GENEL - 25 Şubat 2018 Pazar 09:18

(Özel) Ormana kurulan kapana sıkışan sincabın kolları kesilecek

A
A
A
(Özel) Ormana kurulan kapana sıkışan sincabın kolları kesilecek

Batman’da yabani hayvanlar için kurulan kapana sıkışarak ağır yaralan "Karamel" isimli sincap, hayvansever Tayfun Demir’in yardımı ile İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde ameliyata alınarak tedavi edildi.

Batman’da yabani hayvanlar için kurulan kapana sıkışarak ağır yaralan "Karamel" isimli sincap, hayvansever Tayfun Demir’in yardımı ile İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde ameliyata alınarak tedavi edildi. 6 saat süren ameliyat sonunda sincabın kollarına platin pil takıldı. Ancak kollarında ciddi hasar oluşan sincap, sağlığına kavuşamadı. Önümüzde ki hafta tekrar ameliyata alınacak olan Karamel’in kolları kesilecek ve atık zıplayıp koşamayacak.


Batman’da yaşayan Rüzgar Algan, ormanda gezdiği sırada Avcıların yabani hayvan avlamak için yerleştirdiği kapana sıkışmış bir tane sincap gördü. Kapandan sincabı kurtaran Algan, veterinere götürerek tedavi ettirmek istedi. Ancak veterinerde sincabın durumunun ağır olduğunu ve tedavisinin Batman’da yapılamayacağını öğrendi. Bunun üzerine Algan İstanbul’da tedavi ettirmenin yollarını araştırmaya başladı. Sincabı ile birlikte yaşayan ve evini ona uygun bir şekilde tasarlayıp videolar paylaşan Tayfun Demir’i sosyal medyadan buldu. Sincaplara özel bir ilgisi olan Demir, Karamel’in durumuna üzüldü ve yardım edebileceğini söyledi. Bunun üzerine Batmanlı genç, “Karamel”ismini verdiği sincap ile birlikte İstanbul’a geldi.


Kolları kesilecek olan ’Karamal’ artık diğer sincaplar gibi zıplayıp koşamayacak


İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne getirilen sincabın röntgeni çekildi. Çekilen röntgen filminde kollarının kırık olduğu anlaşıldı. ‘Karamel’in kollarına 6 saat süren ameliyat sonunda platin pil takıldı. Kolları sargıya alınan sincabı sahiplenerek ona elleriyle yemek ve su vermeye başladı. Ancak Karamel isimli sincap yapılan tüm müdahalelere rağmen sağlığına kavuşamadı ve önümüzdeki hafta yapılacak olan yeni bir ameliyat ile kolları kesilecek.


”Karamel birilerinin ormana kurduğu kapan yüzünden, küçücük kutuda yaşama savaşı veriyor”


Sincapların avlanmasının yasak olduğunu söyleyen Bilgisayar Mühendisi olan Tayfun Demir, ”Karamel birilerinin ormana kurduğu kapan yüzünden diğer sincaplar gibi daldan dala atlamak yerine maalesef küçücük kutuda yaşama savaşı veriyor. Maalesef ülkemizde yıllardan beri sincaplar yasak olmasına rağmen ormanlarda toplanıp satılmakta gerek yakalanırken, gerekse satılmayı beklerken, istiflendikleri yerde, gerekse de onlar için uygun olmayan ev ortamların da hayatlarını kaybediyorlar” diye konuştu.


Yaralı sincabın kendisine nasıl ulaştığını anlatan Demir, "Batman’da kurulan kapana yakalanmış. Orada ki genç bir arkadaşımız onu orada görüp veterinere götürmüş. Veteriner arkadaşımızda ilk müdahaleyi yaptıktan sonra daha önce yaralı olarak bulduğum ve bu konu da insanları bilinçlendirmek adına videolarını paylaştığım Sincap Alf’den bana ulaştı. Sağ olsun yine bu arkadaşımız duyarsız kalmadı Sincap’la birlikte İstanbul’a geldi” dedi.


