YEREL HABERLER - 15 Mart 2016 Salı 11:57

Yazar Ali Erkan Kavaklı: “Öğretmenlik Şikayet Etme Mesleği Değildir”

A
A
A
Yazar Ali Erkan Kavaklı: “Öğretmenlik Şikayet Etme Mesleği Değildir”

Zeytinburnu’nda eğitim seminerlerine katılan yazar Ali Erkan Kavaklı, “Genelde eğitimciler birçok konuda şikayetçi olurlar. Fakat öğretmenlik şikayet etme mesleği değildir. Sorun çözme mesleğidir” dedi.
Zeytinburnu Belediyesi, Bilgi Evi ve Gençlik Merkezi öğretmenlerinin gelişimine, eğitimine ve mesleklerine katkıda bulunmak amacıyla hizmet içi eğitim seminerleri kapsamında yazar Ali Erkan Kavaklı’yı ağırladı. Bilgi Evi ve Gençlik Merkezi öğretmenlerinin, öğrencilere etkin hizmet sunmalarını ve toplumun kültürünü oluşturan değerlerin üyelere aktarımını kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan yazar Ali Erkan Kavaklı, “ilham veren öğretmen” konusunu ele aldı.
“EĞİTİM GÖNLE GİRME SANATIDIR”
35 yıllık bir öğretmenlik geçmişi olduğunu ifade eden Kavaklı, eğitimin gönle girme sanatı olduğunu söyledi. Yazar Kavaklı, “Gönlüne giremediğimiz birisinin zihnine giremediğimiz gibi onu eğitme şansımız da ortadan kalkar. Sevmediğimiz hiçbir şeye yeterince faydalı olamayız. Genelde eğitimciler birçok konuda şikayetçi olurlar. Fakat öğretmenlik şikayet etme mesleği değildir. Sorun çözme mesleğidir. Bir öğretmenden söz edeceğim, bütün çağların en başarılı öğretmeni. O hiç şikayet etmedi. Ben sadece öğretmen olarak gönderildim buyurur Peygamber Efendimiz. 23 sene çalıştı ve tüm kıtayı değiştirdi. Bütünüyle. Onun için öğretmenlik değiştirme mesleğidir. Bu nedenle tüm öğretmenleri böylesine bir peygamber mesleğine talip oldukları için tebrik etmek istiyorum” dedi.
“HER ÖĞRENCİ FARKLI BİR DÜNYADIR”
Her beynin özel olduğunu ifade eden Kavaklı, “Birbirinin benzeri beyin yoktur. Nasıl ki parmak izimiz özelse, göz retinamız özelse, avuç içimiz özelse, karakterimiz özelse her çocuğun beyni de özel ve bir birinden farklıdır. Peki, biz ne yapıyoruz? Mecburiyetten de olsa bu farklı ve özel beyinleri bir araya toplayıp hepsine aynı şekilde ders vermeye kalkıyoruz. Fakat bu öğrenciler aynı metotla ve aynı hızda bu dersleri anlamayabilir. Nasıl ki sağlıklı olduğu sürece görmeyen göz olmuyorsa öğrenmeyen beyin de olmaz. Öğrenme biçimi, hızı farklı olabilir. İşte tam da burada öğretmenlik sanatı başlıyor. Ben anlattım, görevimi yaptım anlayan anlar anlamayan beni ilgilendirmez mantığı kesinlikle kabul edilebilir bir mantık değildir” diye konuştu.
Kavaklı, başarılı olmak isteyen öğretmenin, öğrencisinin hangi yöntemle daha iyi anladığını keşfetmesi ve öğrencisini o yöntem üzerine eğitmesi gerektiğini ifade etti. Öğretmenlerin ufuklarını açan bir konuşma gerçekleştiren Kavaklı, programın sonunda kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Tavşanlı’da Ebbaplar Odası kültürün ve birliğin adresi oldu Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde Ebbaplar Odası olarak kurulan ve sadece çay içilen sıradan bir mekan olmaktan çok öte, yöresel kültürün yaşatıldığı, sanatın ve dostluğun buluştuğu bir ev haline geldi. Odanın kurucusu Semih Bozkurt, "2023 yılında bir oda açma düşüncesine girdik, açacağımız bu odada sadece çay içilip sohbet edilmesin istedik. Kültürümüzü yaşatmak, kültürümüzü tanıtmak istedik." diyerek odanın kuruluş amacını açıklıyor. ’Ebbab’ yörede ’Arkadaş’ anlamına geliyor Odanın ismi, Emet yöresinde arkadaş anlamına gelen "Ebbap" kelimesinden geliyor. Halk oyuncularından Yunus Akkurt, "İsminin Ebbaplar odası olmasının sebebi odada biraz Emetliler çok olduğu içindi. Şimdi bizim Emet yöresinde de nasıl ki diğer yörelerde sağdıç diye konuşuluyorsa, arkadaşlar dedi ki bizim Emet yöresinde ’Ebbap denir’ dedi ve bu adı aldı" diyerek ismin veriliş sebebini anlattı. Ebbaplar Odası, haftanın belirli günlerinde sanatçıların ve halk oyuncularının bir araya geldiği, çay içilip, leblebilerin yendiği, müziklerin çalındığı, yöresel oyunların oynandığı canlı bir mekan. "Saz, söz, muhabbet" sloganıyla yola çıkan oda, hem üyelerine hem de misafirlerine keyifli ve unutulmaz anlar yaşatıyor. Halk oyunları gösterileri, müzik konserleri ve sohbetler, odanın vazgeçilmez etkinlikleri arasında yer alıyor. Ücretsiz ve gönüllülüğe dayalı olan oda, herkese açık. Ziyaretçiler, müzisyenlere küçük bir bahşiş bırakmak dışında herhangi bir ücret ödemeden odanın imkanlarından faydalanabiliyorlar. Ebbaplar Odası’nın sanatçıları Halil Göksu, Samet Atabey ve Serkan Bilgin, odanın müzikal atmosferini zenginleştiren isimlerden.