Model Birleşmiş Milletler Derneği tarafından bu yıl 8.’si düzenlen ’Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı (MUNTR 2012)’, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Sueno Otel’de devam ediyor.
47 ülkeden 600 katılımcının yer aldığı ve 5 Mart Pazartesi günü açılışı yapılan Model Birleşmiş Milletler Türkiye Konferansı (MUNTR 2012) devam ediyor. Konferansa dünyanın birçok farklı ülkesinden katılan öğrenciler dünyadaki güncel sorunları tartışıyorlar.
BARAN GÜNEŞ: BM BU TÜR ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALIYOR
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Model Birleşmiş Milletler Derneği Medya Direktörü Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Baran Güneş, konferansa 47 ülkeden 600’den fazla kişinin katıldığını ifade etti. Baran, dünyanın çeşitli sorunlarına çözüm önerileri arayacak 11 adet komitelerinin olduğunu belirterek, "Bunlardan bazıları, Dünya Sağlık Örgütü, Güvenlik Konseyi, NATO, Tarihi Güvenlik Konseyi, Gelecekteki NATO, Genel Kurul, Uluslararası Adalet Divanı’dır. Çözüm önerileri BM Türkiye ofisine
gönderilecek. BM bu tür çözüm önerilerini çok dikkate alıyor. Model BM Türkiye Konferansı en büyük model BM konferansıdır. Aynı zamanda dünyada çok etkin bir konferanstır. BM bu konferansta sonucunu alıyor ve inceliyor. Sonunda etkin bir çözüm önerisi ile kamuoyuna sunuyor" şeklinde konuştu.
BREEDEN: TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASINI ÇOK ETKİLEYİCİ BULUYORUM
Birleşik Amerikalı Delege Jennefer Breeden ise, "Burada konular ’Arap Baharı’ çerçevesinde tartışılacak. Bunun yanında sınır sorunları konuşulacak. Açık konu olduğu için delegeler belirleyici olacak. İlk başta Türkiye’deki bir konferansta Türkiye’yi temsil edeceğim için tedirgin oldum. Sonradan Türkiye’nin dış politikasını araştırınca bunun aslında çok enteresan olduğunu gördüm ve bu ilgimi çekti. Türkiye’nin dış politikasını çok etkileyici buluyorum. Türkiye demokrasi için bir modeldir. Özellikle Arap
ülkeleri için Türkiye model olacak bir ülke. Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyuyorum" dedi.
Breeden gençleri yaptığı çalışmalar nedeniyle kutladığını da belirterek, "2006 yılında İstanbul’da yapılan bir ankete göre her yaştan birçok kişinin BM’nin ne olduğunu bilmediği ortaya çıkmış. Ama bu derneğin kurulmasıyla birlikte bir bilinç oluştu. 17 üniversite bir platform oluşturdu. Bu platforma 10 lise dahil oldu. Gençlerimizi başarılı çalışmalarından dolayı gurur duyuyoruz" dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BM TÜRKİYE OFİSİ TARAFINDAN DA İNCELENECEK
Tümüyle İngilizce gerçekleşen ve İngilizce çıkacak çözüm önerileri BM Türkiye ofisi tarafından da incelenecek. Uzmanlar, komitelerden çıkacak sonuçların dünyanın geleceğinde etkili olabileceği görüşünde birleşiyor.
KOMİTENİN DELEGELERİ 2025 YILINDA NATO DELEGELERİ OLACAKLAR
Bu sene 8.’si düzenlenen MUNTR, Türkiye’nin en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu ve ayrıca BM Türkiye Ofisi tarafından da desteklenen tek MUN etkinliği. Bu komitenin delegeleri NATO’nun 2025 yılındaki delegeleri olacak.
16-25 YAŞ ARASI ÖĞRENCİLER GERÇEK BİR DİPLOMAT GİBİ SORUNLARI MÜZAKERE EDİYORLAR
MUNTR, 16-25 yaş arası lise ve üniversite öğrencileri temsil ettikleri ülkeler hakkında araştırma yaparak, global çaptaki sorunları inceler ve bu sorunların olası çözümleri hakkında diğer katılımcılar ile diplomasi yürüterek müzakerelere katılıyorlar. Yani gerçek bir diplomat gibi BM komitelerinde ülkelerini temsil eden gençler konferanslarda lobi faaliyetlerinde de bulunuyorlar.
Komitenin amacı güncel sorunların gelecekte alabilecekleri halleri öngörmek ve ileri bir tarihte delegelere bu sorunları tartıştırmak.