SAĞLIK - 03 Haziran 2017 Cumartesi 12:56

Prof. Dr. Esin Şenol: “Enjeksiyon korkusuna bağlı olarak sprey ve bant şeklinde aşılar geliştirildi”

A
A
A
Prof. Dr. Esin Şenol: “Enjeksiyon korkusuna bağlı olarak sprey ve bant şeklinde aşılar geliştirildi”

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Bağışıklama Sempozyumu’nda konuşan Prof.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Bağışıklama Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Esin Şenol, “Bazı erişkinler korkudan aşı yaptırmıyor. Enjeksiyon korkusuna bağlı olarak da sprey ve bandajlar şeklinde uygulama yöntemleri geliştirildi” dedi.


Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği tarafından 4’üncüsü düzenlenen Ulusal Bağışıklama Sempozyumugerçekleştirildi. Sempozyumda erişkinlerde aşılama konusu ele alındı.


Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, dünya nüfusunda metabolik hastalıklar nedeniyle büyük bir değişim olduğunu belirterek,“Biz 20’nci yüzyılda müthiş bir başarı yakaladık, insan ömrümü uzattık, antibiyotikler, aşılama gibi yöntemlerle. Ama bunu sürdürebilmeyi arzı ediyorsak ve iyi bir yaşlılık hedefliyorsak mutlaka aşılamanın 0 ile 100 yaş arası yapıldığını yani doğumdan ölüme kadar gerektiğini algılamamız ve uygulamamız gerekiyor” dedi.



“Zatürre pek çok hastalıktan daha ölümcül”


Zatürrenin pek çok hastalıktan daha ölümcül olduğunu kaydeden Şenol, “Avrupa’da yaklaşık 3-4 milyon kişi zatürreden ölüyor. Spor yaparak, az sigara içerek korunabileceğiniz bir şey değil. Önleme ve korunmanın tek yolu aşılama yöntemidir. En çok vurgulamamız gerekenlerden biri de grip meselesi. Hem grip hem zatürre kalp damar sistemine, santral sistemine önemli yük bindiriyor”şeklinde konuştu.



“Aşılama, halk sağlığı önlemidir”


Prof. Dr. Esin Şenol, “Aşıya tepkiyi, endüstriyel yaşamın getirdiklerine duygusal bir tepki olarak görüyorum”diyerek, “Bir kadın günde yüzüne 10-12 tane kozmetik sürüyor ve o ürünlerin içindeki maddeler kanında ve serumunda var. Ya da kullandığınız bir antibiyotiğin midenize zararını veya bağışıklık sistemine zararını konuşmuyoruz da neden aşıları konuşuyoruz. Aşılar da milyonda bir her uygulama kadar risk taşıyabiliyor. Tıbbi uygulamaların yan etkilerini öğreten uygulamadır aslında aşılar bize. Halk sağlığı önlemidir aşılama, dünyadaki en önemli buluş”ifadelerini kullandı.


“Sprey ve bant şeklinde aşılar geliştirildi”


Aşıyla kontrol altına alınabilecek 14-15 hastalık olduğunu söyleyen Şenol, “Bazı erişkinler korkudan aşı yaptırmıyor. Enjeksiyon korkusuna bağlı olarak da sprey ve bandajlar şeklinde uygulama yöntemleri geliştirildi” dedi.



“Aşılar çok güvenli uygulamalardır”


Prof. Dr. Alpay Azap ise, halk arasında aşılara karşı direnç olduğunu söyleyerek, “Biz aşıları sağlıklı kişilere yapıyoruz, diğer bütün tedavilerden farklı uygulamadır bu. Diğerlerinde kişinin zaten bir takım şikayetleri sıkıntıları vardır, kendisi bir tedavi arayışı içindedir, o zaman ilaçlar kullanılır. O ilaçların da yan etkileri vardır ancak onlar göze gelmez çünkü kişi bir an önce iyileşmek ister.Ancak aşılar sağlıklı kişilere yapılır. Onun ileride hastalanmasını engellemek üzere yapılır. Aşılar çok güvenli uygulamalar. Sağlıklı bir kişiye yapıldığı için yan etkileri konusunda Dünya Sağlık Örgütü ve ulusal otoriteler çok çok daha titizler. Aşılar çok ciddi testlerden geçerler”dedi.



