KÜLTÜR SANAT - 27 Ekim 2024 Pazar 09:27

5’inci Sultangazi Kastamonu Günleri başladı

A
A
A
5’inci Sultangazi Kastamonu Günleri başladı

Sultangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür Festivali etkinlikleri kapsamında 5’inci Sultangazi Kastamonu Günleri’nin açılışı coşkuyla gerçekleştirildi.


İki gün boyunca devam edecek olan etkinlikte birçok yöresel ürünler stantlarda yer bulacak.


Sultangazi Belediyesi, Anadolu’nun tarih kokan şehirlerinin lezzetlerini, kıyafetlerini ve kültürlerini Anadolu Kültür Festivali ile ilçe sakinlerine tanıtmaya devam ediyor. Bu kapsamda Sultangazi Belediyesi ile Kastamonulular Dayanışma Derneği’nin düzenlediği 5. Sultangazi Kastamonu Günleri’nin açılış töreni gerçekleştirildi. Programa İstanbul Valisi Davut Gül, Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun ve davetliler katıldı.



“Biz, bir ve beraber bu topraklarda yaşamaya alışmışız”


Programda konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “Anadolu Toprakları her zaman zor topraklardı. Elbette bugün de zor. Şehitlerimizden bahsediyoruz, gazilerimizden bahsediyoruz. Bu vatan toprakları için kan akıtanlardan bahsediyoruz. Ama şunu her zaman ifade ettik; bu vatan toprakları bölünmez. Biz, bir ve beraber bu topraklarda yaşamaya alışmışız. Hiçbir zaman köleliğe alışmamış bir toplumuz, özgür irademiz çok güçlü ve bundan sonrada bu topraklarda özgürce ama bir ve beraber yaşayacağız” dedi.


Programa katılan İstanbul Valisi Davut Gül ise “Bu programa imkan verilmesi, belediye başkanımızın sadece Kastamonu’ya değil bunu yapmak isteyen bütün hemşerilerimize bu imkanı vermesi çok kıymetli. Hem Sultangazimiz hem İstanbulumuz Türkiye’nin özeti” şeklinde konuştu.



“Biz pastırmamızı eski usullerle yapmaktayız”


Etkinliğe Kastamonu’dan pastırma getiren esnaf Salim Sarıyakup, “Etin kaliteli yerlerini alırız, ayıklarız, eti tuzlarız. Tuzladıktan sonra eti yıkarız. Rakımı yüksek yerlere asıp eti kuruturuz. Daha sonra üstüne çemen sürerek ortaya Kastamonu pastırması çıkar. Kayseri pastırması bu işin hızlandırılmış hali yani fabrikasyon haliyle yaptıklarıdır. Yani işlemden geçiyor ama biz pastırmamızı eski usullerle yapmaktayız. Her şeyden önemlisi rüzgar ile kurutuyoruz” ifadelerini kullandı.



“Kastamonuluyum, yöresel ürünleri tatmak, alışveriş yapmak için geldim”


Açılışa gelen İhsan Kırmacı ise “Kesinlikle Kastamonu pastırmasını tavsiye ediyorum. Ben de Kastamonuluyum, yöresel ürünleri tatmak, alışveriş yapmak için geldim” cümlelerini kullandı.


“Tosyamızın pirincini tanıtmak için buralara geldik”


Tosya pirincini tanıtmak için geldiği söyleyen esnaf Halil İbrahim Sirkeoğlu, “Tosya’dan geldik. Tosyamızın pirincini tanıtmak için buralara geldik. Tosya pirincimiz, ata tohumu dediğimiz coğrafi işaretli sarı kılçık pirincini getirdik. Sultangazi’deki hemşerilerimize pirinci tanıtmak için geldik. Pirincimiz dünyada birincidir. Glisemik şeker oranı yüzde 15’tir” diye konuştu.



5’inci Sultangazi Kastamonu Günleri başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Saraköy Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Tarım Bölgesinde 7 sera parselinde üretim başladı Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Türkiye’nin ilk jeotermal kaynaklı bölgesi olarak planlanan Sera Organize Tarım Bölgesi’nde yatırımlar devam ederken üretim de artıyor. 12 sera parseli ile 2 sanayi parselinin yer aldığı bölgede 7 serada domates üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği organize tarım bölgeleri kurmayı sürdürüyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde sebze-meyve üretimi artarak devam ediyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi Denizli Valiliği, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası ortaklığında kuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığının günümüz fiyatlarıyla 200 milyon TL’lik kredi desteğiyle alt yapı inşaatları tamamlanan bölge 729 dekar alan üzerine kuruldu. Toplam 12 sera parseli ve 2 sanayi parseli bulunan Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde 7 sera parselinde domates üretimine başlandı. Diğer parsellerin tamamı ise yatırımcılara tahsis edildi. Bu alanlarda sera kurulum çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, jeotermal enerji ile yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği, çevreye uyumlu, yeterli büyüklükte ve güçlü altyapısı olan Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nin sıfır atık ilkesine dayalı üretim yapacağını belirtti. OTB’nin aynı zamanda sanayi bölümündeki tesislerde tarım ürünlerine değer kazandırarak ülke tarımına büyük katkı sağlayacağına dikkati çeken Yumaklı, bölgenin kurulduğunda Türkiye’nin ilk jeotermal ısıtmalı OTB’si olduğunu hatırlattı. Yumaklı, yılda 15 bin ton sebze-meyve üretimi yapılması planlanan OTB’de yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlanacağı bilgisini verdi. OTB ‘nin tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yılda 1 milyar TL katkı sağlayacağının altını çizen Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: “Güncel fiyatlarla 200 milyon TL’lik altyapı desteğiyle faaliyete geçen Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi, modern tarımsal üretim yöntemlerinin uygulandığı ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, yüksek kalite ve verimlilikte yaş meyve sebze üreten bir tarım üssü olarak hizmet veriyor. Bu bölge, hem Denizli’nin hem de çevre illerin yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılamayı hedefleyerek, tarımsal arz güvenliğini güçlendirmekte ve yerel ekonomiye de önemli katkılar sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘üretimin ve üreticinin yüzyılında’ şehirlerimizin ve ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynayacak Organize Tarım Bölgelerine yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Güçlü ülkenin güçlü tarımdan geçtiği bilinciyle üreticilerimizin daima yanlarında olacağız. Bölgemiz başta Denizli olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olsun.”