 milyar 748 milyon dolara ulaşması beklenen dünya yaş meyve sebze ticaretinden daha fazla pay almayı hedefliyor." Interfresh Eurasia Fuarı’na Mersin ‘Partner Şehir’, KKTC de ‘Partner Ülke’ olarak katılacak. Öte yandan Türkiye’nin örtüaltı üretim ve yaş meyve sebze ihracat merkezi olan Antalya’da faaliyette bulunan ihracatçılar, Interfresh Eurasia Fuarı’nın gelecek yıl yeniden Antalya’da yapılmasını istiyor.