“Hekimler burada kritik basamağı oluşturuyor”


Sağlık çalışanları ve bireylerin aşılama konusunda bilinçli olunması gerektiğini kaydeden Azap, “Biz de dernek olarak hekimlerdeki bu aşı alanındaki bilgi eksikliğini kapatmak üzere toplantılar yapıyoruz. Bu güne kadar 500 hekim arkadaşımızı bir araya getirmek ve aşılar konusunda son yenilikleri tartışmak,aşıların nasıl daha iyi venasıldaha çok kişiye yapabileceğimizi tartışma fırsatı yakalalıyoruz.Bilimsel çalışmalar da yapıyoruz bu alanda. Halkımız hekim aşıyı önerirse o aşıyı oluyor.Hekimler burada kritik basamağı oluşturuyor”şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Sporcular 4 mevsim boyunca kayak yarışlarına simülasyonla hazırlanıyor Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün Uludağ’da bulunan simülasyon merkezi, kar yağışının olmadığı dönemlerde kayak sporcularına 4 mevsim boyunca yarışlara hazırlanma fırsatı sağlıyor. Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezlerinden biri olan Uludağ’da, istenilen düzeyde kar yağmaması kayak turizmini olumsuz etkiledi. Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Ormanspor Kulübü, simülasyonla verilen kayak eğitimiyle 7-18 yaş arasındaki çocuklara eğitim veriliyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün Uludağ Kayak Merkezi’nde bulunan tesisinde, sadece kış aylarında değil 4 mevsim boyunca eğitim gören sporcular yarışmalara hazırlanıyor. Kulübün kuruluş amacının Bursa ve çevre illere sporcu yetiştirmek olduğunu söyleyen Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı ve Ormanspor Kulübü Başkanı Ali Yapmış, "1986 yılında Ormanspor Kulübü adı altında kurulan kulübümüz o günden itibaren faaliyetlerine devam ediyor. Kuruluş amacımız Bursa ve çevre illerde kayak sporcusu yetiştirmek. Kayak yapmak isteyen çocuklara temel eğitim veriyoruz. Spora devam etmek isteyenlere destek vererek antrenörlerle birlikte devam ediyoruz. Buradaki teknik personelimiz Orman Bölge Müdürlüğünün personeli. 2021 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na proje sunduk ve destek gördü. Bu proje çerçevesinde kayak ve snowboard simülatörü kullanmaya başladık. Amacımız kayak sporunu geliştirmek, çocuklarımızı temel eğitim vermek. Öğrenmek isteyen gençlerimizi buraya bekliyoruz. Şehit ve gazi çocuklarını zaman zaman buraya getirip kayak eğitimi veriyoruz. Bizim 3 kategoride 8 sporcumuz var" dedi. 4 yaşından beri bu sporu yaptığını belirten kulüp antrenörü Onur Can Buğday, "Kayak bir kış sporu. Bu zamana kadar sadece kış aylarında eğitim veriyorduk. Geldiğimiz aşamada da kayak sporunu teknolojiyle buluşturup kayak simülatörü kullanmaya başladık. Eğitimlerimizi bütün sene devam ettirerek 4 mevsime yaymayı planladık. 7-18 yaş arası öğrencilerimiz var. Emek ve özveri isteyen bir spor. Dışarıdan görüldüğünde basit kalabilen bir spor ancak arka planında bütün seneye yayılan bir eğitim gerektiriyor. İstekli olan çocuklarımızı milli sporculuk aşamasına taşıyoruz. Biz çocuklara Alp disiplini branşında simülasyon eğitimi veriyoruz. Kayak simülasyonun içerisinde dünyadaki çeşitli pistler var. Öğrencinin seviyesine göre, temel eğitimden profesyonel seviyeye kadar eğitim veriyoruz. Kayak simülatörümüz bu anlamda Bursa’daki kulüpler arasında da tek olma özelliğini taşıyor. Öğrencilerimizi mevsim ve kar şartlarına bağlı kalmaksızın kondisyonlarını bütün sene boyunca en üst seviyede tutabiliyoruz" şeklinde konuştu.