“Önümüzdeki hafta her iki kolu da alınacak”


Karamel’in önümüzdeki hafta her iki kolunun da kesileceğini söyleyen Demir, "İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götürüp röntgenini çektirdik. Her iki kolunun da omuzlarından kırık olduğunu gördük. Hocalarımız sağ olsun olan üstü bir çaba ile ve dünyada ilk kez 6 saatlik narkoz altında sincabın her iki koluna da platin pil taktılar. Kapan öyle bir etki yapmış ki her iki kolunda nekroz oluştu. Dolayısı ile önümüzdeki hafta her iki kolu da alınacak. Bakın kol diyorum ayak demiyorum diğer hayvanlar gibi çünkü Sincaplar ellerini tıpkı insanlar gibi kullanabilirler. Her parmaklarına ayrı ayrı yön vere bilirler ve bu kız artık bu parmaklarını kullanamayacak, tırmanamayacak, koşamayacak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da zeytinin yağa dönüşüm yolculuğu başladı Aydın’da zeytin sezonunun başlaması ile birlikte zeytinyağı yapımı için yağhanelerde yoğunluk yaşanmaya başlarken, binbir zahmetle toplanan zeytinlerin de yağa dönüşüm yolculuğu başladı. Türkiye’de en yüksek zeytin ağacı varlığına sahip olan illerden olan Aydın’da zeytin sezonu hareketliliği devam ediyor. Bu yıl zeytin üreticilerinin beklediği yağmurların olmaması sebebiyle zeytinlerde beklenen büyüme olmazken, üreticiler tarafından toplanan zeytinlerin de yağhane yolculuğu başladı. Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytinler özenle ağaçlardan toplanarak yağhanelere getiriliyor. Yapraklarından ve dal parçalarından ayrılıp yıkanan zeytinler, kırma ve ezme işlemlerinin ardından zeytin, hamur kıvamına getiriliyor. Son sistem teknoloji ile donatılan yağhanelerde sıkılan zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının litre fiyatı üreticileri de mutlu ediyor. Zeytin sezonu ile birlikte işleri yoğunlaşan yağhane sahipleri ise talepleri yerine getirmek için tam kapasite ile çalışmalarını sürdürerek çiftçilere hizmet ediyor. Zeytinlerini sıktırmaya getiren üreticilerinden Naime Mert, kuraklıktan bu yıl zeytinlerin küçük kaldığını ifade ederek, “Zeytinler bu sene iyi. Yalnız yağmur yağmadığından zeytinler çok küçük kaldı. Yağmur olsaydı daha güzel olacaktı. Zeytini sıktıranlardan kimisi 11 kiloda kimisi 7 kiloda yağ buluyormuş. Zeytinin iri olmasına göre değişiyor, küçükler daha az yağ veriyor tabi” dedi. “Kuraklıktan dolayı sezon geç başladı” Bu sene zeytinde et oranının az olması sebebiyle asit oranlarının iyi olduğunu ifade eden zeytinyağı sıkım tesisi işletmecisi Onur Efe Şengün, “Bu yıl sezonumuz biraz geç başladı. Yağmurların geç yağmasından dolayı. Normalde Kasım başı gibi dip zeytinlerimiz gelmeye başlardı. Yani yazın yere dökülen dip zeytinlerimiz toplanmaya başlanırdı. Bu sene yaklaşık bir buçuk ay kadar yağmurların geç gelmesinden dolayı sezon da geç başladı. Aslında şu anda sezonun başlarındayız diyebiliriz. Anca başladı adam akıllı sezon. Zeytinliklerimizi gezdiğimizde bazı zeytinlerimiz kurumuş durumda. Yazınki kuraklıktan dolayı. Ama böyle dere yataklarında, dağlardan süzülen suyla birlikte pınarların kenarlarında olan zeytinlerimiz dört kilogramda beş kilogramda bir kilo yağ elde ederken on iki, on üç kilogramda yağ elde edilen zeytinliklerimiz de mevcut kuraklıktan dolayı. Yani zeytinin küçük olmasından dolayı yağ oranı da bunu etkiliyor. Ama bu senenin şöyle güzel bir yönü var. Zeytinde et oranı az olduğu için asit çıkmıyor. Hep sıfır dört, sıfır beş asit olarak ilerliyoruz. Sıkım ücretleri bu yıl bir tonda 2 bin 500 yüz TL olarak devam ediyoruz. Geçen yıl 2 bin TL idi. Bu yıl 2 bin 500 yüz TL” dedi.